Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ögrenciler icin Almanya'da oturum garantilemek


Ayfon

Öne çıkan mesajlar

Sevgili Patiler. Aranizda vardir avrupaya kapak atmak isteyen, ayni zamanda üniversite veya master da düsünen. Almanya'nin Türk vatandaslarina tanidigi bir hak var ve bundan pek cok kisi haberdar degil.

2008 yilinda Lise diplomam, Öss sonuc belgem ve üniversite yerlesme kagidimla basvurdum Vize icin alman konsolosluguna. Almandayaki bir üniversiteden onay aldigim icin ve Deutsche bank'a 6000€ luk bir blockhesap actirdigim icin Vizeyi aldim. Gelir gelmez akrabalarim beni sigortali bir ise soktular. Ardindan 1,5 sene üniversiteye bagli bir almanca kursuna gittim. Akabinde 2009 ekim ayinda üniversitem basladi. 2010 yili sonunda sectigim bölümde basari elde edemedigimi anlayinca Türk Konsoloslugundaki ögrenci Atesesi bana bi tavsiyede bulundu. Almanya'ya ögrenci sifatiyla gelen Türk Vatandaslari, 1 sene araliksiz ayni firmada calistiklari müddetce, Almanya'da ki bulunma sebeplerinden bagimsiz olarak (yani üniversitedeki basari vs) süresiz oturma ve calisma müsadesi icin basvuru yapma hakkina sahiplerdir.

Lakin bu talepte bulundugunuz andan itibaren ögrenci vizeniz kaldirilip isci sifatiyla bulunmaya basliyorsunuz. Sartlar ise söyle; 2 sene ayni is yeri. 3. sene o alanda farkli firmalar, 4. sene ise herhangi bir firmada calismak kaydiyla toplamda 4 sene sigortali olarak almanya da calismak mecburiyetinde olmak. Senede 3 kere sizden maas belgenizi görmek isteyeceklerdir. Eger ilk 2. senede is yerinizden kovulursaniz Almanyadaki oturum hakkinizi kaybetmis oluyorsunuz. (üniversiteye gidiyor olsaniz bile) Ben yabancilar dairesine bir teklifte bulundum. Bölüm degistirmeme hak tanimalarini istedim. Bu talebimi geri cevirdiler. Ben de bana tanina bu hakkimi kullanarak ögrenci sifatimi kaldirtip yukarida bahsettigim yolu izledim. Sonuc olarak 4 senedir ayni sirkette 400€ yada fulltime olarak calismaktayim (agustos'ta 4 sene olacak). 4 sene boyunca kadar kazandiginizin bir etkisi yok. Vergi ödeyin yeter. Ayni zamanda askerligimi 38 yasima kadar da erteleme hakkina sahibim.

2 ay sonra 4 senelik süre zarfini doldurmus bulunacagim. Almanyadaki oturumum, türk pasaportumun gecerlilik süresi ile orantili olarak uzatilacak. Bu sartlar altinda ben de rahat rahat istedigim bölümü okuyabilecegim.

Bu haktan faydalanan cok az sayida ögrenci var. Universiteyi bitirdikten sonra Almanya 1 seneden fazla oturum vermemekte. Türkiye'ye geri dönmeye mecbur birakiliyor insanlar. Belki benden baska faydalanmak isteyen olur diye düsündüm. Bu konuyla alakali her türlü sorunuza yardimci olmaya calisirim. >:D<
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

+ Her türlü alisveris-giyim magzasi
+ Neredeyse tüm fastfood zincirleri ve diger restaurant, yemek yerleri.(tavsiye ederim)
+ Bebek-cocuk bakiciligi (cünkü bu yasa ögrenci ve bebek bakicilari icin cikan bi yasa)
+ Spor ile ilgileniyosaniz yüzme havuzlari
+ Sinema (tavsiye ederim)
+ Her sehirde binlercesi bulunan dönerci dükkanlari.
Aklima simdilik bunlar geldi.

Dedigim gibi 400€ (aushilfe) olarak calissaniz bile kabul ediliyor. Maksat sizin 4 sene boyunca sigorta ödeyerek calisip calisamayacaginizi görmek. Cünkü ülkeye evlenipte gelerek ardindan bikac sene sonra issizlik maasi ve kindergeld ile gecicen bi ton insan var. Bunlardan uzak tutmaya calisiyolar ülkeyi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben 3. Yilda basvurdum. Hepsi sayildi. Gözümü korkutmaya calistilar ama basta. Bana bi kagit imzalatmaya calistilar, yok isten kovulursam ülkeden atilirmisim, yok 4 sene ayni firmada calismak zorundayim, yok ögrenci olarak bidaha almanyaya gelemem bla bla. Ama baktilar ki ben kararliyim mecburlar. Hak benim kullanirim. Isten kovulma ihtimalim de yoktu. 1,5 sene sonra sözlesmemi unbefristet yapmistim :)

Edit: fakat kumarhane biraz riskli geldi gözüme. Senden 3 sene orda calismani isteyebilirler. Bir de kumarhane de vertrag yapiyolar mi bi müddetten sonra? Iyi arastir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Türk konsoloslugunda askerlik tecili ayri bi komedi. Benden pasaport, kimlik, oturum izni belgesi ve fotograf istediler. Dedim maas kagidim? Isverenimden aldigim sözlesme? Bunlari istemiyomusunuz? Yok dedi adam. Hani insani zorlarlar saniyodum askerlik tecilinde. Kendimi soktugum strese degmedi.

Agustostan sonra süper olucak ama. Calisma mecburiyetim de kalkicak. Askerligim de yok. Bi türkiyeye gelirim 2-3 ayligina. Sonra bakarim belki kanada istiyorum. Ne de olsa oturum cepte
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Almanya'da okumak pek kolay değil ya, sıkıntılı olmuştur belki okuma süreci.

Benim de benzer şekilde hem çalışıp hem okuyan arkadaşım var, ilk sene 2 ders geçmiş, bu sene 1. dönem de 3 ders mi ne geçti. Türkiye usulü bir dersi geçene kadar alamıyorsunuz vs. sınava 2. girişte de başarılı olamayınca vuruyorlar tekmeyi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ayfon said:

Universiteyi bitirdikten sonra Almanya 1 seneden fazla oturum vermemekte. Türkiye'ye geri dönmeye mecbur birakiliyor insanlar. B



Dönmeye deği iş bulmaya mecbur ediliyor insanlar kendi alanlarında. 1 senelik oturum hakkı iş araman için veriliyor yani. Onunda alt kuralları var, ilk sene kendi alanında 2. sene her alamanda ararsın falan diye uzuyor gidiyor.

En başta bahsettiğin yasa artık okul olmuyorsa, 6-7 seneni burda harcadıysan en son olarak başvuracağın şey olmalı.

Senin akrabaların varmış seni garanti işe sokmuşlar ama her zaman herkesin aynı imkanı olmayabilir.


Girdiğin iş, kaldi kı bu işler dandik işler oluyor, patlarsa o zaman sıçış direk.

Almanya'da 2 sene okulda başarısız olmak büyük bir şey değil. Almanların kendisi de çoğu zaman fail oluyorlar. Ondan sonra doğru rotayı belirleyerek gitmek önemli.

Tanıdığınız akrabanız yoksa, Türkiye'ye geri dönmek sizin için çok geçse bu yasayla ilgili birşeyler kovalamak gerekir.


Ayfon said:



2 ay sonra 4 senelik süre zarfini doldurmus bulunacagim. Almanyadaki oturumum, türk pasaportumun gecerlilik süresi ile orantili olarak uzatilacak. Bu sartlar altinda ben de rahat rahat istedigim bölümü okuyabilecegim.




Bu nasıl oluyor ? Sınırsız oturumlar 5 seneden sonra başlıyor ?

edit: Ayrı bir yasaymış http://de.wikipedia.org/wiki/Assoziationsrechtliche_Aufenthaltsrechte_f%C3%BCr_t%C3%BCrkische_Staatsangeh%C3%B6rige_%28Beschluss_Nr._1/80_des_Assoziationsrats_EWG_%E2%80%93_T%C3%BCrkei%29
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ged zaten belki benim durumumda biri okur da isine yarar diye yazdim. Eminim bu yasadan faydalanmak isteyen olacaktir. Ayrica bana verilecek oturum müsadesi icin ders notlarimi görmek istediler. Ben 2 semester basarisiz oldum. Bu yasadan faydalanmasaydim birak bölüm degistirmeyi (ki izin verilmedi) Türkiye'ye dönüp önceden kazandigim bölüme devam etme hakkina da sahip degildim. Malum öss sistemi. Ayrica kötü isten kastin nedir? 400€ basis projekt leiter olamayacagini göz önünde bulundurursan mecbur ögrenci isi yapacaksin. Akraba yaninda olmam bir avantajdi evet. Burda akrabasi olmayan kisiler de türkiyeden destek aliyorlar. Hadi ikisinden de fayda göremiyorsa hem calisip hem okumak gayet normal burda. Ögrenci yurdunda kalarak 150-200€ arasi fiyatlara kirayi kurtarabilirsin. Ögrencilik süresince garsonluk yaptigini farzetsek haftada calistigin gün sayisina bagli olarak 600-1100€ kazanir ögrenci. Promotion yaparak bir hafta sonunda 300€ kazanan cok insan biliyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hangi şehir o 2 sömestirden sonra bölüm değiştirme izni vermeyen ?

Normalde 2 semestirde sorun çıkartmamaları lazım.



Kötü işten kastım öğrenci işleri zaten: Çok teknik bir firmada özel bir alanda çalışmıyorsan bugunden yarına firma seni gönderebilir, riskli bir durum yani. Kriz çıkar adamlar bir yerden tasarruf etmek için seni bile gönderirler yani. Bahsettiğim bu


Bahsettiğin sayıları biliyorum çok iyi. Bir kısmını hem çalışıp hem okuyarak bitirdim zaten okulu burda. Riskli birşey sadece bu durum. Evet bu yasa var, bu yasayı bende tavsye ettim bir çok arkadaşıma ama dediğim şu ki en son durumda buna başvurmak lazım. Sana 2 semestirde oturma izni değiştirmemiş olmaları biraz hayvanlık olmuş. Almanya'da okul ve bölüm değiştirmek kadar normal bir şey yok aslında.


edit : Sigortalı nasıl çalıştın ?

Rentenversicherung dışında Arbeitslosengeld ödüyor muydun ? Lohnsteuer veriyor muydun ? Öğrenci olarak bu şekilde sigortalı nasıl çalışıldığını bilmiyorum çünkü. Zamanında Werkstudent olarak çalışırken benden sadece Rentenversicherung kesilirdi, vergi ödemezdim vesaire.

Nasıl bir sözleşme imzaladığını ilk başta merak ettim açıkcası, bana artık lazım değil ama belki bir başkasının işine yarar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hemen izah edim.

3 sene aushilfe olarak calistim. Ögrenci olsan da rentenversicherung ödemek zorundasin. 400€'dan 25-30 euro filan hep renten'a gitti. Baktim bölüm degistirmeme izin vermediler, bu yasayi kullanmaya mahkum kaldim. 1 sene isten kovulmadan araliksiz calistigin takdirde hak kazanmistim zaten. Bir de üstüne ben 3 senemi zaten hali hazirda doldurmustum. Bu yasa geregi ögrenci haklarimi elimden aldilar. Yani senelik 180 yarim gün yada 90 tam gün calisma hakkimi kaldirdilar. Yerine unbegrenzt calisma izni verildi. Zaten bu da isime yarayan kisim. Hemen vertrag'imi teilzeit'a cevirttim. Elimden de is geliyo direk kabul ettiler. 1 senedir hem kirchensteuer harici her bi vergiyi ödeyerek calisiyorum.

Sorunu cevaplayabilmisimdir umarim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 9 ay sonra ...
  • 3 hafta sonra ...
Selam Arkadaşlar

ben 6 senedir almanyadayım ve okuyorum yaklaşık olarak 3 senedir bir universitenin ASTA sında çalışmaktayım bununla acaba ögrenci vizesine başvurabilirmiyim?
ASTA universiteye baglı bir kurum olmakla birlikte secildigimiz takdirde burda çalışabiliyoruz
aldıgımız para çok olmamakla birlikte
sozialversicherung yada Rentenversicherung ücreti yatırlıyormu
bilemiyorum bu konuda bilgisi olan varsa paylaşabilirse sevinirim

ögrenci olarak bu işci vizesine başvurmanın tam şartları nelerdir bu konuda tam bilgi verebilirseniz sevinirim
selamlar
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...