Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İskitler - Sakalar

Flassh

Öne çıkan mesajlar

Adamlar Türkler'den çok önce var, olsa olsa Türkler'in ataları mı yoksa değil mi diye tartışılabilir.

İran kökenli olarak kabul ediliyorlar, sebebini bilmiyorum.

Altın elbiseli adam Saka kurganında bulunan bir kalıntı, Alper Tunga ile alakaları da efsaneye göre İran'ın baş düşmanı Saka'lı Efrasiyab için Kaşgarlı Mahmut'un "Bu adam aslında bizim Alper Tunga" demesinden ibaret.
Sosyal ağlarda paylaş

Nigger_of_the_sand said:

Altın elbiseli adam Saka kurganında bulunan bir kalıntı, Alper Tunga ile alakaları da efsaneye göre İran'ın baş düşmanı Saka'lı Efrasiyab için Kaşgarlı Mahmut'un "Bu adam aslında bizim Alper Tunga" demesinden ibaret.

mahmut hoca bi tarafından uydurmamış güzel kardeşim; efrasiyab, alper tunga'nın farisi kültürdeki adının ta kendisinin bizzatı. adamın hayat hikayesini 100 sene geriden iranlılardan okuyorsun, bir bakıyorsun aynısı ya la hikayeler.

şunlar, bunlar türktür demek zor olsa da şunlar, bunlar türki kavimlerden geliyor derken elinizi korkak alıştırmayın sakın. bacaksız macarlar bile turkoi diye bizans kroniklerinde ilk defa anılırken göğsünüzü gere gere sallayabilirsiniz dünyanın yarısında türklerin izi var diye.

kıçı kırık normanlara "millet yapan " diye tapan batıyı görmezden gelmemiz için yeteri kadar delil var.
Sosyal ağlarda paylaş

huun said:

mahmut hoca bi tarafından uydurmamış güzel kardeşim; efrasiyab, alper tunga'nın farisi kültürdeki adının ta kendisinin bizzatı. adamın hayat hikayesini 100 sene geriden iranlılardan okuyorsun, bir bakıyorsun aynısı ya la hikayeler.

Şahname'den öncesine ait kaç tane hikaye var Alper Tunga ile ilgili?

Bakmışlar ki efsanevi bir Orta Asya kralından bahsediyor, Türkler bu kişi için heralde bizim atamız diye düşünmüş olabilirler gayet. Ki bugün bile Orta Asya'daki göçebe kültürleri otomatikman Türk farzetmek gibi bir huy olduğuna göre o zaman böyle bir yanlış anlaşılma olması gayet doğal.

huun said:

şunlar, bunlar türktür demek zor olsa da şunlar, bunlar türki kavimlerden geliyor derken elinizi korkak alıştırmayın sakın.
bacaksız macarlar bile turkoi diye bizans kroniklerinde ilk defa anılırken göğsünüzü gere gere sallayabilirsiniz dünyanın yarısında türklerin izi var diye.

Bilimi nispete alet edin diyorsun yani açık açık?

Kültürlerin kökenlerini anlamak için başkalarının onlara taktığı isimlere mi bakacağız sadece? Desene Amerikan yerlileri Hindistanlı o zaman.

Ki step kavimlerinde prestij için köklerini güçlü lider ve kavimlere dayama geleneği vardır, adam benim soyum Oğuz Kağan'a dayanır dese bile şüpheyle yaklaşacaksın yani.

huun said:

kıçı kırık normanlara "millet yapan " diye tapan batıyı görmezden gelmemiz için yeteri kadar delil var.

Normanlara mı tapıyormuş batı?
Sosyal ağlarda paylaş

Sadece yazılı kaynaklardan hareket edilmeli diye bir söylem ya da imada bulunmadım zaten.

İskitler şu an İrani bir kavim olarak kabul görmüş durumda, neden özellikle İran ile ilişkilendirildiklerini bilmiyorum ama şahsen Hint-Avrupa bağlantısını oluşturan göçlerden geri kalan step halkları olduğunu düşünüyorum. 1,80 boyunda mavi gözlü kızıl saçlı adam kalıntıları var, kıyafetlerinde ekoseli desenler falan. Ata binip ok atmaları dışında Türkler ile bir benzerliklerini göremiyorum açıkçası.

Ayrıca koca İskit ülkesi tek bir kültürden ibaret değil, Helenler'e yakın bölgelerde Helen etkisi Orta Asya'da İran etkisi görülebiliyor. Heredot birbirlerinden farklı diller konuşan şehirler olduğunu belirtmiş falan. Ayrıca Heredot'un aktarımlarına göre adamların pantheonu var, dinleri benzemiyor yani. Dilleri kalıyor geriye, onun da ne olduğunu kimse bilmiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

benim okuduğum kaynaklarda metal işlemeler, kılıçları, dokuma işleri, yaşam tarzları konusunda Türk kültürüyle ilişkilendirilebilen bir çok kalıntı olduğu söyleniyor hatta bir tanesi bir kase üzerinde Türkçe yazı olduğu iddiasında bulunmuş.
1.90 adamların bulunmasını pek duymadım bilmiyorum. kimmerlerin bu söylediğin fiziğe uygun olduğunu düşünürdüm ben hep :P sakalar daha çok fıdıl at üzerinde giden insanlar olarak anlatılır çünkü zaten zebellah gibi adamların at üzerinde kıvrak hareketler yapması pek alışılagelmiş işler değil.

bununda yanında o dönemde orta asya'dan iklim koşulları nedeniyle hazarın kuzeyinden doğru karadeniz'in kuzeyine göçler olduğu biliniyor buradan da proto-türk bunlar diyorlar.kıyafetleri benzerlik göstermekte ayrıca şaman adetine göre yaşadıkları ve ayna kültü atalar kültü gibi benzer dini adetler gösterdiklerini okumuştum. okumuştum diyorum zira kendileri üzerinde derin araştırmalar yapmadım. fakat eğer isterseniz elimdeki kaynakları araştırır daha net bir şeyler kaynak isimleriyle beraber yazarım.
Sosyal ağlarda paylaş

Uzun boylu şöyle bir adam bulunmuş. Boyu istisna olabilir diye düşünebiliriz ama İskitler'e dair insan kalıntılarının çoğunluğu Europoid ve ilk Türkler'in Mongoloid yapısına uymuyor.

Metal işlemeleri benzemiyor zira İskitler Türkler'in kullandığı çelik teknolojisine sahip değildi, bronz ve demir kullanıyorlardı.

Dokuma işleri? Tek bildiğim dokumalarda ve mücevherlerde geyik motifini çok kullanıyor olmaları. Ben Türkler'de geyikli birşey görmedim.

Giyim kuşam? Adamlar frig şapkası giyiyor.

Kılıçları benzemiyor zira Türkler uzun kıvrık kılıç kullanırken İskitler düz kısa kılıç kullanıyordu.

Zaten bunlarda benzerlik iddia etmek bence abes zira üretim teknikleri ve teknoloji farkı var çünkü arada ÇAĞ farkı var. Ayrıca göçebe toplumlar etkileşime girdikleri bütün kültürlerden birşeyler alırlar, tarih boyunca her şekilde giyinmiş yani Türkler mesela, var mı has Türk giyim tarzı diyebileceğimiz birşey? Zorlansa koni şeklinde şapka takan bile bulunur, sonra koni şeklinde şapka giyen başka adam görsek ona Türk diyebileceğimiz anlamına gelmez bu.

Şamanları olabilir, şaman bütün dünyada olan birşey. Şu an elimizde Tengriist olduklarına yönelik birşey yok. Heredot pantheonları olduğundan bahsediyor.

Bahsettiğin yazıyı biliyorum, nerede bulunduğunu unuttum o yüzden bulamadım şimdi, ama o yazı Türkçe okunabilmiş değil. Oradaki rünleri Türkçe'deki karşılıklarıyla okumaya çalışınca birşey çıkmıyor yani. Çözdüğünü iddia eden Pantürkistler var, binbir türlü ittirmeyle birşeyler çıkarıp hepsi de birbirinden farklı bir tercüme yapıyorlar nedense. Ayrıca yazının sağa doğru yükselmesi yazanın soldan sağa yazarken alanının daraldığı yönünde bir ipucu ama Türk rünleri sağdan sola yazılır.

Hazar'ın kuzeyinden batıya bir göç olsa ne olacak ki, İskitler'in bir ucu Çin'de diğer ucu Ukrayna'da yani Türkler ise izini sürebildiğimiz kadarıyla MS 6yyda Altay dağlarının orada ortaya çıkıyorlar.
Sosyal ağlarda paylaş

Nigger_of_the_sand said:

Kültürlerin kökenlerini anlamak için başkalarının onlara taktığı isimlere mi bakacağız sadece? Desene Amerikan yerlileri Hindistanlı o zaman.

milletin köyünden ya şehirlerinden sadece savaşmak için çıktığı bir çağda kimse senin ismini yazıp geçmez. adamlar bildikleri her şeyi yazmışlar mis gibi. isimlere bu kadar takılman hayatında bir kere strategikon okumadığnı çok belli ediyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Nigger_of_the_sand said:

Bahsettiğin yazıyı biliyorum, nerede bulunduğunu unuttum o yüzden bulamadım şimdi, ama o yazı Türkçe okunabilmiş değil. Oradaki rünleri Türkçe'deki karşılıklarıyla okumaya çalışınca birşey çıkmıyor yani.

altın elbiseli adamın mezarında göktürkçe bir şeyler yazıyor deniliyordu. yalan mı yani direkt?
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
İskitler İskitler işte. "Amerikalılar kim?" diyebiliyor muyuz mesela? Hepsi White Anglo-Saxon Protestant mı Amerikalılar'ın? İskitler'i de o şekilde yorumluyorum işte, belki siyasi yapıyı sağlayan bir dil ve kültür var idi ama neticede Ural, Altay, Kafkas, Hint-Avrupa kökenli insanların olduğu bir coğrafya. Bugün de öyle eskiden de öyleymiş. Eskiden sürekli hareket halindelermiş üstüne üstlük. Ha "peki sana göre İskit siyasi yapısını bir arada tutan, onların stereotipi olmuş über kültür neydi" diye sorarsanız da bilmiyorum. Türki bir kültür olduğuna inanmıyorum sadece. Kültürleri dinamik değil statik olgular olarak ele alıp bir de ardıllarının alt grubu olarak sınıflandırırsanız sadece kafanız karışır.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...