chrome Mesaj tarihi: Haziran 30, 2013 Mesaj tarihi: Haziran 30, 2013 marsa insanlı araç yollanması sırasında ortaya çıkmış bir proje. çok hoşuma gitti. alışverişte de kullanılıyormuş. ntv de gördüm dün.
seigen Mesaj tarihi: Haziran 30, 2013 Mesaj tarihi: Haziran 30, 2013 Yarım asırlık Detection & Estimation Theory olmuş Decision Theory :P. Matematiksel olarak çok ağır bir konu ama lisansüstü.
chrome Mesaj tarihi: Haziran 30, 2013 Konuyu açan Mesaj tarihi: Haziran 30, 2013 Onumuzdeki donem bunun dersi egede varsa alicam bu donem. Bir de herseyin teorisini anlatan bir ders varmis egede onu da alacagim. Bakalim..
Quadrophenia Mesaj tarihi: Haziran 30, 2013 Mesaj tarihi: Haziran 30, 2013 İşte bunlar hep Game Theory.
deadwoll Mesaj tarihi: Haziran 30, 2013 Mesaj tarihi: Haziran 30, 2013 Keyiflidir karar alma ama nispeten basic seyler anlatiliyor dersinde. Eger ilginizi cekiyorsa end. Muh ve ekonimetride bayagi op. Research dersi var gidip dinleyin.
Quadrophenia Mesaj tarihi: Temmuz 1, 2013 Mesaj tarihi: Temmuz 1, 2013 chrome said: O neymis oyle? http://www.econ.ucsd.edu/~jsobel/200Cs09/Kartik_Notes.pdf http://bb.shufe.edu.cn/bbcswebdav/institution/%E7%BB%8F%E6%B5%8E%E5%AD%A6%E9%99%A2/teacherweb/2003000035/document/game%20theory%20and%20information-rasmueson.pdf Buralarda güzel introduction var ekonomi tabanlı. Formal matematik temelin yoksa daha basit anlatımlı kitaplar mutlaka vardır, araştır biraz. Özellikle A Beautiful Mind filminden sonra zibil çıkmıştır kesin. Matematiğim iyidir diyorsan direk Mas-Colell. Bu konuyu ekonomi literatüründen çok daha iyi ve intuitive olarak anlarsın. Operational Research tam olarak Game Theory değil tabii ki ama mühendislik tabanlıysan ve GT'nin ucundan birşey kapayım diyorsan bakabilirsin.
elma Mesaj tarihi: Temmuz 4, 2013 Mesaj tarihi: Temmuz 4, 2013 endüstri müh. de yüksek lisans yapıyorum. Lisansta game theory aldım, endüstri lisans için de geçen dönem Decision analysis dersinin asistanlığını yaptım. Game theory için nash equilibrium, prisoner's dilemma, the chicken game, simultaneous / sequential oyunlar bunlar ilginizi çekebilir, çok keyifli konular. Decision analysisde ise daha çok yaptığımız utility hesaplaması, probability ve bayesian networkler. Yani şu olursa ne yaparsın, o olursa ne yaparsın vs. Expectation based calculationlar. İşin içine bir de partial information girdi mi çok keyifli oluyo.
chrome Mesaj tarihi: Temmuz 4, 2013 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 4, 2013 hocam ben peki bunları şantiyede uygulayabilir miyim? ya da bir kesit seçeceğim betonarme yapı tasarımında. optimizasyona gitmek istiyorum kompleks bir şekilde. böyle durumlarda kullanabilir miyim bunu? bir diğer konu da yapının frekansını oluştururken bu teoriden faydalanarak olumsuz kombolar durumu için efektif frekans periyot çözümleri üretebilir miyim? tl;dr: işime yarar mı bu benim?
elma Mesaj tarihi: Temmuz 4, 2013 Mesaj tarihi: Temmuz 4, 2013 chrome, ilk dediğin için Linear programming modeli kurabilirsin o daha çok işine yarayacaktır. basit bir model kurup objective function, kısıt vs herşeyini girip commercial solver (LPsolver, IBM ILOG Cplex vs) ya da matlabda run edip çözdürebilirsin. Facility layout & design dersinde güzel algoritmalar öğrenmiştik, onlar da hep LP ile çözülüyo optimal veren de var heuristic de var. Decision theory hiç bi işine yaramaz gibi geldi böyle bir problem için. Decision theory daha çok az sayıda, finite number of things i karşılaştırıp sonucu bulmak içindir. Yani şemsiye almak vs yağmur yağması gibi 1 binary variable, 1 decision variable dan oluşan şeyler basit olduğundan böyle elle tablo yaparak çözebilirsin. Ama rangeler büyüdükçe complexity artıyo, optimal sonuc alman için de kodlayıp run etmen gerekiyor. İkinci sorunu direk anlamadım. inşaat mühendisisin heralde, yapının frekansı nedir kombo nedir bana arapça geldi şu an.
chrome Mesaj tarihi: Temmuz 4, 2013 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 4, 2013 du du du çok güzel bir yere geldin sen şimdi pekiiii diyelim ki risk analizi yapıyoruz. yani bir işletmede oluşabilecek tehlikeleri tespit edip, bu tehlikelerden doğabilecek riskleri öngörüyoruz. bu süreçte kullanabilir miyiz? çok basite indirgeyeceğim. ofis için risk güvenliği. adamın odadan içeri girdiği anda adım atabileceği istikametler, aynı anda kabloya takılma riski, o sırada elini sağa atarsa masadan düşecekler sola atarsa devrilecek raf gibi. bunları kombine eden. kombinasyon sonuçlarına göre analiz yapabilen bir şey yapmak mümkün mü_
sanssizsansli Mesaj tarihi: Temmuz 4, 2013 Mesaj tarihi: Temmuz 4, 2013 onun için sherlock olman lazım.
chrome Mesaj tarihi: Temmuz 4, 2013 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 4, 2013 9 kredilik dersi boşa almayayım işime yaramayacaksa ondan soruyorum.
elma Mesaj tarihi: Temmuz 4, 2013 Mesaj tarihi: Temmuz 4, 2013 chrome, o dediğin konuları içeren dersi ne undergradde aldım ne gradda. Dediğini bu yöntemle çözersen acayip fazla assumption yapmış olursun çok simplify edersin o da realistik olmaz. Bize her zaman öğrettikleri şey, hayat stokastikdir, deterministic değil, iyi bi mühendis olmak istiyosanız randomness ı hesaplarınıza katmanız lazım. Dediğin sorunların çözümü içinse; elinde halihazırda bir layout varsa basitçe bir brainstorming yapıp kafanda simüle edebilirsin, possible scenarioları kafanda realize edip ona göre tedbirini alırsın dizaynını yaparsın. yok eğer facility i nasıl dizayn ediyim de adam en az yürüsün, ya da arasındaki trafik yüksek olan iki departmanı yanyana koyim, az olanları uzaklaştırayım layoutu optimala yaklaştırayım dersen onların da algoritmaları var tabi ki. üni sabancı bu arada, umarım yardımcı olabilmişimdir =)
elma Mesaj tarihi: Temmuz 4, 2013 Mesaj tarihi: Temmuz 4, 2013 sanssizsansli said: onun için sherlock olman lazım. şair burda randomness dominant faktör demek istemiş. kaleme çarpmasın şunu devirmesin falan diyosan onu basitçe kafanda canlandırıcan. Ya da direk cubicle sistemine geç kurtul =)
chrome Mesaj tarihi: Temmuz 4, 2013 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 4, 2013 derdime derman olamadın elma.
elma Mesaj tarihi: Temmuz 4, 2013 Mesaj tarihi: Temmuz 4, 2013 office safety simulatorları falan var mı bilmiyorum, istediğin şey çok zor geldi, ya da ben tam canlandıramadım kafamda canım sağolsun
Illumemati Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2013 Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2013 chrome said: du du du çok güzel bir yere geldin sen şimdi pekiiii diyelim ki risk analizi yapıyoruz. yani bir işletmede oluşabilecek tehlikeleri tespit edip, bu tehlikelerden doğabilecek riskleri öngörüyoruz. bu süreçte kullanabilir miyiz? çok basite indirgeyeceğim. ofis için risk güvenliği. adamın odadan içeri girdiği anda adım atabileceği istikametler, aynı anda kabloya takılma riski, o sırada elini sağa atarsa masadan düşecekler sola atarsa devrilecek raf gibi. bunları kombine eden. kombinasyon sonuçlarına göre analiz yapabilen bir şey yapmak mümkün mü_ arena'da simülasyon yapabilirsin
deadwoll Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2013 Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2013 chrome said: du du du çok güzel bir yere geldin sen şimdi pekiiii diyelim ki risk analizi yapıyoruz. yani bir işletmede oluşabilecek tehlikeleri tespit edip, bu tehlikelerden doğabilecek riskleri öngörüyoruz. bu süreçte kullanabilir miyiz? çok basite indirgeyeceğim. ofis için risk güvenliği. adamın odadan içeri girdiği anda adım atabileceği istikametler, aynı anda kabloya takılma riski, o sırada elini sağa atarsa masadan düşecekler sola atarsa devrilecek raf gibi. bunları kombine eden. kombinasyon sonuçlarına göre analiz yapabilen bir şey yapmak mümkün mü_ Bunun için Analytic hierarchy process (AHP) kullanabilirsin aslında. http://en.wikipedia.org/wiki/Analytic_hierarchy_process
Öne çıkan mesajlar