Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bira mayası üretmek mümkün mü?


Nigger_of_the_sand

Öne çıkan mesajlar

Nefr said:

ben yeni başladım, ilk haftanın sonunda herşey güzel görünüyor

brewers gold var birayapta, telefonu var sitede. ara, mustafa bey pek bir yardımcı oluyor konuyla ilgili. tek tip maltı var elinde, pale malt hani gayet standart, ama onu özel maltlara çevirmen mümkün. uğraşacaksan anlatır linklerim ama mustafa bey de daha detaylı anlatır zaten. yalnız özel malta gireceğim dersen değirmen edinmen lazım minik, ek bir 60-70 lira bayıp. yoksa zaten mustafa kırıp yolluyor maltı, direk kullanıyorsun

11g maya standart paket, elin gavuru 20 litreye kullanıyor pakedi gördüğüm kadarıyla. ben 2 parti 5lik yaptım, paylaştırdım işte tüm mayayı ama dediğim gibi daha sonuç elimde değil. görünen herşey iyi ama, fermantasyon güzel, rengi amber, çökeltisi az falan. umut vaadediyor yani iki parti de. özellikle 5L 5L yapmanı öneririm ben, daha zahmetli ama ilk zamanlarda lezzet ayarı ve el alışkanlığı için öylesi mantıklı geldi bana

birde büyük parti yapacaksan tek seferde 20L falan gibi, yeast starter hazırla bir gece önceden, garanti olsun

Teşekkür ederim.

Bir de şu videoyu izledim, birayap.com'daki tariflerden farklılaştığı bazı noktalar var ve senin fikrini bir sorayım:

1- Buğdayı kattıktan sonra malt extract diye karamelimsi birşey katıyor, izlediğim Türkçe kaynaklarda böyle bir malzemeden bahsedilmiyordu.

2- Wortu kaynatmaya başladıktan 15 dakika sonra tablet wirfloc diye birşey ekledi, başı boş proteinleri temizleyip biraya daha temiz bir görüntü katıyormuş.

3- Worta maya ekleyip 2 hafta bekleyip biranın fermantasyonu tamamlandıktan sonra bir de mısır şurubu ekleyip öyle şişeliyor ve biranın gazlanması için 1-2 hafta da bu şekilde şişede bekletmek gerektiğini söylüyor.

Adam 5 litre için standart maya paketinin tamamını kullandı bu arada. Ben aynı miktardaki maya ile 15 litre yapabilir miyim? Yeast starter falan ile bu mayayı çoğaltabilir miyim?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

aquila said:

Nefr said:

trolluyorsun ama harbi öyle hemen hemen


yoo, mantik o, mayali herseyde nerdeyse.



doğru aslında. nebliim lan bana böyle çok garip gelmişti ilk gördüğümde nedense ahah. ki ekmek yoğurt peynir yapan adamım, hani mayayla ilk münasebetim de değil ama bira mayası bir değişik olur diye düşündüm herhalde nedense

Nigger_of_the_sand said:

Teşekkür ederim.

Bir de şu videoyu izledim, birayap.com'daki tariflerden farklılaştığı bazı noktalar var ve senin fikrini bir sorayım:

1- Buğdayı kattıktan sonra malt extract diye karamelimsi birşey katıyor, izlediğim Türkçe kaynaklarda böyle bir malzemeden bahsedilmiyordu.

2- Wortu kaynatmaya başladıktan 15 dakika sonra tablet wirfloc diye birşey ekledi, başı boş proteinleri temizleyip biraya daha temiz bir görüntü katıyormuş.

3- Worta maya ekleyip 2 hafta bekleyip biranın fermantasyonu tamamlandıktan sonra bir de mısır şurubu ekleyip öyle şişeliyor ve biranın gazlanması için 1-2 hafta da bu şekilde şişede bekletmek gerektiğini söylüyor.

Adam 5 litre için standart maya paketinin tamamını kullandı bu arada. Ben aynı miktardaki maya ile 15 litre yapabilir miyim? Yeast starter falan ile bu mayayı çoğaltabilir miyim?


1 - malt extract apayrı, onu trde yapmaya kalkarsan kasarsın, malzemeyi komple dışarıdan getirmen lazım çünkü. şimdi 2 yolu var olayın; bir extract brewing var, bir de all-grain brewing var, ki bizim olayımız hem keyif hem mecburiyetten all grain. extract hikayesinde işte önceden hazırlanıp aromalanmış malt extractlerini sulandırıp wortu öyle hazırlıyorsun, bir nevi hazır çorba mantığı. güzel hoş ama tr de bulunmuyor, yurtdışından getirtmek kargoda patlıyor. all grain ise adı üstünde, direk 3000 yıllık hikayenin ev versiyonu

ha ama dersen ki amarigada tanışım var, düzenli yollar bana, o zaman extract için şurayı önereceğim; http://brooklynbrewshop.com/

2 - wirfloc anladığım kadarıyla irish mossun kimyasal/tablet hali, tanışmadım henüz. zorunlu birşey değil, kullansan şukela olur ama bulursan bana da gönder =]

3 - mısır şurubunu hiç duymamıştım, ama mantık öyle. fermantasyon sonunda, şişelemeden önce şeker ya da bal ekliyorsun ki wortta kalan maya bir miktar daha coşup co2 bassın şişeye. oranı var haliyle ve fermantasyon bitmeden şişelememen gerekiyor. yoksa co2 fazla kaçıp şişeyi oranda buranda patlatıyor

maya miktarı için; maya bolluğu biranın tadını direk olumlu etkiliyor, o yüzden bol kullanmak güzel. fazla kaçması gibi bir şey yok çünkü zaten kalitesine yoğunluğuna göre wortundan beslenecek nüfus belli, fazlası üremiyor. ama anladığım kadarıyla az gelebiliyor, o zaman tam verim alamamış oluyorsun worttan. her seferinde yeast starter yapmak bence gayet mantıklı, ama daha yapmadım. mayanın yeniden kullanımı konusunda ise, bir haftaya ilk yeast harvestımı yapacağım, ondan sonra kesin bilgi geçerim 2 haftaya falan herhalde =]

üsttekilerin çoğunluğu teorik bilgi, tekrar hatırlatıyorum

bir de, özel maltlar ve sıfırdan malt üretimi için hastası olduğum herif şu; http://brewingbeerthehardway.wordpress.com/

buna bak, manyak bu. bahçesinde arpa ve şerbetçiotu yetiştirip, onlardan malt ürettikten sonra yapıyor birasını. bulsam elini öperim manyağın, hastasıyım hobisine düşkün adamın
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Nefr said:


Tekrar teşekkürler :)

Peki bu durumda malt extract tamamen keyfi bir malzeme mi yoksa elimizdeki arpa ya da buğrday maltına göre gereklilik mi gösteriyor?

Bir de benim paylaştığım videodaki adam gibi biranın temas edeceği herşeyi sterilize ediyor musun? Ediyorsan hangi ürünü kullanıyorsun?

Paylaştığın linke bakamadım henüz, baktıktan sonra bir yorumum olursa tekrar yazarım :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Nigger_of_the_sand said:


Tekrar teşekkürler :)

Peki bu durumda malt extract tamamen keyfi bir malzeme mi yoksa elimizdeki arpa ya da buğrday maltına göre gereklilik mi gösteriyor?


hayır, dediğim gibi extract tamamen ayrı bir yöntem, hazır çorba gibi özütünü koyup sulandırıyorsun işte bir nevi. trde yok extract satan yer benim bulabildiğim, o yüzden eski usül yapıyorsun yani all-grain; sıfırdan maltı tahılı kaynatarak yani. kaynak ararken gugıldan youtubedan falan, "all-grain homebrewing" diye arat. ll-grainde extracte "ihtiyaç" yok, ama ikisini karıştırıp kolay yoldan farklı lezzet elde edebiliyorsun tabii istersen ve varsa elinde. tariflerde partial olarak listelenenler o yöntemle yapılan biralar

said:

Bir de benim paylaştığım videodaki adam gibi biranın temas edeceği herşeyi sterilize ediyor musun? Ediyorsan hangi ürünü kullanıyorsun?


ediyorum, ama sterilizasyon malzemesi aramaya kasmadım, direk çamaşır suyu kullanıyorum. 4 litre suya 1,5 çorba kaşığı çamaşır suyu ekle karıştır, herşeyi at içine 15 - 20 dakika beklet, sonra bolca bolca durula yeter


al birde türkçe acemi işi video; http://www.youtube.com/watch?v=GT_KMJ-uDX8

çok pratik yöntem bu, bunu da denedim ben. eğer makul bir sonuç çıkarsa 3 haftaya daha bir överim bu yöntemi ama orta halli birşey çıkacağını sanıyorum malt torbası ve tek parti hop kullanması nedeniyle -gerçi ben videoda göstermese de son 15 dakika ek şerbetçiotu koydum yine de ne olur ne olmaz diye

bir de ekleme; şu anda fırınımda arpa halinde getirtip evde sulayıp çimlendirdiğim malt adaylarım yavaş yavaş kuruyorlar. acid malt ve caramel malt yapıyorum, bakalım ne çıkacak 12 saat sonra fırından. çok eğlenceli hacı, bildiğin apayrı hobi. daha deneyeceğim 6 çeşit malt var, onları yapıp sonra birde onlardan bira yapacağım, birkaç ay oyalar beni bu =P
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...