Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

De hadin alasmaladık

KuddusiMavra

Öne çıkan mesajlar

Merhaba dostlar.
Dün öğleden sonra internet bağlantısı tamamen koptu.Otelle ilgili değil genel bir durummuş.Bu nedenle Galatasaraylı dostlarım çok şanslı :)
Resimleri de dün paylaşamadım.Şimdi de acentamın ofisindeyim ve şimdilik yine resim paylaşamayacağım ama fırsat bulduğum ilk zamanda paylaşacağım.

2 hafta önce burada ki radikal gruplardan birisinin liderini Amerika insansız hava aracı ile öldürmüş. Bu nedenle batılıların kaçırılma olaylarından hükümet endişe ediyormuş.Dün gece gizli servisten benim acentayı aramışlar ve beni sormuşlar.Kaç gün kalacağımı,ne amaçla geldiğimi,seyahatim sırasında kendilerinin bana refakat edip edtmeyeceklerini falan.Sonra da istersek polis koruması alabileceğimizi söylemişler.Ama biz ortak karar alıp bunun daha fazla dikkat çekeceğini düşündüğümüz için reddettik.
Az önce askeri istihbarattan arayıp aynı uyarıyı yaptılar.

Enteresan seyahatlerime bir yenisini ekliyorum galiba dostlar.

Bu arada yurtdışına çıkan arkadaşlar mutlaka dünyanın her hali var diyerekten pasaport bilgilerini yakınları ile paylaşsın.Ben bu kadar yer gezdim ve şimdiye kadar hiç yapmadım.Şu saatten sonra eşimi de endişelendirmek istemediğim için ona pasaport bilgilerimi göndermedim ama whatsapp'tan arkadaşlarıma gönderdim,ayrıca şirkettekilere de bildirdim.

Perşembe gününe kadar buradayım.

Sonra yazacağım.
Sosyal ağlarda paylaş

Pakistan'da motorsiklet çok yaygın.
Kadınların bu motorsikletlere yan binmeleri de tabii ki dikkatten kaçmıyor.

Nedenini tahmin ettiğim halde sordum. "Ayıp" dediler. Aptal'ı oynadım. "Baba,neden ayıp?" dedim(baba burada samimiyeti belirten bir hitap şekli,bizde de kullanılır,bilirsiniz). "Baba" dedi benim adam."Kadın öyle motorsiklete iki bacağını açıp oturursa arkadan gelen adam ne yapacak?é dedi. Ben devam ettim,"Ne yapacak baba?".
"Olmaz baba, kadını o şekilde görürse erkek,olmaz." dedi. Muhabbetin gerisi benim gülmelerim ve laf sokmalarımla geçti ama durum bu.

Daha önceki mesajımda anlattığım gibi olağanüstü güvenlik önlemleri var her yerde.Bu nedenle gündüz gözüyle bir yer gezmek mümkün olmadı.Fotoğraflarım hep yemek yediğim yerlerde adamlarla ve yemeklerle çekilmiş fotoğraflar.Ya da araba içinden çekilmiş fotoğraflar.Hindistan,Tayland ve Çinm'de daha enteresan fotoğraflar çekip paylaşmayı ümit ediyorum.

Nijerya'ya gittiğimde uzun güvenlik görevlisi ile çektirdiğim fotoğrafı hatırlarsınız.Burada da buldum bir tane uzun :)
Yerel kıyafetle restaurantın kapısında bekliyor.Benim gibi tiplerle birlikte fotoğraf çektiriyor.

Faisalabad'da ya Pizza Hut'a gideceksiniz, ya benim kaldığım klübün yemeklerini yiyeceksiniz ya da Pakistan damak tadına uygun hizmet veren Çin Lokantası'na gideceksiniz.Bu fotoğraf feysbukta paylaştığımda çok tepki aldı.İğrenç gördündüğünü söylediler.Adamların ballı ve acılı sosları vıcık vıcık.Ne yapayım?

Mançurya usulü tavuk,Mandarin usulü balık,bilmem ne usulü et,pirinç pilavı ve noodle. Yanında da burada en çok seveceğinize emin olduğum taze sıkılmış nar suyu.Her restaurantta mutlaka taze nar suyu servisi sunuyorlar.

Hemen tüm fotolar böyle yemek yediğimiz yerdeki fotolar.Paylaşmıyorum o yüzden.

Karışık ülke burası da.Karaçi'de ki terör sorununu çözemiyorlar senelerdir.Afganistan sınırında da Taliban etkisinin önüne geçemiyorlar.Amerika sürekli insansız hava araçları ile Pakistan'ın itirazına rağmen saldırıyor hedeflere ve genellikle sivil zayiat oluyor.Halk tahmin edebileceğiniz gibi Amerika'dan nefret ediyor.Ama dinin bir toplumu nasıl zamanda geriye doğru yüzlerce yıl götürdüğünü de burada görmek mümkün.

Bir önceki seyahatimde de bahsetmiştim sanırım.Dilleri Türkçe,Farsça ve Arapça karışımı.
Bazı ortak veya benzer kelimeleri yazayım:
Anar=Nar
Avrad=Avrat,kadın
Çat=Çatı(bu kelime özellikle çok ilginç,çatmak bir kitapta okuduğuma göre ta orta asya'dan günümüze gelen türkçe fiil ve bundan türetilen çatı yine aynı şekilde)
Baba=Baba
Memleked=Memleket
Bahar=Bahar
Aheste=Aheste,yavaş
Kısmet=Kısmet
Nasip=Nasip
Ustad=Usta
Şükriye=Teşekkür
Ziyada=Ziyade,çok
Cume=Cuma
Bai=1.Bey,2.Erkek kardeş.
Arapça ve Farsça'dan dilimize geçmiş ortak kelimeler bunların bir kısmı ama ben ÇAT kelimesine şaşırdım.

Burada bazı insanlar Moğollar ve Çağatay Türkleri'nin soyundan olduklarına da inanıyorlar.Hatta soy isim olarak alanlar bile var.Olabilir tabii.

Bu gece Hindistan'a uçacağım.Oradan devam ederim.
Bu arada Tayland'da ayarladığım otel hükümet karşıtı protestoların merkezinde olduğu için acentam otelimin yerini değiştirdi,Gezi Olayları sırasında ki Taksim otelleri hesabı.
Hayırlısı diyelim.

Sosyal ağlarda paylaş

KuddusiMavra said:

Sen pakistana gel.bu soylediklerini soyle.sana diyecekleri sudur:"baba,we speak urdu.it's turkish ARMY language"...net.

Pakistanlılar'ın soylarını Hindistan'ı fetheden Müslüman Moğol İmparatorluğuna dayandırmasından geliyor diye biliyorum. Onlar orayı fetheden bir ordu, onların dili de orduca gibi bir algı oluşmuş sanırım zamanında. Müslümanlaşan yerel halkın etkisi zaman içinde daha baskın gelmiş.

Ben böyle biliyom
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...