Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

bir doktorumuz Fransa'da bulunduğu sırada yaşadığı bir olayı paylaşmış

KuddusiMavra

Öne çıkan mesajlar

-FRANSA'DAN YAŞANMIŞ BİR ANI-

Oğlumun hastalığı nedeniyle Fransa’da bulunduğum bir sırada hastane kantininde bir grup aksanlı Türkçe konuşan dört kişiyle karşılaştım.

Türk doktoru olduğumu öğrenince yanıma gelip üst katlardan birisinde yatan babalarını görüp göremeyeceğimi sordular.

- “Bir Türk doktordan hastalığını öğrenmek için can atıyor, Fransız doktorlara biz tercüme etsek bile inanmıyor” dediler.

Asansörde babalarını görmek için çıkarken aralarından birisi bana,

- “Bize kürtçe konuşturmadınız, o yüzden kaçtık, buralara geldik” dedi sertçe.

- “Siyasi sığınma hakkı istediniz ve verdiler, öyle mi?”

- “Evet.”

- “Siyasi sığınma hakkı için gerekçe olarak kürtçe konuşturmuyorlar dediniz.”

- “Evet.”

- “Eh o zaman yaşadınız. Artık Fransa’da aranızda kürtçe konuşur güzelce anlaşırsınız. Hatta, eminim Fransız Milli Eğitim Bakanlığına bir de dilekçe vermişsinizdir ve onlar da size kürtçe eğitim yapan okullar açacaklardır, öyle mi?”

- “Hayır dilekçe vermedik!”

- “Niye vermediniz? Fransız Millet Meclisine girin. Orada kürtçe konuşun. kürtçe eğitim yapan okullar isteyin. Ana dille eğitim yapan bu okulları açmaz da kürtçe eğitim yapmazlarsa caddelere çıkın, pankartlar açın, Kürtçe eğitim istiyoruz, ana dille eğitim istiyoruz diye, Şanzelize Caddesinde yürüyün.”

- “Doktor bey bizimle dalga mı geçiyorsun. Bizi hapse atarlar ve hemen bu ülkeden sürerler.”

- “İyi ya siz de Türkiye’ye kaçarsınız, Fransa’da bize ana dille eğitim hakkı vermiyorlar ve kürtçe konuşturmuyorlar diyerek siyasi sığınma hakkı istersiniz.”

- “!!!”

- “Bakın eğer bunu yapmazsanız oğullarınız ve kızlarınız kürtçe konuşamayan Fransız olacaklar. Bence siyasi haklarınız için pkk ile iş birliği yapıp Fransız Ordusuna saldırın ve askerlerini öldürün. Eminim 30 bin Fransız asker ve sivilini öldürdükten sonra size kürtçe eğitim yapacak bir iktidar bulursunuz. Ha gayret.”

Sertlik ve saldırganlık bitiverip dört eski Türk vatandaşının başları öne eğildiği sırada asansör arzulanan katta durdu. Babalarını gördüm. Beyin kanaması ile felç geçirmekteydi. Durumu anlattım. Gerçeği söyledim ve tedavi olacağını ve yaşayacağını söyledim. Sağlam eli ile elimi tuttu bırakmadı.

- “Doktor bey, söyle oğlanlara beni memlekete götürsünler. Türk doktorlara teslim etsinler. Bir nefeste beni iyi ettin, can verdin. Sevgili memleketim gözümde tütüyor. N’olur burada ölmeme izin verme. Ankara’daki doktorlar geçen sefer beni iyileştirmişlerdi. Beni n’olur seninle birlikte Ankara’ya götür.”

Benim de başım öne eğildi.
Çünkü Fransız vatandaşlarının taşınma isteğini gerçekleştiremezdim.

Başlarımız öne eğik, konuşmadan asansörden indik;
Bu gençler, çocuklarını kürtçe konuşamayan Fransızlar yapmak için evlerine dağıldılar. Ben de oğlumun tedavisine devam etmek için yoğun bakımın yolunu tuttum.

-Dr. Erdem Alptuna-
Sosyal ağlarda paylaş

dialoglar tamamen sallama :)

ben hayatımda siyasi bir konuda karşı tarafı haklı görüp başını öne eğen görmedim.

o zaman biraz nostalji

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/ShowNew.aspx?id=-62685

said:
müziğin temsilcilerinden Ahmet Kaya, Magazin Gazetecileri Derneği Ödül Töreni’nde söyledikleri ‘‘çirkin’’ sözlerle bardağı taşırdı. İş, sanat ve politika dünyasından birçok tanınmış ismin katıldığı gecede, ödül aldıktan sonra yaptığı konuşmasıyla şimşekleri üzerine çeken Ahmet Kaya, üzerine yürüyen grubun elinden güvenlik görevlileri tarafından zor kurtarıldı.

Yeni çıkaracağı kasedinde Kürtçe bir şarkı okuyacağını ve bu şarkıya çekeceği klibi yayımlayacak ‘‘babayiğit, yürekli’’ bir TV kanalı aradığını söyleyen Ahmet Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘Kürtler'i tanımayanların kafasından inmeyeceğim. Ayrıca bu ödülü insan hakları adına, cumartesi anneleri adına alıyorum.’’ Kaya'nın bu sözleri üzerine salon bir anda karıştı. Davetlilerin bir kısmı Kaya'yı yuhalarken, bir kısmı da ‘‘Burası Türkiye’’ diye bağırarak üzerine yürümek istedi. Ahmet Kaya, bu tepkinin ardından da, ‘‘Kürt halkını kabul etmeyenlere böyle bir halkın varlığını kabul ettireceğim. Söylediklerimin arkasında da her zaman dururum’’ dedi. Bu sözler üzerine öfkesi daha da artan ve aralarında Ayna grubunun da bulunduğu davetliler, Ahmet Kaya'yı sahneden indirmek istedi.

Çatal-kaşıkların havada uçuştuğu bu arbede sırasında güvenlik görevlileri de Ahmet Kaya'yı kulise kaçırdı. İhbar üzerine otele gelen polisler, Ahmet Kaya'yı gözaltına almak istediler. Ancak Kaya, polislerin gelmesinden birkaç dakika önce mutfaktan çıkarak, oteli terk etti.

Bu tatsız olaydan hemen sonra sahne alan ve 10'uncu Yıl Marşı'nı söyleyen Ortaç'a ayakta eşlik eden davetliler sanatçıyı çılgınca alkışladı. Daha sonra bütün sanatçılar sahneye çıkarak ‘‘Memleketim’’ adlı şarkıyı hep birlikte söylediler.
Sosyal ağlarda paylaş

KuddusiMavra said:

...
- “Niye vermediniz? Fransız Millet Meclisine girin. Orada kürtçe konuşun. kürtçe eğitim yapan okullar isteyin. Ana dille eğitim yapan bu okulları açmaz da kürtçe eğitim yapmazlarsa caddelere çıkın, pankartlar açın, Kürtçe eğitim istiyoruz, ana dille eğitim istiyoruz diye, Şanzelize Caddesinde yürüyün.”
...
Çok başarılı bir yazı, yalnız kalın olan kelimenin doğru yazımına dikkat edersek sevinirim.
Kelimenin diğer kullanımlarında ilk harfi büyük yazmak gibi bir hata yapılmaması güzel. Ama "dört harfli", "k*rt" ve hatta "****" gibi şekillerde yazmak daha doğru olur.
Sosyal ağlarda paylaş

ya olm, bu ülkede 12 eylül dönemi hariç kürtlerin üzerinde asla baskı olmadı. 12 eylül zaten herkesin, özellikle de yurtseverlerin, solcuların, atatürkçülerin üzerinden buldozer gibi geçti. kürtler ve kürtçüler sonra gelir,o kadar yani.

yukarıdaki alıntıladığım olayda herkesin alabileceği dersler var ama burada tartışmalar hep lay lay lom kıvamında olduğu için, abidik kubidik cevaplar yazanları normal karşılıyorum.

serdar ortaç-ahmet kaya diyaloğu ve orada sanatçıların gösterdiği tepkiyi alıntılaman güzel ama aynı Ahmet Kaya'nın Almanya'da "ben apo'yu özledim" diye türkü söylediği ile ilgili haberini de alıntılasaydın daha güzel fikir verirdi insanlara.

neticeye gelin bakalım düşünmeyi unutan dostlar. çoğunuz benden çok gençsiniz, şu sorulara cevap verin bir zahmet:

-siz lisedeyken veya üniversitedeyken kürtçe konuşmak yasak mıydı?
-kürtçe konuştuğu için hapse atılan bir tanıdığınız var mıydı?
-bu ülkede milletvekili,mühendis,doktor,asker,general ve akla gelebilecek herhangi bir meslekte etnik köken ayırımı yapıldığını gördünüz mü?

yahu eleştirin, yazdıklarımı eleştirin ama vicdanlı eleştirin.
eğlenceyi ben de çok severim,acaip de eğlenirim ama ciddi olmayı da bilmek lazım.
Sosyal ağlarda paylaş

Theridone said:

Abi sırf kürt olduğum için lisede ülkücü kardeşlerimizin muştayla dayak atmışlığı var bana ne diyorsun :)

canım kardeşim...uçlar değil bizim referans noktamız. bugün türkiyenin genelinde böyle bir yaklaşım var mı? eğer öyle olsaydı mecliste kürtçü milletvekili elinde ki kürdistan haritasını gösterebilir mi? sokaklarda kürt kökenli vatandaşlar rahat rahat gezebilir mi? diyarbakır'da yüzbinlerce kişilik mitingleri yapabilirler mi?

her şeye kendinizi-kendimizi referans olarak alırsak yanılırız, genel önemli.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...