Drall Mesaj tarihi: Aralık 9, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 9, 2013 eger koyde yasiyorsan ve her seyin hasina sahipsen iki gunde, yok istanbulun gobeginde yasiyrsan yaklasik bir haftana mal olacak eksi maya yapimi. sehirde yasadigini farzediyorum, cok basit. sadece un ve su. tam bugday ya da cavdar ununu aliyorsun, bir de 30 35 celcius damacana suyu, cam bir kavanozda birer cup koyup karistiriyosun. yalniz metal degdirme bakterilere zarar verir, tercihin cam kap + tahta kasik kombinasyonu olsun ve hicbirisi deterjanla ovulmamis olsun. neyse, sonra kavanozun ustunu tulbent ya da peceteyle ortuyosun, 12 saat sonra hicbisey eklemeden bi karistiriyosun yine, 24 saat sonra bi daha. 2. gun de ayni sekilde karistir sadece, ucuncu gun yarisini dokup doktugun kadar un ve su ekle. sonraki gunler de her gun yarisini dokup doktugun kadar un ve su. maya kopuk kopuk olup ikiye katlanip inene kadar boyle yapiyosun. ikiye katlanip inme olayini da gorunce tanicaksin, maya yukselip yukselip alcalmaya baslicak bi sure sonra, kavanozun kenarinda biraktigi izden bunu takip edebilirsin. youtubeda binlerce guzel vidyo var how to create sourdough starter diyince, bi iki vidyo izlersen kafanda daha iyi oturur. cunku bi standardi yok, herkesin kendi wild yeasti var evinin bakteri florasina gore. koylerdeyse mese kulu suyu kullanilir normal su yerine, maya canavara donusur. hatta ilk uretim asamasinda yumurta sarisi, bal ve zzeytinyagi koyan turk ekmej ustalari da var. ama iste sehirde kullandigimiz her boktan sey bakteride biraz daha mutasyona sebep oldugundan ben bemtat ya da karahan un + damacana suyu kullaniyorum sadece ha turkiye disinda bi ulkede yasiyosan ecnebi kombinasyonu yari tam bugday unu, yari unbleached all purpose un kullanip karistirmak turk sitelerden de ekmeksanati.com da hipster kitchen art'a girmeden anlatiyo basarili bi sekilde eksi maya yapimini. cafefernando, portakalagaci, kulaktandolmatarifler gibi dandik olup guzel gorunen sitelerle zaman kaybetmeyin derim. gogo yabanci forumlar onun yerine ha bi de kafayi siyirdiysaniz bu konuda ruki.org 'a bakin derim, kadin site tasarimi olaraj sifir ama icerik inanilmaz guclu. cok saglam recete gibi tarifleri. en hadi len ordan dedigin tarifleri yapiyosun lop diye tutuyo. ama o sitede arafan tarifleri secebilmek cok zor son olarak, mayayi urettikten sonra her gun beslemeye un dayanmayacagi icin agzibi sikica kapatip buzdolabinin en sicak yerine kaldiriyosun, kullanacaginda bir gun onceden.cikarip beslitorsun, kullansan da kullanmasan da min her hafya bir kere besliyorsub. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nigger_of_the_sand Mesaj tarihi: Aralık 9, 2013 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 9, 2013 Bu şekilde elde ettiğimiz mayanın en iyi hangi tür bira ya da içkiye gideceğini ya da ideal fermantasyon sıcaklıklarını, dayanabileceği alkol oranını anlamamızın bir yolu olmayacak değil mi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nigger_of_the_sand Mesaj tarihi: Aralık 9, 2013 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 9, 2013 Bu arada Nefr sen şişeleme işlerine falan giriyor musun? Benim ona da hevesim var da. Verdiğin ebay linkinde kapaklama aleti var 23 dolara, ama aleti aldıktan sonra atıyorum kapağını bulamam bu sefer, boşuna almış olurum. Türkiye'de bu işin yapılabilirliği var mıdır acaba. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nigger_of_the_sand Mesaj tarihi: Aralık 9, 2013 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 9, 2013 Bu arada bugün aktarları gezdim, aktarlarda satılan şerbetçiotu ile bira yapımında kullanılanın bir alakası yok gibi gözüküyor. İnternetteki yapımlarda gördüğüm otların şekli kozalağa benziyor, aktarlarda ise ince zar gibi birşey satılıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Drall Mesaj tarihi: Aralık 9, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 9, 2013 Nigger_of_the_sand said: Bu şekilde elde ettiğimiz mayanın en iyi hangi tür bira ya da içkiye gideceğini ya da ideal fermantasyon sıcaklıklarını, dayanabileceği alkol oranını anlamamızın bir yolu olmayacak değil mi? malesef sadece ekmekte kullandim ben, ama bol co2 ureten bi maya Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nefr Mesaj tarihi: Aralık 9, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 9, 2013 Nigger_of_the_sand said: Bu arada bugün aktarları gezdim, aktarlarda satılan şerbetçiotu ile bira yapımında kullanılanın bir alakası yok gibi gözüküyor. İnternetteki yapımlarda gördüğüm otların şekli kozalağa benziyor, aktarlarda ise ince zar gibi birşey satılıyor. hiç ona takılma, netteki videolarda adamlar taze kullanıyorlar şerbetçiotunu. sen aktardan -veya birayaptan- kurutulmuş olarak alacaksın, çünkü zaten nanenin hasadı sadece eylülde. direk kurutuluyor sonra trde, sanırım gavur donduruyor da bira yapımında kullanmak üzere özel bir şekilde ama bize uzak onlar yani gördüğün şey şerbetçiotu olmasına şerbetçiotu, ama 8596 çeşidi ve aroması olan otu, biz şerbetçiotu diyerek geçtiğimiz için, aktardan almak çok mantıklı değil. ya üreticiden al ya birayaptan zira aktar da bilmez ne sattığını zaten şişe konusunda, evet şişeliyorum tabii. memlekette bira şişesini boş bulman zor, o yüzden dolu al, boşalt, sterilize et kullan en temizi. kapatmak için de; http://www.burakzuccaciye.org/Sise-Kapatma-Makinasi-100-Kapak-HEDIYE-,PR-2.html drall çok teşekkürler bu arada,deneyeceğim bir ara onu kesin =] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
neutrino Mesaj tarihi: Aralık 9, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 9, 2013 konu çok öğretici, teşekkürler herkese. tuto olsun bu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Katibim Mesaj tarihi: Aralık 10, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 10, 2013 müslüman forumunda bira ürettirmem !!!! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nigger_of_the_sand Mesaj tarihi: Aralık 10, 2013 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 10, 2013 @Nefr Baysettiğin Ebay satıcısından: -25 paket şarap mayası -10 paket bira mayası -3x10'lu Whirlfloc tableti siparişini 115 dolara verdim. İlk başta 61 dolar çıkan kargo fiyatını özel fiyat talep etmemle 24 dolar olarak verdi ve siparişi verdim. İyi yapmış mıyım? :p Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nefr Mesaj tarihi: Aralık 11, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 11, 2013 süper olmuş bence. şaraba da mı giriyorsun? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nigger_of_the_sand Mesaj tarihi: Aralık 11, 2013 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 11, 2013 Evet :) Bir arkadaşla ortaklaşa aldık, onun şaraba daha çok hevesi var ama ben de deniycem. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nigger_of_the_sand Mesaj tarihi: Aralık 11, 2013 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 11, 2013 Dün ısmarladığım şişe kapatma aletim de az önce geldi, 100 tane de kapak hediye etmişler :) Biraz fazla güç uygulamak gerekiyor ama kullanmayı başardım. Şu iş bi olsun, ürettiğim şarap ve biradan sana da complimentary olarak gönderirim artık Nefr :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
elesso Mesaj tarihi: Aralık 11, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 11, 2013 bana ödemeli göndersene pls Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nigger_of_the_sand Mesaj tarihi: Aralık 18, 2013 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 18, 2013 Malzemelerimin gelmesini bekliyorum hala, umarım gümrükte takılmazlar hiç hesap etmedim onu. Toplu şerbetçiotu alabileceğim adresler de fiyat teklif etmiyo bi türlü sinir oldum, birayapın pahalı şerbetçiotuna kalıcaz bu gidişle. Bu arada Nefr sen şişede gazlandırma olayını yapıyor musun? O biraz fazla çetrefilli geldi de bana, gazlandırmayı falan hiç yapmasam mı diyorum. Guinness ayarında birşey yapabilirsem gazsız oluşu yadırganmaz hem. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nefr Mesaj tarihi: Aralık 21, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 21, 2013 ben ilk denemelerimi içtim geçen gün, ama fermantasyon bitmeden şişelemişim muhtemelen, çok fazla gazlı oldu. birayap mayası kullanacak olursan en az üç hafta fermante et, garanti olsun. içilmeyecek gibi değil ama çok fazla gazlı, keyifsiz o bakımdan bugün yarın yeni partileri şişeleyeceğim bakalım, uzattım süreci iyice ne olur ne olmaz diye bu arada crystal malt yaptım, şahane oldu, sabırsızlanıyorum kullanmak için. hele ale mayalarım da gelmişken pek bir sabırsızım yeni parti için ama ilk başarısız partiden sonra bekledim ne olur ne olmaz diye yeast harvest işini denedim bu arada, gayet başarılı oldu. bu vesileyle yeast harvest sonrası yeast starter hazırlamanın kolay yöntemi şöyle, aklında olsun; vort hazırladığın zaman, fermantasyona başlamadan yani mayayı eklemeden önce, şöyle 1-2 litresini yarım litrelik partiler halinde kavanozlara veya daha kolayı buzdolabı poşetlerine koy, o şekilde dondur. starter hazırlayacağın gün çıkar, bir minik tencerede eritip 20 dakika kaynat o wortu, oda sıcaklığına gelince litrelik bir cam şişeye aktar ve harvest etmiş olduğun yine oda sıcaklığındaki mayayı ekle, şişeyi girdap oluşacak şekilde çevirerek karıştır. o karıştırma işi worttaki oksijen miktarını arttırıyor, o yüzden önemli. göz önünde bir yere koy, her yanından geçişinde şöyle bir 30 saniye çeviriver hatta. 2 günde maya popülasyonu deli artıyor, üstelik starter için ayrı wort hazırlama derdinden kurtulmuş oluyorsun. dondurmak yerine konservelemek de mümkün ama bana dondurmak daha kolay geldi şişede gazlama hikayesinde çetrefillik birşey yok abi, şişeye uyun oranda bal / şeker koyacaksın veya şişelemeden önce toplu olarak -kaç litre çıkardığını biliyorsan tabii, ölçmesi zor çünkü- ekleyeceksin priming sugarını/balını/şekerini o kadar şişede gazlamak fıçıda gazlamak gibi değil, yani sen dışarıdan müdahale etmiyorsun zaten, kendi kendine oluşuyor gaz. çetrefilli dediğin kısmı anlamadım o bakımdan, ama miktar önemli, fazla kaçırırsan şekeri, şişeyi patlatmak mümkün Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
theCio Mesaj tarihi: Aralık 21, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 21, 2013 bir kere bavulun içinde patlayan birayı 3-4 hafta sonra bulmuştum çok güzel mayalanmıştı kendisi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nigger_of_the_sand Mesaj tarihi: Aralık 22, 2013 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 22, 2013 Nefr said: Crystal maltın maya tarafından kolay parçalanamadığını ve bu yüzden fermentasyondan sonra birada şekerli bir tat yarattığını okumuştum. Bu şekerin tamamı tüketilemediği için biranın daha az alkollü olduğu anlamına da gelir mi acaba? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nefr Mesaj tarihi: Aralık 22, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 22, 2013 crystal maltı az mikatrda kullanıyorsun zaten her zaman, aroma ve renk için sadece. alkole etki etmeyecek şekilde ayarlanıyor recipe, zaten starting gravitysi yazıyor her tarifin, başlarken biliyorsun yani ne kadar alkol potansiyeli olduğunu Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
yildirimokur Mesaj tarihi: Aralık 22, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 22, 2013 Canım çekti gece gece konuyu görünce. Ha bi de bira bardağının önemiyle ilgili bi yazı vardı gastede, o da var tabi. Şöyle bi şey olsa da içsek. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nigger_of_the_sand Mesaj tarihi: Aralık 24, 2013 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2013 amerikadan söylediğim mayalarım bugün ulaştı da şarap mayaları toz olduğu halde bira mayaları kaskatı geldi niyeyse Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nefr Mesaj tarihi: Aralık 25, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 25, 2013 kaliteli maya söylemişin ondandır :) vakumlu pakette gelenler kaskatı, zaten kıçında yazıyordur "paket yımışaksa kullanmayın, bi pislik var demektir" diye Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nigger_of_the_sand Mesaj tarihi: Aralık 26, 2013 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 26, 2013 brewingbeerthehardway'deki abimizin tariflerini takip ederek yaptığım chocolate caramel malt denemesi bugün sonuçlandı. Evdek fırın 1 gün boyunca benim hegemonyam altındaydı :) 8 saat sonra şunu yap, 3 saat sonra bunu değiştir, 10 saat sonra şu şöyle olsun şeklinde birkaç günlük bir süreç malt yapımı, insanın kendini ayarlayabilmesi gerekiyor. Notlar: -500g işlenmemiş arpa'dan aşağı yukarı 400glık bir ürün çıktı. -Rengi abimizin yaptığı gibi mobilya rengi gibi olmadı, daha çok koyulu açıklı oldu ama ilk halinden koyulaştı tamamen. -Ne kadar kaliteli olduğunu anlamak için birada kullanmam gerekiyor ama arpaların tadı bildiğin efes dark tadı. Hem biranın tadı bu kadar baskın olmasın hem de yanlış birşey yaptı isem biranın alkolü az olmasın diye dışarıdan temin edeceğim bir pale malt ile beraber kullanmayı düşünüyorum. Yanlız birayı yapana kadar maltı nasıl saklayım onu bilemedim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nefr Mesaj tarihi: Aralık 27, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 27, 2013 hehe süper, eline sağlık. keskin bir bıçakla ortadan kes bir iki maltı, eğer doğru yaptıysan herşeyi, içi direk kristalize olmuş oluyor, keyifli görüntü. böyle koru renk cam gibi öyle aromatik maltları zaten tek kullanma abi, genelde 1,5 kg pale/pilsner/brown, 200 gr aromatik malt falan gibi az az kullanılıyor. kaldı ki chocolate malt bayağı aromatik. ben 2kg pilsner malta 150 gr falan koyup bildiğin dark bira rengi ve aroması yakaladım bir partide bir iki tiyo vereyim hemen; eğer açıklı koyulu olduysa, büyük ihtimalle iyi karıştırmamışsındır fırındayken. ben düzenli aralıklarla -saatte bir gibi- baştan sona, ama özellikle de son kez dereceyi arttırdıktan sonra karıştırıyorum mutlaka, bayağı eşit oluyor renkleri en koyu maltta bile. saklama konusu kolay; oda sıcaklığına gelince koy bir kilitli buzdolabı poşetine, bir gün hava alacak şekilde açık dursun tam soğuyana kadar, sonra kapat, vakumla poşeti başarabildiğin kadar. alet falan şart değil, hani ciddi vakum gerekmiyor, öyle havasını boşaltıp kapatsan yeter. birde bence öyle 500grla falan hiç girişme. 500 gr chocolate malt, sana max. 2, bilemedin 3 parti 5 litrelik bira çıkartır, o da 2 gün fırına tecavüz ettiğine değmez. deneme için yaptıysan mantıklı tabii de, ben bir seferde 3-5kg ile girişiyorum, yoksa 2-3 günün sonunda bir avuç maltı görünce keyfim kaçıyor =] birde, çok bariz aslında tabii, mantıken düşünmüşsündür ama benim aklıma gelmemişti nedense ilk partide; stewing kısmında, wortu kaynatmak için aldığın 10+ litrelik çelik tencereyi kullanabilirsin, çünkü onların haliyle kapakları öyle plastik kaplı falan olmuyor, fırına girmesinde sıkıntı yok. ben nedense akıl edemedim, 5kg maltı borcamlarla falan parça parça yaptım ilk seferimde lol Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nigger_of_the_sand Mesaj tarihi: Aralık 29, 2013 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 29, 2013 hazır pale maltı alıp onu fırınlayarak caramel malt falan yapılır mı acaba Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nefr Mesaj tarihi: Aralık 30, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 30, 2013 caramel olmaz çünkü onu yapmak için başlangıçta bir stewing kısmı var. o yüzden zaten hiçbir crystal malt çeşidi olmuyor o şekilde, tohum hala canlıyken farklı işlem yaptığın malt türleri var çünkü, acid, crystal vs.. ama bazılarını o şekilde yapabiliyorsun, özellikle roasted / dark tadında olanları. hafif nemlendirip fırınlayarak falan yapmayı anlatan bir iki keyifli video ve guide vardı o konuda, biraz kurcalarsan çıkar ama ben sıfırdan yaptığım için elimin altında yok Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar