Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Tam teşekküllü bir mühendis olmak nedir?

chrome

Öne çıkan mesajlar

benim gözümde tam teşekküllü mühendis 10 branşta master, 2-3 branşta da doktora yapmış. 35-40 tane program kullanmayı bilen, 4-5 tane yazılım dilinden orta düzeyde anlayan anadili hariç en az 3 yabancı dili 1 i anadili düzeyinde olmak üzere bilen, en az farklı 3 ülkenin ve 3 uluslar arası akredite profesyonel mühendislik derecelerine sahip,yaklaşık 100 ün üzerinde sertifikaya sahip olan insandır.

ki bence normal bir sosyal hayat ve günlük düzenli bir çalışma ile orta yoğunluklu bir işte çalışan herhangibir mühendis bu kriterlere 40 yaşında sahip olabilir.

bence dünya olarak çok tembeliz biz. herkes böyle olmalı.
Sosyal ağlarda paylaş

"Şimdi günümüzde insan modeli olarak bize dayatılan bizden istenen bir modüler insan olma halinin belki de en önemli bir diğer özelliği yerine konulabilirlik. Daha önce işçilerde, mavi yakalılarda gerçekleşen bu süreç, şimdi yetkin mühendislik gibi süreçlerle profesyonel mesleklerde gündeme geliyor. Yerine koyulabilirlik için standardizasyonun sağlanması gerekiyor. Standardizasyonu niye istiyor? Çünkü Ahmet’in yerine Ayşe’yi, Mehmet’in yerine Leyla’yı koyabilsin. Yani artık profesyonel mesleklerin işveren için bağlayıcı olma özelliği yani “o olmadığında yapamayacak” özelliği ortadan kaldırılmak isteniyor. Kısaca standartlaştırılıyor.

Modüler olmanın ikinci özelliği ise çok fonksiyonluluk. Son dönem iş başvurularınıza bakın. İş başvurularında eskiden bir kriter aranıyorsa, şimdi onlarca özellik alt alta sıralanıyor. Bilgisayar programı bilmek, dil bilmek, vs… Burada iki şey isteniyor. Birincisi, işyerinde sizden her an vazgeçilebilecek. İkincisi ise siz işyerinde iken birden çok fonksiyonu yerine getirebilir bir donanıma sahip olacaksınız. Ancak hem işlevsel fonksiyonel çoğulluk, hem de sizin yerinize başkasının konulabilirliği dediğimde karşımıza bir tane problem çıkıyor. O da şu, diploma mı sertifika mı sorunu. Aslında sistem her ikisini de istiyor, sistem istiyor ifadesini açacak olursak üretim ve hizmet alanındaki sermayeler işe girdiği anda işe adapte olup üretime başlayacak, ve gerekli değişikliklere göre kendini yenileyecek mühendis istiyor, birileri de bu isteğin bizzat kendisini pazarlamak istiyor. Sonuçta mühendislik öğrencileri kendilerini modüler insan/mühendis olarak imal etmek zorunda kalacaklar/kalıyorlar. "

Şu alıntıyı koyayım da yetkin mühendisliğin ne olduğunu güzelce açıklamış nitekim, üstüne bir de şunu ekleyeyim; bu sistem yüksek işsizlik, meslek/sendika örgütlenmelerine yönelik baskı, esnek, güvencesiz, aşırı ve ucuza çalıştırmayla beraber geliyor ki bu proje bugünün gençliğinin geleceksiz oluşunun temel sebebi.

Ek: Bu sistem halihazırda uygulanıyor ve gittikçe kötüleşiyor, "yetkin mühendislik" adı altındaki bunu çok ileri bir noktaya taşıyacak uygulama daha gelmedi ama onu da görübiliriz, yakın zamanda İTÜ'de kalkıştılar böyle bir işe olmayınca askıya aldılar, ama nihai hedeflerden biri bu uygulama tabi.
Sosyal ağlarda paylaş

yerine konulabilirliği egemenin çıkarı dayatıyor. Dünyayı 7 milyar insanla paylaşıyor olman dayatmıyor. Yerine konulabilirlik, performans, verimlilik denen mevzuların tamamı esnek, güvencesiz, düşük ücretle, sendikal haklardan yoksun çalıştırma politikarıyla bağlantılı. Aksi geçerli olsa dünyada kişibaşı üretim durmadan artarken çalışma koşullarının gitgide kötüleştirilmesi dayatılmazdı.

EK: Mevzu sürekli yatırım-kar döngüsüne dayalı kapitalist sistemin üretimi gittikçe artırırken, maliyeti işçiyi hatta bugün iyice mühendisi ve okumuş küçük burjuvayı ezme, ücretini düşürme vs yoluyla düşürmesi ve bu yüzden üretilen malın satılamamasıyla doğrudan alakalı. Verdiğin maaş toplamı ürettiğin malın geri alınmasına yetmiyor nitekim. Şu an sınırlarına tüm dünyada dayanan geleceğe yönelik borçlandırma sistemi bu yüzden geldi ve bu yüzden üretim artırılırken çalışma şartları kötüleşiyor.

Arap ülkelerinde yakın zamanda bu yüzden büyük çaplı olaylar yaşandı, emperyalist müdahaleyle müslüman kardeşler rejimlerin tepelerine oturtuldu ama o olaylar yine başlayacak, mısırda zaten hiç sönmedi. Katar'da olayların durması için komşu ülkelerin orduları ülkeye girdi. Orada çıkan olayların aydınlanmayla falan değil ekmek bulamamayla alakası var.

Şu anda kapitalizmin tarihinin en büyük kriz dönemlerinden birine giriyoruz, dünya çalkalanacak.

EK2: Burda ideolojik kavga vermiyorum, sadece ekonominin nasıl döndüğünü, gençliği nasıl geleceksizleştirdiğini ve bu "verimlilik, hayat boyu öğrenim, yerine konulabilirlik" gibi kavramların bu geleceksizleştirmeye meşruiyet sağlama yolu olduğundan bahsediyorum
Sosyal ağlarda paylaş

mühendislik türkiyede yapabileceğin en güzel meslek
ister salak ol kpss ile devlete gir
ister akademik kariyer yap (yurtdışında)
istersen özel sektöre gidip sürünmeye başla ve kendini yetiştir.

ben de 3. olaya girdim dediğin gibi çok geniş bir bölüm olan mak. müh. den sonra kaynak müh. tamamladım. tmm kaynak da çok geniş mevzu da alanında tam teşekküllüyüm mesela şuan. hem bir sürü gereksiz ezber bilgim var hem de bilgiye ulaşma kanallarım var.
ama mesela her konuya yetgin bir mak müh yoktur. malzemeci vardır, imalatcı vardır, termikci vardır bilmemne vardır ama mak. müh. çok genel.

kısaca bir alanda uzmanlaşıp o alanda da güncel kalarak 3-5 yıl çalışmak gerekiyor bence.

sonra kesin müdürsün bir yerde veya kendi işletmen olur.
Sosyal ağlarda paylaş

reddiye said:

mühendislik türkiyede yapabileceğin en güzel meslek
ister salak ol kpss ile devlete gir
ister akademik kariyer yap (yurtdışında)
istersen özel sektöre gidip sürünmeye başla ve kendini yetiştir.

ben de 3. olaya girdim dediğin gibi çok geniş bir bölüm olan mak. müh. den sonra kaynak müh. tamamladım. tmm kaynak da çok geniş mevzu da alanında tam teşekküllüyüm mesela şuan. hem bir sürü gereksiz ezber bilgim var hem de bilgiye ulaşma kanallarım var.
ama mesela her konuya yetgin bir mak müh yoktur. malzemeci vardır, imalatcı vardır, termikci vardır bilmemne vardır ama mak. müh. çok genel.

kısaca bir alanda uzmanlaşıp o alanda da güncel kalarak 3-5 yıl çalışmak gerekiyor bence.

sonra kesin müdürsün bir yerde veya kendi işletmen olur.

Abi kaynak kelimesini duyunca ıslanan bir tek ben miyim ya?
Çok seviyordum ya kaynak yapmayı, yaklaştıkça sıcaklık 700 K olsa da metali eritip istediğin şekli vermek güzel bir şey.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...