Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sokak köpekleri hakkında yardım

Katibim

Öne çıkan mesajlar

bu sokak hayvanları sorunu gerçekten Türkiye'nin ayıbı.
yapılacak şey besbelli; hayvanları kısırlaştıracaksın, barınakların şartlarını düzeltecek ve sayılarını arttıracaksın, aynı zamanda gerge türlerini eğitmek amaçlı eğitim fonu da oluşturacaksın ki bu dünyanın yalnızca insana ait olmadığı kafalarına girsin. hayvanlara işkence, şiddet uygulamanın, onları gözlerini kırpmadan ölüme yollamanın hiç te insanca ve ADİLANE olmadığını öğrensinler.

tabi tüm bunlar için devletin ve belediyelerin politikaları olması, fon ayırmaları gerekiyor. bunun yanısıra, stk ve duyarlı ve de paralı vatandaşların konuya katkıları şart.

daha sonrasında, hayvanlar için parklarda, uygun yerlerde ''sokak hayvanı evleri'' açılmalı, insanların buralara mama bırakmaları, otellerin çöpe atılan kilolarca artık yiyeceklerinin bu evlere aktarılması için organizasyonlar yapılması, gene belediyelerce bu evlerin ve bu evlerde yaşayan hayvanların bakımlarının yapılması gerekli. barınaklarda yalnızca güçsüz ya da çok saldırgan hayvanlar kalabilir, ama sözünü ettiğim bu ''ev'' lerde yaşayan hayvanlar özgür bir yaşam sürebilmeli akıllı, eğitimli, vicdanlı ve ADİL insanların desteğiyle...

olmayacak şey değil bunlar. gelişmiş ülkelerin pek çoğu bu sorunu, yeterli ve iyi şartlarda barınaklar açarak, sahiplendirebildikleri hayvanları sahiplendirerek ve baş edemediklerini itlaf ederek hallediyor. ilk öğrendiğimde beni dehşete düşüren bir olgu bu. halbuki gerekli fon ayrıldığında, öldürmeden de halledilebilir sokak hayvanları sorunu. ama insanlar dünyanın neresinde olursa olsun, hayvan haklarıyla fazlaca ilgilenmiyor, vakit ve para ayırmayı çok gerekli görmüyor.

sonuç olarak en önemli unsur eğitim. tabi vicdan, sorumluluk duygusu, empati, ADALET DUYGUSU gibi şeyler de çok önemli. ne yazık ki eğitimle kazanılamayabiliyor bunlar. para da çok önemli ama eğitim halledildiğine para olayı da ne yapılır edilir çözülür diye düşünüyorum.

tabi tüm bunların gerçekleşebilmesi için ''aha buralar benim, burada benden başka kimse dolaşamaz, benden başka kimsenin sesi çıkamaz, kimse benim arabamın tekerleğine işeyemez'' mantığından(?) bir şekilde vaz geçilmesi gerekiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

ayrıca ben de gerçek bir hukukçunun, hoşuna gitmeyen canlıyı ölüme yollamak yerine, yukarıda sözünü ettiğim idealler üzerinde kafa yormasını, çözüm aramasını, gerçekleşmesi için tüm hukuk bilgi ve etiğini kullanmasını dilerdim.

edit: etik ve bilgiye çok gereksinim yok aslında; bir sokak hayvanının, özellikle bir köpeğin gözünün içine bakmak yeterli konuyla ilgili çaba gösterme açısından...
Sosyal ağlarda paylaş

idilik said:

gelişmiş ülkeler

durum şu ki biz gelişmiş bir ülke değiliz, kör topal yeni yeni gelişmeye çalışıyoruz. farkındamısınız bilmem ama bu memlekette insanlar yoksulluk sınırı hatta açlık sınırı altında paralarla hayatlarını sürdüyorlar.
köpeğe kediye gelene kadar çocuğuna yiyeceği-giyeceği zor alıyor adam, fülüt püskevit...
Sosyal ağlarda paylaş

"Tatar Ramazan" said:

idilik said:

gelişmiş ülkeler

durum şu ki biz gelişmiş bir ülke değiliz, kör topal yeni yeni gelişmeye çalışıyoruz. farkındamısınız bilmem ama bu memlekette insanlar yoksulluk sınırı hatta açlık sınırı altında paralarla hayatlarını sürdüyorlar.
köpeğe kediye gelene kadar çocuğuna yiyeceği-giyeceği zor alıyor adam, fülüt püskevit...

zaten gelişmiş ülkelerin pek çoğunda da pek insanca halledildiği söylenemez bu sorunun.

ayrıca insan hakları, hayvan hakları, kadın hakları, azınlık hakları v.s. gibi sorunların hiçbiri bir diğerinden öncelikli olmamalı bana kalırsa. dünya hepimizin olduğuna göre her tür hak ve adalet için çaba gösterilmeli.

anlaşılması gereken en önemli şey; bu dünyanın yalnızca belli bir türe ait olmadığı. o ''belli tür'' daha akıllı olduğunu düşündüğü için, diğer türleri hoşuna gitmediğinde ''yok etme'' hakkını görmemeli kendinde. çünkü aklı dışında (ki bu da tartışılır), daha üstün bir yanı yok pek çok canlıdan. çoğu zaman bir sokak hayvanının pek çok insana göre daha vefalı, daha duyarlı, daha az şiddete eğilimli, daha sevgi dolu, daha paylaşımcı, daha koruyucu, daha minnettar v.s. oluşuna tanıklık ediyoruz.
Sosyal ağlarda paylaş

Bursa bağlaraltı mh. sinde aynı sorun var önce muhtarla gerekli evraklar hazırlandı ve Yıldırım belediyesine baş vuru yapıldı sonra belediye tüm gördüğü ve bulduğu köpekleri yakaladı ve küpe taktı( kısırlaştırdı ve aşılandı) ama Hayvan hakları gereği aldıkları yere bırakmak zorundalarmış... :) birde yetmiyor kıbrıs şehitleri parkında bir çok hayvan sever onlara şimdi yemek ve su bırakmaya başladılar ilk zamanlar çok korkunç olan köpekler şimdi insanların onlara yardım etmeleri ile şu anda çok uysallar ama sayıları her geçen gün artıyor rahat ortamı bulan geliyor

Sonuçta hayvanlar her an ne olur belli değil? Sokaklarda hayvanların ne işi onuda anlamış değilim ? onları öldürmedende uzaklaştırmanın bir çözümü yok gibi görünüyor?

Bir barınak kurulsa bile sayıları okadar çok ki ? barınaklar kaldıramaz ... İnsanların evcil hayvan sahibi olması yasaklanmalı ? Bireysel silah gibi bireysel hayvanlarda yasak olsun ... belki ozaman bu kadar çok başı boş hayvan dolaşmaz.
Sosyal ağlarda paylaş

bugün cevap geldi belediyeden

bütyün bir yazı benimkinin alındısı gibi olmuş son paragrafta

Ancak dilekçenizi bir ihbar kabul ederek bahse konu mahallede ekiplerimiz taraqfından inceleme yapılacak olup kayıtsız hayvanların tespiti halinde gerekli işlemler uygulanacaktır
Bilgilerinize rica olunur

Uykusuz geceler yine bizi bekliyor anlaşılan

neyse...
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 ay sonra ...
Baya eski bi konu ama uplıyorum.
Var mı gelişme sokak köpekleriyle ilgili? Sahip çıkar korurdum bugüne kadar mahalledekileri ama bu geceden sonra zehirlemeyi düşünüyorum bi tanesini. 6 aylık yavru köpeğim şuan sakinleştirici iğne sayesinde horul horul uyuyor burnundaki dikişlerle beraber.
Belediye'ye şikayet etsem bu saldırgan hayvanı gelip almaları ne kadar sürer, yoksa ufaktan fare zehiri mi arasam
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...