Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bira mayası üretmek mümkün mü?


Nigger_of_the_sand

Öne çıkan mesajlar

neutrino said:

alman tipi weissbier üretmek mümkün müdür peki evde bu şekilde? Buğday harici ne lazım olur ona?


mümkün tabii, var bir sürü tarif. temelde aynı şey zaten. hangi birayı yaparsan yap, düzgün bir aroma için zaten karışık maltlar kullanıyorsun. adam gibi bira tek tip malttan olmuyor yani

buğday biralarında da buğday maltının yanında arpa maltı da kullanıyorsun çeşit çeşit kafana göre, bir de işte istediğin türde şerbetçiotu haliyle

buğday maltlıyorum ben şimdi mesela, bir dahaki partide buğday birası da çakacağım bir 5 litre
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Nefr said:

ben yeni başladım, ilk haftanın sonunda herşey güzel görünüyor

brewers gold var birayapta, telefonu var sitede. ara, mustafa bey pek bir yardımcı oluyor konuyla ilgili. tek tip maltı var elinde, pale malt hani gayet standart, ama onu özel maltlara çevirmen mümkün. uğraşacaksan anlatır linklerim ama mustafa bey de daha detaylı anlatır zaten. yalnız özel malta gireceğim dersen değirmen edinmen lazım minik, ek bir 60-70 lira bayıp. yoksa zaten mustafa kırıp yolluyor maltı, direk kullanıyorsun

11g maya standart paket, elin gavuru 20 litreye kullanıyor pakedi gördüğüm kadarıyla. ben 2 parti 5lik yaptım, paylaştırdım işte tüm mayayı ama dediğim gibi daha sonuç elimde değil. görünen herşey iyi ama, fermantasyon güzel, rengi amber, çökeltisi az falan. umut vaadediyor yani iki parti de. özellikle 5L 5L yapmanı öneririm ben, daha zahmetli ama ilk zamanlarda lezzet ayarı ve el alışkanlığı için öylesi mantıklı geldi bana

birde büyük parti yapacaksan tek seferde 20L falan gibi, yeast starter hazırla bir gece önceden, garanti olsun


tutoda yazmıyordu sende de göremedim arpa / su oranı nasıl oluyor

15lt bira için kaç kilo arpa konuluyor?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

işlenmemiş tohum halinde buğday (ya da arpa) lazım. bir yerlerden getirtme imkanın yoksa aktarlarda da var ama aşurelik falan olmasın, işlem görmemiş olması lazım yani tohum canlı olmalı

8 saat suya basıyorsun, çıkartıp 8 saat havalandırıyorsun, 8 saat daha suya basıyorsun, sonra çıkartıp tepsiye yayıyorsun. 1-2 saatte bir karıştırıp alt üst edip, üzerine spreyle su sıkman lazım ama hani gece başında nöbet tutacak kadar ciddi ve dakik değil, maksat tüm tohumlar nemli olsun, hava alsın

2. günde yavaştan kök veriyor -ilkokul pamuk/fasulye deneyini hatırla-, 3 veya 4. günde kökler tohumun 1,5-2 katı uzamış oluyor. derdin kök değil aslında, tohumun içinde büyüyen yeşil yaprak, tohum boyunun 75% ine geldiğinde olayımız tamam, çimlendirmeyi kesiyoruz o noktada. bu noktada kurutman lazım tohumları. al tepsiden, yay bir fırın tepsisine, 30 saat falan düşük ısıda (30-35C) fırınla. çıkart, çitile güzelce kökler falan düşsün, mis gibi malt. bu haliyle standart malt, temelde kullandığn yani, farklı maltlar için farklı ısılarda ve sürelerde hatta yöntemlerde yapıyorsun, uzun iş tek tek yazmak ama yukarıda verdiğim linkteki hasta amca çok şahane anlatmış hatta videolar çekmiş ayrı ayrı

NolaxThensbane said:


tutoda yazmıyordu sende de göremedim arpa / su oranı nasıl oluyor

15lt bira için kaç kilo arpa konuluyor?


5 litre bira için toplamda 1,5kg malt gibi düşün. 10-15gr şerbetçiotu, 6-7gr civarı maya lazım -kuruysa tabii, yeast starter yapmadıysan. aslında 7 litre falan su koyuyorsun ama bir kısmı maltta kalıyor, bir kısmı buharlaşıyor derken elinde 5 litre wort kalacak şekilde yapıyorsun hesabı
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Nefr said:


Malt elde etme çabaları nasıl gidiyor Nefr? :)

Bu arada şu sitede krk şerbetçi otu diye birşey buldum, kilosu 45 lira

birayap.com'da 50 gramı 10 lira ama çeşitleri falan var, yukarıdaki hakkında hiçbir detay bulamadım, The Şerbetçi Otu diye satıyorlar adeta.

Sen maltı arpadan mı buğdaydan mı yapıyorsun bu arada? Ne kadar satın aldın ve kaça aldın belirtirsen sevinirim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Nigger_of_the_sand said:



malt çabaları süper oldu. dün gece ilk kez kendi maltlarımdan wortumu kaynatıp mayaladım. renk ve aroma muhteşem oldu, umarım fermantasyonda sıkıntı olmaz, 8 litrelik yaptım gerçi ama özel bu

şu ana kadar arpadan pale malt, acid malt, caramel malt ve ayrıca buğday maltı yaptım. acidi daha kullanmadım ama kokusu ve görüntüsüne bakarak oldu diye düşünüyorum. pale ve caramel güzel oldular, ama pale için uğraştığına değmez aslında. sadece aromatik özel maltları kendin yapsan daha iyi, yoksa pale malt bildiğin hammaliye

şerbetçiotu için birayapın şerbetçiotlarını kullanmakta fayda var. şu an elinde brewers gold ve cluster var sadece.

hani aktardan veya hammaddelerden ne idüğü belirsiz şerbetçiotu alıp ilk kaynatmada kullanmakta sıkıntı olur mu bilmiyorum, deneyeceğim ben de; ama en azından aroma için son 15 dk eklediğin otların birayaptan olmasında fayda var

her türlü malzemeyi -kendi maltladığım arpa ve buğday hariç haliyle- birayaptan alıyorum ben, fiyatlar sitedekinden az daha fazla galiba, güncel olmayabilir o liste ama çok az farkediyor
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Nefr malt hazırlarken bana attığın linkteki adamdan mı faydalanıyorsun?

Bu arada eldeki mayayı daha hesaplı kullanmak adına ne gibi yöntemler uygulanabilir diye düşünüyorum.

Maya bakterileri üreyen canlılar sonuçta, ben 1 gram da koysam 10 gram da koysam bu adamlar şekerin izin verdiği kadar maksimum sayılarına ulaşacaklar değil mi?

Hani elimdeki maya pakedinin tamamını değil de yarısıyla 1 gece önceden yeast starter hazırlayıp öyle kullansam, tatmin edici bir sonuç alır mıyım?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

evet, o eleman gayet detaylı ve güzel anlatıyor ama beşbin video var zaten o kesmezse. bence güzel ve detaylı ama o. yine söylüyorum; pilsner veya pale malt üretmek mantıklı değil, özel maltları kendin yap, palei hazır al derim. hoş, ben coşup bir köyden 25 kg arpa sipariş ettiğim için, palei de kendim yapacağım bundan sonra bir süre =P

mayayı hesaplı kullanmaya girişme, fermantasyonu belli bir sürede tamamşayacak miktarda mayaya ihtiyacın var. paket maya aldıysan genellikle 11g lık onlar, senin 5 litre wort için en az 3g mayaya ihtiyacın var. ilk denemelerde en az 5gr toz maya diye düşünmekte fayda var, çünkü fazlası zararlı değil ama azı eksik oluyor dediğim gibi.

mayayı yeniden kullanmak için yeast harvesting denilen bir olay var, fermantasyon bitip biranı şişelerken, carboyun dibinde kalan wortu yıkayıp mayayı ayırıyorsun ve yeniden starter hazırlayıp kullanıyorsun. 2-3 kezden fazla aynı mayayı kullanmaman öneriliyor, mutasyon gibi bir sıkıntı olmaması açısındanmış. ben daha hiç yapmadım, ama bulduğum en güzel videolardan biri şu; http://www.youtube.com/watch?v=lPYUFJ4bPD4
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Nefr said:

Kafam karışmış durumda.

Birayap.com'daki tariflerde ekmek mayası ile üretmeyi başaramadığını söylüyordu adam, zaten hiçbir bira yapım tutorialında öyle derme çatma maya kullanıldığını görmedim, hep bira için spesifik mayalar kullanılıyordu.

Ama şuradaki vodka yapımı tutorialında adam ekmek mayası ile tarif ediyor. Dahası merak edip baktığım vodka yapımı tariflerinde mayanın ne olduğunu pek umursamıyorlar, baker's yeast falan da kullanılıyor gibi gözüküyor.

Peki birada neden işe yaramıyor bu? Ya da yarıyor da bir püf noktası mı var?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yok püf noktası. birada işe yaramıyor olması, mayanın biranın lezzetine yaptığı katkıdan kaynaklanıyor. o yüzden elli bin çeşit bira mayası var, kullandığın malt/hop karışımına ve yapmak istediğin bira tipine göre maya kullanıyorsun. lagerlar ve aleler için ayrı mayalar var mesela

wild yeast kullanmak bile mümkün yoksa, ama ne kullandığını, nasıl sonç vereceğini bilmeden kullanmış oluyorsun. ekmek mayasıyla denemedim, çünkü fermantasyonu sağlamak dışında bir işe yaramıyor diyordu herkes, o da birayı bira yapmaya yetmiyor. "ben zaten ispirto da içiyorum" dersen, hangi mayayı kullansan olur ama mantıken =P

wild yeasti deneyeceğim ama bir zaman sabrım ve vaktim olduğunda, o hastalıklı birşey çünkü, yapmazsam olmaz

wild yeast denilen hikaye de işte doğada kendi halinde takılırken yakalayıp çoğalttığın maya. denize ağ atar gibi, mayanın doğada bulunabileceği bir yere, üreyebileceği bir ortam yaratıyorsun bir parça wort gibi, sonra bekleyip inceleyip kayda değer birşey yakalamış mısın bakıyorsun. yakaladıysan onu çoğaltıp kullanıyorsun falan. neşeli iş ama hasta işi, üstelik belirsiz sonuç haliyle

birde ekmek mayasının başarılı olamaması, worttaki yüksek alkol oranında canlı kalamıyor olmasından kaynaklanıyor olabilir bak, bilemedim. o durumda da fermantasyonun daha ilk adımlarında, alkol oranı daha çok düşükken mayanın iptal olması ve şıradan öteye geçememen demek oluyordur belki. sonuçta öyle veya böyle olmuyor ama
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abi 20 derecenin altına düşmezsin evde kolay kolay, ama düşüyorsan da bir battaniyeye sar geç. zaten ale üretiyorsan sıkıntı, lagerda problem yok zira lager mayasının ideali 10-15 derece civarı olmalı. hani o mayanın işlevini kaybedeceği ısıda zaten sen hayatta kalamazsın uzun süre, sıkıntı yok =P

birayapta sadece lager mayası var şu anda, ben o yüzden amarigadan çeşit çeşit ale mayası siparişi verdim hala gelsin diye bekliyorum ama birayaptan alacağın mayayla sıkıntı olmaz kış vakti de
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

rica ederim. bir sürü aldım ben, toplam 100 dolar falan ödedim ama maya pakedi (11gr) başına 15 liranın altında tuttu işte.

yalnız kargo için ayrı fiyat talep etmezsen her birine 10 dolara yakın kargo ödüyorsun zaten, o yüzden toplu almak lazım


şu elemandan aldım ben ebayden;

http://www.ebay.com/sch/m.html?item=280772500434&_ssn=norcalbrewingsolutions&_pgn=3&_skc=100&rt=nc
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Drall said:



biraz da sen anlat o zaman, nasıl üretiliyor wild yeast? bana en cazip gelen kısmı üretimi zaten aslında, ama çok detaylı kaynak yok elimde


nigger, şerbetçiotuna çok kasma bence ya, birayapın otları güzel ve makul fiyatlı işte. toplu almadığın zaman her halikarda maliyeti düşecek birşey değil zaten şerbetçiotu, o yüzden belli bir yerden almak lazım. yok toplu alacağım dersen sana tr üreticisi telefonu vereyim, min. 20kg paket olarak satıyorlar ama kgı 50.-TL den. 1 kg şerbetçiotu sana bana seneler boyu yeteceği için de, öyle birşeye girmenin alemi yok =P
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ya bu başlığı nasıl kaçırmışım?

değerli dostlar,öncelikle Nefr'in paylaştığı linkteki adam gerçekten güzel anlatıyor bira yapımını. evde rahatlıkla bira yapabilirsiniz bu adamın dediklerini takip ederek.

konu başlığında ki soruya cevabım, evet, mümkün ancak çok zahmetli iş. başka arkadaşların da dediği gibi her yerde mayası satılıyor,gidip mayasını almak daha mantıklı. ve yine Nefr ve birkaç arkadaşın dediği gibi ilk yaptığın biradan bir miktar ayır bir tarafa ve bir daha ki yapacağın biralarda bunu kullanabilirsin.

biranın ana malzemesi arpadır.arpa özü hazırlamanız gerekir.1er paket şerbetçiotu ve bira mayasından yaklaşık 2,5 lt bira elde edilir derler ama aslında bu çok doğru değil.5-6 lt'ye kadar yolu var.ilk denemenizde ve hem de daha kolay olacağı için 2,5 litre yapmaya çalışın.evdeki bir tencere bunun için yeterli olacaktır.suyu tencereye koyup kaynatın.kaynama başladığı anda ateşten alın tencereyi ve içine rpa özü katın.topaklaşma olmaması için suyu çok iyi şekilde karıştırın.şerbetçiotunu da koyduktan sonra yeniden kaynatmaya başlayın. unutmayın.bu andan itibaren kaynatma sürecinde karışımınızın taşmaması çok önemli.taşan her köpük biranızın tadından götürecektir.bu nedenle kaynama sırasında su taşmamasına özen göstermelisiniz.kaynama noktasında yeniden tencereyi ateşten alın ve oda sıcaklığına gelinceye kadar soğumasını bekleyin.bu şekilde mayalanma sağlanmış olacaktır.soğutulmuş arpa karışımını mümkünse cam sürahiye, bulamazsanız da metal veya plastik sürahiye aktarın.bu işlemde havadan boşaltmak esastır çünkü amaç birazdan ilave edeceğiniz mayanın iş görmesi için gereken oksijenin havadan alınmasının sağlanmasıdır.2,5 litreye tamamlayın sürahiyi.sonra yeniden başka bir sürahiye havadan aktarın.37 derece civarında bira mayasını bir bardak veya fincan içerisindeki suyla ıslatın.iyice çözdükten sonra karıştırıp sürahiye ekleyin.çok kuvvetli bir şekilde yaklaşık yarım dakika karıştırın.mayanın iyice karıştığından emin olun.

sonra kapatın sürahinin ağzını.2 hafta oda sıcaklığında hava almayacak şekilde bekletin.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...