Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

[DIY] Semi-pro studyo, Akustik panel, Hoparlör ayakligi vs. yapimi


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:

Bayadir yapicaktim zaten böyle bisey, kismet oldu sonunda :) Her yaptigim seyin detayina cok fazla inemiyorum. Netekim sorunuz olursa vakit oldukca konuda cevaplarim. Forumda bu konuda da bi kaynak olur enazindan. Odadaki hemen herseyi malzemelerini temin edip yaptim. Tam olarak bi hesap kitap tuttum diyemem, ama olmasi gerektiginden cok cok daha ucuza maloldu. Baslayalim bakalim:

1) Odanin baslamadan önceki hali. Baska bi bölumde tadilat oldugu icin atölye gibi kullaniyoduk.






2) Ise ölcup bicmeyle basladim tabiki. Sonra akustik panellerin nekadar buyuk olmasi gerektigini hesaplayip panelleri yapmaya basladim. 20 25 metre kadar tahta aldim.








3) Kumaslari sectim, renklerden ve desenlerden anlayabileceginiz gibi hatunun dedigi oldu tabi..








4) Minik bi yardimci edindim :)






5) Köse panellerinin tam oturmasi icin tahtalarin bi kismini ortadan kestirdim.






6) Vidalanacak noktalari vidalarken catlamamalari icin matkapla deldim








7) Aslinda vidanin uzerine gerek yok ama ben saglam sonuc almak icin tutkalda kullandim.










8) Bu panel 2 metreden uzun oldugu icin hem ortadan destek ekledim, hemde köseleri L demirler ile saglamlastirdim.








9) Panelleri duvara monte etmek icin router cut zimbirtisi ile anahtar delikleri actim. Aslinda, kesinlikle duvar ile arasinda enaz kendi derinligi kadar bosluk olmasi gerekli, sound acisindan iyi sonuc alabilmek adina. Ama ben bu kurali pek önemsemedim bu kez.








10) Tas yununun kabarik görunmemesi ve panelin icinde sabit kalmasi acisindan ip gerdim su sekilde;








11) Geldik kumas kaplama kismina. Bu kisim önemli, kaplama icin sececeginiz kumas kesinlikle hava gecirmeli. Hava gecmeyecek kadar kalin olmamali, keza sesi absorme etmek yerine yansitirsa akustigin icine edebilir.Benim tavsiyem siradan anam babam kumasini alip cift kat kullanmaniz. Tas/cam yunu ile kapli bi oda da uzun sure oturmak, havayi solumak pek saglikli degil keza.










12) Ön yuzu kumasla kapladiktan sonra tas yununu dolduruyoruz. Panel yapmaya baslamadan önce sectiginiz izolasyon malzemesinin ve tahtanin genisligini iyi ayarlamaniz lazim ki ikisi birbirine uysun. Tercihe göre saglam kalmasi icin tasyununu yerlestirdikten sonra da iple saglamlastirabilirsiniz. Tasyununun yogunlugu 50/km3 olmasi lazim, bunu birazda beklentinize göre secmeniz lazim ama enaz 40-50/km3 ile iyi sonuc alirsiniz.












13) Köse panellerim hazir, montaj/test asamasi










14) Renk katmak adina minik paneller dusundum böyle bide








15) Hoparlör ayakliklarinin yapimi












16) Hemen hemen haziriz, son insaat hali, temizlik, halifleks, esyalarin tasinmasi vs.












17) Opsiyonlu monitör wall mount'um ve odanin son halleri, bu halinden sonra ufak tefek ivirzivirlari yaptigim icin pek resim cekmedim








18) Odanin son hali. Isiklandirma, esyalar, yumurta sunger, dekoratif ivir zivir eklendi. Ekleyecegim bi projeksiyon kaldi sanirsam.













Sonuc:
Muzik dinlerken, veyahut calisirken temiz bi sekilde herseyi duyabiliyorum. Yani oda icindeki reverb ve echo'yu almis durumdayim. Aslinda cok pahaliya patlayacagini sandigimiz seyler biraz el becerisiyle cok ucuza cözulebiliyo bu konuda.

Netekim biseyin ustune basa basa söylemeliyim; yukarida yaptigim sey kesinlikle yalitim icin degil, tamamiyle oda icindeki akustik duzenlemeye etki eder. Ses sorunum olmadigi icin yalitma kismina hic girmedim. Vakit ayiran arkadaslara tesekkurler, sorulariniz olursa cevaplamaya hazirim.

Mesaj tarihi:
görsel olarak yorucu olmuş sanki renk seçimlerinden dolayı, rengarenk olması belki özelliklike istenilen bişey müzik dinlerken başka bi hava katıodur belki.

Tabi görsellik olarak yorum yapabilioruz işlev olarak akustik süperdir tabi ki.

Çingene çadırı gibi olmuş kasıtlımı seçtiniz bu desenleri ?

benzetme yanlış anlaşılmasın
Mesaj tarihi:
valla renk secimini kumaslari hatun yapti ehueh, bide odanin camlari kucuk icerisi genelde karanlik oldugu icin renkler bukadar carlamiyo.

Sirf paneller akustik icin malzemeler zartlar zurtlar vs 500-600 lira falan tutmustur enfazla. Toplam butun ivir zivirla görunen herseyle nekadar tuttu hic bi fikrim yok isin asli.
Mesaj tarihi:

Oda 35m2 falan buarada söylemeyi unutmusum.

samaella said:

Nasıl hesaplanıyor abi bu olaylar? Odanın köşelerine bu panellerden koysak yetiyormu yani ?

Diğer yapılanlar dekoratif amaçlı sanıyorum ki.


Köseleri kapatmak ilk sart zaten. Onun disinda monitörlerin koyulacagi noktalara göre ve oturulan noktaya göre sesin nereden yansidigi assagi yukari standart bisey zaten. Su sekilde;





Odadaki hic bi akustik panel dekoratif amacli degil dolayisiyla.

Bide ayna ile hesap mevzusu var;

When a loudspeaker can be seen in the mirror, the mirror is in a spot where sound waves can reflect from the surface to the listening position. These locations require absorption. After the placement of each absorber, an ETF impulse response measurement should be taken to verify the correct position of the absorber and to verify that the absorber is actually reducing the level of the reflection. If the absorber is not neccesary, it should be removed."">
"The mirror trick works as follows: The listener is successively seated in each location of the room deemed to be a likely position for a listener. At each location, the listener observes a second participant move a mirror along the ceiling and walls of the room as well as any other suspect hard surfaces.

When a loudspeaker can be seen in the mirror, the mirror is in a spot where sound waves can reflect from the surface to the listening position. These locations require absorption. After the placement of each absorber, an ETF impulse response measurement should be taken to verify the correct position of the absorber and to verify that the absorber is actually reducing the level of the reflection. If the absorber is not neccesary, it should be removed." said:



Yani sen dinleme noktasinda oturuyosun, 2. bi kisi aynayi duvarda gezdiriyor, hoparlöru gördugun yer sesin yansima noktasi, o noktalari absorbe etmen lazim kisaca.

Kabaca gerekli olan bu, isin asli benim yaptigimda isin bu kadari sadece. Bundan sonrasi zaten daha profosyonel bi hesap kitap istiyo. Akustik ölcum mikrofonuyla ölcum yapiliyor sonrasinda, yuksek olan frekanslar belirlenip o frekanslari yutacak boyutta akustik paneller yapiliyo/satin aliniyo. Hangi frekansi hangi yogunluktaki panel yutar, nekadar yutar vs. biraz knowledge istiyo.

Turkiye de kac tane studyoda bu sekilde profosyonel derseniz iki elin parmak sayisini gecmez heralde. Genelde ya full duvarlari bu sekilde kapliyolar, ki cok yanlis fazlasiyla yutuyo bu kez ve boktan kuru bi sound oluyo odada. Ya keyfi yerlestirmis oluyolar cogunu ki bu zaten akustik duzenlemeden bile sayilmiyo. Ya da yukardaki mantikla hareket ediyolar ki bence yine en dogrusu bu, standartlari yaptiktan sonra dogru bi duyuma ulasilabilecek en yakin sonuc.


kavurma said:

bir heves yalıtımla ilgilidir diye inceledim ancak sadece akustik amaçlıymış ama baya uğraşmışsın abi emeğine sağlık güle güle kullan yeni stüdyonu.


Tesekkurler :)

Yalitim icin eger full ses kesmek istemiyosan bu panelleri ya da daha genislerini butun duvarlara ve tavana minimum temas edecek sekilde monte edersen baya bi yalitabilirsin aslinda, ama bu sekilde de odanin butun duyumu sicar, sesle birlikte isi yalitimida oldugu icin sauna elde etmis olursun ayni zamanda. Full yalitim icin oda icinde oda sart, öteki turlu bass frekanslar herturlu kacar.
×
×
  • Yeni Oluştur...