Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

ERP konusunda eğitim vs.


Illumemati

Öne çıkan mesajlar

Selam patiler,

ERP almayı düşünen bir firmada şu an ERP'nin yaptığı işi yapan endsütri mühendisi olarak çalışmaktayım. Excel e taklalar attırarak bilgi akışını sağıyoruz. Ne gibi önerileriniz olabilir. Bu konuda kariyer yapmak istemekteyim. Hangi ERP'nin alınacağına karar verilmedi. Şu an 3 seçenek var ( SAP, ORA-JD Edwards, IFS). ERP kurulumunda aktif rol alacağım söylendi.
Saolun.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

E madem karar mekanizmasında yoksun o zaman ne alırsanız onun eğitimini al? SAP türkiyede çok yaygın, çoğu yönetici özellikle alman firmalarıyla çalışıyorsa ERPde tek isim olarak onu görüyor ama ne büyüklükte bi firmada çalışıyorsun, yönetim ne kadar bütçe ayırmayı düşünüyor falan bunlar hep önemli. SAP dediğin bütün maliyetleri hesaba katarsan 400-500 bin dolardan aşağıya çıkmıyor sanırım proje bitiminde. Oracle fiyatta biraz daha rekabetçi olabilir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Parası olan firmalar SAP'tan vazgeçmez zaten. Gerisi pinti olarak nitelendirilir. ERP firmanın omurgası olacağı için orada yapacağın yanlış seçim firmayı felç eder. Özellikle ucuza kaçıp MS alanlar sonra pişman olabiliyor. MS'den de ucuza kaçanlar gidip Türk muadillerini alıyor ki bu genelde hüsranla sonuçlanıyor.

SAP'ın avantajı, birçok konuda modülünün oluşu. Bazı sektörlere yönelik modülleri fazla iş yapmaz o kadar. Yalnız en kötü yanı SAP seni vendor-lock yapar. Yani SAP alırsan sonrasında raporlama için BW, sonrasında ad-hoc raporlama için Business Objects alman gerekir. Almasan da olur ama genelde uğraşmamak için BO alır firmalar. Sonrasında da eğer yeterince güçlü değilsen bir süre böyle kilitlenirsin. İşin predictive analysis tarafına geçmen zor olur. Özellikle data mining işlerini yaparken, verisi SAP'ın sanal tablolarından çekmen gerekir ki bunun için ekstra veri entegrasyonu projesi yapman gerekir.

MS alırsan keza daha rahat edersin. Ama onun da bazı modülleri sektörlere yanıt veriyor. Zira Axapta alıp da küfretmeyen çok az firma tanıyorum. MS'in en önemli argümanı her zaman "size araba yeterliyken niye otobüs alasınız" olur. Ama burada göz ardı edilen, bugün firma 50 kişiyse yarın 100 kişi olacağıdır. Scalability kısmında takılır yani. Özellikle SQL Server handikapı kötü bir durum.

Oracle'ın ürünü son zamanda yükselişte. Özellikle raporlama tarafını da pakete eklemeleri güzel geri dönüş sağladı. Doğrudan ERP + OBI (raporlama) olarak satıyorlar. Keza sonradan OBI lisansını OBIEE yaparak operasyonel raporlamadan iş zekasına geçiş yapılabiliyor. Sanal tablo ıvır zıvır olmadığı için rahatlıkla istediğin şekilde veri entegrasyonu yapabiliyorsun; sonrasında da sürecin sonuna kadar devam edebiliyor. Yani albenisi olan kısmı, "zaten tüm programlar dönüp dolaşıp DB'de bitiyor. Oracle bu konuda en scalable ve en sağlam firma."

Türk muadilleri ben söylemeyeyim. Ağır olur.

Kısaca şu sıralar SAP <-> Mac, Oracle <-> Windows ile eşleşiyor gibi bir durum söz konusu.

PM'den ulaş istersen. Yardımcı olurum :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

benim şahsi fikrim en uygunu ORACLE-JD edwards. çok esnek çok hoş yapmışlar. ama yöneticiler hem sustainability hem de şirket katma değeri olarak SAP istiyorlar. oracle'ın geçmişte de satın alıp da geri çekildiği projeler olmuş sanırım. bu yüzden büyük ihtimalle SAP olacak. Ben direk sorumlu olmayıp belli modüllerine erişimi olan biri de olabilirim süreçte. O yüzden ben kendi imkanlarımla neler yapabilirim. Kariyerimi bu yönde şekillendirmek istiyorum. Sertifikasyonları falan pahalı sanırım. Artık kurulunca üzerinde mi çalışırım nasıl olur yapılır bilemiyorum.
Saolun tekrar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...