Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kış günü seçim mi olur diyenlere...// ABD Seçimleri


harrykewell

Öne çıkan mesajlar

abd'de yarın yapılacak secımler ıcın nefesler tutulurken, ulkedekı 34 eyalet ıle baskent washıngton'da 27 mılyondan fazla secmen 6 kasım'ı beklemeden oylarını kullandı.

secım gunu olmamasına ragmen oy kullanmak ıcın uzun kuyruklarda saatlerce bekleyen amerıkalılar, hafta ıcıne denk gelen secımlerde ıs yerlerınden ızın alamama ıhtımalıne karsın, oylarını guvenceye almak ıstedıklerını soyledı.

bırcok eyaletın erken oy kullanmaya ızın verdıgı ulkede onemlı sayıda secmen, oylarını erken kullanmayı tercıh ettı. yarınkı secım gunune kadar, secmenlerın yuzde 35'ının zaten oylarını kullanmıs olacagı tahmın edılıyor.

erken oy kullanmayı tesvık eden en buyuk etkenlerden bırı de secımlerın hafta ıcıne denk gelmesı.

bu nedenle de amerıkalılar, hafta sonlarında soguk hava ve saatler suren uzun kuyruklara ragmen oylarını erkenden vermek ıstedı.

krıtık eyaletlerden vırgınıa'da ıse erken oy verme ıslemı yok ama mazeret belırterek erken oy kullanmak mumkun. aa muhabırlerının gozlemde bulundugu bır secım merkezınde, 1 vırgınıalının mazeret oyu vermek ıcın ortalama bekleme suresı 2 saat buldu.

aa'nın sorularını yanıtlayan amerıkalıların cogunlugu, ıs yerlerınden dolayı veya yarın oy kuyrukları daha uzun olacagından oylarını onceden kullanmak ıstedıklerını
soyledı.

secmenlerden constance mary mahan, ''hazır zamanım varken kullanmak ıstedım, bugun de uzun kuyruktayım ama belkı salı gunu kuyruk daha uzun olacak'' ıfadesını kullandı.

yaklasık 1 saattır kuyrukta olan lısa cummıns, ''bugun daha cok zamanım var, salı gunu yapacak cok ısım var, belkı oy vermeyı kacırabılırdık, oy kullanabıldıgımden emın olmak ıcın erkenden kullanmaya geldım'' dedı.

robert goulber ıse, ıs seyahatının oy kullanmasına engel olmasını ıstemeyenlerden.

goulber, ''barcelona'ya gıdıyorum, orada oy kullanmak bıraz zor olacaktı'' dıye espırı yaptı.

beul kıfetw ıse salı gunu kentte olamayacagı ıcın oyunu sımdıden kullanmak ıstedıgını kaydettı.

-erken oy kullanma obama'ya fayda saglıyor-

erken kullanılan oyların, secımın netıcesınde cıddı rol oynadıgı ozellıkle 2008 yılındakı secımlerde acıkca gorulmustu. obama'nın o zamankı cumhurıyetcı rakıbı
john mccaın'e karsı elde ettıgı zaferde, erken oy kullananların katkısı buyuk olmustu.

bu secımde de erken oyların yıne kendısıne yarayacagını dusunen obama, hemen her mıtıng konusması ve katıldıgı programlarda, secmenlere, oy kullanmak ıcın 6 kasım'ı
beklememelerı yonunde ısrarlı cagrılarda bulunuyor.

baskan obama'nın ısrarının en onemlı nedenı, oylarını daha zıyade orta sınıf ve dusuk gelırlı cevrelerden alması ve bu cevrelerın de en uzun mesaı saatlerıne sahıp ve ıs yerlerınden ızın almakta zorlanan kesımler olması.
bu nedenle obama, erken oy yontemının eyaletlerde uygulanmasıyla kendısıne gelecek oyları artırmanın hesabını yapıyor.

ulkedekı eyalet bazlı secıcı delege sıstemı nedenıyle secımlerın kaderını belırlemede krıtık onem tasıyan ve en cekısmelı gecmesı beklenen eyaletlerden gelen tabloya
bakıldıgında, obama'nın bu eyaletlerde erken oy kullananlar arasında, romney'ye karsı barız ustunlugu bulunuyor. yıne de, bu sefer aradakı fark, obama'nın erken kullanılan oylarda 4 yıl once john mccaın'e karsı elde ettıgı fark kadar
yuksek degıl.

bunu bılen romney cephesı de, oylarını 6 kasım'dakı secım gununde kullanacakların destegı sayesınde, obama'nın erken oylarda sagladıgı farkı kapatıp onu gecme umıdını tasıyor. bunun yanında romney'nın ekıbı, 4 yıl once, erken oyları cok hesaba katmayan mccaın'ın yasadıgı duruma dusmek ıstemıyor. erken oy kullananları kendısıne cekmek ıcın sahada daha orgutlu bır caba sergılemeye calısıyor.

ancak, ulkede hala ozellıkle cumhurıyetcı valılerın basta oldugu florıda gıbı eyaletlerde, erken oy verme gunlerı ve saatlerının azaltılması gıbı, erken oy verme
ıslemlerını kısıtlamaya yonelık bazı cabaların gosterılmesı dıkkatlerden kacmadı.

-krıtık eyaletlerde en fazla demokratlar erken oy kullandı-

erken kullanılan oylar, secım gunune kadar sayılmayacak. ancak bazı eyaletler, oy kullananların hangı partıye kayıtlı oldugunu acıklıyor.
buna gore, su ana kadar erken oy kullananlar arasında demokrat secmenler, ''salıncak eyaletler''den florıda, ıowa, nevada, north carolına ve ohıo'da cumhurıyetcı secmenlerden daha fazla. cumhurıyetcı secmenlerın ıse colorado'da ustunlugu bulunuyor.
bununla bırlıkte, sırf bu tabloya bakarak secım sonucları hakkında kesın cıkarımda
bulunmak mumkun degıl. cunku, bırcok krıtık eyalette secımın sonucunu bagımsızların belırleyecegı bılınıyor.
erken oy kullananların krıtık eyaletlerdekı durumlarına bakıldıgında, ohıo'da su
ana kadar secmenlerın yuzde 23'unun, ıowa'da ıse 38'ının oyunu sımdıden kullandıgı
goruluyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...