Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

1'den fazla eleman istihdam eden var mı?


Esh

Öne çıkan mesajlar

Aga bu nedir?

"Gol yemem, sörf, tabii ki yerim." said:

Türkiye'de faaliyet gösteren bir ve birden fazla işçi çalıştıran işletmeler, 1 Ocak 2013’ten itibaren adeta BBG evi gibi izlenecek. Star Gazetesi'nden Hüseyin Özay'ın haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek olan ve işletmelere ‘güvenlik uzmanı’ ile ‘işyeri hekimi çalıştırma zorunluğu getiren yasa için bir program geliştirme kararı aldı.

Halen bilişim uzmanları tarafından üzerinde çalışılan program ile, Türkiye genelinde 1’den fazla işçi çalıştıran yaklaşık 1 milyon 500 bin işletmenin, bir merkezden kontrol edilmesini kapsıyor.

Sistem nasıl çalışacak?

Oluşturulacak olan merkeze SGK’dan ve vergi idarelerinden şirket bilgileri aktarılacak. İş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi çalıştıran veya şirketlerden iş güvenliği hizmeti alımı için sözleşme imzalayan işyerlerinin isimlerinin yanında yeşil ışık yanacak. İş güvenliği uzmanı çalıştırmayan işletmelerin isimleri ise kırmızı renkte olacak ve isimlerin yanında ünlem işaretleri yer alacak. Kırmızı renkli işletmelere, işyeri hekimi ve uzmanı çalıştırması için önce uyarı yazısı gönderilecek. Uyarıya rağmen güvenlik uzmanı çalıştırmayan işletmelere ise inceleme için müfettiş görevlendirilecek. Müfettişler ise gerekli incelemenin ardından şirketlere, güvenlik uzmanı çalıştırmadığı için her ay için 5 bin lira para cezası verecek.

İş güvenliği uzmanlarına piyango

Sistem ilk aşamada, iş sağlığı ve güvenliğinin kontrolü amacıyla kullanılacak. İlerleyen dönemlerde ise sistemin geliştirilerek, kayıt dışı istihdam ile mücadele için de kullanılması planlanıyor. Buna göre, şirketlerin personelleri ile ilgili tüm gelişmeler bu sistem sayesinde izlenecek. Öte yandan iş güvenliği yasası ile birlikte iş güvenliği uzmanlarına da adeta piyango vurdu. İş Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından yapılan hesaplamaya göre, gelecek yıldan itibaren yaklaşık 15 bin iş güvenliği uzmanına ve yaklaşık bin iş güvenliği merkezine ihtiyaç duyulacak. Halen ise iş güvenliği uzmanı belgesine sahip yaklaşık 9 bin kişi bulunuyor. Geri kalan 6 bin uzman için Ekim ayında ve 2013 yılının Mayıs ayında iki ayrı sınav açılacak.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yeni iş sağlığı ve güvenliği yasası hayırlı olsun.
Yeni iş kolu acıyorlar.Aynısı bu sene havuzu olan işyeri (otel-motel-tatil köyü-apart vs.)içinde cıkmıstı.Havuz suyu uzmanı gibi bi seydi gerekli sayıda eleman yok kanun yürürlüğü giriyor.İş yerlerine ek maliyet getiriyorlar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sigortasız çalışan sayısında patlayış görülür heralde.

2 usta çalıştıran tornacı bi de doktor mu çalıştıracak?

şu yasayı hazırlayanları miami gay porno setlerine 2 hafta staja göndereceksin.

ne olur mantıklı birşeyler yapılsın şu memlekette artık. ya standart 90 iq istemiyoruz. biraz zeka kırıntısı yeterli yeminlen.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Esh said:

2 usta çalıştıran tornacı bi de doktor mu çalıştıracak?


Hem iş güvenliği hem istihdam artışı. Hem dükkanda doktor olunca eşini çocuğunu da getirir adamlar arada, aynı zamanda sağlık hizmeti.

Ne yapsalar yaranamıyorlar size de lan.

Bu postu okuyup ciddiye alana sarcasm detector şirketimizden hediye!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben bu yasayı min 50 kişi istihdam eden işletmeler için geliyor diye düşünmüştüm.

bizim memlekette şu sorun var, yasa yapıcı, yaptığı yasanın meşruiyetini düşünmeden yapıyor. dolayısıyle ilk 10 sene yasaya uyulmayıp sonradan yasa da değiştirilmek ya da kaldırılmak zorunda kalıyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

mesela teknelere pis su flanşı yaptırma zorunlulugu geldi 3 sene önce. şimdi de haftada bir boşalttığına dair kağıt alma zorunluluğu.

ama pis su toplayıcı firmalar heryerde yok. sahil güvenlik yakaladı mı genkliyo. ama boşaltmak için 8 saat yokl gitmen gerekiyor bazen..

saçmalık üzeri saçmalık var her sektörde.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

BonePART said:

bide güvenlik elemanı lazım
sırf doktor değil lütfen
1 elemanı olan tornacı 2 eleman daha alcak euahhea


hayır bi de o kadar salak işler var ki neyin güvenliği lan diyeceğin.

kuyumcu olsan 2 eleman çalıştıran, nasıl bir iş güvenliği ihtiyacın olabilir ki?

"aman yavrum o kadar ayakta kalma, fıtık olursun" mu diyecekler?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hekime kadar bağlamışsınız olayı tebrikler. iş güvenliği uzmanı dedikleri 2000 TL vererek kursa gidip sertifika alan ortalama adamlar. arkadaşım da giriyor şimdi sınava. bi danışman birden çok şirket için danışmanlık yapabiliyor.

ayda 200-300 TL gibi bi ücreti olur büyük ihtimalle bi şirketten. ya full o iş için çalışıp 5-10 şirkete bakar. ya da kendi işinde çalışıp 1-2 şirkete danışmanlık yaparak ek gelir yapar.

iş güvenliği ile ilgili 3-5 eğitim verir çalışanlara anca o.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...