Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bireysel emeklilik


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
bankadaki hatun bireysel emeklilik yapalım dedi (garanti)

aylık 128 liraya geliyormuş normalde, fakat bizim işyeriyle anlaşmalı oldukları için 108 lira ödüyormuşuz oradan bir avantaj

bi de üstüne devlet 25 tl teşvik ekliyormuş üzerine her ay

al açtır 56 yaşında emekli olursun veya 3 sene sonra bozarsın birikim olur dedi

akıl karı mıdır bunu yapmak? yaptıran var mı? ben hiç bişi anlamadım yani bunu yapacağıma her ay kenara aynı parayı atsam aynı şey değil mi? hoş devletin verdiği 25 tl var ama galiba o da emekli olmadan bozdurursan kesiliyormuş falan
Mesaj tarihi:
işyeriyle anlaşmalı dediği , senin firma o bankayla calısıyor bir şekilde demekyani hesaptır kredidir pos'tur falan.aman aman bi indirim özelliği yok.
ama haberim olmadan ufak ufak biriksin diosan at ayda 100 gayme 25 de dewlet baba verir işte yavaştan bişeler olur.
bende basladım 5 6 ay önce ha tabi emekli olmayı beklemicem,bi seyahat yada ne bilim karıya kıza yedirmek icin falan harcıcam 4 5 sene sonra(o zamana bi dişi buluruz işallah ya)
Mesaj tarihi:
3 seneden sonra %35 ini alabiliyormuşsun

bi de bu parayı şu fonda değerlendirin bu hisseye yatırın vs. diyebiliyormuşsun

bilemedim ya, bu konuları tam bilen biri varsa bizi de aydınlatsa valla, 5 gün sonra para yatacak o zamana kadar karar vermem lazım
Mesaj tarihi:
hiç para eksilmesin öyle alim diyorsanda,en az 10 sene beklemek gerekiyor bu arada.
ne verdiysen,devlet ne yardım yaptıysa 10 yıl sonra hepsini birikmişiyle alabiliosun kesintisiz
Mesaj tarihi:
10 sene beklersen %25 devlet katkısının %60'ına hak kazanıyormuşsun, stopaj da %10 oluyormuş fakat getiri üzerinden kesiliyormuş artık toplam para üzerinden değil.

ya kimi çok karlı diyor kimi kenara para atsan aynı şey diyor
Mesaj tarihi:
yanlış olduğu kesin abi 10 sene sonra alınıyordu para ama kesinti de var olabilir belki ama ya anaparadan değildir o kesinti yada faizden değildir bi şekilde senin 10 sene parayı orda tutmanı sağlamaları lazım.
ha bide doruk ne kadar yatırmayı düşünüyorsun bilmiyorum ama gözüne görünmeyecek parayı isteyerek biriktirmek pek mümkün değil.verecen kredi kartından ödeme emrini,farketmicen bile sonra işte.illa ki işe yarar ilerde
bide bende 150 törkiş lira bayılıyormusum baktımde ekstreye,kısım ben onu biraz daha :)
Mesaj tarihi:
DoruK said:

bankadaki hatun bireysel emeklilik yapalım dedi (garanti)

aylık 128 liraya geliyormuş normalde, fakat bizim işyeriyle anlaşmalı oldukları için 108 lira ödüyormuşuz oradan bir avantaj

bi de üstüne devlet 25 tl teşvik ekliyormuş üzerine her ay

al açtır 56 yaşında emekli olursun veya 3 sene sonra bozarsın birikim olur dedi

akıl karı mıdır bunu yapmak? yaptıran var mı? ben hiç bişi anlamadım yani bunu yapacağıma her ay kenara aynı parayı atsam aynı şey değil mi? hoş devletin verdiği 25 tl var ama galiba o da emekli olmadan bozdurursan kesiliyormuş falan


eşimin işi bu. bayağı karlı oluyor (kendi kendine biriktirip yatırım yapmayı düşünmüyorsan)

detaylı bilgi isteyen olursa öm atsın cevaplarız

:)
Mesaj tarihi:
pontipati919 said:

10 sene değil 56 yaş sınırı varmış galiba


10 sene /veya/ 56 yaş

eğer 46 dan büyüksen 10 sene minimum sınırı var,

yoksa 46 dan küçüksen anca 56 da oluyor.

edit; ama geçen sene 75 liradan (şirket payı ve devlet desteği olmaksızın) kendim için hesapladığımda (yaş 33 iken), 56 yaşımda bana 70 80bin para geliyordu (risksiz borsaya endeksli olmayan fonlardan), şimdi hesaplasam o 125 150 fln eder.

bence mantıklı, ben ayırabilsem ben de yaptırıcam bu sene
Mesaj tarihi:
bizim şirket mail olarak göndermişti, buyrun okuyun ona göre karar verin. yaptırmak lazım tabi,

01.01.2013 Tarihinden İtibaren Bireysel Emeklilik ve Şahıs Sigorta Uygulaması:

Bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı paylarına ait belgelerin çalışılan işyerine verilerek aylık ücret bordrosunda gelir vergisi matrahından düşülmesi uygulamasına son veriliyor. Bunun yerine sadece bireysel emeklilik hesabına yapılan katkı payı ödemelerine devlet katkısı uygulaması geliyor. Bireysel emeklilik hesabına ödenen katkı paylarının % 25’i kadar ek katkı payı devlet tarafından ödenecek. Kişiler tarafından bireysel emeklilik sisteminden çıkılması durumunda belli şartlara göre devlet katkı payı dahil tutar geri alınabilecek.
Diğer şahıs sigortalarına ödenen primlere ait belgelerin işyerine verilmesi uygulaması ise devam etmektedir. Ancak bu konu ile ilgili 2 temel değişiklikten söz etmek gerekiyor.

Birincisi; birikimli hayat sigortası kapsamında ödenen primlerin sadece yarısının indirim olarak dikkate alınabilecek olmasıdır. Bu sadece birikimli hayat poliçeleri kapsamında ödenen primler için geçerli olup, ölüm, kaza, sağlık gibi sigortalara ilişkin primlerin tamamı (sınırlar dahilinde) ücret matrahından indirilebilecektir.

İkinci değişiklik ise aylık ücretin % 5’i olarak uygulanan üst sınırın % 15’ e çıkarılmasıdır. Diğer bir sınır olan yıllık asgari ücret sınırı ise devam etmektedir. Buna göre personel tarafından ödenen şahıs sigorta primlerinin (birikimli hayat primlerinin yarısı) ödendiği ayda ücretin % 15’ini ve yıllık bazda asgari ücreti geçmemesi durumunda işverene ibraz edilen ödeme belgesine istinaden ücret matrahından indirilebilecektir.
Bu primlerin aynı şekilde beyan edilen gelirin % 15’i ve yıllık asgari ücreti aşmamak şartıyla gelir vergisi beyannamesi veren (kira, serbest meslek, menkul kıymet gelirleri vb) mükellefler tarafından beyanname üzerinde indirimi de mümkündür. (2012 yılına ilişkin Mart’ta verilecek olan beyannamelerde sınır beyan edilen % 5’idir) Bunun için bu primlerin ücret matrahından indirilmemiş olması gerekmektedir. Ödenen bireysel emeklilik katkı paylarının beyanname üzerinden indirimine de 2013 yılı itibarıyla son verilmiştir. Ancak 2012 yılına ilişkin olarak 2013 Mart ayında verilecek olan gelir vergisi beyannamesinde eski uygulama çerçevesinde ödenmiş olan 2012 yılına ilişkin katkı paylarının sınırlar dahilinde (yıllık asgari ücret ve beyan edilen gelirin % 10’u) beyan edilen gelir vergisi matrahından indirilmesi mümkün bulunmaktadır.

6327 KANUNUNLA YAPILAN DÜZENLEMELER:

Bireysel emeklilik sisteminin teşvikinde doğrudan devlet katkısı yöntemine geçiliyor.
Kanunun 29. maddesinde yapılan düzenlemeye göre, 01.01.2013 tarihinden itibaren Bireysel Emeklilik hesabına yatırılan her katkı payı (İşveren tarafından ödenenler hariç) için % 25 oranında devlet katkısı yapılacak. Yıllık Devlet katkısının üst limiti yıllık asgari ücretin % 25’i kadardır. (Yıllık asgari ücret 2013 yılı için 12.000,60 TL’dir)
Yapılan düzenlemelere göre;

- İşveren tarafından ödenenler hariç, katılımcı adına bireysel emeklilik hesabına ödenen katkı paylarının %25’ine karşılık gelen tutar, Devlet katkısı olarak hesaplanacak ve Devlet bütçesine konulan ödenekten ilgili hesaba ödenecek,

- Devlet katkısı, katkı payı ödemelerinden ayrı olarak takip edilecek ve Müsteşarlıkça belirlenen yatırım araçlarında yatırıma yönlendirilecek,
Katılımcılardan;

a) En az 3 yıl sistemde kalanlar Devlet katkısı ve getirilerinin %15’ine,

b) En az 6 yıl sistemde kalanlar Devlet katkısı ve getirilerinin %35’ine,

c) En az 10 yıl sistemde kalanlar Devlet katkısı ve getirilerinin %60’ına,

d) Bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı kazananlar ile bu sistemden vefat veya malûliyet nedeniyle ayrılanlar Devlet katkısı ve getirilerinin tamamına hak kazanacaklar,

(Emeklilik hakkının kazanılabilmesi için en az 10 yıl sistemde kalınması ve 56 yaşının doldurulmuş olması gerekmektedir)

- Devlet katkısı ve getirilerinden hak kazanılan tutarlar sistemden ayrılma veya emeklilik durumunda katılımcıya ödenecek.

Örnek, bireysel emeklilik sistemine aylık 100 TL katkı payı ödeyen bir kişi, 1 Ocak 2013 tarihinden sonra prim ödediğine dair belgeyi işverene sunarak herhangi bir ödeme alamayacak. Eğer kişi yıllık beyanname veriyorsa bu tutarı beyanname üzerinde de indiremeyecek. Bu ödeme için her ay Devlet 25 TL ek katkı payı ödeyecek. Dolayısıyla aylık 100 lira katkı payı ödeyen bir kişinin BES hesabında her ay 125 TL birikmiş olacak. (Bireysel emeklilik şirketlerince yapılan kesintiler göz ardı edilmiştir.)

Bu kişi 3 yıldan az sistemde kalıp ayrılırsa devlet katkılarını alamayacak, sadece yatırdığı para ve nemasını (getiri) alabilecektir. 3 ile 6 yıl arasında kalırsa yatırdığı ana para ve nemalarının yanında Devlet katkısının % 15’i ile bu tutara ilişkin nemayı alabilecektir.

Sistemde kalış süresine göre alabileceği devlet katkısı oranlarına yukarıda yer verilmiştir. Emeklilik hakkı kazanması durumunda ise yatırdığı paralar ile devlet katkılarının tamamı ile bu tutarlara ilişkin nemaların tamamını alabilecektir.
Ancak sistemden çıkılması durumunda; sistemde kalış süresine veya emeklilik hakkı kazanılıp kazanılmadığına göre değişen oranda stopaj (vergi kesintisi) yapılacağı unutulmamalıdır. Bu stopajın oranı % 15, % 10 veya % 5 olarak uygulanmaktadır. Ana para üzerinden değil sadece getiri (nema) tutarı üzerinden vergi kesintisi yapılmaktadır.
Mesaj tarihi:
artık çıkmak istediğinizde kesintiler baya azaldı diye biliyorum.

az yatırıncada bi bok olmuyor =)
2006 da başlamış benimki şimdi merak ettim baktım 15bin birikmiş

emeklilik tarihimde 2043 müş yuh
Mesaj tarihi:
yastık altında biriken paranın enflasyon ve paranın zaman değeri hesaba katıldığında nasıl eridiğini görün. iş işten geçince de "keşke yaptırsaydım" diyin.

burada para öyle attığınız kadar durmuyor arkadaşlar fonda değerleniyor komik komik yorum yapmayın bari
Mesaj tarihi:
emekli olduğunda sana bağlanacak bir maaş veya direk para çekme olarak düşün işte. emeklilikten önce paranı almayı düşünüyorsan o zaman başka şeye yönelebilirsin belki araştırmadım ama emeklilik için gayet iyi.

kaç yaşında emekli olucaz biz bu arada ya. kaç oldu yaş sınırı?
×
×
  • Yeni Oluştur...