Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

galaxy tab & nexus ban


Mum_Chamber

Öne çıkan mesajlar

apple-samsung davasi cercevesinde amerikada son bir hafta icinde galaxy tab'e de galaxy nexus'a da import ban geldi. ikisi de android ozellikleri yuzunden, kisa surede bu ban diger cihazlara da uzanabilir.

patent ve telif haklari konusunda yasa tanimaz google'a cogzel bir darbe.
http://www.engadget.com/2012/06/29/apple-lands-preliminary-ban-against-samsung-galaxy-nexus/
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

evet abi. slide to unlock gibi şeylerin geyiklere bile konu olması tamamen software tech.lerdeki patent saçmalığındandır.

software olsa osurmanın patentini alıp "hey osurdular bunlar yol boyunca!" diye bi uçak dolusu adamı geri yollayabilirsin mesela.

bir şekilde revizyon gerekiyor yasalarına ve düzenlemelerine.

ha sadece büyük şirketlerin aptalca atışmaları mı? yoo patent troll diye bi nane var, "Ben de geğirmeyi bulmuştum. O da gaz çıkartma aslında!!" diyip açıyorsun davayı. ya tutarsa mantığı işte. maksat trollemek olsun.


işte bu gibi şeylerin tümüne patent saçmalığı diyoruz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

cok bisi cikacagini sanmiyorum. Avustralya ilk kapisma alanlari idi apple ile samsung un. Apple patent trollugu yapiyodu, aynen burada da oyle bi ban geldi, sonra kalkti. sonra samsung saldirdi, para cezasi yedirdi apple a vs.

apple android den sonra bayagi korkmaya basladi. google in cunku 30 urunu varsa bunun 3 tanesi basarili, ve android bunlar arasinda en buyugu (search vs disinda). o yuzden steve jobs un eski sunumlarini izlerseniz de gorursunuz, ne kadar sinirli oldugunu. o zamandan beri saldiriyolar o yuzden.

apple i sevmememin bi nedeni daha. google da ak kasik degil bu konuda ama apple tam bi troll.

Bu arada patentlerin sektore cokz arar verdigi hep konusuluyor. Sistemin hatali oldugu sektordeki herkes tarafindan onayli. Tabii bazilari tamamen patent kaldirilsin diyor, bazilari yok duzeltisin, ama su an ki sistemin iyi oldugunu savunan credible kimse yok piyasada.

Innovasyon olduruyor. Kucucuk startup cikiyo, nerden bilsin her gelistirdigi feature patent li mi vs. Bi ton avukat masrafi veriyo hem, biraz buyuyo, patent trolleri kafasina ususuyor ustune(http://en.wikipedia.org/wiki/Patent_troll) sirket gidiyo, batiyo, yarisi satiliyo. Gelisimi kisitliyo diye butun sektor sisteme karsi, ha cozum de bi birlik yok tabii.

Facebook un hic patent i yoktu, gitti sirf kendini korumak icin apple gibi trollerden bi milyar dolar mi bisi verdi sirf patent satin aldi. hani bana dava acarsan ben de elimde ki yuzlerce binlerce patent de bisi bulurum sana karsi seni yakarim diye.

google motorola yi o yuzden aldi agirlikla, apple a bi sie cekmek icin.

eh nortel patent leri 4.5 milyar dolara satildi ayni sebeple.

http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2091210 - Daha dun okudum, patent trolleri 29 milyar dolara mal olmus gecen yil.

Apple tabii ki kelime anlami ile tam bi patent troll degil, ama innovasyon, product kalitesi vs ile olduremiyecegini anladigi icin oyle saldiriyor. Durulur bi sure sonra, google motorola vs patent leri ile karsi ataga gecerse eger. Sonucta cep telefonunu icat eden motorola bi kere :)

Ya da apple korkar artik cekilir bi sekilde.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yaptigin innovasyonu adam kopyaliyorsa nasil innovasyonla oldureceksin. patentsiz bir dunyada innovasyonla rekabet olamaz ki? senin buldugun herseyi adamlar iki gun sonra ekliyor.

zaten apple da bu yuzden dava aciyor ve sonuna kadar hakli.

microsoft ve rim'in cok basarili farklilastirma stratejileri var ve mobil dunyaya gercekten birsey katiyorlar.

google dunyanin en yuzsuz sirketi, umarsizca herkesi ve herseyi kopyaliyor
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

nedanko said:

Sonucta cep telefonunu icat eden motorola bi kere :)


motorola zaten o patentlerin ekmegini yillarca yedi.

ama patent dedigin 20 senelik bir monopoly. motorola'nin patentleri de neredeyse 40 sene oncesine dayaniyor, 70lerin sonunda baslamis en onemli patentleri.

o yuzden bu motorola ornegi pek manali degil ;)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Oyle cok bariz bi kopyalama yok, ki zaten sistem ne kadar kotu de olsa, patent benim uretemezsin diyemezsin, kopyalama diyemezsin, oyle bi hak vermiyo bu dandik sistem bile. Bazi sartlar var benim de teknik detayini tam anlatamayacagim, ama ornegin cep telefonu ben urettim kimse uretemesin diyemiyorsun, coook common bisi oldugu icin.

Ha soz konusu dava da oyle sey var demiyorum ama patent var butun haklar benim diyemiyosun, eger ki o is icin alisilmis bisi se gibi sartlar var, en fazla para aliyosun ureticiden, yok bu uretici kullanmasin onu diyemiyosun.

Tabii ki ben detaylarini, patent olayinin teknik sinirlarini da bilmiyorum ama innovasyonu kiramazsin zaten her kosulda.

Patent olmasin demiyorum zaten de, ama bu sistemin bozuk oldugu belli yani.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abi ben doktrami patentler uzerine yaptim, az cok biliyorum bu konuyu ;)

patentin invalide edilmezse, yani hakim gecersiz kilmazsa (ki genelde obviousness en buyuk gecersiz kilma sebebi) istedigin herkesi o patentin bahsettigi teknolojiyi kullanmaktan men edebilirsin. standarda atanmis patentler var, onlar istisna. ya da birisi cikip senin patentini aldigin seyin daha onceden de kullanildigini ispatlarsa patetin gecersiz olur.

ama sorun su, bir smartphone uzerinde yaklasik 100bin patent oldugu iddia ediliyor. hani bu rakam abarti olsa bile 25-30bin cok gercekci bir rakam. o yuzden cep telefonunu ben buldum diyemezsin ama su spesifik teknolojiyi ben buldum, bunu kullanma diyebilirsin

zaten google'a soylenen de bu. git, patentsiz olan teknolojileri kullan. ama kalkip da baskasinin buldugu ozellikleri umarsizca kopyalayip bedavaya dagitma.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu arada bu ban ihtiyati tedbir karari, bi daha ki davaya kadar. Apple mahkemeye 96 milyon dolar odeme yapacak. Eger apple haksiz cikarsa 96 milyon dolar samsung a verilcek. mahkeme en sonda ne dicek o onemli. Zaten lisans odetir en fazla. apple 96 milyon dolar oderse bu arada ban gecerli olacak. Muhtemelen oder
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu arada mum dedigim buydu, baska bi yazi okurken. Patent yani standards-essential ise yok vermiyorum diyemiyosun. hatta ok veriyorum ama 500 dolar telefon basina da diyemiyosun.
http://en.wikipedia.org/wiki/Essential_patent

said:
So-called standards-essential patents, which are adopted by industry standards bodies and become common technology that all companies in the market must use, are generally required to be licensed on less stringent terms than other patents.


Bu dava da gecenler oyle degildir de, patent olayi sinirlari icin verdim.

Bu arada motorola nin elinde oyle patentler varmis ki, google apple a karsi kullanmaya baslayinca ne olcuak merak ediyorum, touch screen vs olayi var iphone un nokia telefonlara donmesini saglicak patentler. Tabii google kullanir mi, ne yapcak bilmiyorum. Su ana kadar almanya da google kullanmis saniyorum.

Burada savasin detaylari; http://en.wikipedia.org/wiki/Smartphone_wars
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

kozalak said:

olan her zaman son kullanıcıya olacak ne de olsa, ne yaparlarsa yapsınlar.


bu dogru degil. kisa vadede aldigin android cihazda her istedigin ozellik olmayacak belki ama uzun vadede kazanan son kullanici olacak.

obur senaryoyu dusunursen, eger patent diye birsey olmasa, hicbir firma kalkip da milyar dolarlik arge butcesi ayirmaz. hatta patent diye birsey olmasaydi, buyuk ihtimalle smartphone dedigimiz sey ya resistive ekranlarda windows me pda'ler ya da nokia'nin abarti fiyatlara sattigi dunyanin en hantal telefonlari olurdu. apple ve microsoft oturup bu ise arge butcesi ayirdilarsa tek sebebi uretecekleri son urunun kopyalanamayacak oldugu varsayimidir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

e ama kanga bunlar smartfon illa ki dikdörtgen olucak simgeli menüler olucak vesaire diyenler, windows phone'lara veya palm'lere bakabilirler, inovasyon nasıl olunur görebilirler direkt. yenilikçi olmasa da 'farklı' olabileceğini kanıtlayan bir diğer marka da blackberry zaten. yani neymiş, bu işlerin tek yolu kopyalamak değilmiş, yeri gelince gayet güzel oluyormuş, gibi düşünüyorum ben.

bu apple'ın bazı konularda gereksiz sert bir şirket olduğu gerçeğini değiştirmiyor tabii.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bir seyler yaratici ise kullanilir, patent vs isin teknik detaylari. Apple i da biliyoruz yani, Xerox a davet ediliyor Steve Jobs, orada Xerox un teknoloji birimi demo yapiyo. Bilgisayarlar var, windowed bi sistem, network vs var. Steve Jobs kendi agzindan diyo, onu gordum diyo evet bilgisayarlar boyle olmali diyo, ve kopyaliyo aynen. Simdi onun patenti yok diye, apple i hakli mi gorucez, etik mi?

Teknoloji dunyasi oyledir, bi cozum iyiyse kullanilir ve kullanilmasi gerekilir zaten. Abartlaim biraz, wasd kontroller patentlense oyunlar icin, simdi gidip her oyun farkli kombinasyon mu kullansin.

MMO larda asagida kontrol bar vardir, yani herkes gidip baska bisimi kulansin gercekten kullanisli ise.

Google patent ihlal eder, ve ya etrafindan dolasir bilinen bi gercek. java isinde de oyleydi. Ama Sun kendisi dedi, biz patent kovalamayiz, DNA mizda yok, eed google in yaptigi dogru degil, ama biz oyle bi sirket degiliz dediler. Yapmadilar. Oracle satin aldi Sun i direkt dava acti. Oracle da sektorce ne kadar acimasiz ve kapitalist oldugu bilinir. (Openoffice i kapatmasi, libreoffice in ayni team tarafindan kurulmasi vs)

Sirketin acimasiz olani var, bir de patent i sadece kendini saldirilara karsi kullanan var. Her sirket innovasyon calar yani. Apple hic laf etmesin kitap yazilir. En kucuk ornek, notification bar android deki, patent pending o su an benim son hatirladigim. Apple oldugu gibi aldi. Hic de aman caldilar diye bakmadim, cunku yaratici ve kullanisli cozum. Google da normal de dava acmaz.

Normal firmalar ya cok core teknoloj calinirsa dava acar. Yani CPU design ediyosun, onu caliyosa patentli biseyini, ederler, ve dogrudur bencede. Ama yok tus kilidini surukleyerek aciyosun diye bi tek apple gibi firmalar dava acar.

Sirketlerin DNA si, founder in kendi DNA sidir unutmayin. Sun in kuruculari open source cu vs oldugu icin dava pesinde kosmadilar. Oracle CEO su, ve sahibi, amerikanin en zengin ilk 3. kisisi, ve yanlis hatirlamiyosam en cok maas alan da insanlardan biri amerikada. Adam kendine maas bagliyo deli gibi. O yuzden her yerde dava da acar. Openoffice para getirmedigi icin kapatirda.

Steve Jobs'da DNA sinda hirsizlik var. Xerox dan da calar baska yerden de calar. Steve Wozniak asil innovator dur. Apple bilgisayari ureten de o. Ama adam nerd insan iliskileri bile yok konusamiyomus, steve jobs da karizmatik tabii. Steve Jobs un urettigi bisi yok innovasyon olarak, muhtesem yonetici sadece.

Bunlar atari de mi ne calisiyo bi ornek size. Atari firmasi. Atari firmasi diyo ki, her azaltilan chip icin 50 dolar mi ne vericem diyo, o zaman icin iyi bi rakam. Steve Jobs diyo sen azalt alalim parayi, wozniak azaltiyo 20 tane mi ne, 10 bin dolar odeme aliyo Steve Jobs, Wozniak a diyo ki 3 bin dolar mi oyle bisi aldik diyo, gerisini cebine atiyo.

Wozniak 10 sene sonra mi ne ogreniyo, diyo ki sorsaydi bana verirdim zaten.

Sirketlerin DNA si founderlarin DNA sidir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

google a kopyacı yüzsüz demek biraz gelişimi kapat demek gibi, yani adamlar sonradan yaptı bazı şeyleri asıl işlerini bile ama daha iyi yaptıktan sonra bence sorun yok...

tıpkı nokia symbian ile akıllı telefon işini başlatıp sonrasında ios ve android e yenilmesi gibi

ama sonra android de gelir apple ın cihazlarından daha iyi yazılım sunar.. bence patentler biraz düzenlenmeli. tabi işin hukuki boyutunu bilmiyorum

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

valla bu olaya sağlam bir düzenleme gelmesi lazım.

apple gerçekten kavgacı, pireyi deve yapan, en önemsiz şeyler için dahi kasan bir firma.


tim macfarlane ile tanışmıştım. apple'ın glass cube'u var ya. işte onu yapan mühendis. adam projeyi hazırlıyor yolluyor. steve jobs tabii çok yakından ilgileniyor proje ile falan.
cumartesi ya da pazar günü olması lazım.adamın evine bi avukat yolluyor steve. glass cube'un patentini alması için.

şimdi adam iyi bir mühendis abi.
telefonu açıp gürlüyor. diyor ki, bakın ben mühendisim. birincisi kimse bunu çalmaz. çünkü cam yapıların birleşim parçaları özel olarak üretilmelidir. buna kimse uğraşmaz. yeniden tasarlar. ikincisi birisi çalsa bile umrumda olmaz. ben bir dahaki sefere bunun çok daha iyisini yapacağım ki! son olarak cam birleşiminin patentini neden almak isteyeyim, bu kaç yıldır kullanılan bir teknik. bizim yaptığımız sadece bu prje için tailormade bi çözüm.

ha nedir olay? 1.stivin manyaklığı. adam gerçekten takıntılı bu konularda. 2. aman şeklin aynısını yapmasınlar. ki bu da saçma aslında. neden yapsınlar ki abi? alt tarafı cam bir küp işte.

tüm patent alımları ve davaları stevein istediği gibi gitmiyor neyse ki.

adama kalmış olsa mesela laptop ekranının patentini alırdı ve bizler de "ekrandaki yazıyı bize okuyan" çok acaip innovatif yöntemlere sahip laptoplar kullanmaya çalışıyor olurduk.

ama pardon bu yazıların okunması büyük bir gelişimin parçası olurdu ve çok iyi bişi olurdu tabii.

yok abi, sırf bu mantıkları yüzünden apple'dan o kadar uzağım ve bana o kadar çirkef bir firma olarak geliyor ki..
sanıyorum sadece 100% çirkef oldukları için hiçbir zaman apple kullanmayacağım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

su patent muhabbeti beni bile etkilio, arge yapamiorum. offtheshelf bisi kullanmiosam hemen dadaniyorlar arastirdin mi bunun patentini diye, eger varsa patenti kullandirmiyorlar, yoksa sen al diolar ki bu bi sure isleri askiya alio. en iyi ihtimal patent zaten bizde oluo, hic ugrasmioruz, neyse ki genelde boyle oluo. diger turlu nerden baksan 1-2ay gecikio butun isler. her adimda bunla ugrassam her is aylar, yillar gecikir resmen
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...