Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bitirme Projesi: Kent Kültürü/Yaşamı vs. (Istanbul)


Natanyal

Öne çıkan mesajlar

Merhabalar;

Geçen dönem yanlış yönlendirme sonucu hatalı proje yapınca yine uzattım okulu, bu dönem danışmanım hem benim için kolay olur hemde ver artık git diye fotoğraf projesi verdi. Konu olarak direk klişeyi de vurdu. İstanbul'u çek gel, kent kültürü falan anlat dedi. Neyse, şimdi konu açmanın sebeplerine gelelim.

Kent kültürü falan çekeriz iyi hoşta 15 fotoğraf çekmem gerekiyor ve bunlar bildiğiniz üzere bir şey anlatmalı, bakan işte OHA SÜPER ÇEKMİŞ'ten ziyade baktığında şu anlatılmak istenmiş demeli.

Bu konuda esasında ne yapacağıma halen karar veremedim. İstanbul'la ilgili bir konuda çekimler yapmam gerek ama kafamda ne yönünden vurayım bilemiyorum. Şimdi şöyle üç seçenek belirledim kendi kendime;

- İstanbul vurgusuz kent kültürü/yaşamı üzerine fotoğraf çalışması

- İstanbul'da sıradan bir kişinin günlük yaşamı,

- İstanbul'un aşırı çarpık kentleşmesi ve mühendis akrabalar,



Bu üç konu arasında mantıklı bir temele oturtarak bir mini tezde yazmam gerekiyor. Aralarından en kolayı 2. seçenek olsa da bana en basit fikir olduğundan dolayı çektiğin her fotoğrafın hemen hemen günlük gazetelere çekilen haber fotoğraflarından bir farkı olmayacağını düşünüyorum.

Diğer ikisinde de bir kararım yok. Çarpık kentleşme üzerine çok fazla fotoğraf çekilebilir, nitekim İstanbul'un en lüks bölgelerinde bile örneklerine rastlayabilmek mümkün, çarpık kentleşmeyi de sadece düzensiz dikilmiş beton binalar olarak algılamamak gerekiyor onu da belirteyim.

Hangi konu sizce iyi?

1.5 aydan biraz daha fazla sürem var ve ekipmanım oldukça az, bir kaç takviye yapacağım çekimlerden önce ama önerilere ihtiyacım var. Kendi kendime karar vermede çok sorunlar yaşayan bir adamım böyle konularda :D

Her türlü tavsiyeye açığım. Hatta git şunu çek, şurada şöyle birşey var bile olabilir. Çok iyi bir fotoğrafçı olmadığımdan ve yaklaşık 3 yıldır çekime çıkmadığımdan da ötürü çekim tavsiyesi bile olabilir. BU OKULU BİRLİKTE BİTİRECEĞİZ GENÇLER
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

merhaba,

şuan istanbulda başlatılmış ve yürütülen bir proje var.
adını tam hatırlamıyorum ama eve dönüş- geri göç gibi birşey.

proje konusu şu: istanbula göç etmiş, evine geri dönmek isteyen ancak maddi imkansızlıktan ötürü bunu gerçekleştiremeyen ailelerin nakliye bedelini ve yolculuk biletlerini alıyorlar.
hatta taşınmayı da birfiil onlar yapıyor.

şimdiden binlerce başvuru olmuş bu geriye göç projesinde.
projenin sahibi İBB.

bence bu iyi bir tema olabilir.
ister başlangıçtan kurgularsın.
haydarpaşa trengarında hala kurguya uygun kareler yakalayabilirsin (biraz daha post tabii)
istersen istanbul'u ana karakter yaparak bu geri göç olayına onun gözlerinden senaryolaştırırsın vs.

senin şıklarından hangisine giriyor ?ama quoteni okurken böyle birşey geldi aklıma, paylaşayım istedim.

başarılar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yenileme bölgelerinin fotoğraflarını çekebilirsin. Sulukule bitti ama yenikapı daha çekilebilir. Safirin terasına çıkıp arkadaki gecekonduları, aynı şekilde gaziosmanpaşada da bu tür kendi içine kapanmış siteler mevcut. Semt içindeki pazarcılar satış bile vermi o sitedekilere.

Yararlanabileceğin ekumenapolis belgeseli var izlemediysen izlemeni öneririm.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ooo harbi süper projeymiş, ben onunla ilgili hocayla bir konuşayım

@samaella, gaziosmanpaşa zaten olası çarpık kentleşme temalı çalışmam da bir numaralı çekim alanımdı. babamın sorumluluk bölgesi olduğu için komple bölge hakkında bilgiliyim ya da babam sayesinde bayağı sağlam yerlere çekime gidebilirim.

Çarpık kentleşme kolay gibi ya, onun üzerinden gideceğim sanırım.

Mesela şu IBB projesi de çok süper ama 15 fotoğraf çekmem gerekiyor ve çekebilir miyim o kadar doğru düzgün fotoğraf onu düşünüyorum. Çarpık kentleşmede sadece Gaziosmanpaşa'dan 7-8 tane fotoğraf çıkarsam zaten işi yarılamış olacağım.

Çarpık kentleşme zaten bayağı geniş bir konu, göç olaylarına bile vurabilirsin. Sonuçta bunun bir numaralı sebebi göçtür. IBB çalışmasına da aslında bunun içinde bir mini hikaye gibi yer verilebilir.

Bu bilgi güzel oldu :D Bunun üzerine gideyim en iyisi hehe
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 3 hafta sonra ...
Evet konu şekillendi, benim gibi fotoğrafı yakalamayı bilmeyen bir adam için afedersiniz ama girecek gibi ...

İstanbul'da Çarpık Kentleşme teması doğrultusunda şehir dokusu, motifleri ağırlıklı sanatsal fotoğraflar çekmem gerekiyor. Ayrıca her fotoğrafın bir hikayesi olacakmış. He birde fotoğraflar tamamen mimari olacak. İnsan olabilir içinde ama mimari çekim üzerinden gidecek herşey ...

Şimdi şehrin dokusu, motifler vs. sorun değil ama bunları nasıl çarpık kentleşmeye vuracağım. Klasik sanatsal İstanbul çalışmalarına bakıyorum az çok fikir edindim ama halen aynı yerdeyim temelde...

Nereden başlayayım, kimlerin fotoğraflarını örnek alayım. Şunu şöyle çek şuraya gidip diyebileceğiniz işler var mı? Şu adamın çalışmalarını örnek al hatta taklit etmeye kas diyebilir misiniz?

Bu sene bitecek bu okul, öyle diyoruz gerçi de kafamda sadece 4 tane kare var. 15'e tamamlamak gerek :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

istiklal kafamdaydı zaten, duvar ağırlıklı çalış dedi. Duvarlar hep ön planda olsun dedi.

danışmanın verdiği önerilerden biri de tarihle karşılaştır oldu. Hani böyle bizim yaşımızdakilerin kafasındaki, hafızasındaki ya da işte Yeşilçam'da görünen en ünlü İstanbul yerlerine git ve modern halini çek dedi. İşte çarpık kentleşmenin akıllardaki İstanbul'a hasarı vs. dedi.

Emek sinemasını örnek verdi mesela, git şuan ki yarı yıkık halini çek dedi işte, ama öyle çek ki dedi işte fotoğrafa ilk bakan direk "ne hale gelmiş" desin falan dedi.

Bu tip yapılar gerek. Bu tip çekimler gerek. Duvar kesin olacak gibi bir şey, pff


edit:

he birde kentsel dönüşüm bölgelerinden birine kesin olarak gitmem gerek. en az 3-4 fotoğraf çıkartırım gibime geliyor oralardan
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...