Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sağlam İş Teklifi Aldım- Fikrileriniz?

BlackLabelSociety

Öne çıkan mesajlar

Vergi kesintileri rakama değil orana dayalı. Yani bir maaşla 100 tl kesinti geliyosa başka maaşla da 100 tl kesinti olacak diye bir şey yok. Maaşın arttıkça kesilen para da artıyor oran değişmese bile. Hatta daha beteri belli bir maaşın ötesindeysen oran da yükseliyor.

4000 brüt maaşla ortalama 2700 civarı bir para gelir eline evet, ilk aylarda 3000'i yakalarsın dediğim gibi yıl sonunda da düşer iyice.

Vergi matrahın yükseldiği için (yıl ieçrisindeki toplam gelirine bakılıyor, her maaşın bir o kadar ekliyor üzerine) muhtemelen 2 belki de 3 defa maaş düşüşü yaşarsın yılda, yıl sonunda da 2400 civarı bir şey gelir eline son maaşta.

Çalışma saatleri konusunda firmayı tanıyamadığım için bir şey diyemem, sadece çoğu küçük ve orta ölçekli firmadan (hatta Türkiye'de maalesef ciddi ölçüde büyük firma da bunu yaptığı için) dolayı uyarayım dedim. Mesaiye bırakıp suyunu çıkarana kadar çalıştırıyorlar, günde 13-14 saat çalışanlar var dönem dönem.

Yine şehir değiştirme için yorum yapmıyorum, kişisel karar ve tercihtir sonuçta. Benim şehir değiştirmem için maaş olarak çok çok yüksek bir şey vermeleri gerekir mesela. Ama uyum sağlarım dersen sen bilirsin.
Sosyal ağlarda paylaş

Rewendor said:

Vergi kesintileri rakama değil orana dayalı. Yani bir maaşla 100 tl kesinti geliyosa başka maaşla da 100 tl kesinti olacak diye bir şey yok. Maaşın arttıkça kesilen para da artıyor oran değişmese bile. Hatta daha beteri belli bir maaşın ötesindeysen oran da yükseliyor.

4000 brüt maaşla ortalama 2700 civarı bir para gelir eline evet, ilk aylarda 3000'i yakalarsın dediğim gibi yıl sonunda da düşer iyice.

Vergi matrahın yükseldiği için (yıl ieçrisindeki toplam gelirine bakılıyor, her maaşın bir o kadar ekliyor üzerine) muhtemelen 2 belki de 3 defa maaş düşüşü yaşarsın yılda, yıl sonunda da 2400 civarı bir şey gelir eline son maaşta.

Çalışma saatleri konusunda firmayı tanıyamadığım için bir şey diyemem, sadece çoğu küçük ve orta ölçekli firmadan (hatta Türkiye'de maalesef ciddi ölçüde büyük firma da bunu yaptığı için) dolayı uyarayım dedim. Mesaiye bırakıp suyunu çıkarana kadar çalıştırıyorlar, günde 13-14 saat çalışanlar var dönem dönem.

Yine şehir değiştirme için yorum yapmıyorum, kişisel karar ve tercihtir sonuçta. Benim şehir değiştirmem için maaş olarak çok çok yüksek bir şey vermeleri gerekir mesela. Ama uyum sağlarım dersen sen bilirsin.

hmm anladım buna çok ihtiyacım vardı gerçekten demin de kozalak adlı üyenin verdiği siteden hesapladım 2863 net ile başlayıp 2450 (aralık ayı) ile bitiriyorum bu detayı bilmiyordum açıkcası..ve şu an bu plandan da soğudum diyebilirim..aralıkta 2400 alacağım aylık en aşağı kirasıydı suyuydu derken 1000 lira masrafım olacak e ben üskdüarda oturuyorum işim kadıköyde metrobüsle 5 dakika 80 lira yol param var gerçekten de kafa kafaya geliyor..
Sosyal ağlarda paylaş

Federal Mogul kafasiyla dusunelim. Adam her sene 35k bakim parasi verecegine, 57.6k(mesai dahil) veririm. Ayda 1.9k ya bol mesaili bir muhendis almis olurum diyor. O kadar israr etmesinin sebebi de bu.

Rewendor un yaptigi hesap net, neredeyse kafa kafaya geliyor. Bu sonbahar da almanya ya gideceksen, onunde 6-7 ay var. O arada gecerim mogul a, 6-7ay yazarim deneyimi cv me sonra ver elini Almanya diyebilirsin. Yada ugrasamam 6 ay kiralik ev nereden bulacam, birde esya al, evi kur, vs. bosver de diyebilirsin.

Ama Almanya ya gidiceksen, master sirasinda calisma imkanlarina bak. 3 sene yurtdisinda calisirsan dovizli askerlik yapabilirsin.
Sosyal ağlarda paylaş

Gallant said:

Federal Mogul kafasiyla dusunelim. Adam her sene 35k bakim parasi verecegine, 57.6k(mesai dahil) veririm. Ayda 1.9k ya bol mesaili bir muhendis almis olurum diyor. O kadar israr etmesinin sebebi de bu.

Rewendor un yaptigi hesap net, neredeyse kafa kafaya geliyor. Bu sonbahar da almanya ya gideceksen, onunde 6-7 ay var. O arada gecerim mogul a, 6-7ay yazarim deneyimi cv me sonra ver elini Almanya diyebilirsin. Yada ugrasamam 6 ay kiralik ev nereden bulacam, birde esya al, evi kur, vs. bosver de diyebilirsin.

Ama Almanya ya gidiceksen, master sirasinda calisma imkanlarina bak. 3 sene yurtdisinda calisirsan dovizli askerlik yapabilirsin.

aynen öyle! sertifikaları ben de düzenleyebilirim(kalibrasyon) çünkü MAHR'dan yetkinlik sertifikalarım var. onun asıl amacı bu haklı da biyerde.öyle gözüküyor ki hesap kafa kafaya gelecek aradaki fark için bu strese değer mi CV ve tecrübe için belki değer.ancak ev işi gerçekten sıkıntı. FM'ye girip 6 ay sonra çıkiyim dersem de bidaha FM'nin kapısından geçemem kurumsal firmalar böyledir forddan istifa edersen 10 yıl koç bünyesinde çalışamazsın mesela, o yüzden hafife almak istemiyorum.almanyada illaki çalışmam gerekecek çünkü para lazım olacak hoş dövizli askerliğe de pek sıcak bakmıyorum hem kredi ödemem gerekecek hem o sıkıntı olur, onun yerine dönüşte açıköğretime yazılırım kredi bitene kadar ardından da basar giderim 6 ay yapar gelirim.
Sosyal ağlarda paylaş

Eger master sirasinda, research assistant tarzi bir is bulursan masterla beraber daha rahat goturursun, uzerine de Almanya da mesleginle alakali bir is(burada efor harcayacaksin biraz) bulursan hem iyi referans olur hemde 3 seneyi tamamlarsin. Dovizli askerlik en son 5k euroydu ve temel egitim zorunlugunu da kaldirdilar(hic gitmiyorsun yani) diye biliyorum. Ama egitim icinde kredi aliyorsan onun hesabini yapmak sana bagli. Eger Almanya ya gidersen, bence elcilige bir ugra, askerlik islemlerini yaptir, zamanla insanlarin fikirleri degisebiliyor, ozellikle gencken:)

Kurumsal firmalar cikani almiyorlar diye bisi yok. Orada tamamen cikis sebebin onemli. Ornegin saglik sorunun varsa, askere gideceksen, yurtdisinda egitim goreceksen bisi demezler. Ama senden iyisini bulamayacaklarsa sebepte onemli degil, bize gel diye kapinda bile yatarlar.
Sosyal ağlarda paylaş

Yalnız yurtdışında, özellikle Avrupa'da öyle "mastır yaparken çalışmak" diye bir şey yok. En fazla asistan olabilir ya da tez hocanın yanında çalışabilirsin. Yoksa çok garip geliyorlar. Benim CV'de aynı tarihte hem çalışıyor hem mastır yapıyor gözükmeyi anlatamadım adamlara. Hangisi diye soruyolar, ikisi de diyorum olur mu öyle şey diyolar, en son staj mıydı diye sordular, yok dedim bayağı tam zamanlı iş. Bi türlü kabul ettiremedim olduğuna.
Sosyal ağlarda paylaş

Almanya bilgileri komple yanlış ama ben yoruldum düzeltmekten.

Okurum, okurken askerliği doldururum diye bişi yok. Almanya da Türk olarak ya öğrenci olabilirsin ya işçi. İkisinden birden olmaz.

En fazla yarı zamanlı çalışabilrsin, onda belirli uygulamalar hedeler var ama anlatamayacağım.^^
Sosyal ağlarda paylaş

lisans ustu yapmak bildigin zaman kaybı. Bu arkadaslar ilerideki çalıştıkları yerlerde lise mezunu general manager strategik account manager veya team leaderlar gördüklerinde kafalarına dank edecek.benim etti. ha bide bu mudurumtrak arkadasların snop tavırları var ki...
Sosyal ağlarda paylaş

Rewendor said:

Aslına bakarsan zorlarsan ikisi birden de olabiliyor, bizzat hala yapmakta olan arkadaşlarım var. Tabii lisanstan beri Almanyadalar (lisans-lisansüstü birleşik programda) 2-3 senedir de çalışıyor okulu bitmediği halde bir yandan.

Bir yandan calisiyordur ama arkadasina sor bakalim oturma izninde ne yaziyor.

Öğrenci olarak yasal çalışma sınırı var. Tam zamanlı bir işe giremiyorsun yani. Bu durumda askerliği de saydıramıyorsun tam olarak.

Askerliği saydırabileceğim yarı zamanlı işler var oda konsolosluğun o anki keyfine bakıyor.

Genel olarak :
Okul bittikten sonra bile işe girmek zor : Senın gireceğin işe bir ALMAN veya EU uyesi ülkeden birisi başvurmuşsa önce onu alırlar sonra TÜRKÜ.
Sosyal ağlarda paylaş

yarım zamanlı başlamıştı da 2 senedir falan tam zamanlı, vizesinde ne yazdığını bilmiyorum, ama çalıştığı yer de çok büyük bir firma, yani öyle el altından iş yapacak bir yer değil. Ayarlaması biraz sıkıntılı olmuştu ama halletti sonradan. Zaten neredeyse 9 senedir Almanya'da olduğu için çok sorun çıkartmadılar.

Bunun dışında iş başvurusunda EU vatandaşına öncelik vermek AB'nin genel kıstası, Almanya'ya özel değil, ama önüne bir engel olarak geleceği bir gerçek. Yine de Almanya'da genç nüfus eksikliğinden dolayı iş gücü açığı var işe girmek çok zor olmuyor. Ben de mesela ara ara teklif alıyorum alman firmalarından almanyada okumamış olmama rağmen. İş sende ve CV'nde bitiyor. Tamamen aynı kalifikasyon ve şartlardaysanız adam EU vatandaşını seçmek zorunda yasal olarak. Ama mesela "bu adamın diğerine göre şöyle bir artısı var" diyip onu kanıtlayabildiği sürece (iş tecrübesi olabilir, yabancı dil sayısı olabilir, daha ucuza çalışman olabilir, başka kişisel özelliklerin kendini geliştirdiğin alanlar olabilir, tez konun olabilir vb vb.) seni almakta özgür, eğer daha az maaşa (ki genelde Türkler o yönde) çalışıyorsan da otomatik olarak sana yönelip bir şekilde aldırtıyor. Zaten çetrefilli koşullara sahip işlere (çetrefilli derken yine TR'ye göre daha rahat, adamlara göre zor gelen, mesela haftada 35 değil 40 saat çalıştığın falan :) ) EU vatandaşları rahatlarını düşünerek çok başvurmadıkları için orada rekabet de azalıyor.

Bir de Almanya genel yargının aksine (sosyal dünya açısından öyle olmasa da) iş dünyası açısından ırkçılığın en az işlediği ülkelerden biri Avrupa'da. Bunda geçmişlerini temizleme çabalarının da etkisi var. Bundan dolayı önüne özellikle engel koymazlar. Adam seni alırken iki şeye bakıyor, "bundan ne kadar faydalanabilirim" ve "bana ne kadara mal olur" tamamen analitik yani. O açıdan sen iyi durumdaysan seni alır genelde. Ama mesela bir Hollanda'ya ya da İngiltere'ye gitseydin işin çok daha zordu, Türk lafını duyar duymaz bile kapıyı kapatabilirler. Tabii sana bunu sunmazlar sebep olarak ama gerçek sebep odur. Almanya'da iş dünyasında bu pek yok (gece bara cluba girmeye çalışırken çok çok var ama uyarmadı deme.)
Sosyal ağlarda paylaş

Master artı çalışma genelde bu büyük şirketlerin lider hede hödö yetiştirme programları ile olabiliyor diye biliyorum ama tam prosedürü bilemicem. Adam diyo ki sen bizde çalışıyo görünüceksin, belli süreler aralığında geliceksin, onun dışında okulda olucaksın, tez danışmanın da okuldan değil şirketten olacak ve şirketin çalışma konuları üzerine bi konuda tez yazıcaksın gibi şartları vardı, karşılığında maaş ve öğrenim kredisi bağlıyolardı. Vize olayı nası çözülüyo bilmiyorum, muhtemelen çalışma vizesi almak zorundasındır çünkü ged'in dediği gibi net bi sınır var öğrenci vizesinde, yılda 90 gündü mesela benim öğrenci vizemde.
Sosyal ağlarda paylaş

Bütün yazıları okumadım ama brüt rakama aldanma,vergisi zartu zurtu var..

Diğer bir nokta 30 saat mesai nasıl oluyor? günde 6 saat mi çalışacaksın hemde o kadar para alacaksın ? Türkiye'de o tarz yerler genelde kurumsal olmayan patron bazlı yerler, böyle boyarlar başta ama sonra çakarlar işi...

Almanya'ya gideceksen sene sonunda şimdi gir alışma süresi bilmem ne derken zaten master başlar sende gidersin paran birikmiş olur
Sosyal ağlarda paylaş

"roket adam" said:

izmitte yaşayan biri olarak katılmıyorum, hafta sonu atlar istanbula kaçarsın, o aralıkta da para biriktirirsin en kötü.
fazladan taş çatlasa 1000 lira alcak fazladan mesailerle
bi de istanbula gidip gelse herhaftasonu yoluydu yemesi içmesiydi zaten o bin liranın da yarısı gidiyor
ne anladım ben bu işten :D

sevgili topik sahibi;
madem bu kadar beceriklisin ve çok geziyosun kontaktlar kuruyosun. Az sabırlı ol bence ya, daha iyi teklifler de alırsın yani. İddia ettiğin kadar iyiysen tabi.

Hem çok iyiym diyosun hem de öyle sıkılmışsın ki yaptığın işte ilk fırsatta azcık fazla para kazanmak içni ecir çekmeyi göze alıyosun. Hani çelişkili gözüküyor. Sakin ol derim :P
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...