montezaus Mesaj tarihi: Kasım 14, 2004 Mesaj tarihi: Kasım 14, 2004 1- viyanayı kuşatmanın sebebi toprak alalım muhaha değildi. Senin bakış açınla 12345. dünya savaşı bile toprak alalım muahaha dır sanırım. 2- Paranın vergiden başka yollarla kazanılıcağını avrupalılar mı buldu lol. Ne diyorum iyi oku. Akdeniz ticaret merkezi iken osmanlılar avantajlı idi. Okyanuslar ticaretin merkezi iken de avrupa devletleri. Osmanlının denizlere açılacağına viyanayı alması mı? Bilir misin ki tüm ünlü türk denizciler bu dönemde yetişmiştir, okyanusa inip baharat yolununun kontrolünü portekizlilerden almak için mısır alınmıştır, bu dönemde osmanlı en olmadık ( eski devire göre ) ülkelerle ittifak yapmıştır.. Neler diyorsun sen ya ??!?[signature][hline]"Türk şoförü en asil duyguların insanıdır" M.Kemal Atatürk no paranoia@ montezaus ##Beneath The Ground ###Viva La Résistance!!
Batilc Mesaj tarihi: Kasım 14, 2004 Mesaj tarihi: Kasım 14, 2004 anlamıyorum, ben sana istanbulun alınması cografi kesfi baslattı feodaliteleri direkt yıktı mı dedim? Bu yapılan direkt olarak olmasada buyuk bi etkisi oldu... sence incil okunmasaydı reform nasıl olacaktı? ya da topların kullanılmasının tesiri ufacık bir etkiden mi ibaretti?[signature][hline]Bahçelerde Maydonoz; Gel Bize Bazı Bazı... Delirtmeyin Beni
nQx Mesaj tarihi: Kasım 15, 2004 Mesaj tarihi: Kasım 15, 2004 said: glamdring_S, 14 Kasım 2004 21:08 tarihinde demiş ki: said: MonTezaus, 14 Kasım 2004 17:18 tarihinde demiş ki: Osmanlı toprak oldık muhaha demez, yaptığın şey topraklarının genişlemesi değildir çünkü, oradan vergi alır. Dönemlerdeki değişimlerin farkına varmalısınız ilk önce. Yoksa osmanlının bilimi sanatı gereksiz bulduğu saptaması komiktir. Bütün postları okuyamadım ama buna cevap vermek istedim karşılaştığımda. Sonuç olarak avrupalı devletler paranın vergiden başka yollarla kazanılacağını bulup osmanlıyı yarı sömürge etmişler dimi? sorun osm. bunu görememiş olması denizlere açılacağına hala biz viyanayı alacazzz..." demesi... Adam oraya viyanayı almak için gitseydi surları yıkacak topumu yoktu yanında götürecek.. Amaç orda meydan savaşıydı alman imparatorunun otoritesini, ordusunu silip süpürmekti. Alman imparatoruda bunu bildiğinden karşısına ordu çıkarmadı Kanuni nin. Sonuç olarak getirilen hafif toplarla şehir muhasara edildi adam gene ordu çıkarmadı geri dönüldü...[signature][hline]nqx
Bither Mesaj tarihi: Kasım 15, 2004 Mesaj tarihi: Kasım 15, 2004 glamdring_S,tarih bilgisini kimden nerden alıyor nasıl bu kadar yaratıcı ve atalarını tanımadan konuşabiliyor hayretler içindeyim cevap vermeye bile değmez bence.
montezaus Mesaj tarihi: Kasım 15, 2004 Mesaj tarihi: Kasım 15, 2004 said: Batilc, 14 Kasım 2004 22:35 tarihinde demiş ki: anlamıyorum, ben sana istanbulun alınması cografi kesfi baslattı feodaliteleri direkt yıktı mı dedim? Bu yapılan direkt olarak olmasada buyuk bi etkisi oldu... sence incil okunmasaydı reform nasıl olacaktı? ya da topların kullanılmasının tesiri ufacık bir etkiden mi ibaretti? Pardon ama öyle demişsin ki ( önceki postunda ), sanki istanbul alınmasaydı osmanlı dünyayı fethedicekti, almanya yenildiği için yenildik 1. dünya savaşında gibi birşey bu. Bu bahsettiklerinin söylediğin gibi büyük bi etkisi olmadı. İncilin okunmasındaki belki de en son sebep 20-30 tane adamın batıya gitmesidir ( ki bu da nası bi kolpadır, bizanslılar osmanlıyı katolik dünyasına tercih eden bi toplumdu, katolik dünyasına çok büyük kin beslerlerdi, ki zaten batı dünyasında böyle bi kayıt da yoktur bizanslı x geldi şunları yaptı diye ). Reformu böyle birşeyin üzerine kuramazsın ki istanbul alınmasaydı da olacaktı. Coğrafi keşiflerle zaten en ufak bi ilgisi yok, coğrafi keşifleri başlatan ülkeler öncelikle portekiz, sonrasında ispanya. Nası bi alaka kurdun? Topların kullanılması feodalitenin yıkımına değil askeri devrimlerden birine, yıldız şeklindeki kaleye yol açtı. Feodal adama koymadı yani. Feodalitenin çöküşü bambaşka bi hikaye.[signature][hline]"Türk şoförü en asil duyguların insanıdır" M.Kemal Atatürk no paranoia@ montezaus ##Beneath The Ground ###Viva La Résistance!!
-Rainmax- Mesaj tarihi: Kasım 15, 2004 Mesaj tarihi: Kasım 15, 2004 said: nQx, 15 Kasım 2004 02:19 tarihinde demiş ki: said: glamdring_S, 14 Kasım 2004 21:08 tarihinde demiş ki: said: MonTezaus, 14 Kasım 2004 17:18 tarihinde demiş ki: Osmanlı toprak oldık muhaha demez, yaptığın şey topraklarının genişlemesi değildir çünkü, oradan vergi alır. Dönemlerdeki değişimlerin farkına varmalısınız ilk önce. Yoksa osmanlının bilimi sanatı gereksiz bulduğu saptaması komiktir. Bütün postları okuyamadım ama buna cevap vermek istedim karşılaştığımda. Sonuç olarak avrupalı devletler paranın vergiden başka yollarla kazanılacağını bulup osmanlıyı yarı sömürge etmişler dimi? sorun osm. bunu görememiş olması denizlere açılacağına hala biz viyanayı alacazzz..." demesi... Adam oraya viyanayı almak için gitseydi surları yıkacak topumu yoktu yanında götürecek.. Amaç orda meydan savaşıydı alman imparatorunun otoritesini, ordusunu silip süpürmekti. Alman imparatoruda bunu bildiğinden karşısına ordu çıkarmadı Kanuni nin. Sonuç olarak getirilen hafif toplarla şehir muhasara edildi adam gene ordu çıkarmadı geri dönüldü... ya sen viyana kusatmasinin neden kaybedildigini bilyomusun ? cvok zaman gecti lise hocamiz bize anlatmistyi kendisinin tarih kitaplari var cok iyi hatirlamiyrum isimlari ve devleteleri ama Osmanli viyanayi kusatmaya gittiginde bir devletten(isimleri hatirlamiyorum olayin statejik olayak aydinlanmasi icin x y kullanicam) x devletinden viyanaya y devletinden gelecek yardimlari engellenmesi istenmis ve kabul edilmistir (artik diseyler vaad edilmistir heralde) ama savas sirasinda x devleti y devletine dokunmamis ve viyanadaki Osmanli kuvvetleri arkdan saldiri yemistir her 2 taraftada ucadele eden Osmanli kuvvetleri saldirilara dayansada ve belkide lojistik bakimindan yeterli olsaydi 2 dusmanida yenebilecekti ama yiyecek sıkıntisi yorgunluk lojistik eksikleren dolayi kusatma bitirlmistir...
montezaus Mesaj tarihi: Kasım 15, 2004 Mesaj tarihi: Kasım 15, 2004 Viyana kuşatmasının bize destek sağlayacak kırımolmasa da kazanılması gerekiyordu. Buradaki hata, kuşatmayı yapan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'dadır ki dönünce asıldı diye biliyorum ben. Osmanlıda şöyle bi olay vardı; kuşatma-savaş boyunca elde edilen ganimetler kuşatmanın başındaki paşaya, kazanıldıktan sonrakiler de padişaha giderdi. Mustafa Paşa kuşatmayı bu yüzden gereğinden çok daha uzun tutmuştu. Yoksa viyanalılar gerçekten de açlıktan kırılıyolardı, bulabildikleri tek et, kedi etiydi, kedi eti yiyorlardı. Bizim ordu bu sırada kebap döner felan yiyordu =)) Kuşatma sırasında osmanlı ahırlarından inek kaçırabilen adamlar şovalye ilan ediliyordu. Böyle bi durumda üç beş savaşçıyla şehir düşürücekken zeka adamı mustafa paşa kuşatmayı uzattı ve papnın çağrısıyla 80bin kişilik lehistan ordusu yardıma geldi. Dağıldı sonuçta bizimkiler[signature][hline]"Türk şoförü en asil duyguların insanıdır" M.Kemal Atatürk no paranoia@ montezaus ##Beneath The Ground ###Viva La Résistance!!
Gimli Mesaj tarihi: Kasım 15, 2004 Mesaj tarihi: Kasım 15, 2004 Viyana kuşatması hakkında çok sağlam bir iki tartışma başlığı var oraya bakın her türlü bilgi var orda[signature][hline]Volfied, 04 May 2003 08:18 tarihinde demiş ki: A mug of ale, and a fine tale! Gimli yönetti
-Rainmax- Mesaj tarihi: Kasım 15, 2004 Mesaj tarihi: Kasım 15, 2004 said: MonTezaus, 15 Kasım 2004 12:59 tarihinde demiş ki: Viyana kuşatmasının bize destek sağlayacak kırımolmasa da kazanılması gerekiyordu. Buradaki hata, kuşatmayı yapan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'dadır ki dönünce asıldı diye biliyorum ben. Osmanlıda şöyle bi olay vardı; kuşatma-savaş boyunca elde edilen ganimetler kuşatmanın başındaki paşaya, kazanıldıktan sonrakiler de padişaha giderdi. Mustafa Paşa kuşatmayı bu yüzden gereğinden çok daha uzun tutmuştu. Yoksa viyanalılar gerçekten de açlıktan kırılıyolardı, bulabildikleri tek et, kedi etiydi, kedi eti yiyorlardı. Bizim ordu bu sırada kebap döner felan yiyordu =)) Kuşatma sırasında osmanlı ahırlarından inek kaçırabilen adamlar şovalye ilan ediliyordu. Böyle bi durumda üç beş savaşçıyla şehir düşürücekken zeka adamı mustafa paşa kuşatmayı uzattı ve papnın çağrısıyla 80bin kişilik lehistan ordusu yardıma geldi. Dağıldı sonuçta bizimkiler valla anlatigin seyler bana pek mantikli gelmdi benim bildigim demin soledigim sekilde ama tabi bizde birilerinden ogreniyoruz hengisi dogrudur bilemem..
montezaus Mesaj tarihi: Kasım 15, 2004 Mesaj tarihi: Kasım 15, 2004 Asıl üzerinde durulması gereken paşanın o sebepten kuşatmayı uzatmasıdır zaten, ot yemişler, kedi yemişler bunlar işin gaz kısmı. Asıl sebepleri bilmek gerek ki bu yenilginin temel sebebi kuşatma beyidir, kırım vs. ondan sonra gelir[signature][hline]"Türk şoförü en asil duyguların insanıdır" M.Kemal Atatürk no paranoia@ montezaus ##Beneath The Ground ###Viva La Résistance!!
SmoLaFein Mesaj tarihi: Kasım 15, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Kasım 15, 2004 Konu nerelere sapmıs ama neyse dewam wıyana ya[signature][hline]Ash nazg durbatuluk,ash nazg gimbatul,ash nazg trakatuluk agh burzum-ishi krimpatul... Ennyn Durin Ultan Moria:Pedo mellon a minno.Im Narvi hain echant:Celebrimmo o Eregion teithnt i thiw hin...
glamdring_S Mesaj tarihi: Kasım 16, 2004 Mesaj tarihi: Kasım 16, 2004 said: Bither, 15 Kasım 2004 09:43 tarihinde demiş ki: glamdring_S,tarih bilgisini kimden nerden alıyor nasıl bu kadar yaratıcı ve atalarını tanımadan konuşabiliyor hayretler içindeyim cevap vermeye bile değmez bence. Senin gibi düşünen pek kişi yok galibaki sayfalardır tartışma sürüyor ayrıca seninde bir-iki bilgini görebilseydik fikir yürütebilirdik ama maalesef olmuyo tabi. Evet tarih bilgimi asla lise tarih kitabından almam -ancak, işine gelenler tabi alabilir nede olsa insanın egosunu yükseltio dimi?- Tarih tek bir yerden öğrenilmez hele bu dediğiniz kitaplar gibi kilitlenmiş tek bir bakış açısıyla, asla düşünmeye fırsat vermeyen yazanların sadece kenDi görmek görmek istediklerini gösterdikleri kitapsa asla öğrenilmez. Tabi öğrendiğini sananlar olabilir nede olsa söylenenler hep olumlu inanmak daha kolay özelliklede bir siyasi ve tarhisel temeli olmayanlar için....[signature][hline]Thrash 'Till Revolution
glamdring_S Mesaj tarihi: Kasım 16, 2004 Mesaj tarihi: Kasım 16, 2004 said: MonTezaus, 14 Kasım 2004 21:43 tarihinde demiş ki: 1- viyanayı kuşatmanın sebebi toprak alalım muhaha değildi. Senin bakış açınla 12345. dünya savaşı bile toprak alalım muahaha dır sanırım. 2- Paranın vergiden başka yollarla kazanılıcağını avrupalılar mı buldu lol. Ne diyorum iyi oku. Akdeniz ticaret merkezi iken osmanlılar avantajlı idi. Okyanuslar ticaretin merkezi iken de avrupa devletleri. Osmanlının denizlere açılacağına viyanayı alması mı? Bilir misin ki tüm ünlü türk denizciler bu dönemde yetişmiştir, okyanusa inip baharat yolununun kontrolünü portekizlilerden almak için mısır alınmıştır, bu dönemde osmanlı en olmadık ( eski devire göre ) ülkelerle ittifak yapmıştır.. Neler diyorsun sen ya ??!? Denizlere açılmaktan kastimin gelişmekti ama böle anladıysanız böyle devam edelim, sonuç olarak mısırın alınması ile baharat yolu bize geçti ancak çok kısa süreli bir yararı oldu neden adamlar direk taşıdılar yolu aşağıya. Ayrıca osm.'nın en olmadık devletlerle anlaşma yapması onun siyasetinin epey yanlış olduğunu zaten ortaya koyar?[signature][hline]Thrash 'Till Revolution
montezaus Mesaj tarihi: Kasım 17, 2004 Mesaj tarihi: Kasım 17, 2004 said: Sonuç olarak avrupalı devletler paranın vergiden başka yollarla kazanılacağını bulup osmanlıyı yarı sömürge etmişler dimi? sorun osm. bunu görememiş olması denizlere açılacağına hala biz viyanayı alacazzz..." demesi... Bi kere yazdığın bu. Karada genişleme ve denizde genişleme seçeneklerini örnek verip karada yapmış bitmiş yanlıştır demişsin. Karşılığını zaten verdim. Gelişmeyle de neyi kastediyorsun anlayamadım (zaten yukarıdaki satırlardan bununla ilgili birşey de çıkmıyor), sanayi devrimi vs. için ispanyanın vs. amerikadan getirdiği altınlar gümüşler gerekiyor, rönesans için gene bunlar gerekiyor, reform için gene bunlar gerekiyor. Akdeniz ülkesi olan osmanlının da bu durumda yapabileceği birşey yok, adamlar yapabilecekleri en iyi şeyi yapıp mısırı almışlar, ticaret yollarından birini tekrar ele geçirelim diye, okyanusa açıldılar, akdeniz ülkesi olmaktan okyanus ülkesi olma durumuna geldiler. Adamların yolu aşağıya taşıması mı? Bi saniye ya doğru anladıysam yarılırım gülmekten. Ders kitapları kadar sen de tek bi bakış açısına sahipsin galiba ki adamlarda en azından bilgi var, sende o da yok. En olmadık devletlerle anlaşma yapmasını da çok garip bi yerden anlamışsın. Çok garip demesi, eski devirde, coğrafi keşiflerden önce, rakip olduğu akdeniz ülkeler.[signature][hline]Let me back let me back, I promise to be good. Don't look in the mirror at the face you don't recognize. Help me, call the doctor Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside **no paranoia@ montezaus
SmoLaFein Mesaj tarihi: Kasım 17, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Kasım 17, 2004 Ne kadar cok boş we gereksız bılgı warsa buyrun ders kıtaplarına ..[signature][hline]Onen-i Estel Edain ü Chebin Estel Anim
montezaus Mesaj tarihi: Kasım 17, 2004 Mesaj tarihi: Kasım 17, 2004 hangi ders kitabı yazıyomuş bunları merak ettim?? gerekli dediklerin herhalde susurluk musurluk, onları da yabancı devletler yazdırmıyor naaparsın. Boş gereksiz dediklerin de işin bilimsel kısmı işte idare ediyoruz. tarih dediğin bilim milim diil yoksa[signature][hline]Let me back let me back, I promise to be good. Don't look in the mirror at the face you don't recognize. Help me, call the doctor Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside **no paranoia@ montezaus
SmoLaFein Mesaj tarihi: Kasım 17, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Kasım 17, 2004 Izın werılmeyenler dısında ders kıtapları hıc bı sey yazmaz bunun sebepı ogrencılerı etkıleme olayı fln da saçma bence gerceklerı gormelerı engellenio[signature][hline]Onen-i Estel Edain ü Chebin Estel Anim
montezaus Mesaj tarihi: Kasım 17, 2004 Mesaj tarihi: Kasım 17, 2004 olm iyimisin gerçekmisin sen hangisi ne ders kitabı nere ??? neyden bahsediyosun ya ahahaha dur kafayı toplayayım ya eve girer girmez, bişi mi kaçırdım. Yazdığın bu dediğim arkadaşın da yazdığı ders kitabı fln mı anladın nedir yok yazar diil o ne diyorum ben, o diil ben de diilim yazar, bunlar da kitapta felan yazmıyo, kitap nerede, o_O imza: açılmamış gonca arada konu neydi??[signature][hline]Let me back let me back, I promise to be good. Don't look in the mirror at the face you don't recognize. Help me, call the doctor Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside **no paranoia@ montezaus
SmoLaFein Mesaj tarihi: Kasım 19, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Kasım 19, 2004 Hıc bı sey annamadım ya..?[signature][hline]Onen-i Estel Edain ü Chebin Estel Anim
montezaus Mesaj tarihi: Kasım 19, 2004 Mesaj tarihi: Kasım 19, 2004 neyse ben şu ders kitapları tespitinin ne alaka olduğunu sorayım.[signature][hline]Let me back let me back, I promise to be good. Don't look in the mirror at the face you don't recognize. Help me, call the doctor Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside **no paranoia@ montezaus
Öne çıkan mesajlar