Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Baterist bi arkadaş..


roket adam

Öne çıkan mesajlar

Selamlar,
üniversiteden mezun olmuş bir baterist arkadaşım var. Epey başarılı ve yetenekli olduğuınu düşünüyorum, fakat bi mallık yapıp konservatuar yerine mühendislik okudu ve mühendisik yapmak istemiyor, bateriyi ise paraya çevirmekte zorlanıyor. Birlikte çaldığı gruplar var fakat çok düzensiz para kazanıyor, memnun değil durumdan.

Sizce gerçekten iyi bateri çalan bir baterist gencin bu yeteneğini paraya çevirmesi nasıl mümkün olur? Yeteneğinin boşa gitmesi ve dandik bir satış mühendisi olması sürecini görmek bile istemiyorum ben bi arkadaşı olarak. Ne etsek de bu çocuğa para kazandırsak, maddi hayata dahil etsek bu hobisini?

(Aranızda böyle birini arayan varsa, dream theater'in en zor parçalarında bile yardıran bu adamı size de yönlendirebilirim tabii.)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

kazanamaz para falan.

o değil bu mesaj nasıl acıklı yazılmış lan :D yok mühendisliğin ızdırap dolu kollarından arkadaşı çekip çıkarmak gerekiyormuş da falan da filan. Davul odası 10 lira saatlik prova, işini yapsın geri kalan zamanında da çalsın işte kendince veya gruplarla birlikte.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

çok zor bu memlekette müzisyen olarak para kazanmak. İyi çalmak zaten yeterli değil bu piyasada. Bir avuç adamın elinde koca piyasa senelerdir. Ya kafayı kırıp hayatın boyunca sürünmeyi göze alacaksın ya da paşalar gibi formal bir mesleğe döneceksin.
Barlarda falan programa çıkan gruplarda davul çalmaktansa eli yüzü düzgün , bağlantıları olan bir beste grubu ile şansımı denerdim ben.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

meendiz, mimar falan olup da hala müziğe gönül veren bir kaç tanıdığım var, ama hala yan dal gibi takılıyorlar müzikle. asıl işlerini bırakamıyorlar, çünkü ülkede müzikle var olmak sıkıntılı.

ya tamamen müziğe yönelip, mesleğini değiştirecek, ya da sadece keyif için falan yapacak.

sahte rakı blues band'in vokalisti benim çok uzun zamandır tanıdığım bir arkadaşım. kendisi makine yüksek mühendisi, müzikle işini beraber yürütebilen ender insanlardan biri. ha nasıl yapıyor, sordum mu hiç; sormadım.

zor işte, başka bildiğim örnek yok zira. o kadar müzisyen tanıdığım var, bir tek korhan müzikle hala haşır neşir. gerisi hep bankacı,mühendis vs. oldu.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ciddi wot geliyo asfas

Turkiye de muzisyen olarak para kazanmak cok zor degil, netekim muzikle para kazanmanin bedelleri var.

Bi kere sadece ve sadece muzikle para kazanicam ben diyosan ve ileriye dönuk bi gelecegin olsun istiyosan(emeklilik, sigorta, garanti bi hayat) muzikte öyle bisey yok. Sigortan yok, emeklilik yok, kagit uzerinde resmi bi isin yok. Dolayisiyla kredi cekmek istesen veyahut kagit uzerinde is guc göstermen gerektiginde ayda 10.000 lirada kazansan ne kredi alabiliyosun ne de is guc gösterebiliyosun. 24-25 yasina kadar bunlari umursamadan yasayip sadece muzik yapmak guzel, ama sonrasinda "ev araba alcam krediyi nasil cekicem? lan benim gelecegim nolcak? 45 yasinda napicam? " diye sorgulamaya basliyo insan. Hep öyle barda konserde calarak laylaylom gitmiyo cunku hayat.

Sadece performans muzisyenligi yaptiginda ankara, eskisehir, antalya, izmir gibi yerlerde bar programi, extralar bilmemne aylik 3000 falan rahat kazanirsin. Ama iste o da cok keyifli bi is degil. Muzige gönul vermis bi adam, bar programiydi dugundu dernekti bi sure sonra eeeh bu ne ya sicarim böyle isin icine deyip kafayi kirar. Sirf para icin aptal saptal insanlarla muhattap olup, aptal saptal icinden hic gelmeyen, calmak istemedigin seyleri calinca, yaptigin ve gönul verdigin seyin seni ne kadar mutlu ettigini sorguluyosun surekli. Sen diyosunki "arkadasim cok basarili, dream theater in parcalarini rahat rahat caliyo", sadece muzikle para kazaniyo olsaydi, ilk gittigi dugunde istek olarak gelecek 3. sarki ankaranin baglari ya da misket olurdu muhtemelen. Bizim ulkede muzige verilen deger ve bakis acisi belli cunku.

Sadece muzikle para kazanmak ve enazindan orta seviyede bi hayat istiyosan, ya muzikle ilgili ticaret yaparak yaninda vakit buldukca/ayirdikca performans muzisyenligi yapacaksin ya da muzikle ilgili akademisyen olup yaninda performans muzisyenligi yapacaksin. Veyahut formal bi meslek secip vakit buldukca muzik yapacaksin. Sadece performans muzisyenligi ile hayat gecmiyo cunku(devlete bagli kent orkestrasi, senfoni orkestralari, trt, halk/sanat muzigi korolari vs. haric ki oralarda da muthis torpil dönuyo).

Cok cok iyi bile olsan piyasada belli adamlar göturuyo isi, olay tamamen kontaklarina ve piyasada nekadar bilindigine bagli. Bugun bi muzik marketten 10 tane random pop hatta rock album alip baksan bu 10 albumun enazindan 7-8ine ayni adamlar calmistir. 10 yil verip muzisyenligini gelistiriyosan, bi 10 yilda icinde bulunmak istedigin piyasada yer edinmen/sevilmen/tercih edilen isim olman icin vermen gerek ki bi isinden birisi patladiginda o gunu doldurabilmek icin bi telefonla is baglayabilesin. Tabi sevilmen ve tercih edilen isim olman konusunda hic bir garantin yok, 10 yilin tamamen bosada gidebilir. Illaki 10 yil degil belki 1 yil belki 3 yil, bilemem tabi. Ama bu surec full is baglamaya calisarak, cevre yapmaya calisarak, cevrendekilere nufus ederek, insan iliskilerini iyi tutarak, sacmasapan politik oyunlar oynayarak, kisacasi surunerek gecer. Bu cevre yapma döneminde parasina bakmadan sacmasapan islere gidersin, kirayi toparlarsin, ekipman alirsin, borc ödersin vs.

Ve ne yazikki bu surec hic bir zaman bitmez. 40 yasina gelmis, tarkana calan, konser basina 2000$ alan adamin hayati bile inisli cikislidir. Bi gunu bi gununu tutmaz. Bi ay 10.000$ kazanirken bi ay 2000$ kazaninca o adama bu koyar, nekadar cok para kazanirsan harcamalarin okadar artiyo cunku. Gider borca girer, hop 3 guzel aydan sonra 4. ayda sehit haberleri, deprem, savas spekulasyonlari derken 5-6 tane konser iptal olur, bu sefer taksidi, borcu nasil ödicem diye dusunursun. Cunku ne kadar kazanacagin hemen hemen hic bi ay belli degildir, sabit isler disinda tabi.

Caldigin unlunun keyfi istemez, konser almaz, sahne almaz, barda cikmicam der, beyim kiziyo der, hanimla tatile gidicem 2 ay konser yok der, cocuk yapicam der, muzige ara vericem der, onun keyfine ayak uydurmak zorunda kalirsin. Ayriyeten bu tarz islerde, unluler dahil olmak uzere, ne bi kontrat ne bi anlasma hicbir resmi bag bulunmaz. Dolayisiyla isletme sahibi, caldigin unlu, veyahut herneyse, o an ne derse o olur. Yarininin hic bi garantisi yok kisaca.

Turkiyede bu isi en ust seviyede yapan muzisyenlerin cogunu taniyorum. Herkes ayni seylerden muzdarip, fiilen buna karsi yapilabilen hicbisey de yok, böyle gelmis böyle gider yani. Ha iyi kazanan, idare eden bi cok adam var. Olmasa zaten bu isi yapmayi birakirdi yapanlarda. Cok cok iyi kazanip derdi tasasi olmayan, parayi cuvalla kazanip trilyona ev araba alan muzisyenler, aranjörler, söz yazarlari var(ceceli, sinan akcil, erhan bayrak, ersay üner vs). Ama buda sans meselesi, cok iyi olup hicbiyere gelememe ihtimalin de var. Istanbulda unluye calip cok iyi kazanan 1000 tane iyi muzisyen varsa enaz 10.000 tane biyerlere gelmeye calisan cok iyi/iyi/orta muzisyende var. Rekabet cok buyuk, arkadas dost yoldas dedigin adamlar bile birsuru politik oyunlarin icerisinde kendi cikarlari icin seni hice sayabiliyolar. Kimden ne görecegin belli degil ve ilerlemek istiyosan her zaman politik olmak zorundasin(kisacasi edepli yavsak, her ortama yola ayak uyduran).

Bence arkadasin en guzelini yapmis, hic olmazsa muzik disinda bi meslegi var. Meslegini yapsin, hic bi meslek %100 keyifli degil, is yani neticede nekadar keyifli olabilirki? Is olarak muzik yapiyosan da keyifli degil, hic bi muzisyen 4 saat oyun havasi calarak eglenemez yani. Arkadasin meslegini yapip vakit buldukca da muzik yapsin, calsin sagda solda. Böyle muzik yapip piyasada ciddi yerlere gelebilen adamlar da var. Gercekten seviyosa bu isi, vakit verdikce illaki biyere gelir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

"roket adam" said:

Selamlar,
üniversiteden mezun olmuş bir baterist arkadaşım var. Epey başarılı ve yetenekli olduğuınu düşünüyorum, fakat bi mallık yapıp konservatuar yerine mühendislik okudu ve mühendisik yapmak istemiyor, bateriyi ise paraya çevirmekte zorlanıyor. Birlikte çaldığı gruplar var fakat çok düzensiz para kazanıyor, memnun değil durumdan.

Sizce gerçekten iyi bateri çalan bir baterist gencin bu yeteneğini paraya çevirmesi nasıl mümkün olur? Yeteneğinin boşa gitmesi ve dandik bir satış mühendisi olması sürecini görmek bile istemiyorum ben bi arkadaşı olarak. Ne etsek de bu çocuğa para kazandırsak, maddi hayata dahil etsek bu hobisini?

(Aranızda böyle birini arayan varsa, dream theater'in en zor parçalarında bile yardıran bu adamı size de yönlendirebilirim tabii.)



Yahu ne güzel adamışsın sen. Örnek arkadaş =)

Benim de senin gibi arkadaşlarım oldu, davul çalıyorum ve bugüne kadar bir çok öneri ile karşılaştım fakat değerlendiremedim. Ben mallık edip müzik okumayanlardanım. Şu an çalıştığım işte konser dönemlerim olduğu zaman patronlar gelip sorabiliyor; "Senin hayatında müzik mi önemli yoksa bu iş mi" diye.

Müzik içerisinde egoist adam bulmak zordur çünkü müzisyen adam ego işini kendi içerisinde çoktan çözmüş adamdır. İş dünyasında çalışmaya başladım başlayalı sidik yarışına giren birçok egoist bünye ile aynı ortamda olmak beni oldukça bezdirdi bu işlerden. Bu tarz adamlarla aynı ortamda oldukça bünyedeki "keşke" sayısı da artıyor haliyle.

Neyse konu bu değil.

Müzikten para kazanabilmek için bence piyasa içerisinde yer bulmak ve pop kültürüne hakim bir davulcu olmak lazım. Öteki türlü güvenilir ve üretken grup elemanları bulup, ortak bir tarzda albüm yolunda ilerlemek gerekecek. Album yolunda ilerlemek ise karın doyurma garantisi vermiyor ülkemiz sınırlarında, ya bir anda patlıyorsun ya da sönüp müziğe olan hevesini köreltiyorsun. Müzik işinde sağlam tanıdıkların da önemi var tabi. Davulcusundur, iyi çalıyorsundur işin teorik kısmını da biliyorsundur fakat seni piyasa içerisine sokacak tek bir tanıdığın olmadığı için öylece kala kalmışsındır. (benim başıma gelen bu açıkçası)


Bu ve benzeri bir çok unsur var abi müzisyen adamın önünü tıkayan. Genellikle konservatuar okuyan insanlar bu yollarda daha rahat ilerliyorlar çünkü belli bir çevreyi yapmış olarak o okuldan mezun olduğun için ilerleyen yıllarda da tanıdıklarla dolu bir müzik hayatı onları bekliyor oluyor. Tabi bu her zaman olan bir durum değil.

Ne diyelim, şans arkadaşından yana olsun...


Ben bunları yazarken Korax baba yukarıda yardırmış zaten, en doğru bilgiyi kendisinden bulabilrsin
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Şu da bi gerçek elinde mesleği olup, halihazırda mesleğini yapan ve az biraz yaşını başını almış kişilerden oluşan müzik gruplarının imaj olarak ayrı bi dinleyicisi oluyo.

Ne bileyim çıktığı yerler daha elit, müzik standartı olarak çok üst düzey bi beklentisi olmayan müzik için müzik yapılan ve dinletin yerlerin de getirisi iyi derecede. Ha arkadaşın skill sergiliycem, o para etsin diyosa türkiyede biraz zor. solo albüm yapsın bi kaç müzisyen ile en iyisi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

kimlandracula said:

çok zor bu memlekette müzisyen olarak para kazanmak. İyi çalmak zaten yeterli değil bu piyasada. Bir avuç adamın elinde koca piyasa senelerdir. Ya kafayı kırıp hayatın boyunca sürünmeyi göze alacaksın ya da paşalar gibi formal bir mesleğe döneceksin.
Barlarda falan programa çıkan gruplarda davul çalmaktansa eli yüzü düzgün , bağlantıları olan bir beste grubu ile şansımı denerdim ben.


+rep

zaten sik sok bar gruplarında, ikinci sınıf popçularda çalmak mühendislik yapmaktan iyi mi kötü mü o da tartışılır. beste gruplarında en azından müzik yapmış olursun. hoş para kazanma ihtimali yine çok düşük mvö kafasına ulaşmadıkça.

replikas falan bile anca karnını doyuruyormuş, vokal dışında herkesin ek işi varmış. birinci ağızdan dinledim.

bu durumun sadece türkiyede olduğunu da düşünmüyorum. albüm kafası zaten tamamen bitti gibi. işi zor
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Dogac pek kiyaslanabilecek bi adam degil bu konuda. Cok yetenekli ve ensturmanina hayvan gibi calisan bi herif. Konservatuvarda da vurmali bölumunden mezun. Aileden muzisyen ayrica, istemese bile piyasaya cötönk diye giren bi adam. Babasi enbe orkestrasinin kurucularindan, organizasyon sirketleri var vs. Sifirdan alakasiz biyerden baslayip muzikte kariyer yapmaya calisan biriyle kiyaslanabilecek birisi degil kisaca.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
×
×
  • Yeni Oluştur...