athea Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 deli oluyorum baglaclarin, noktalama isaretlerinin, soru eklerinin yanlis kullanimina. turkce icerikli siteler yapiyoruz ama daha turkce bilmiyoruz... ozellikle pepelek yazarlari lutfen ogreniniz ve yazilarinizda imla hatasi yapmamaya calisiniz. diger arkadaslardan da belki ogrenmek isteyen olur diye buraya kucuk, ogretici bir yazi yazmak istiyorum... hangi `ki` ayri yazilir, hangi `ki` bitisik yazilir: kural aitlik eki olan ki bitisik yazilir ornek o senin sigaran degil, benimki aciklama ki bu cumlede sigara kelimesini kime ait oldugunu belirtmis kural ilgi eki olan ki bitisik yazilir ornek su agacin yanindaki kuyudan su cek de getir hadi kocum aciklama ki agac ile kuyu arasinda ilgi kurmus kural baglac olan ki ayri yazilir ornekler ben seni lootlamadim ki! veremem, yok ki vereyim bugun gelecek mi ki? hangi `de` ayri yazilir, hangi `de` bitisik yazilir: kural bulunma hali belirten de eki bitisik yazilir ornek pepelek bahcede kus kovaliyor aciklama bu cumledeki de eki pepelegin bulundugu yeri, bahceyi belirtiyor kural `dahi` anlamina gelen baglac de ayri yazilir ornek aksam sinemaya pepelek de gelsin mi? aciklama bu cumledeki de baglaci, o da, o dahi, o bile anlamina geliyo iste bole anliyoruz baglac oldugunu `ya da` ve `veya` nasil yazilir: basliktaki gibi yazilir, yada, ve ya seklinde yazilmaz noktalama isaretleri: bir paragaf icindeki kullanimda diyebiliriz ki, noktalama isaretinden once bosluk birakilmaz, sonra bosluk birakilir. pazara gidelim. bir kedi, bir kopek, bir sincap alalim. yukardaki ornekte oldugu gibi, ardarda iki cumle arasindaki noktadan once bosluk birakilmamis, sonrasinda 1 bosluk birakilmis. ayni sekilde virgulle ayrilmis hayvanlarda da virgulden once bosluk yok, virgulden sonra var. nokta ile bitsin, uc nokta ile bitsin [3 nokta demisken, iki nokta ile cumle bitirmek, 8465835 nokta ile cumle bitirmek delikanliyi bozar. anlamli bir suskunluk icin uc nokta yeter de artar bile...] mutlaka diger cumleye gecmeden once bir bosluk birakilir. parantez kullanimi: cumle icinde ac parantezden once ve kapa parantezden sonra birer bosluk birakilir. ama parantez isaretlerinin icinde ilk cumleden once ve son cumleden once bosluk birakilmaz. sunun gibi: Athenax (ya da athea) bugun pek uyuz. ornek cumlede goruldugu gibi, ya`dan once ve athea`den sonra bosluk birakilmamistir. simdilik aklima gelen sik yapilan yanlislar bunlar, akliniza gelirse lutfen ekleyin yanlis demisken, yanlis ve yalniz kelimelerinin kullanimini da belirtmeden gecemiycem: yanliz degil yalniz [yalin`dan geldigini hatirlarsaniz hata yapmazsiniz] yalnis degil yanlis [yanilmak`tan geldigini hatirlarsaniz hata yapmazsiniz]
athea Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 Konuyu açan Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 soru ekleri ayri yazilir gelecek misin? gordun mu? konusuyor muydun?
Zed Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 bunlar benim zaten bildiğim şeyler, ama pekişmiş oldu saolasın. ama bişey sormak istiyorum. tırnak ve parantez içinde noktalama işaretleri kullanılır mı? bu kullanımı abartabilir miyiz? cümle sonuna gelen parantezden sonra cümle bitişi için nokta falan koyulur mu? örnek: hebele höbele (dım tıs dım dım tıs...). (parantezin sonunda da üç nokta var dikkat) böyle bişey olur mu yani?[hline]change...... [Bu mesaj Zed tarafından 13 Nisan 2002 17:20 tarihinde değiştirilmiştir]
Ceday Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 tırnak ve parantez içinde noktalama işaretleri kullanılır. senin yukarda yazdıgın gibi birşeyde ise parantez içine üç nokta konmaz, asıl cümlenin sonuna konur.
BonePART Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 coook gereksiz ben büyük harf bile kullanmıyorum insanlar anladıktan sonra ve nette enter diye bi tus war nokta yerine onu kullanıyorum[hline]
Ceday Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 iİİ dE ForUmA yAzMMakLa, sİTeDe yAzaRR OLmAk AraSInDa fArK vaRdIr. kızmadın de mi Bone:) sadece olayı anlatıyım dedim eheh
wanderer Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 ne kurallarin bu kadar kati ve bogucu olmasi , ne de "essegi saldim cayira" mantigiyla gidilmesi taraftariyim. bazen bazi seyleri yazmayabilirz veya unutabiliriz ama hepten boslamak anlamyi guclestirir diye dusunuyorum.
Sam Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 ben doğru şekliyle de, ki, veya yazmayı öğreten türkçe hocamı hep saygıyla anarım, sağolasın nihat hoca. :) ama net'te bildiğim bir-iki kuralı biraz değiştiriyorum, 3 nokta yerine iki nokta, büyük harf kullanmamak (önceden kullanırdım ama eziyete dönüyor ve okumayı güçleştiren bir durum yok noktalamaya dikkat ettiğim için) gibi. nihat hocam bir püf vermişti, sizlerle paylaşmak isterim (umarım yanlış hatırlamıyorum): "de ve ki eklerini cümleden çıkarınca anlam bozulmuyorsa ayrı, anlam bozuluyorsa bitişik yazılır."[hline]Death and I are old friends. Let me introduce you...
Ceday Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 Noktalama işaretlerinin faydaları: Ex/Oku da baban gibi eşek olma Artık ne anlarsanız eha:) Neymiş, demek ki bazen gerekliymiş:)
athea Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 Konuyu açan Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 sacmalamayin forumla alakasi yok ki ben de abuk subuk yaziorum foruma aha yaziorum dedim mesela demin gelicem diorum gelecegim yerine bole zilyon tane ornek var ama siteye yazi yaziliyosa adam gibi bisi olmasi gerektigini de iddia ediyorum. sirf senin benim icin diil ki, bi suru insan gelip okuyacak orayi. anlam kargasalari bi yana, lan ne bu turkce bile bilmiyolar demesinler. ayrica turkce kontrolu mu ne biriniz bisi demis, bence super bi fikir. yazarlar dikkatli yazarlar yazilarini ama yayin oncesi bi veya bikac kisi de sole bi ustunden gecer, imla bozuklugu varsa duzeltir, yaptigi duzeltmeyi de not duser, vs. poliscilik diil ki bu, editorluk ehurhu var mi gonullu pol... pardon editor? =p
Ooofof Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 said: athea, 13 Nisan 2002 17:10 tarihinde demiş ki: deli oluyorum baglaclarin, noktalama isaretlerinin, soru eklerinin yanlis kullanimina. turkce icerikli siteler yapiyoruz ama daha turkce bilmiyoruz... * Türkçe yazarken T'nin büyük olması gerektiğini de bilmiyoruz :) Bu arada dil denetleyiciliği tam bana göre. :)[hline]Vardık, varız, var olacağız.[Bu mesaj Ooofof tarafından 13 Nisan 2002 20:37 tarihinde değiştirilmiştir]
athea Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 Konuyu açan Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 hayir senin yaptigin ukalaliktan ve fesatliktan baska bisi degil ben forumlar icin konusmuyorum diyorum sen nerden bi acik bulsam da giydirsem diye bakiyosun
Ooofof Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 Ne ukalalığı? Öylesine eğlence olsun diye yazdım.
Ceday Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 Türkçe yazarken "t" büyük yazılmaz.. "Türkçe" yazarken "t" büyük yazılır..
Ooofof Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 İki nokta (.. biçiminde) diye bir noktalama işareti yoktur, üç nokta (...) vardır. :) Yahu şaka yaptık ne bu gerginlik :)
Ceday Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 Ben onları bilerek öle koyuyorum.. Ama sen bişeye öle bi şekilde atlamışsın ki olmamış.. Türkçeyi ögrenin ondan sonra eleştirin..
Ooofof Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 Hem Türkçe'yi sözcük olarak aldığın zaman da doğru. :)
Ooofof Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 Ceday Türkçe konuşmayı biliyoruz merak etme. Biliyoruz ki bunları söylüyoruz. Hem Türkçe'yi sözcük olarak alırsan benim söylediğim doğru zaten. Biraz düşünürsen anlarsın ne dediğimi. Türkçe'yi dil olarak değil sözcük olarak al. [Bu mesaj Ooofof tarafından 13 Nisan 2002 20:49 tarihinde değiştirilmiştir]
Ceday Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 Mesaj tarihi: Nisan 13, 2002 said: Ooofof, 13 Nisan 2002 20:44 tarihinde demiş ki: Hem Türkçe'yi sözcük olarak aldığın zaman da doğru. :) senin yukarda yazdıgın cümle bütün "t" leri büyük yazın anlamındadır..ok? kelime olarak alcaksan " " arasında yazacaksın.. o yüzden neymiş? böle saçma şekilde eleştiri yapmaktan kaçıncakmışız.. [Bu mesaj CEDAY tarafından 13 Nisan 2002 20:50 tarihinde değiştirilmiştir]
Eraqrest Mesaj tarihi: Nisan 26, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 26, 2004 Asla herkes doğru konuşmayacak. Asla herkes doğru yazmayacak. Bazıları sürekli uyaracak. Bazıları da sürekli uyarıları takmayacak. Ama eğer kimse uyarmazsa Türkçe'de "lıeuhdrfgjrtğaeürfweı" gibi kelimeler türeyebilir gibi geliyor bana. Ayrıca Refüze Etmek, Pardon, Sempatizan, Keyboard, Monitor, gibi çalıntı kelimeleri kullanmayın, Türkçeleri olduğu sürece. Zamanında Arapça ve Farsça kelimeleri atmışız ama şimdi İngilizce ve Fransızca kelimeleri kullanıyoruz. [hline] "Ceday Türkçe konuşmayı biliyoruz merak etme. Biliyoruz ki bunları söylüyoruz. Hem Türkçe'yi sözcük olarak alırsan benim söylediğim doğru zaten. Biraz düşünürsen anlarsın ne dediğimi. Türkçe'yi dil olarak değil sözcük olarak al." [hline] "Ceday türkçe konuşmai bilioz mrk etme biliozki bunnarı söylüoz hem türkçeyi sözcük olarak alırsan benim söylediim dooru zaten biraz düşünürsen anlarsın ne dediimi türkçeyi dil olarak diil sözcük olarak al"[hline] Forum tartışma alanı olduğuna göre savunulan fikirler de karşımızdakiler tarafından ciddiye alınmalıdır. Hangisi daha ciddi ve hangisini okumaya daha çok tahammül edebiliyorsunuz? Ha geyik yaparken virgülüne kadar kasmaya gerek yok tabii. :-P Ehm, kusura bakmayın hortlatmışım topic'i ama neyse artık çok geç.[signature][hline] [Bu mesaj Eraq tarafından 26 Nisan 2004 18:13 tarihinde değiştirilmiştir]
Thore Mesaj tarihi: Nisan 26, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 26, 2004 konuşma dili ile yazı dili arasında fark vardır bence de sitede dikkat edilmesi lazım ayrıca bir hatırlatma sokağa çıkıp 100 kişiye sorsan 90'ı yanlış cevap verir sağ ol ayrı yazılır görüyorum neredeyse her yerde bitişik görüyorum[signature][hline]...all the sorrow and the pain will be washed away by rain...
Sam Mesaj tarihi: Nisan 26, 2004 Mesaj tarihi: Nisan 26, 2004 ay negzel bişiyi hortlatmışınız, milletin gözüne gözüne girsin, hatta ve hatta sitiki bilem olsun..[signature][hline]Sam of Paticik - Lvl 9 Maydonoz - Çokbilmiş
Öne çıkan mesajlar