Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Cep telefonu var, evlerde tuvalet yok


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:

http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2012/03/120314_indiacensus.shtml

said:
Hindistan'da son yapılan nüfus sayımında 1.2 milyarlık nüfusun nerdeyse yarısının evlerinde tuvaletlerinin olmadığı ancak yarıdan fazlasının cep telefonuna sahip olduğu ortaya çıktı.
Nüfus sayımına göre 246,6 milyon haneden yüzde 46.9'un evlerinde tuvalet bulunuyor.

Halkın yüzde 49.8'in ise tuvalet ihtiyacını dışarıda giderdiği biliniyor. Geri kalan yüzde 3,2’si ise halka açık tuvaletleri kullanıyor.

2011 yılında yapılan nüfus sayımında, evlerdeki mallar ve tüketim maddeleri araştırılırken evlerin yüzde 63,2’sinde telefon olduğu ortaya çıktı. Hindistan'da nüfusun yarısından fazlasının, yüzde 53,2'sinin cep telefonu var.

Uzmanlar, sayım sonuçlarının Hindistan'da halkın yaşam koşullarına hakim olan çelişkilerin göstergesi olduğu görüşündeler.

yazının devamı
said:

Sayım sonuçlarını değerlendiren uzmanlar, milyonlarca insan üstün teknolojiye ve tüketim mallarına ulaşabilirken çok sayıda yoksul insanın ise temel yaşam standartlarından yoksun olduğunu eklediler.

Hindistan'da Jarhend'in yüzde 77'sinde, Orissa'nın yüzde 76.6'sında ve Bihar'ın yüzde 75.8'inde evlerde tuvalet bulunmuyor.

Bu üç kent Hindistan'ın yüksek nüfuslu ve en fakir bölgeleri arasında bulunuyor. Bu bölgelerde kişi başına düşen günlük gelirin bir dolardan az olduğu belirlendi.

Halkın nerdeyse yarısının tuvalet ihtiyaçlarını dışarıda gidermesi nedeniyle bunun hala çok büyük bir problem olduğunu belirten nüfus sayım genel müdür C. Chandramouli, hiç hijyenik olmayan bu alışkanlığın eğitimsizlikten, kültürel ve geleneksel sebeplerden kaynaklandığını söyledi.

Nüfus sayım sonuçlarına göre Hindistan’da artık nüfusun büyük bir kısmı çekirdek aile olarak yaşıyor.

Hanelerin yüzde 70'inde tek bir çift yaşıyor.

Bu da kan bağına dayalı geniş ailelerin norm olduğu bir toplum için köklü bir değişim.

Yapılan araştırmada ayrıca insanların bilgiye ve eğlenceye ulaşım şekillerinin de değiştiği görülüyor.

Hindistan'da nüfusun yarısından fazlasının, yüzde 53,2'sinin cep telefonu var.

Evlerinde televizyonları olan nüfusta yüzde 16'lık bir artış görülürken radyo sahibi olanlardaysa yüzde 15’lik bir azalma görülüyor.

Elde edilen verilere göre hanelerin yüzde 47,2’sinde televizyon var, radyo sahibi olanlar ise sadece yüzde 19,9.

Hindistan'da halkın internet bağlantısı olan bilgisayarlara ulaşma oranı ise nüfusun yüzde 3,1'yle hala çok düşük bir seviyede.


Bu ne yaman çelişkidir, bizden daha garip halklar da varmış demek, adamlar b.kun içinde yaşıyor ama yaklaşık 900 milyon cep abonelikleri var ve %3 internetlen süper programcılar çıkarıyorlar?
Mesaj tarihi:
aquila said:

bize ne?

İlginç bir haber ve tespit sonuçta

İlgilenmiyorsan okuma başlığı yorum da yazma, hemen her postunda ya saçma ya gereksiz bişiler yazan adamdan da bu beklenirdi anca.
Aklı başında 3-5 yorumun bile yok şu koca forumda, anca ya birine ayar verecek ya kendince komikli bişi yazacak
Mesaj tarihi:
okumadan nasil bilicem gereksiz bisey oldugunu, sen de benim mesajlarimi okuyup yorum yapmissin mesela ki senin benim yazdiklarimi okumaman daha kolay madem boyle bir fikrin var.
Mesaj tarihi:
cep tlf olcak tabi hepsinin bi akrabası amerikada avrupada, lazım olunca bi alo diyip aldırıyorlar kendilerini dandik bi işe 20 kişi hop silikon vadisine :p
Mesaj tarihi:
Myshkin said:

gidip 100 liraya cep telefonu alabilirsin ama köyüne altyapı çektiremezsin. ortada bir çelişki yok bence.


Abi bu doğru yani. Ayrıca adamlar leş derelerde yıkanıyor düşünün fakirliği. Evlerinde su varsa da bi çeşmeden falan akıyordur o. Tuvaleti odanın bi köşesine koymakla tuvalet olmuyor ki. Ayrıca cep telefonu dediğiniz şey ne? hindistanda 60tl'ye yeni 30tl'ye 2.el cep telefonu alabilirsiniz.
Mesaj tarihi:
said:
Halkın yüzde 49.8'in ise tuvalet ihtiyacını dışarıda giderdiği biliniyor. Geri kalan yüzde 3,2’si ise halka açık tuvaletleri kullanıyor.


%49,8'i halka açık tuvalette, 3,2'si dışarıda hallediyor olmasın? aksini düşünmek istemiyorum, 600 milyon sokaklara sıçıyor lan!
×
×
  • Yeni Oluştur...