Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bira mayası üretmek mümkün mü?


Nigger_of_the_sand

Öne çıkan mesajlar

eger koyde yasiyorsan ve her seyin hasina sahipsen iki gunde, yok istanbulun gobeginde yasiyrsan yaklasik bir haftana mal olacak eksi maya yapimi.

sehirde yasadigini farzediyorum, cok basit. sadece un ve su. tam bugday ya da cavdar ununu aliyorsun, bir de 30 35 celcius damacana suyu, cam bir kavanozda birer cup koyup karistiriyosun. yalniz metal degdirme bakterilere zarar verir, tercihin cam kap + tahta kasik kombinasyonu olsun ve hicbirisi deterjanla ovulmamis olsun. neyse, sonra kavanozun ustunu tulbent ya da peceteyle ortuyosun, 12 saat sonra hicbisey eklemeden bi karistiriyosun yine, 24 saat sonra bi daha. 2. gun de ayni sekilde karistir sadece, ucuncu gun yarisini dokup doktugun kadar un ve su ekle. sonraki gunler de her gun yarisini dokup doktugun kadar un ve su. maya kopuk kopuk olup ikiye katlanip inene kadar boyle yapiyosun. ikiye katlanip inme olayini da gorunce tanicaksin, maya yukselip yukselip alcalmaya baslicak bi sure sonra, kavanozun kenarinda biraktigi izden bunu takip edebilirsin. youtubeda binlerce guzel vidyo var how to create sourdough starter diyince, bi iki vidyo izlersen kafanda daha iyi oturur. cunku bi standardi yok, herkesin kendi wild yeasti var evinin bakteri florasina gore.


koylerdeyse mese kulu suyu kullanilir normal su yerine, maya canavara donusur. hatta ilk uretim asamasinda yumurta sarisi, bal ve zzeytinyagi koyan turk ekmej ustalari da var. ama iste sehirde kullandigimiz her boktan sey bakteride biraz daha mutasyona sebep oldugundan ben bemtat ya da karahan un + damacana suyu kullaniyorum sadece


ha turkiye disinda bi ulkede yasiyosan ecnebi kombinasyonu yari tam bugday unu, yari unbleached all purpose un kullanip karistirmak


turk sitelerden de ekmeksanati.com da hipster kitchen art'a girmeden anlatiyo basarili bi sekilde eksi maya yapimini. cafefernando, portakalagaci, kulaktandolmatarifler gibi dandik olup guzel gorunen sitelerle zaman kaybetmeyin derim. gogo yabanci forumlar onun yerine


ha bi de kafayi siyirdiysaniz bu konuda ruki.org 'a bakin derim, kadin site tasarimi olaraj sifir ama icerik inanilmaz guclu. cok saglam recete gibi tarifleri. en hadi len ordan dedigin tarifleri yapiyosun lop diye tutuyo. ama o sitede arafan tarifleri secebilmek cok zor



son olarak, mayayi urettikten sonra her gun beslemeye un dayanmayacagi icin agzibi sikica kapatip buzdolabinin en sicak yerine kaldiriyosun, kullanacaginda bir gun onceden.cikarip beslitorsun, kullansan da kullanmasan da min her hafya bir kere besliyorsub.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Nigger_of_the_sand said:

Bu şekilde elde ettiğimiz mayanın en iyi hangi tür bira ya da içkiye gideceğini ya da ideal fermantasyon sıcaklıklarını, dayanabileceği alkol oranını anlamamızın bir yolu olmayacak değil mi?


malesef sadece ekmekte kullandim ben, ama bol co2 ureten bi maya
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Nigger_of_the_sand said:

Bu arada bugün aktarları gezdim, aktarlarda satılan şerbetçiotu ile bira yapımında kullanılanın bir alakası yok gibi gözüküyor. İnternetteki yapımlarda gördüğüm otların şekli kozalağa benziyor, aktarlarda ise ince zar gibi birşey satılıyor.


hiç ona takılma, netteki videolarda adamlar taze kullanıyorlar şerbetçiotunu. sen aktardan -veya birayaptan- kurutulmuş olarak alacaksın, çünkü zaten nanenin hasadı sadece eylülde. direk kurutuluyor sonra trde, sanırım gavur donduruyor da bira yapımında kullanmak üzere özel bir şekilde ama bize uzak onlar

yani gördüğün şey şerbetçiotu olmasına şerbetçiotu, ama 8596 çeşidi ve aroması olan otu, biz şerbetçiotu diyerek geçtiğimiz için, aktardan almak çok mantıklı değil. ya üreticiden al ya birayaptan zira aktar da bilmez ne sattığını zaten

şişe konusunda, evet şişeliyorum tabii. memlekette bira şişesini boş bulman zor, o yüzden dolu al, boşalt, sterilize et kullan en temizi. kapatmak için de; http://www.burakzuccaciye.org/Sise-Kapatma-Makinasi-100-Kapak-HEDIYE-,PR-2.html

drall çok teşekkürler bu arada,deneyeceğim bir ara onu kesin =]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Malzemelerimin gelmesini bekliyorum hala, umarım gümrükte takılmazlar hiç hesap etmedim onu. Toplu şerbetçiotu alabileceğim adresler de fiyat teklif etmiyo bi türlü sinir oldum, birayapın pahalı şerbetçiotuna kalıcaz bu gidişle.

Bu arada Nefr sen şişede gazlandırma olayını yapıyor musun? O biraz fazla çetrefilli geldi de bana, gazlandırmayı falan hiç yapmasam mı diyorum. Guinness ayarında birşey yapabilirsem gazsız oluşu yadırganmaz hem.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben ilk denemelerimi içtim geçen gün, ama fermantasyon bitmeden şişelemişim muhtemelen, çok fazla gazlı oldu. birayap mayası kullanacak olursan en az üç hafta fermante et, garanti olsun. içilmeyecek gibi değil ama çok fazla gazlı, keyifsiz o bakımdan

bugün yarın yeni partileri şişeleyeceğim bakalım, uzattım süreci iyice ne olur ne olmaz diye

bu arada crystal malt yaptım, şahane oldu, sabırsızlanıyorum kullanmak için. hele ale mayalarım da gelmişken pek bir sabırsızım yeni parti için ama ilk başarısız partiden sonra bekledim ne olur ne olmaz diye

yeast harvest işini denedim bu arada, gayet başarılı oldu. bu vesileyle yeast harvest sonrası yeast starter hazırlamanın kolay yöntemi şöyle, aklında olsun; vort hazırladığın zaman, fermantasyona başlamadan yani mayayı eklemeden önce, şöyle 1-2 litresini yarım litrelik partiler halinde kavanozlara veya daha kolayı buzdolabı poşetlerine koy, o şekilde dondur. starter hazırlayacağın gün çıkar, bir minik tencerede eritip 20 dakika kaynat o wortu, oda sıcaklığına gelince litrelik bir cam şişeye aktar ve harvest etmiş olduğun yine oda sıcaklığındaki mayayı ekle, şişeyi girdap oluşacak şekilde çevirerek karıştır. o karıştırma işi worttaki oksijen miktarını arttırıyor, o yüzden önemli. göz önünde bir yere koy, her yanından geçişinde şöyle bir 30 saniye çeviriver hatta. 2 günde maya popülasyonu deli artıyor, üstelik starter için ayrı wort hazırlama derdinden kurtulmuş oluyorsun. dondurmak yerine konservelemek de mümkün ama bana dondurmak daha kolay geldi

şişede gazlama hikayesinde çetrefillik birşey yok abi, şişeye uyun oranda bal / şeker koyacaksın veya şişelemeden önce toplu olarak -kaç litre çıkardığını biliyorsan tabii, ölçmesi zor çünkü- ekleyeceksin priming sugarını/balını/şekerini o kadar

şişede gazlamak fıçıda gazlamak gibi değil, yani sen dışarıdan müdahale etmiyorsun zaten, kendi kendine oluşuyor gaz. çetrefilli dediğin kısmı anlamadım o bakımdan, ama miktar önemli, fazla kaçırırsan şekeri, şişeyi patlatmak mümkün
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

brewingbeerthehardway'deki abimizin tariflerini takip ederek yaptığım chocolate caramel malt denemesi bugün sonuçlandı.

Evdek fırın 1 gün boyunca benim hegemonyam altındaydı :)
8 saat sonra şunu yap, 3 saat sonra bunu değiştir, 10 saat sonra şu şöyle olsun şeklinde birkaç günlük bir süreç malt yapımı, insanın kendini ayarlayabilmesi gerekiyor.

Notlar:
-500g işlenmemiş arpa'dan aşağı yukarı 400glık bir ürün çıktı.
-Rengi abimizin yaptığı gibi mobilya rengi gibi olmadı, daha çok koyulu açıklı oldu ama ilk halinden koyulaştı tamamen.
-Ne kadar kaliteli olduğunu anlamak için birada kullanmam gerekiyor ama arpaların tadı bildiğin efes dark tadı.

Hem biranın tadı bu kadar baskın olmasın hem de yanlış birşey yaptı isem biranın alkolü az olmasın diye dışarıdan temin edeceğim bir pale malt ile beraber kullanmayı düşünüyorum.

Yanlız birayı yapana kadar maltı nasıl saklayım onu bilemedim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hehe süper, eline sağlık. keskin bir bıçakla ortadan kes bir iki maltı, eğer doğru yaptıysan herşeyi, içi direk kristalize olmuş oluyor, keyifli görüntü. böyle koru renk cam gibi

öyle aromatik maltları zaten tek kullanma abi, genelde 1,5 kg pale/pilsner/brown, 200 gr aromatik malt falan gibi az az kullanılıyor. kaldı ki chocolate malt bayağı aromatik. ben 2kg pilsner malta 150 gr falan koyup bildiğin dark bira rengi ve aroması yakaladım bir partide

bir iki tiyo vereyim hemen;

eğer açıklı koyulu olduysa, büyük ihtimalle iyi karıştırmamışsındır fırındayken. ben düzenli aralıklarla -saatte bir gibi- baştan sona, ama özellikle de son kez dereceyi arttırdıktan sonra karıştırıyorum mutlaka, bayağı eşit oluyor renkleri en koyu maltta bile. saklama konusu kolay; oda sıcaklığına gelince koy bir kilitli buzdolabı poşetine, bir gün hava alacak şekilde açık dursun tam soğuyana kadar, sonra kapat, vakumla poşeti başarabildiğin kadar. alet falan şart değil, hani ciddi vakum gerekmiyor, öyle havasını boşaltıp kapatsan yeter. birde bence öyle 500grla falan hiç girişme. 500 gr chocolate malt, sana max. 2, bilemedin 3 parti 5 litrelik bira çıkartır, o da 2 gün fırına tecavüz ettiğine değmez. deneme için yaptıysan mantıklı tabii de, ben bir seferde 3-5kg ile girişiyorum, yoksa 2-3 günün sonunda bir avuç maltı görünce keyfim kaçıyor =]

birde, çok bariz aslında tabii, mantıken düşünmüşsündür ama benim aklıma gelmemişti nedense ilk partide; stewing kısmında, wortu kaynatmak için aldığın 10+ litrelik çelik tencereyi kullanabilirsin, çünkü onların haliyle kapakları öyle plastik kaplı falan olmuyor, fırına girmesinde sıkıntı yok. ben nedense akıl edemedim, 5kg maltı borcamlarla falan parça parça yaptım ilk seferimde lol
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

caramel olmaz çünkü onu yapmak için başlangıçta bir stewing kısmı var. o yüzden zaten hiçbir crystal malt çeşidi olmuyor o şekilde, tohum hala canlıyken farklı işlem yaptığın malt türleri var çünkü, acid, crystal vs..

ama bazılarını o şekilde yapabiliyorsun, özellikle roasted / dark tadında olanları. hafif nemlendirip fırınlayarak falan yapmayı anlatan bir iki keyifli video ve guide vardı o konuda, biraz kurcalarsan çıkar ama ben sıfırdan yaptığım için elimin altında yok
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...