Soris Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2012 Selamlar. Her yeni başlayanın kafasında olduğu gibi hangi teknolojiyi öğrenmeliyim sorusunu yöneltiyorum sektörün içinde olanlara: Şu an biraz C# ve ASP.NET biliyorum. Fakat başka bir teknolojiye hakim olmak istiyorum ve bunun ne olacağına tam karar veremedim. Java ve Spring Python ve Django Ruby ve Ruby on Rails PHP ve herhangi bir framework ile uğraşan varmı? Bunların dışında mobil uygulama geliştirenler mobil için neler düşünüyor? Beklentilerim web için kolay geliştirilebilir olması ve yüksek ölçeklendirebilme durumlarında sorun çıkartmaması. Gerçi bunun dille pek alakası yok ama neyse :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xetraynex Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2012 Her dil scale edilir, scalability bir database sorunudur framework / programming language degil. Hangi dil hosuna giderse onla ugras, en onemli kriter budur. Ben .net onermiyorum. Turkiyede yaygin ama microsoft somurgesinden baska bisi degil. Yigidi vur hakkini ver, enterprise uygulamalarda kullanilir daha cok. Muhendislik filan okuyorsan java j2ee spring vs. iyi secim ama okumuyorsan agir gelebilir, kullanmaya alismasi ve anlamasi baya zor ve zaman aliyor ayrica development sureci yavas ama saglam enterprisedir. Kolay olsun community destegi yuksek olsun hostingi rahat ucuz olsun isimi hizlica gorsun dersen php. Klasik c syntax standartlari disina cikarim ve asiri high levela kacmis bir dille ugrasmayi kabul ederim dersen ruby, alisirsan cok cok hizli development yapabilirsin. Sirf web degil belki biraz desktop da calsirim, arada scientific kacabilirim dersen python. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nedanko Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2012 her dil scale etmez aslinda, ruby scale etmedigi icin twitter tamamen birakti ruby i. memory comsumption vs gibi faktorler dilin scale edebilmesinde rol oynar. Ruby simdi sorunlarini cozdu sayilir, ama dilin scale edebilmesi konusunda bir ornektir. fakat, turkiye dde yapacagin hic bir proje de bu tip sorunlara rastlamazsin. twitter olursan rastlarsin. Ha olurda dil spesifik sorunlar yasarsan, bu muhtemelen scaling sorunu olmaz, yanlis dil seciminden olur. yeni baslayanlara onerim ruby oluyo genelde. Ama tr ruby piyasasini bilmiyorum. PHP de her zaman is bulursun, Ruby de piyasa iyiyse daha iyi maas alirsin. Ama cok ruby ci ihtiyaci yoksa piyasada keske php ogrenseydim diye gezersin. java ayri bi konu, web e daliyosan java gereksiz, ayrica mindset ini de kotu etkiler. Direkt web focused bi dille baslaman, ruby veya php gbi bisi ile daha iyi olur. python django da olur ama yine bu ikisi onde. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nedanko Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2012 ilgini cekerse.. http://techcrunch.com/2008/05/01/twitter-said-to-be-abandoning-ruby-on-rails/ ama dedigim gibi on milyonlarca userin olur o zaman dusun bunlari :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xetraynex Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2012 nedanko said: her dil scale etmez aslinda, ruby scale etmedigi icin twitter tamamen birakti ruby i. memory comsumption vs gibi faktorler dilin scale edebilmesinde rol oynar. Ruby simdi sorunlarini cozdu sayilir, ama dilin scale edebilmesi konusunda bir ornektir. Assoc. Prof. Armando Fox, UC Berkeley, demisti her dil scale edilir sozunu ben degil. En basitinden client server architectureda incoming connectionlari serverlara distribute ederek cok rahat scale edersin her dili. Burada daha iyi scale olur veya kotu olur demedim ben scale her dil olur. Niye illa birisi gelip bardaga bos tarafindan bakiyor ki hep? Bise biliyosak yaziyoruz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2012 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2012 Linux'de Vala popüler olmaya başladı. Paket derlerken çok sık karşıma çıkıyor 7-8 aydır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xetraynex Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2012 Twitter yeni tweetleri memorylerde tutar cacheler dolayisi ile ruby buna yeterince elverisli degildi veya hala olmayabilir ama dedigim gibi zaten bu bir data sorunu farkediyorsaniz. Benim dedigime geliyor yine, executable code her turlu scale olur, scalability data sorunudur database sorunudur. Ruby kullanarak arkaya c++ ile saglam bir memory cache management cakip da cozebilirlerdi isi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
reyou Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2012 C# ogren.. hem desktop app yazarsin hem web app yazarsin hem windows mobile app yazarsin, ustune bide android C# sdk ile android yazarsin java ya cok benziyo ordan ziplayip native android app yazarsin bak ben yazamiyom mesela ama olsun bence sen yazarsin sdfsdf Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xetraynex Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2012 Bence turkiyenin daha fazla c#ciya ihtiyaci yok. Dunyadaki en cok microsoftcu ulke olabiliriz, .net is sayisi/bilisim isgucu sayisi bakimindan. Partner oliyim bedava toollar olayini gecelim artik lutfen. Zaten bedava ve opensource olan mis gibi seyler var. Ucuz etin yahnisi baldan tatli software olaylarinda gecmesin artik Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Soris Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 xetraynex sanırım highscalability.com u takip ediyorsun. Twitterın scalaya geçtiğini duymuştum en son. Dediklerine katılıyorum genelde herkes dille alakalı olmadığını mimari ile alakalı olduğunu söylüyor bu işin ve gördüğüm kadarıyla herkes öğrendiği ve sevdiği dille yazıp geçiyor özellikle spesifik bir dil seçip öğrenmiyorlar sanırım. Ruby ile ilgili jruby rubinius phusion passenger ruby enterprise edition var fakat performansları nedir bilmiyorum onun dışında python için pypy var ama onunda etkisi nedir bilmiyorum. PHP için zaten hiphop for php var o başlı başına bir olay. Yani anladığım kadarıyla dil, scalability içinde küçük bir değişkenken bile bu sorunu aşabilmek istesek birsürü seçeneğimiz var. Benim sormak istediğim ruby on rails ile yazmanın avantajı çoğunlukla dilden mi yoksa frameworkden mi kaynaklanıyor? Eğer frameworkdense zaten o yapıda birçok framework türedi. Bu arada çok sevdiğim bir laf :) Scalability is about building wider roads, not about building faster cars.” – Steve Swartz Bu arada xetraynex hiç G-WAN a baktın mı? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Argue Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 css2 ve html5 hakkında gelecek vaadeden birçok ayzı okudum, aklında bulunsun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xetraynex Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 Soris said: xetraynex sanırım highscalability.com u takip ediyorsun. Twitterın scalaya geçtiğini duymuştum en son. Dediklerine katılıyorum genelde herkes dille alakalı olmadığını mimari ile alakalı olduğunu söylüyor bu işin ve gördüğüm kadarıyla herkes öğrendiği ve sevdiği dille yazıp geçiyor özellikle spesifik bir dil seçip öğrenmiyorlar sanırım. Ruby ile ilgili jruby rubinius phusion passenger ruby enterprise edition var fakat performansları nedir bilmiyorum onun dışında python için pypy var ama onunda etkisi nedir bilmiyorum. PHP için zaten hiphop for php var o başlı başına bir olay. Yani anladığım kadarıyla dil, scalability içinde küçük bir değişkenken bile bu sorunu aşabilmek istesek birsürü seçeneğimiz var. Benim sormak istediğim ruby on rails ile yazmanın avantajı çoğunlukla dilden mi yoksa frameworkden mi kaynaklanıyor? Eğer frameworkdense zaten o yapıda birçok framework türedi. Bu arada çok sevdiğim bir laf :) Scalability is about building wider roads, not about building faster cars.” – Steve Swartz Bu arada xetraynex hiç G-WAN a baktın mı? http://www.rubyinside.com/21-ruby-tricks-902.html buradan bak veya bu sekilde nette aratabilirsin daha fazlasi icin. ruby kisa kod yazma konusunda cok elverisli. cok garip syntaxi var, alismasi zaman alir ama alisirsan php ile 100 satirda yapabilecegin isi 50 veya daha az satirda yapabilirsin ki php zaten high-level bir dildir. elbette framework'un de katkisi var sana guzel bir framework sagliyor ruby, data manipulation ve oop mantigini yine kullanabiliyorsun. oop mantigi baya high level, hersey runtime object. web icin cok elberisli bir dil. benim yine bir tavsiyem hic 3rd party frameworklere guvenmeyin. ben su an jsf ve jpa kullaniyorum javada, yillarin en saglam frameworklerinden arkasinda apache ve oracle var jsf icin, jpa icin de yine apache ve jboss ama oradan buradan bug firliyor deli ediyor, bazen bir eski surume filan geciyorum bugi cozmek icin. hatta hatta android emulatorum bile bugli, google yapiyor dusunun aha bugi da burada kalici cozumu yok, habire adb.exe'yi killiyom her gun burada tartismislar. http://stackoverflow.com/questions/2793956/android-emulator-wont-run-application-started-from-eclipse kisaca tavsiyem frameworklere eklentilere guvenmeyin. biseyi ogrenecekseniz onun kendisi icin ogrenin. ruby'nin kendi default librarysi saglam. php'nin de saglam. gidip hani php'de zend framework var super diye php ogrenilmez, yarin oburgun devam ettirmezler bise olur patlarsiniz valla. g-wan hic denemedim ama nginx kullaniyorum ben baya memnunum vallahi, apache kullanirken neydi o memory istegi, simdi yariya dustu. svn'in http protokolunu de tam destekledigi zaman tadindan yenmicek Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nedanko Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 ror sana amerikayi yeniden kesfettirmiyor. web konusunda hizli uygulama cikarmani sagliyor. ror dan etkilenmis diger dillerde frameworkler var cakephp gibi, ki favori php frameworkumdur. Ama sonucta php nin kendi dezavantajlari ile birlikte kullaniyosun. Sifirdan ogreniyosan, ruby iyi bi secenek, ha yok php biliyosan, zaten o baska bi konu framework konusu, orada da zevkine uygun cok cozum var. Ruby olgun bi dil degil daha, o da ona bu avantaji veriyor. Olgun oturmus bir dil ogrenirsen PHP gibi, is bulma vs imkanin, kaynak bulma imkanin rahat olur, ama ortalama maas az olur cok bileni oldugu icin. ruby gibi taze bi dil ogrenirsen, dille birlikte gelisirsin, dil oturdugunda gercek uzmanlarindan biri olursun. zaten ortalama maasda yuksektir hep yurtdisinda az bileni oldugu icin. saglam php ci 80-100 bin dolar araliginda bulunurken, saglam ruby ci icin 100-120 ye cikiyosun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xetraynex Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 katiliyorum ruby ile saglam urunler cikarabilecek olsan da piyasada tam yerini kapmis degil. php bilen cok, baya cok. kotu tarafi da php bilerek soyle saglam bir pozisyona gelmenin cok zor olmasi. merdiven alti firmalara kalma ihtimali var. ben sahsen herkesin yaptigi isi yapmayi sevmiyorum. unique olmak lazim biraz ki daha iyi yerlere gelebilesin. ama enterprise-level olmadikca ruby ile sorunsuz calisirsin. senin secimin, ben kasmiyim parami cebime indireyim dersen php guzel secimdir. ben lisede ergenken kullaniyodum php ondan oneremiyorum pek ya simdi mutsuzum lisedeki ergenler bile biliyo diye :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Artariel Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 ama uniq olacam diye ölü şeylerin üstüne yatabilme ihtimali de var. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
senko Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 web dillerini boşver asıl güzellikler embedded dünyasında miss gibi çatır çatır c yazalım asm yazalım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Soris Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 Ruby öğrenmeye karar verdim kurdum ettim sadece web serverını başlatamadım. Onun çözümüne bakıcam :) Bu arada türkçe kaynak okumuyorum zaten ingilizce kitaplar vs dururken. Türkçe kitapların genelde hepsi çeviri gibi oluyor zaten orjinal birşey katan yok gibi. İş konusunda zaten bu sene başında okulu bıraktım işsizim kendim birşeyler yapmak istiyorum. Onun için hızlı development süresi çok önemli benim açımdan. Ruby nin dil yapısı hoşuma gitti. İşleri çok kısaltıcak gibi. Bu arada nginx e spdy desteği gelmedi demi daha? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nedanko Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 Artariel said: ama uniq olacam diye ölü şeylerin üstüne yatabilme ihtimali de var. eed orasi oyle, ama ruby artik buyuyecek orasi belli. tr de tabii bu 5 sene gec olursa biraz arada kalirsin, tr de onun icin ruby piyasasi nasil bakmak gerek. hatta soyle kariyer.net den baktim, 226 is ilani var php ile ilgili ruby ile ilgili 7. avustralya da php 3626 ruby 284. Arada buyuk fark var, biri 30 da biri, digeri 15 te biri vs. Yani tr de oturmasi 1-2 sene daha gec surer. Bunu da goz onunde bulundur. 3-5 senelik bi yatirimsa ruby iyi, 1-2 sene sonra is bakicaksan o alanda, php halen onde gibi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nedanko Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 Bi de php de buyuk sirketlerde calisirsin, buyuk sirket deneyimin erken olur. tr de buyuk sirketin ruby kullanmasina 3 sene min vardir. php su an zaten kullaniyo tr nin en buyuk sirketleri Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Soris Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 Python ile ilgilenen yok mu hiç peki onu da sormak isterim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 Var. Python güzel. Django için python öğreneceksen, uğraşma. İlerde belki. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nedanko Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 ben az ugrastim, daha cok perl ciydim, ama ruby ye gecmeyi dusunuyorum, ozellikle konsol uygulamalari icin, threading vs kotu bayagi ruby de ama onun ustunde calisiyor. python cok guclu bir dil, ama eed dendigi igib django icin geciceksen uygun degil sirf web se focusun. o yuzden java da uygun degil dedim. ama java da cok guclu ve her daim is bulabilecegin bi dil. sirf web focused bi dille gidersen, web in kendi tricklerini ogrenmen daha kisa sure alir, uygulama gelistirme sureci daha kisa olur ve daha zevk alirsin. Mesela sektor de ki java cilar genelde desktop veya console app de yaziyo. Her ne kadar bir cogu usta bile olsa alaninda, java ile web e gectiginde desktop console mantiginda dusunuyo. Query optimizasyonu ortalama alti bi php ci kivaminda olyuro, bi cok onemli noktayi bilmiyor. Desktop app , web arasinda cok buyuk fark var. Bunlari ogrenmesi de zaman aliyor cunku mindset leri farkli. Simdi kafan tazeyken bunlarla bulanmamisken, direkt web focused bi dille cikarsan, yanlis ogrenim kismini azaltirsin, ve daha kisa surede kaparsin dili ayni zamanda. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Soris Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 Anladım teşekkürler railse başlayım o zaman. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
TRSERVinc Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 .net çi C ci çok demişler türkiyede pardonda Doğru düzgün C .net uygulamamı yapıyorlar allah aşkına saçmalamayın evet birsürü var ama hepsi amatör eğer amatör olmayacam iyi olacam diyorsan .net c# c++ Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xetraynex Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2012 saglam adam cok, dilin kendisi saglam degil, politikasi saglam degil. ben en saglam .net kullanan yerleri bilirim microsoft bir cozum uretmiyorsa kaliyor millet "ee naapcaz simdi?" lerde. microsoftun kendi bile kullanmiyo .net yau :) .net'i yapar onlar, .net bir producttir. tabi gui designda filan biraz kullaniyolarmis da microsoft c++ ile calisir. .net'in tek amaci insanlari microsofta baglamak diger productlari satmaktir. hayrina yapmiyo onu microsoft. e amaci baska seyleri kullandirmak olan biseyi de kullanmayin bir zahmet. c++ da demissin saglamdir superdir candir herseydir de onda is bulmak cok zor. c++ isteyen is zaten saglam istir. c++ ile yazilan proje saglam projedir sadece c++ bilerek kaldirilmaz zaten. c++ cok scientific ve akademik kisaca, hani c++ ognerek is bulmaktansa bir konuda uzmanlasip o konuda is aramak (network management, load balancing, distributed computing, database management development, data scalability vs.) ve o is aradiginiz konuda c++'i kullanmak mantikli. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar