Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sırf işlemci gücü olan makine toplama

GERGE

Öne çıkan mesajlar

• Genel Yönetici
Neredeyse sırf CPU olan bir makine toplamak istiyorum. Satranç makinesi olarak kullanacağım. Tek önemli olan ölçüt de kN/s. Özel bir iş için kullanacağım için bazı özel durumlar da var. Hyper-Threading kapalı olacak öncelikli olarak. Tek bir çekirdeğin güçlü olması 4 tane zayıf çekirdek olmasından daha iyi. 512 MB hash tables kullanılacağı için 2GB ram gerek en azından. Ram'ın hızı pek önemli değil. Soğutma da önemli, %100 güçle çalışır işlemciler oyun boyunca.

Neden derseniz sevdiğim chess engine'lerini ve opening book'ları optimize edip online oyunlara ve turnuvalara katılmak istiyorum.

Şu an P6200 ile i7-3930 (bu işi en iyi yapan üçüncü işlemci) kullanan birine karşı mesela %25 bir başarı elde edebiliyorum. Mesela biraz önce benim engine Core 2 Quad ve en yüksek ELO'lu engine olarak bilinen Houdini'yi kullanan birini ezici şekilde yendi. Bende 2500 kN/s var, onda 6000 kN/s. Optimizasyon da epey fark ediyor yani. Fiyat performans tercihi istiyorum bu nedenle. Söyle minik bir kasa kurmak istiyorum içinde gereksiz hiç bir şey olmayan. Tüm paranın neredeyse sadece işlemciye gideceği.

4 core olmasındansa güçlü 2 core olması daha iyi. Şu an kullandığım engine Strelka single-core sadece ama 10000 kN/s kadar işlemcilerle yarışabiliyor. 4.00 GHz'lik 4 çekirdek (i7 960), 3.60 GHz'lik 8 çekirdenden(FX-8150) daha iyi mesela.

Bir benchmark bu da: http://www.sedatcanbaz.com/chess/fritz-chess-benchmarks/

Masaüstüler hakkında bilgim sıfır. Yardım gerek. Bir de gidip bir seferde alamayacağım, bir kaç ay boyunca parça parça toplayabilirim ancak.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Ciddiyim bu konuda ben. Nasıl fan almak gerekir, hangi ana kart, hangi ram, hangi kasa, hangi güç kaynağı, uyumları nasıl olur; sıfır bilgim.

Eğer bir fiyat ve ürün listesi çıkarmama yardım eden olursa önümüzdeki 5-6 aylık harcamalarımı ayarlayıp satın almaya başlayacağım.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
KHaRoN said:

ne kadar para ayiricaksin? makineyi sadece ama sadece bunun icin mi toplayacaksin?

Sadece ama sadece bunun için. Arada sırada internet gibi 10 yıllık makine ile yapılacak şeyler için de kullanırım, ya da media server filan ama zaten her işimi gören makinelerim var. Tek başına iyi bir makineyi de bütçem kaldırmaz içinde GPU filan. Yani 5-6 ay minik parçaları toplayıp ayda 100 lira filan, aynı anda kenara her ay koyduğum 100 lira kadar bir şeyle CPU almayı planlıyorum. O yüzden şimdiden planlamaya başlamam gerek diyorum.

Silphatos said:

GPU'yla çalışan yok mu satranç hedesi, aynı veya daha az paraya 843756459069435843905 kat daha hızlı işlem yaptırabilirsin CUDAyla falan

CUDA ile oluyor olabilir, ama CUDA parallel computing ve floting-pont gibi şeyler için iyi; satranç engini'i için iyi performans vermez bence. Bir sürü maç ve turnuva izledim bu arada, daha bir kere kullananı görmedim. Eğer daha yüksek ELO elde edilseydi öyle çoktan herkes geçmiş olurdu. Multicore bile marginalden biraz daha iyi bir kazanım sağlıyor ELO olarak. Komodo5 mesela singlecore çalışmasına rağmen en yüksek puanlı ikinci engine şu anda. Tam programcı yanını bilmiyorum aslında. Engine parameters, opening books gibi satranç oynayanın bileceği ve engine'nin performansına doğrudan etkili şeyleri biliyorum. Sıralamalar standart engine ayarları ve aynı opening booklar ve CPU ile oluyor. Neredeyse resmi liste denilebilecek CCRL olarak Athlon 64 X2 4600+ (2.4 GHz) kullanıyorlar şu anda.

Aluriel said:

ben anlamadım oalyı ya. oyunu oynayan sen değilsin galiba asdfsad

Oyunu oynayan sen değilsin gibi, evet. Teknik direktörsün sen daha çok, iyi CPU da iyi futbolcu transferi gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Bir de evde kendin döviştürdüğün engine'leri izlemek ve engine'lerin analiz yeteneğini kullanmak için de önemli. ELO artacağı için kendi yapacağın engine-engine maçlar da daha bilgilendirici olur. Mesela ben oyunlarımdan birini analiz ettirmeye kalktığımda bir saat sürüyor, iyi bir işlemciyle 10 dakika sürer.

Analiz de önemli, yaptığın hataları, nasıl hamle yapsaydın daha iyi olurları, taktiksel görmediğin şeyleri filan gösteriyor hep.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Lisedeyken de yapardım ben bunu, yıllar oldu yani computer chess ile uğraşmaya başlayalı. Sıkılmadım daha ama hiç bu iş için ayrılmış iyi bir makinem de olmadı.

Kasparov-Deep Blue tarih bu arada, yeni engine'ler farklı. 2002-2003'den beri anti-computer tactics pek işe yaramıyor satrançda. Yine farklı oynuyor makineler ama çok daha humanlike Deep Blue'ya kıyasla.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
En etkili şey tek çekirdeğin düz ghz hızı, o kadar fark etmez yani. 6 yıllık hızlı işlemciler hala iyi performans veriyor yarı resmi testte kullanılanla gördüğümüz gibi.

Benim işlemci o Athlon 64 X2 4600+'den daha iyi ama onun çekirden hızı daha fazla, satranç performansı daha iyi. 6 ayda çıkacak şey çok fark etmez yani.

Yazılım olarak zaten en iyi şeyleri kullanıyorum, optimizasyon bir yere kadar ama.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...