Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ivy Bridge'ler çıkmış

Cd-

Öne çıkan mesajlar

"Yeni ürünse standart fiyatın üstüne kafadan 150-200 lira koyalım" politikasını unutmuyorum. Bir de felaket ısındıklarına yönelik bir çok review okudum. 3770k bekliyordum ama durum bu olunca 2700k aldım, Z77 mobo ısmarlamış olmama rağmen.

Revizyona ihtiyaçları var gibi duruyor. En temizi haziran-temmuz arasında almak olur bu işlemcileri bence.
Sosyal ağlarda paylaş

Daha az güç harcıyor IB'ler evet ama yapı itibariyle daha az güç harcamalarına sebep olan transistör yapısı sebebiyle de daha çok ısınıyorlar. Çünkü 32 nm olan Sandy'ler daha fazla güç harcıyor olsalar da ısı ortak dağıtılırken, IB'lerdeki yatay yapı sebebiyle ısı hapsoluyor ve işlemci daha çok ısınmış oluyor.

Üstelik OC yapma durumunda üst seviyelere çıkıldığında (4.5 Ghz ve üstü) IB'lerin en büyük avantajı güç tüketimi de SB'leri aşıyor. OC yapmam, normal takılırım diyen olursa alsın 3770k. Ama bu da Volvo alıp 70 km'yle gitmeye benziyor. Açıkçası ben Mercedes alırım, cilası biraz daha eski, oyuncağı daha azdır ama rahat ve güvenli bir şekilde 120 km'yle giderim diye aldım 2700k.

Beklemeyin bence, gerek yok yani. Z77 mobo aldım, PCI 3 compatible kart aldım ama bariz , sıfır fayda bir teknoloji PCI 3 de. Entegre grafik birimi GPU ile yükü paylaşıyor deniyor ama zaten Fermi ya da Kepler gibi bir GPU varsa CPU gelsin de benden yük alsın gibi bir kaygı içinde olmuyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Cd- said:

Bilgisayari degistiricem gina geldi simdi bunlari beklemeyip bi 2700k ya da bi 3820 felan da ben mi aliyim? Bi de 2011 socket bi sey mi almak lazim 1115 mi, 3. Sorusum ama kimse cevap vermedi daha?

ya en yeniyi almak hep enayilik olarak geliyo bana. hesapsızca harcayabildiğin paran varsa al, eğlen ama.
Sosyal ağlarda paylaş

Ezbere seyler soyleniyor, cok dogru degil.

Isinma problemi var denmis, yaklasik %35 kadar overclock yapilmis 22nm trigate transistorlu bir islemcinin %20 daha az enerji harcayarak TJmax in hala 10-15C altinda seyretmesi isinma degildir.

trigate transistorler icin yatay yapidan oturu isi hapsoluyor demek, buralar esmiyor ondan biraz sicak demekle esdegerdir. Sonucta islemcilerin TDP leri belli, yuzey alani belli, kullanilacak heatsinkler belli. nano capta hangi enerji nereye hapsolmus da biz oraya ufuremiyoruz diye sorarlar.

Overclock yapmak isteyecek bir insanin bir kez daha dusunmesi gereken bi durumdur, o dogru. Fakat zaten ayni saat hizlarinda calisan 32nm SB lere gore en kotu ihtimalle %5, cogu durumda %25-30 a kadar performans kazanci acikcasi beni dahi overclock yapmaya usendirirdi.

Bunun disinda ivy bridge icin (ki kendisi nehalem sonrasi en ciddi release dir) isinma var dedikten sonra bunun her platformda bir sorun olusturacagini dusunmek de yanlis.

Sonuc itibariyle SB ile birlikte mainstream ve highend cpu lar ortak platforma yerlestirilip buyuyen mobil islemci piyasasinda ULV islemcilere agirlik verildi. En agir load senaryolarda dahi TDP leri belli islemcilerin. Testleri de ben gayet olumlu buldum, herhangi bi soruna isaret etmekden ziyade sadece istah aciyor.

Demem o ki , desktop ve mobile Ivy bridgeler kendi keselerinde degerlendirilmeli, sonuclara atlamadan once kafalarda soru isaretleri varsa beklenmeli.

Benim sahsi gorusum desktop kullanicilari icin; sandy bridge e gecmeden upgrade bekleyenler dusunmesinler. Hali hazirda sandy bridge de olanlar hic kafalarini yormasinlar. hala daha westmere in uzerine %30 luk cok buyuk bir performans kazanciyla olduklarini bilsinler.

Mobil bilgisayar arayanlar ise eger high end ultraportable lara goz dikmiyorlarsa, pil omrunu sallamiyor masa ustunde kullanacak-oyun oynacaklarsa ivy bridge makineleri firsat bilip kendilerine ucuza sandy bridge baksinlar. Oyun oynamayanlar icin de varyasyonlari gecerli.
mobil bilgisayari ise mobil bilgisayar gibi kullanip, pil omrune , hafiflige hiza onem veren kullanicilar - en onemlisi de - sandy bridge in 3000 serisi dx9 IGP sinden kurtulup bas agritmayacak cogu grafik senaryosunda kendi cozunurlugunde 30fps ustu performansla dx11 de calisacak ivy bridge icin dusunmesinler.

Top end mobil gaming ciler icin ise ivy bridge + kepler ler muhtemelen yeterli tatmin saglar.
Sosyal ağlarda paylaş

Kharon, 3D transistör yapısı hasebiyle ısıyı çok iyi dağıtamadığı bir gerçek IB'lerin. Bunu zaten Intel de kabul etmiş olmalı ki şimdiden revizyona gitmişler.

30%'a varan performans artışı konusundaysa biraz abarttığın kanısındayım. İncelediğim pek çok review'da gördüğüm en yüksek fark 10% civarındaydı. Bunların çoğu da zaten o ek performansın kullanım kolaylığı açısından çok fazla fark yaratmayan uygulamalarda ortaya çıkıyor, ofis uygulamaları örneği gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

KHaRoN said:

Wot out of no where...

Ezbere seyler soyleniyor, cok dogru degil.

Isinma problemi var denmis, yaklasik %35 kadar overclock yapilmis 22nm trigate transistorlu bir islemcinin %20 daha az enerji harcayarak TJmax in hala 10-15C altinda seyretmesi isinma degildir.

trigate transistorler icin yatay yapidan oturu isi hapsoluyor demek, buralar esmiyor ondan biraz sicak demekle esdegerdir. Sonucta islemcilerin TDP leri belli, yuzey alani belli, kullanilacak heatsinkler belli. nano capta hangi enerji nereye hapsolmus da biz oraya ufuremiyoruz diye sorarlar.

Overclock yapmak isteyecek bir insanin bir kez daha dusunmesi gereken bi durumdur, o dogru. Fakat zaten ayni saat hizlarinda calisan 32nm SB lere gore en kotu ihtimalle %5, cogu durumda %25-30 a kadar performans kazanci acikcasi beni dahi overclock yapmaya usendirirdi.

Bunun disinda ivy bridge icin (ki kendisi nehalem sonrasi en ciddi release dir) isinma var dedikten sonra bunun her platformda bir sorun olusturacagini dusunmek de yanlis.

Sonuc itibariyle SB ile birlikte mainstream ve highend cpu lar ortak platforma yerlestirilip buyuyen mobil islemci piyasasinda ULV islemcilere agirlik verildi. En agir load senaryolarda dahi TDP leri belli islemcilerin. Testleri de ben gayet olumlu buldum, herhangi bi soruna isaret etmekden ziyade sadece istah aciyor.

Demem o ki , desktop ve mobile Ivy bridgeler kendi keselerinde degerlendirilmeli, sonuclara atlamadan once kafalarda soru isaretleri varsa beklenmeli.

Benim sahsi gorusum desktop kullanicilari icin; sandy bridge e gecmeden upgrade bekleyenler dusunmesinler. Hali hazirda sandy bridge de olanlar hic kafalarini yormasinlar. hala daha westmere in uzerine %30 luk cok buyuk bir performans kazanciyla olduklarini bilsinler.

Mobil bilgisayar arayanlar ise eger high end ultraportable lara goz dikmiyorlarsa, pil omrunu sallamiyor masa ustunde kullanacak-oyun oynacaklarsa ivy bridge makineleri firsat bilip kendilerine ucuza sandy bridge baksinlar. Oyun oynamayanlar icin de varyasyonlari gecerli.
mobil bilgisayari ise mobil bilgisayar gibi kullanip, pil omrune , hafiflige hiza onem veren kullanicilar - en onemlisi de - sandy bridge in 3000 serisi dx9 IGP sinden kurtulup bas agritmayacak cogu grafik senaryosunda kendi cozunurlugunde 30fps ustu performansla dx11 de calisacak ivy bridge icin dusunmesinler.

Top end mobil gaming ciler icin ise ivy bridge + kepler ler muhtemelen yeterli tatmin saglar.

Hay bin kunduz. Gitti yine 2000 te le.
Sosyal ağlarda paylaş

Sorieno said:

Kharon, 3D transistör yapısı hasebiyle ısıyı çok iyi dağıtamadığı bir gerçek IB'lerin. Bunu zaten Intel de kabul etmiş olmalı ki şimdiden revizyona gitmişler.

30%'a varan performans artışı konusundaysa biraz abarttığın kanısındayım. İncelediğim pek çok review'da gördüğüm en yüksek fark 10% civarındaydı. Bunların çoğu da zaten o ek performansın kullanım kolaylığı açısından çok fazla fark yaratmayan uygulamalarda ortaya çıkıyor, ofis uygulamaları örneği gibi.

Tam tersi, arastirirsan tri gate tranzistorlerin en buyuk avantajlarindan birinin heat dissipation oldugunu goruceksin.

Reviewer larda ve forumlarda isiniyor deme furyasi var, ve bunun sebebi olarak akla ilk olarak yeni transistor yapisi geliyor. Zira mimari olarak degismeyen bir islemcinin problemlerini ararken akla ilk olarak degisen parcayi suclamak gelmesini normal karsilayabiliyorum. Fakat bunlari soyleyenlerin aklina gelmeyen mevzu su:
32nm den 22nm ye gecildiginde die size daki %30-35 lik ( 210-220mm2 den 150-160mm2 ye) kuculme yuzey alanindan beklenenden daha kotu bir isi dagitimina sebep oldu.

Zaten tarih bu konuda yeterli bi ogretmen olmali; ayni saat hizinda ve mimaride calisan daha dusuk tdp li ve daha kucuk bir uretim teknolojisi ile uretilen hic bir urun daha verimsiz buyuk kardesinden daha sicak calisamaz.

Revizyonlarinda sadece die size a veya heatsink e gelecegini dusunuyorum, ki o da gelirse. Belki K modelleri icin makul kisitlamalar dusunulebilir. Bunun disindaki iddialari gercekci bulmuyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

KHaRoN said:

Düşünmesinler derken; sandy bridge mi alsınlar yoksa ivy bridge'i mi beklesinler? Sandy bridge'de olanlar da sandy bridge'de mi kalsınlar diyosun?

Bi de şu 2011 1155 olayına bi açıklık getirebilir misin Kharon? i7'nin son serisi 2011 socket'ti şimdi ivy'ler yine 1155 çıktı ben anlamıyorum bu işi
Sosyal ağlarda paylaş

abi özet
said:

budur. ilk bunu okuduysan diğer sayfayı okumana gerek kalmadı.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...