Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yurt dışında müzik eğitimi ?


Ren

Öne çıkan mesajlar

Forumdaki bir arkadaş (zannediyorum korax) uzun zaman önce okumuştum hatırlayamadım kim olduğunu, bir avrupa ülkesinde konservatuvar okumuştu sanırım. yaşı da 27ydi diye hatırlıyorum.

en azından bir fikir verebilen olursa sevinirim.

ps: müzik bölümüne açayım dedim belki modlar kolay görür ve cevap verir diye ama eğitime açmam daha doğru herhalde.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 ay sonra ...
aquila said:

korax para icin pis turk popu ortamlarina saldi kendini, konservatuar filan yok.


kirarim bacaklarini sdgs

Ben yurtici konservatuvar mezunuyum. Yurtdisi konservatuvar icin öncelikle hangi bölum, hangi ensturman? Klasikmi, jazzmi? Hangi bölumu okuyosun suan? Daha önceden altyapin varmi?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 4 ay sonra ...
hmm. biraz geç yazıyorum ama kafamdaki bir takım şeyler biraz daha netleşti. dikkat biraz wot var.

ege üniversitesi, fizik bölümünde okuyordum(teorik olarak hala okuyorum)(evet akıllılık edip "bölüm"e geldim). geçtiğimiz yaz 3. sınıfa geçerken tamam dedim bu kadar.

okulumdaki çoğu insanın bir daha hayatında görmeyeceği dersleri alıp "bakın ben dünyayı kurtarıyorum havası"ndan irite oldum. sebepler aslında fazla, pek girmesem olur. burayı doldurmanın bir gereği yok. hani git dön bitir olsun demeyin diye söyleyeyim.

neyse, neden yurtdışı derseniz. türkiyedeki sosyal yaşamdan mutsuzum. gerçekten gelecekte kendimi mutlu olarak görmüyorum burda.

sorun şu ki hiçbir altyapım yok. bu aslında yurtdışına gözü kara atlayamamamın sebeplerinden de biri. diğer sebep ise para, birileri beni maddi olarak finanse etmeyecek.

o yüzden bir seneyi daha türkiyede geçirme gereği duydum. üç beş kuruş birşey biriktirir, dilimi uppercık intermediatedan biraz daha geliştirir, yeteneğimi de türkiyede bir sınarım. kazanırsam ne olur onu bilemiyorum şu an.

kazanamazsam bir sonraki sene işe girer, yurtdışındaki paralı okullara ilk adımı atabilmek için para biriktir. gerekli altyapım da az çok oluştuğu için korkmadan giderim.

enstrüman konusuna gelirsek de sonuçta evmizide piyano yoktu. gitarı bile şans eseri elime aldım. ergen gibi gitar gitar öğrenicem diye bir görünüm yaratmak istemiyorum ama sanıyorum gitar benim için daha makbul.

klasikten ziyade jazzı tercih ederim. ancak mutlaka da jazz olmalı diyemiyorum. tür konusunda pek net değilim.

erken yaşta birileri tarafından yönlendirilmeyip çok sonradan kafasına dank eden biri için zormuş bu işler. kıyısından köşesinden tutacak bir yer arıyorum artık.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Simdi sana söyle diyebilirimki, eger "bu benim en buyuk ruyam" diyosan evet, go for it. Netekim söyle biseyde var, muzik cok cetrefilli bi is, hele hele turkiyede. Sectigin alana göre bir suru zorluklari var. Ben okul kismindan sonrasini anlatayim sana ki gercekten bu hayati dusunuyomusun ve zorluklarina hazirmisin ona göre kararini ver.

Performans muzisyeni olsan(ki benim uzunca bi suredir yaptigim sey bu), hayatin surekli inisli cikisli olacak. Bi gun cok para kazanirken bigun hic para kazanamayabilirsin. Turkiye gibi bi yerde zaten meslegine bakis acisi belli. "Saygi görmek" gibi biseyi hic bekleme zaten cunku bunu insanlar meslek olarak degilde "calgici yav iste" olarak göruyolar. Ilerde borca gireyim biseyler satin alirim diyosan, o da bi hayal stabil bi gelirin olmadigi icin(ciddi bi noktada degilsen). Ama muzik adina yapabilecegin en keyifli islerden biriside budur netekim.

Ögretmen olurum dersen, busefer aktif muzik adina biseyler yapmak adina, daha cok akademisyen bi hayatin olur. Evet bi garantin olur ama muzikten biraz uzak kalirsin yinede.

Muzikle ilgili baska bi alanda (produksiyon, ses muhendisligi vs.) gibi herhangi bi ise girersen yine ayni hikaye.

Bizim ulke adina, muzikten sonra yapabileceklerin assagi yukari bunlar. Illaki yurtdisi demissin, ona da aciklik getireyim.

Bu isi yurtdisinda da yapmis/yapiyo olan bi adam olarak yine sunu söyleyebilirimki, bizim ulkemizde muzik cok daha ilerde. Cok cesitli muzisyen var, herturlu muzigi yapan muzisyen var. Muzik yapabilecegin cok adam var kisaca. Muzigi icra edebilecegin cok yer var, cok daha fazla firsat var. Avrupa icin konusuyorum, performans muzisyenligi cok hayatini surdurebilecegin bisey degil. Daha cok ustun yetenek adamlar kendi projelerini hayata gecirerek yada herhangi bi unlu arkasinda is yaparak veyahut saglam kontaklar ile devletin cesitli kollarini arkalarina alarak(mesela turne tiyatrolarinda bi produktoru tanimak gibi), yaptiklari isleri buyutebilip yada hayatlarini idame ettirebiliyolar. "Birgun bi pubda birisiyle tanistim, produktormus hayatim degisti" gibi seyler gercekten sehir efsanesi zamanimizda artik. Daha cok yaptigin islerle gundeme gelip, islerini ilerletebildigin icin... Birde muzikte yapabiliten yetenegin kadardir, nekadar ekmek okadar köfte hesabi. Yani gercekten kolay bi mevzu degil muzik ile ciddi kariyer yapmak.

Okul oku evet cok guzel, muzikle ugras, egitimini al, evet ama sonrasinida dusun. Heleki imkanin yoksa yurtdisi ciddi bi eziyete dönusebilir. Cogu okul zaten lisans döneminde parali yurtdisinda muzik icin. Parali olmasada hayat turkiyeden daha pahali, ki buda orada extra is bulman gerekiyor demek. Netekim buda cok basit bi mevzu degil.

Benim tavsiyem bu benim gercekten bi ruyam, gerceklestirmek istiyorum diyosan go for it dedigim gibi. Hangi sehirde yasiyosun bilmiyorum, ama yakin isen kirikkale konservatuvari dusunebilirsin. Lisans döneminden direk giris yapabilirsin, kontenjanlari baya yuksek. Okuldaki egitimde fena degil. Sehir icin cok modern, buyuksehir gibi diyemicem(medeniyete hem yakin hem uzak). Netekim turkiyenin 2. ucuz sehri diye biliyorum ve yasam acisindan seni cokta zorlamadan yasayabilecegin biyer. Bunun disinda lisans döneminden direk alan herhangi baska bi okul varmi bilmiyorum, arastir derim(sivas olabilir). Adapazari var galiba ama turk muzigi olmasi lazim oranin. Okuldayken erasmus falan yapip yine yurtdisi macerasida yapabilirsin buarada.

Birde ben fizik okuman mevzusunda senin fikirlerine saygi gösteriyorum, istemiyosan, mutlu olmayacaksan, yapmamak en mantiklisi. Yol yakinken baska biseyler yapmak lazim böyleyken.

Cok pozitif bi yazi gibi görunmeyebilir, ama mantikli dusunmeni tavsiye ediyorum. "Ne olursa olsun sadece muzik" deyip gecme, ileriyide dusun. Ilerisini dusunmeyip, cok mezun olupta kendine yol cizemeyen ve sacmalayan muzisyen arkadaslarimda var. Fizik okurken ne istedigini ve istemedigini ayirt edip, yapmak istedigin seyle ilgili adimlar atmaya calisman guzel bisey.

Neyse uzun bi yazi oldu, benim tavsiyem yinede su yönde olur. Örnegin kirikkaleyi bitirip, uzerine master yapip akademisyen olabilirsin. Bunun yaninda da vakit buldukca yine performans muzisyenligi olsun yada evde home studio ortamlari olsun bu tarz biseyler yapabilirsin. Hem muzikle ilgili bi isin olur ve garantin olur, hemde istedigin zaman performans muzisyenligi yapabilirsin. Yolunu buna göre cizmeni tavsiye ediyorum, basarilar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Finlandiyanin egitim sistemi siralamasina bakinca, finlandiyanin en iyi okulu olur, dunyanin degil. Isin bencesini söyluyosan ve tavsiye veriyosan detaylica aciklaki arkadas bilgi sahibi olsun, tabi tam bilgiye sahipsen bu konuda.

Bunun abd hayranligi ile hic bir alakasi yok! Finlandiyada nekadar aktif muzik imkani varki konusuyoruz suan? Iskandinav ulkelerinde muzik mezunu olanlar kasiyerlik, garsonluk yaparak hayatlarini geciriyolar, hani 3 yil yasadim, kisa bi surede okudum, oradaki cevremden biliyorum. Klasik muzik desen koca isvecte bile hepi topu 3 tane senfoni orkestrasi var. Finlandiyada da durum farkli degil, ki imkanlar isvecten cok daha kisitli. Jazz desen cok cok sinirli bi cevre bu isten para kazanabiliyo, gerisi diplomayi cerceveletip duvara asip baska islerde calisiyo yada ögretmenligi seciyolar, ki ögretmenlik icinde cok az imkan var anca ilkokulda falan ögretmen olunur.

Sibelius kötu bi okul degil. Ama ne yapmak istedigine bagli olarak gidilebilecek biyer. Beles olmasi cok iyi mukemmel! anlamina gelmiyo. Tamamen senin yapmak istedigine bagli bisey. "Dunyanin en iyi okulu sudur" diye bisey yok. Sadece 1 tarz muzik olsaydi evet dedigin gecerli olabilirdi, arkadasin henuz ne yapmak istedigini bile bilmeden "bakin ben biliyorum, dunyanin en iyi okulu surasi" diye kulaktan dolma bilgilerle burada ego tatminine gerek yok.

Birde begenmedigin 5 basamakli ucretleri ödedigin okullarda, dunyaca unlu muzisyenler hocalik yapiyo. Para öduyosun diye sacmasapan olmuyo o okullar. Para ödedigin icin ona göre muzikle ilgili ciddi imkanlari var. Cunku muzigin anavatanlarindan birisi amerika zaten. Performans muzisyenligi yapmak istiyosan bu isi orda yapman lazim, finlandiyada isvecte norvecte degil. Okuduktan sonra birsuru imkanin var, birsuru dunyaca unlu isimle calisma imkanin var. Bi cok arkadasim var berklee'de okuyan, LA'de okuyan, mezun olup NY'a yerlesip muzisyenlikle hayatina devam eden. Iskandinavyada da bi cok arkadasim var. Netekim onlarinda cogu alakasiz islerde calisip arada sirada da firsat olursa muzik yapiyolar. Bi kismida ögretmen oldu.

Ha amac su olsaydi; turkiyede klasik muzik uzerine konservatuvar bitirip, master class icin sibelius'a gidiyosan ve sonrasinda yine turkiyeye dönup bu isi yapcaksan evet, mantikli, iyi bi referans. Ama sifirdan kariyer yapmak icin bi okulda okumak istiyosan finlandiya sifir mantik. Altyapin yoksa, gidersin muzigi okursun finlandiyada. ulkene döndugunde ayni kaldigin yerden devam edersin. Böyle yapanda cok arkadas taniyorum..

Amac sadece muzik ögrenmek ise bunu turkiyede de cok iyi sekilde ögreten okullar ve hocalar var. Fizana gitmeye gerek yok. Ama muzikle hayat idame ettirmek istiyosan geleceginide dusunmek lazim bu isin. Muzik cevre isidir. Akademisyen olmayacaksan(ki turkiye icin akademisyen olacaksan bile) muzigi yapabilmek icin enazindan bi cevren olmasi gerekir.

Konusmadan önce biraz daha bilgi sahibi ol konustugun seyle yada tavsiye olarak sundugun okulla ve meslekle ilgili. Bilgi sahibi degilsen laf kalabaligi yapmanin manasi yok.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Abi hani sizi gazlamak için değil de bilenin birşeyler söylemesinin gerçekten önemi var benim için. Sonuçta sizin ya da yaşamış olan arkadaşların tecrübeleri pek konuşup danışılarak erişilecek bir durumda değil çoğu insan için.

Hani bir mühendislik için eşe dosta ya da tanıdıklara danışılarak bir fikir elde edilebiliyor ama müzik endüstrisi böyle değil. Bu işin içinde olanı biliyor sadece. Geri kalan sıkıyor. Çalgıcı diyor. Ne bileyim aç kalıyorlar hobi olarak yapmalısın diyor.

Benim param amerikada okuyacak kadar olmayabilir ama burayı paralı biri de okuyor olabilir. Adamı bak olm amsterdam 1200€ oraya koş diye yönlendirmeyin. Sonra karı kız sokaklarında kaybolur adam.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Eh benim dedigimde assagi yukari bu zaten. Bunlari dusunerek ve bilincide olarak, yasadigim, gördugum, bildigim seyleri göz onune alarak tavsiye veriyorum. Isim bu oldugu ve yillarca egitimini alip, aktif muzik hayati icerisinde bulundugumdan tecrubelerime guvenerek.

Myrica said:

Sibelius akademisi mezunu olup *kasiyerlik,garsonluk vs.* yapan isimlere bakalım hemen(bilinenler tabi):

-Tarja Turunen:nightwisteydi,ayrıldı şimdi arjantinde olması lazım,kendi albümlerini yapiyor.

-Tuomas Holopainen:Nightwishin kurucusu

-Matias Kupiainen: Stratovariusun gitaristi

-Mikko Paananen:HIM grubunda basist.

-Apocalyptica grubunun bütün üyeleri sibelius akademisi mezunudur.

Arkadaşın verecek binlerce doları varsa berkeleye falan gidebilir zaten tutan yok.Ben fiyat/performans oranından bahsediyorum.

Müzigin anavatanı amerika?
Klasik müzigin anavatanı avrupa der ve kaçarim burdan.

İmkan konusunu zaten tartışmıcam.300 milyonluk bir ülkeyle 5 milyonluk bir ülkeyi karşılaştırmak mantıksızlık zaten.Ben alınacak eğitimin kalitesinden bahsediyorum.Hala en büyük pazar ABD'de şu an.

Müzik çevre işidir doğru,bütün gruplar birbirini tanıyor zaten eğer biraz araştırdıysan.Marco hietala denilen adam aynı anda 2-3 grupta çaliyor.

Cahilim ulen!

Neyse tartışmıcam zaten.Arkadaş kendisi karar verecek.


Saydigin butun isimlerin finli oldugunuda göz önunde bulundurdunmu? Okul yillarinda calisan ve birlikte biseyler yapmaya calisanlar olur. Genelde bunlarin bir cogu okul yillarinda kalir. Ilerletebilende ortaya biseyler sunar, SANSLARI VAR ISE tutar, nightwish ve apocalyptica gibi. Baskada bisey göze carpmiyo ya okulla ilgili, neyse.. Berklee surekli söz konusu oldu ama imkanlari yuksek olan bi okul denince akla gelen ilk okullardan birisi oldugu icin surekli berklee diyoruz. Oradan cikanlarida "sayabilsen" keske. Dedigim gibi, nekadar ekmek okadar köfte.

Bu is sadece okula bagli bisey degil, birazda kisinin yapabilitesine bagli demistim. Ama suda bi gercekki, muzik sektörunde sifirdan biyere gelmek cok zor ve gercekten sans isteyen bi mevzu. Netekim berklee gibi bi okulda okumus olursan ve yetenegin var ise, o biyere gelmis unlu isimlerden birinin yaninda yer alip biyerlere gelmen cok daha kolay. Kesfedilmek cok daha kolay, ilerlemek daha kolay. Muzikteni imkan denilen seyde bu zaten, insanlar okadar parayi berklee'ye oyuzden bayiliyolar. Yoksa dunyanin heryerinde bilmedigimiz ne cok yetenekli muzisyen var.. Beles olan bi cok okul var. Bu performans muzisyenligi icin gecerli tabiki. Amac akademisyenlikse yukarda fikirlerimi ve tavsiyelerimi ona göre yazdim zaten.

Muzigin tek anavatani amerika demedim, muzigin anavatanlarindan birisi amerika dedim. Bugun dunyaca unlu duydugumuz, takip ettigimiz butun isimlerin(cogunlukla populer, yada funky, fusion, jazz diye gider) cogu amerikadan cikma. Klasik muzigin anavatani avrupa evet, ama kuzey avrupa degil. Almanya, fransa, italya öncu ulkelerden bu konuda. Klasik muzigin anavatanlari.

Ayriyeten arkadas klasik muzik yapicam dememis, nereden nasil baslamasi gerektigini soruyor, ona göre bi tavsiye vermek lazim. Bilgi, tavsiye vericeksen duzgun verirsin, okulun ismini ortaya atip kacmazsin. Ekran karti almiyoruz F/P karsilastirmasi yapalim, nekadar ekmek okadar köfte, bu isler böyle. Sadece gruplari ve sektöru takip ederek, ya da sempati duyarak ise hakim olunmuyo maalesef. Cahil isen ve bununda bilincinde isen tavsiye verme, ki arkadas yolunu yanlis cizmesin.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu arada ben de not düşeyim, İskandinav okulları dahil Avrupa'daki okulların hemen hepsi (Almanya hariç) Avrupa Ticaret Topluluğu tam üyesi olmayan ülkelerden o 5 rakamlı ücretleri alıyor.

Bu 4 sene önceye kadar geçerli değildi İskandinav ülkelerinde ama değiştirdiler sistemi.

Almanya sanırım okunabilecek en ucuz ülke, bazı eyaletlerde eğitim tamamen bedava, bazı eyaletlerde de 750-1000 euro arası dönem ücretleri var ki bayağı makul okulların kalitelerine göre.

Bir de İskandinav ülkelerinde yaşam Avrupa'yla kıyaslarsak bile bayağı pahalı ve bir göçmenin iş bulması o kadar da kolay değil. Sonuçta yerel dili bilmeden garsonluk vs. gibi işler yapamazsınız.

Şöyle diyim eğer yurtdışına çıkarsan okul bedava bile olsa Almanya - İtalya ayarında ülkelerde en sefil şekilde bile yaşasan 450 euro'dan aşağı olmaz giderin, ki sen ona 700 de. İsveç, Norveç'teyse o gider 1000'e yaklaşır sanırım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...