xetraynex Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 Projem teknolojik ondan buraya yaziyorum. Hatta proje icin isim biraktim, Amerika calisma vizesinden vazgectim (yillar alacakti Amerika'da sirket kurma hakkina, greencarda sahip olmam.). 100.000 lira hibe bir an "guzel olurdu" dedirtti ama su sorunlar var. Fikrinizi almak istiyorum. Iyi yonler [list] [*] Kendinize maas yazabiliyorsunuz (max brut asgari ucretin 6 kati) [*] Calisan ise alabilirsiniz (ilk yil icin cok da gerekli degil, hibe de 1 yillik zaten) [/list] Kotu yonler [list] [*] Ofis, elektrik, internet, yol, yemek, konaklama hicbirsey karsilamiyor. [*] Zilyon tane proseduru var. Bagkur, primler, sigorta, vergi, Tubitak'a belirli zamanlarda raporlar vs. Kafa rahatligimi bitirir isime odaklanamam diye korkuyorum. [*] 2.5 yildir surekli not alarak biriktirdigim, en ince ayrintisina kadar dokumente ettigim fikri kim oldugunu bilmedigim insanlarla gizlilik anlasmasi yapmadan paylasacam. Tubitak'ta da calisiyo olsa o adamlarin tanidigi sirketler sermayesi kaynaklari benden cok daha fazla ve az da olsa "fikri begenip bir tanidiklarina yonlendirme" sanslari var. [/list] Ihtiyaclarim Sifir. Paraya da ihtiyacim yok. Sifir para ile 1 yil giderim projeyi kafam rahat gelistiririm. Ama para her zaman yardim eder, kazandigimi reklama ve cesitli pazarlama islerini outsource'a ayirabilirim. Hibe'den direk reklam ve pazarlama icin kullanilamiyor hibe > ben > reklam olabilir. Hedefim Avrupa'ya gidip orada ise devam etmeyi deneyecem, once projenin 2 kisinin gecimini saglamasi gerekiyor tabi. Belki kalirim gidemezsem, sorun degil cok daha kotu yerler var Turkiye oralara gore cennet. Ama Avrupa yolunda kesinlikle ilerlemeyi deneyecem. Sirket kurdugum zaman kazanmaya baslarsam yurtdisinda devam etmek icin o sirketi kapatmak zorunda kalacam, ve sermaye destegi ile acilmis bir sirketin kapatilmasinda sorunlar olacagini dusunuyorum ki hatta sirketin urununu yurt disina goturup orda ayni urunle baska bir sirketin acildigini dusunun. Bana sirket arabasini calmak ile ayni kapiya gelir gibi gozukuyor. Yurtdisi, fikrimin gizliligi ve kafa rahatligi benim icin 100.000 lira hibeden daha onemli. Ne diyorsunuz? Basvurmali miyim? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fistan Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 başvur Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xetraynex Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 Bazilari sey diyor "100.000 lira geri odemesiz para, niye degerlendirmiyorsun bu firsati?" diyorlar. Ondan, az para da degil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ren Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 hayır Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mc_Lovin Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 Bence yapamazsın. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
pontipati919 Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 projenin başlığı ne Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 aga tamam güzel demişsin de parayı nerede harcayacağını belirtmen ve uzun uzun anlatman gerekiyor tüm detayları. bana para lazım değil ama 100 bin verin dersen alma ihtimalin zor. ben teknogirişim'e başvurmuştum, tübitak 1512 ile epey benzer denebilir, şurada anlatmıştım yaşadıklarımı: http://cnr0.org/tgsd/1 son aşamada elendik ama tamamını okursan az çok sistem nasıl işliyor anlarsın. maaş max 3000 lira olabiliyordu sanırım brüt, ve personele max 55000 ayırabiliyordun, yani sandığın gibi eline deli paralar geçmeyecektir bu durumda. tgsd daha çok sanayii veya endüstri ağırlıklı ilk prototipin geliştirilmesi için uygun, yazılım konusunda hem çok katılar, hem de 'imkansız' görüyorlar çoğu projeyi o akademisyenler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riza_calimbay Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 "aha havadan para veriyolar lan ıhıhıhıh" diye düşünüp avuçlarını ovuşturmuş işte. ne diye bu kadar ciddiye aldınız. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
cantug Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 O 100 bin i gostermen gerek faturalarla... Suna suns harcadim sunu aldim gerekli sunlar var demen gerekiyor malesef. Ve oyle en bastan alan pek azdir. Genelde sirketler basvurur ve harcamayi yaptiktan snra hadi sizde katkids bulunun dersin 100 bin i alirsin kolay Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 cantuğ'un verdiği son bilgi yanlış, 1512 ve tgsd'ye şirket olarak zaten başvuramıyorsun. şirketin sıfırdan kuruluyor olması gerek. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
cantug Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 Sen patentlerden bahsediyorsun ben sirketlere tubitak in teknolojik desteginden bahsediyorum... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 ben bireysel girişimcilik programlarından bahsediyorum. senin bahsettiğin ile çok farklı teşvikler bunlar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Gobili Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 İsmini veremeyeceğim savunma sanayii ile alakalı çok basit bir proje kapsamında 5 milyon hibe alan bir tanıdık var helikopterlerin balast mevzusu,bence bu tarz fikirleri geliştirirken dünyadan ,zamandan bağımsız olmalısın.tekerleği icat edeceğim diye kasmana gerek yok :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
moriarty Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 "roket adam" said: cantuğ'un verdiği son bilgi yanlış, 1512 ve tgsd'ye şirket olarak zaten başvuramıyorsun. şirketin sıfırdan kuruluyor olması gerek. aynen, kosgeb için de aynısı geçerli. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
cantug Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 "roket adam" said: ben bireysel girişimcilik programlarından bahsediyorum. senin bahsettiğin ile çok farklı teşvikler bunlar. Biz paradan bahsediyoruz :) ben ikisinden de bahsettim bireysel alan cok az ama sirketler daha iyi kullanio bu avantajlari Neyse ne zaten tartismalik bisi yok ama sirketler daha kolay alabiliyor bireysel basvuru yapanlara dolandirici gozuyle bakiyorlar Oysaki sirketler daha dolandirici faturayi yuksek yazdirtiyorlar filan Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
moriarty Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 cantuğ, editör, şizofren biliyorum dediğin herşey tatava lan. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sacrolash Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 olay söyle yalnız direk 100k vermiyorlar o 100k senin bütçen oluyor 70% hibe alabiliyosun (bayan ya da engelli varsa 80-85%)alıyosun.50k lık bi harcama yapıp fişini falan belgeliyorsun sana 50k ödeme yapıyorlar. yoska al sana 170k takıl 10 sene sonra geri öde diye bişey yok bide prosedürü otu boku çok uğraştırıyor ben 5 ay önce giriştim teknokentten yararlanmak istiyorsanız güzel labı açtık falanda soğudum sonra diğer 2 arkadaş devam ediyor şu anda. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aramil Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 bizde önceki dönem son 365'e kalıp 2. aşamada elendik. sıralamada üstteki 100'ü seçip onlara yasladılar 100k'yı. 100k hibe lakin bunun şirket kurması, personel masrafı, sarf malzemeleri vb. harcamaları mutlaka olacak. 100k cebe atayım, yol alayım şeklinde bir şey yok. Ayrıca biz danışman firma tuttuk kendimize, bu konuda tecrübeli olan ve daha önce başarılı olmuş bir firma. aylık 1.500 verdik. tüm dökümantasyon ve boku püsürü ile onlar uğraştı. 2 ay çalıştık, çokta rahattı kafalar. ilk 100'e giremedik ama bu sene daha da geliştirip tekrar başvuruyoruz. 1512 bireysel başvuru Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xetraynex Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 Arkadaslar, Butun yonetmeligi ve diger pdf'leri bir bir okudum, zaten ilk mesajimda parayi neye verip vermediklerini de yazdim. Parayi direk vermedikleri bariz zaten :) Hic deginmeyim demistim ona. Harcamam sifir zaten, sadece kendime maas yazabilirim. Belki yanima bir iki kisi alabilirim. Ondan cazip gelmisti. Ama zaten bu sartlarda vermeleri zor demis bir iki arkadas, katiliyorum. Ayrica yazilim projelerine karsi bir onyargi oldugunu ben de duymustum. Amerika, Kanada gibi ulkeler yazilimi gelsinler ulkemizde yapsinlar, bir kargo bile yapmadan yurt disina hic birsey gondermeden dolarlar ulkemize gelsin diye dusunurken bizim ulkemizde yazilim cocuk oyuncagi gibi goruluyor :) Aynen, bosverdim. Onla ugrasana kadar yazilimin yarisini bitiririm zaten. Kafayi dagitmaya bolunmeye hic gerek yok. Onemli olan "uretmek". Yok "yeni birsey" mi yapiyoruz, yok "yeni bir yoldan" mi yapiyoruz, yok "daha iyisini yapiyoruz" filan hakikaten bos. Guzel bir urun yaptiktan sonra satilmayacak sey yok. Oyle sorsalardi Mark Zuckerberg'u bile elelerlerdi, hi5 var bir suru social network var Facebook'u nasi monetize edecen diye. Vallahi bizim ulkemizde Mark Zuckerberg'e kesinlikle hayalci genc diye bakarlardi, ama Amerika'da $100 milyar eder sirket kurdu adam. Melanie Duncan, Amerikali sifirdan milyoner olmus birisi, diyor ki "yapip aylarca ugrasacaginiz seyi gercekten kimsenin almayacagini mi dusunuyorsunuz? O kadar kotu birsey mi yapacaksiniz ki kimse almayacak? Once yapin, yaptiktan sonra hersey satilir" diyor. Cok guzel interview'dir, entrepreneur olan veya olmak isteyenlere tavsiye ederim, hatta tum siteyi tavsiye ederim: http://www.eventualmillionaire.com/blog/melanie-duncan/ Mesela "What's the proper definition of a Startup?" sorusuna Quora'da verilen en populer yanit: "Proper Definition of a Startup" said: A 'startup' is a company that is confused about -- What its product is, Who its customers are. How to make money. As soon as it figures out all 3 things, it ceases to be a startup and then becomes a real business. Ben ulkemizde, ozellikle hibe programlarinda bu mantigin hic bulunmadigini dusunuyorum. Resmen o ucunun yaniti isteniyor, halbuki butun startup'lar ilk basladiklarinda urununun 2-3 yil sonra ne halde olacagini ve kimlerin satin alacagini bilmezler. Sadece azimle yola cikarlar ve surekli bir iteration ile improvement yaparlar, musterileri analiz ederek memnuniyet icin gerekli kriterleri ararlar. Bosverin hibe filan, onemli olan yapmak. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Flassh Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 ne projesi biraz çıtlatsana merak ettik Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 ya bir de tgsd ve 1512'nin en büyük eksiği projeyi akademisyenlerin değerlendiriyor olması. Ticari kafa sıfır adamlarda. Akademisyen dediğin bizim üniversitelerde 50-60 yaşına gelmiş, bilgisayar mühendislerine hala fortran falan öğreten tipler olur ya, onlar yani. Sen adama Twitter götürsen, Foursquare götürsen yine kabul etmeyecek. O yüzden yazılım için başvuralım mı dersen ben şüpheli yaklaşıyorum artık. 'Herkes yazılımla geliyor' gibi bir kafa var çünkü adamlarda, çocuk oyuncağı zannediyorlar dediğin gibi. Lean startup mantığında yürü direkt, ilk versiyonunu bi an önce sun, feedback'lere göre düzeltir tamamlarsın, sonra da bakarsın artık :) Ben TGSD ve onun dökümantasyonu ile uğraşacağıma kendi iş fikrime konu olan şeyi yapmaya uğraşsam belki şu an bi beta versiyon çıkarmıştım. O da ayrı bi konu gerçi. Neyse. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xetraynex Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 Flassh said: ne projesi biraz çıtlatsana merak ettik diyorum ya ne projesi oldugu gercekten farketmiyor. 10 tane proje fikrim var, hangisini yapsam guzel yaptiktan sonra hepsi satar. Onemli olan uretmek, ve guzel birsey uretmek. olaya hep "isletmeci" gozuyle bakiyorlar. ben olaya gelistirici gozu ile bakiyorum. Daha once yaptim, hic umrumda degildi 1-2 yil sonra ne olacagi. Zaman verdim ugrastim guzel birsey yaptim, hala da yaptigim yazilim para getirir bana. Basarili sirketlerin tepesine bakin her zaman tepedeki adam gercekten innovatif bir girisimcidir. Bill Gates, Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Larry Page & Sergey Brin etc. Adamlar o noktaya SWOT analizleri ile gelmedi. En basit mantigi soyleyeyim size, yaptiginiz biseyi zaten sizden iyi kimse bilemez. Yaparken arastirirsiniz piyasayi, yapilan urunleri ornek alir daha iyisini ve eksik yonlerini katarsiniz isin icine. Bu SWOT analizleri ve o sacma planlar "isi yapmayi bilmeyen ve adam calistirarak isi yaptiracak" kisiler icin. Ama onlarinki tutmaz, niye? Bir tane yazilim sirketi gosterin bana sirketin sahibi yazilimdan anlamasin, isletmeci olsun ve dunyada kabul edilmis yazilim uretmis olsun. Turkiye'de nerdeyse her sirketin basinda isletmeci var, Amerika'da her sirketin basinda muhendis ve teknik adam var, en azindan bir ortak. Baska turlu tutmuyor. Yazilimin mantigindan anlamayan bir patronun sirketi asla basarili olmaz. Adam ise al, programci gibi calistir mantigi ile ilerliyorlar. Passion, desire ve innovation sifir. Bir muhendis effort/outcome ratiosu ile calisir, en basit ve ise yarayacak seye odaklanir. Businessman'lar sadece outcome'a odaklanir ve projeler yillar surer. Daha bir suru eksikleri var. Gunde 8 saat bilgisayar basinda oturunca calisti saniyo gerizekalilar. Jon Gallant, Microsoft Principal Development Manager, diyor ki ben muhendisimin 10 saat bilgisayar basinda zaman gecirmesindense 4 saat odaklanarak calismasini tercih ederim. http://blog.jongallant.com/2013/05/work-life-balance-at-microsoft.html Turkiye'de 4 saat odaklanarak calis, 3 gunluk is yap, direk patrona batar para veriyoz calismiyo 8 saatin 4'unu kaytardi diye. Sonra her gun senden 8 saat o performansla calismani bekler. Isi yapmayi bilen adam 2-3 kere yanlis yapar tutturur sonra, azim olduktan sonra. Ondan yapacaksaniz oturun yapin. Guzel urun uretin, firsatlar ayaginiza gelsin siz gitmeyin. Onunuze koyulacak anlasmaya "dur bakalim 3 madde de ben ekleyecem" diyebilecek durumda olun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
pulkas Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2013 http://www.milliyet.tv/nevidyo/video-izle/Dunyanin-konustugu-felaketler-zinciri--edlVnYjWUFXW.html Aman diyim . :D Kolay gelsin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
quixef Mesaj tarihi: Mayıs 27, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 27, 2013 TÜBİTAK bu hibeyi oğlunu bulana mı veriyormuş? - Oğlumu bulana tam 100 bin lira vereceğim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
cantug Mesaj tarihi: Mayıs 27, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 27, 2013 moriarty said: cantuğ, editör, şizofren biliyorum dediğin herşey tatava lan. HE HE YAH HE... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar