Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

suclular suclu mu?

combat

Öne çıkan mesajlar

derdimi pek vaktim olamdigi icin hizlica anlatmak zorundayim beyler. dostoyevski nin kose yazilarindan olusan bi kitap var adini unuttum.

o kitaptaki yazilardan birinde fyodor reis rus yargiclarinin o donemki mantalitesini anlatiyor.o donem suclularin esasinda magdur oldugu gorusu hakimmis bi kisim insanlarin arasinda. ornegin birini mi dovdun? birinin malini mi caldin? esasinda magdursun cunku muhtemelen seni insan gibi yetistirecek duzgun bi ortamda buyumedin. boyle dusunuyorlar.

fyodor reis ise bu mantaliteyi yanlis buluyor ve en son gordugu uc orneklerden birini veriyor; adamin biri karisina haftalarca ekmek su vermemis devamli dovup calistirmis. kadin en sonunda kafayi yemis veya sakatlamis tam hatirlamiyorum. sonra adami mahkemeye cikarmislar. mahkeme de adamin sanssiz olduguna kanaat getirmis.

bana gore her iki taraf da tam hakli veya tam haksiz degil.

o yargiclar haksiz cunku masum insanlara zarar verenlere engel olup cezalandiracak bi guvenlik mekanizmasi sart. yasadigimiz sistem insanlarin calismasini, bunun karsiliginda da saglik guvencesi almasini gerektiriyor eger suclular cezalandirilmazsa sistem coker cunku calismanin mantigi kalmaz.

bi yandan da kararlar aslinda dogru cunku suclularin cogu kotu sartlarda dunyaya gelmis ve siddetle buyumus. karisini doverek sakat birakan adam da masum tatli bi bebek olarak dunyaya gelmedi mi? 4 yasinda yanaklarini siktigimiz tatli cocuk degil miydi? hangi kotu sartlar onu o hale getirdi?

adamlar bu dusunce bicimiyle komunist rusyanin esitlikci aile sistemini gelistirmeye calismislar. dusuncelerim bu sekilde.
Sosyal ağlarda paylaş

fede said:

dostoyevskinin edebi yönüne odaklanmak lazım, fikirlerini çok sallamamak lazım. paraya ihtiyacı varmış, rus köylüsüne yönelik romanlar yazmış okunsun diye.

haci dostoyevski elestiriyor yargiclarin tavrini. bu bahsettigim kitap sonradan derlenmis koseyazilarinin oldugu bi kitap. gazete icin yazilmis politik yazilar.
Sosyal ağlarda paylaş

Myshkin said:

Milletin ota boka asıl suçlu çevre! demesine de bayılıyoum. Baban küçükken tecavüz etmiştir anlarım da yıl 2012 kimsenin kolay kolay kalkıp bu lafı söyleyememesi lazım.

kardesim illa tecavuz mu olmasi lazim. mesela bi suru hirsizin ugursuzun uyusturucu tacirinin oldugu bi evde yetistigini dusun bakalim? veya yolda gorup yanagini siktigin, ne tatli cocuk diye basini oksadigin cocugun iki hafta sonra ailesini trafik kazasinda kaybedip yetimhaneye dusmesini, orada anne dedigi insanlar tarafindan cok kotu muameleye maruz kalip kendini illegal islere vurmasini bi dusun bakalim...
Sosyal ağlarda paylaş

hedehodohop said:

Materyalist bir bakış açısı geliştirmek lazım.Bireylerin suç tecrübesi ait olduğu kültürden,yetiştiği toplumdan , var olduğu aileden ve öznel deneyimlerinden bağımsız yargılanamaz.

iste bu anlattiklarimin bilimsel aciklamasi. okumus adam belli ediyor kendini
Sosyal ağlarda paylaş

İnsanlar hâlâ çoğu suçlunun geri dönemeyeceği durumda olduğunu sanıyor ya. Yan kesici çocuklar için falan söylesen anlarım da kalkıp da insan öldürmüş veya başkasına zorbalık yapmış birini bu şekilde savunmak lol

Bu dünyada babasından dayak yiyerek, sefalet içinde büyüyüp baş hekim olan adam da gördüm, 19 yaşında babasından para almayı kesip bir yandan yarı zamanlı çalışıp bir yandan okuyan adam da. Yığınla insan var böyle, o bahsettiğiniz suçluların gerçekten çok azı başka seçeneği olmadan bunu yapıyor, bir çoğu aç gözlülükten, tembellikten çalıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

jaffa said:

herşey vicdan ve ahlak değerlerinde biter. kötüyü örnek almayacaksın. akıl var mantık var.

Şu ifadelerin 18.yy da monarşinin güç aldığı kilisenin hegemonyasını geriletmek için insanların sadece aydınlanması gerektiğini çünkü dinin akıla çok aykırı birşey olduğunu anlatan idealist fransız burjuva filozoflarınınkinden farkı yok.Sonuç mu ? Hepsi yanıldılar
Sosyal ağlarda paylaş

Ben de bi ara hapishanelerin suçluları olması gerektiği gibi rehabilite mi ettiğini yoksa daha da kötü bir hale getirip toplumdan kopardığını konu alan (devrik cümle alert) bi belgesel izlemiştim. Amerika'da yapılan araştırmalara göre 20 sene falan yatıp, sonra normal hayata ayak uyduramayan ve tekrardan hapse girmek için cinayet işleyen insanlar varmış.
Sosyal ağlarda paylaş

Ya afedersin de, şimdi bu sabah açtığın konu ile bağdaştırıyorum ister istemez bu topiği de... Bağdaştırdığım anda da, içmediği takdirde şeker gibi olan bir insanın, içtiğinde sapıttığını bile bile, yeteri kadar içtiğinin de farkında olup, zilzurna olasaya kadar içmeye devam edip, cinsel tercihinin ne olduğu kendisini ilgilendirmediği ve ne olup olmadığını bilmediği halde kendi değer yargılarına göre o sarhoş kafasıyla ne durumda olduğuna bakmadan, üstü kapalı "yeter zıkkımlandığın, bis kitir git de eve gidelim" diyen bir barmene sırf soğuktan çatlayan dudakları var diye hibine rage'ine girip hır çıkartan biri olarak da bunları yazman yediğin halttan dolayı içinde bulunduğun ve ilerde bulunacağın durumlardan dolayı deli gibi pişman olman ancak, bunu kendine kabullendirmeyi beceremeyip suçu başkalarına yüklemeye çalışan ve açtığı her topikte de buna devam eden biri olarak görünüyorsun karşı tarafa...

Yaptığın şey yanlış. İçemiyorsan, ya da şöyle söyleyeyim içtiğinde sapıtıyorsan sonuçlarına da katlanırsın. Olay bu.

Biz de biliyoruz dünya çok adaletsiz. Ben hayvan gibi çalışıyorum, elimde avucumda daha elle tutulur pek birşeyler yok. Ama 18lik yeni yetmeler ferrari veya porsche kullanıyor, yalıda oturuyorlar. Bu benim suçum değil. Bu benim yetiştiğim çevrenin ve beni yetiştiren ailenin suçu...

Bu mu yani sizin mantığınız? Yetemediğiniz şeyler için emoya bağlayıp sorumluluğunuzu üstünüze almadan suçu hep başkalarında aramak?

Ne güzel dünya be...
Sosyal ağlarda paylaş

hedehodohop said:

jaffa said:

herşey vicdan ve ahlak değerlerinde biter. kötüyü örnek almayacaksın. akıl var mantık var.

Şu ifadelerin 18.yy da monarşinin güç aldığı kilisenin hegemonyasını geriletmek için insanların sadece aydınlanması gerektiğini çünkü dinin akıla çok aykırı birşey olduğunu anlatan idealist fransız burjuva filozoflarınınkinden farkı yok.Sonuç mu ? Hepsi yanıldılar

dinden ziyade vicdana inanan bir insanım. amin.
Sosyal ağlarda paylaş

jaffa said:

hedehodohop said:

jaffa said:

dinden ziyade vicdana inanan bir insanım. amin.
kastım ''akılcılık'' dı.İnsan sandığın kadar mekanik bir varlık değil
Sosyal ağlarda paylaş

hedehodohop said:

jaffa said:

Beyanın doğruluğu kullananların niyetinden muaf bir kavramdır her zaman.
Sosyal ağlarda paylaş

Myshkin said:

İnsanlar hâlâ çoğu suçlunun geri dönemeyeceği durumda olduğunu sanıyor ya. Yan kesici çocuklar için falan söylesen anlarım da kalkıp da insan öldürmüş veya başkasına zorbalık yapmış birini bu şekilde savunmak lol

bana gore en buyuk suclu, istisnasiz her birinin dunyaya melek gibi gunahsiz geldigi insanlari ortalama 15 16 yilda bi sucluya donusturen organizasyon. suclu yaratan bi mekanizma varsa onun daha ve esas suclu olmasi gerekiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...