Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

25 yaşında öğrenci sigortalı sayılır mı?


Alcest

Öne çıkan mesajlar

annen baban emekli sandigi mi ssk mı bagkur mu ne ?

evet 25 yaşını doldurdugunda aile yardımına mustehak olmayacagin icin tedavi yardımın olmayacak
zaten sigortalı değilsin ama sadece annenin ya da babanın hangisi üstüneysen artık sosyal güvencesi üstünden sana hastane tedavi yardımı veriliyor
sigortan vardı da 25 yasina gelince kalktı diye bişey yok yani
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
5510 Sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun, tüm hükümlerinin 01.01.2012 tarihi itibariyle yürürlüğe girmesi nedeniyle ülkede yaşayan tüm vatandaşlar, (bazı istisnalar dışında) genel sağlık sigortası kapsamına alındı. Bu çerçevede üniversite öğrencilerinin, sağlık giderleri de öğrencilerin genel sağlık sigortası çeşitliliklerine göre Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanacak.

AİLE GÜVENCESİ YOK VEYA KENDİSİ 25 YAŞINI DOLDURMUŞ İSE

Eğer bir öğrencinin aile fertlerinden birinin sosyal güvencesi yok ise; veya öğrenci 25 yaşını doldurmuş ise ne yapacak?

Bu durumda ikamet adreslerinin bulunduğu il veya ilçe merkezlerindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurarak ‘gelir testi’ yaptırmaları gerekecek.

Gelir testi sonucunda aile bireyleri başına brüt asgari ücretin üçte birinden az (295 TL) gelir tespit edilen öğrencinin, sağlık primini Sosyal Güvenlik Kurumu üstlenecek. Gelir testi yapılırken, haneye giren aylık gelir tespit edilerek, hanede yaşayan sayısına bölünecek. Bu durumda bir öğrencinin hanesinde kişi başına düşen gelir;

- Brüt asgari ücretin üçte biri (295 TL) ile asgari ücret (886,5 TL) arasında ise o öğrenci aylık 35,4 TL sağlık primi ödeyecek.

- Kişi başına düşen gelir asgari ücret ile asgari ücretin iki katı (1.773 TL) arasında ise aylık 106,4 TL ödeyecek.

- Geliri asgari ücretin iki katından daha fazla ise aylık 213 TL zorunlu sağlık primi ödeyecek.

BAŞVURMAYANA BORÇ ÇIKACAK

Bu koşullarda olup da 31 Ocak’a kadar Sosyal Güvenlik merkezine başvurmayan öğrencilerin, aylık kişi başı gelirlerinin bin 773 lira olduğu varsayılarak, her ay 213 lira tutarında sağlık primi hanelerine borç olarak yazılacak.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Aynen öyle, o borç yazılıyor oraya. Benim şu an 2,5 küsür milyar borcum var mesela. Allahtan ayı gibi bünye var da hastalanmıyorum bir hastalansam ayvayı yedim.

edit: O borcun o kadar abartı olmasının nedeni de ilk o testi yapan adamların işlerini düzgün yapmamaları. En yüksek primden yazmışlar, sonradan gittim konuştum en düşüğe çektiler ama borcu silmediler.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Abi benim durum tam anlamıyla şöyle 25 yaşıma girmeden bitti sigortam öğrenci belgesi götürmedim 25 girdim 1 ay önce okulda bitiyo 1 tane dersim kaldı verirsem 2 haftaya mezunum zaten öğrenci belgesi götürmemiştim sigortasız gözüküyorum yine de işlem yapmama gerek var mı gelir falan biticek okul nasılsa 2 haftaya
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

25 yaşını doldurduğunuz gün gss olayları başlıyor. gidip gelir testi yaptırmanız lazım. okula gidin gitmeyin bitiyor sigortanız...

gelir testi yaptırmazsanız aylık 200lira borç oluşuyor ödemeniz gereken.
gelir testinden sonra 40 lira gibi bir rakama düşüyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Benim geçen sene nisan ayında bitti. Ben aralığa kadar üşendim gitmemek için bahane aradım. (Kaldığım ev teras kat ve kaçak görünüyodu, ikametgahımı taşıyamadım, eski evimde 6 tane çinli falan kalıyodu uzun hikaye.) Neyse nisan'dan aralığa kadar 100e yakın faiz işlemiş.

Zaten o ilk günkü kalabalık olmadığından SGKlar hep boş. Üşenilcek bişe kalmadı.

Üste; evet o 40liralarla SSKlı gibi işlem görmeye başlıyorsun. Mesela ben direk gidip astım ilaçlarımı aldım. Tamam 6 yıldır hastaneye gitmiyorum ama astım ilacım evin bi köşesinde dursun nolur nolmaz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...