Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

şimcik koşarkene...


senko

Öne çıkan mesajlar

alakali. ne kadar yuksek tempoda kalabilirsen o kadar fazla yag yakimina neden olursun. ust sinir olarak da 200-yas gibi kaba bi hesap var pulse icin ama pek dogru degil cunku insandan insana degisebiliyor. 170-180 civarini asmadikca bi problem olmaz bu yaslarda.

bir de HIIT'ye bakarsan daha cok aydinlanirsin.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

aslında soru amacım oydu
şimdi bende genetikmidir nedir bilmiyorum da normalde otururken nabzım 85 - 90 arası çıkıyor.
benim yaşımdaki insanların genelde 75 fln olur. yani bi yükseklik var.

şimdi böyle olunca üstüne bi de koşunca 220 - 240 arasına çıktığı oluyor nabzım eğer o aletlerdeki metalik zımbırtılar doğru ölçüyorsa.

Anlıyorum zaten kalbimin sesi kulağıma vurmaya başlıyor güm güm diye :)

mesela bugün de test ettim 15dakika koştuktan sonra ellerimi koydum o zımbırtıya 220 gösteriyordu hızı yavaşlatınca 120lere düştü sonra.

şu HIIT olayını bir okuyayım ben.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sfdfds tırstım lan

ya o 220ler fln peak hep
220 stabil gitmiyor

ya kalple ilgili sorunum yoktur heralde
kendimi bildim bileli yüksek benim nabzım bişi olsa olurdu şimdiye kadar

yarın 170i geçmemeye çalışayım bakalım, ama onun içinde yürümem gerekcek hep, koşarsam yine geçer çünkü.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Koşma özellikle belirli bir kalp atım hızını yakaladıktan sonra o hızda sabit koşma yağ yakmak isteyen insanın yapması gereken en son şey.

Neden en son şey :

Koşma anerobik bir egzersizdir. Anerobik egzersizinde maksadı kısa kesilmesidir ki evrimsel adaptasyon olsun. Uzun süreli yapılan anerobik bir egzersiz yakıt olarak glikojen depolarını kullanır. Glikojen depoları karbonhidrat ile dolar bu aktivite ardından kaslarızı kullanmaya başlar. Maratoncular bu yüzden kaslı değildir. Yakıt olarak kullandığınız glikojen depoları karbonhidrat yemenize sebep olur. Glikojen depolarınız çok kısıtlıdır belki 50-60 gr karbonhidrat ile bile dolabilir. Artanları yağ olarak depolanabilir. Sizinde vücudunuz bu egzersize alışık olmadığı için egzersizi gerçekleştirdikten sonra doğal olarak alması gereken karbonhidrat oranını aktiviteye alışkın olmadığınız için çok olarak ve genellikle doğru bir beslenme alışkanlığınız yoksa yanlış kaynaklardan temin etmeye çalışacaktır (Yüksek glisemik indekse sahip karbonhidratlar). Bu da kilo almanıza sebep olacaktır.

Bu yüzden yağ yakmak isteyen kişi koşmamalıdır. Onun yerine düşük tempoda 1 saat yürüyebilir. Yürümek doğal bir aktivitedir. Egzersiz olarak algılanmamalıdır. Yağ yaktırmasından ziyade iyi bir dinlenme olur.

Yağ yakmak tamamen beslenme ile alakalı bir konudur. Yağ yakmak istiyorsanız intermittent fastingi araştırmalısınız. Kısaca özet geçmem gerekirse günde 2 öğün yiyorsunuz sabah kahvaltı yapmıyorsunuz ve gün içinde öğün aralarınız en az 7-8 saati geçiyor. Bunu yeni başlayanlar çok zor yapabilirler çünkü almaları gereken protein yağ ve karb miktarını ayarlayamazlar ve başarsızılıkla sonuçlanır bu girişim. En önemlisi vücut buna hazır değildir. Vücudu buna hazırlamak için kişinin yeme alışkanlarını değiştirmesi en azından 2 ay paleo diet yapması gerekir. Varsa insülin direnci veya metabolik sendromu bunları kırdıktan sonra hiç zorlanmadan öğün arasını 7-8 saate çıkarabiliyor ve günde 2 öğün ile doyuyorsa intermittent fasting içindedir. Bu noktada durmanızı sağlayan şey hormonlarınız (insülin, glukagon, leptin). Peki bu noktadayken yapmanız gereken şey nedir? 7700 kcal 1 kg kaybına denk düşer. Buna göre hesap yaparsanız 500 kalori kısıtlaması yapsanız bile 2 haftada 1 kg kaybına buda 1 ayda 2 kg kaybına denk düşer ki yeni başlayanlar bundan çok daha fazla bile kilo verebilir. Önemli olan saf yağ yakabilmektir. Saf yağ yakabilmek de böyle bir sistemle mümkündür.

Egzersizin bu noktada yapabileceği şey vücut yağ yakarken ağırlık antrenmanı uygularsanız vücudunuz sarkmaz ve estetik durur. Birde genel olarak sporun bir çok yararı vardır. Dediğim gibi en düşük tempoda 1 saat yürüseniz bile çok güzel dinlenme fırsatı tanır size.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Soris said:



Koşma anerobik bir egzersizdir. Anerobik egzersizinde maksadı kısa kesilmesidir ki evrimsel adaptasyon olsun. Uzun süreli yapılan anerobik bir egzersiz yakıt olarak glikojen depolarını kullanır. Glikojen depoları karbonhidrat ile dolar bu aktivite ardından kaslarızı kullanmaya başlar. Maratoncular bu yüzden kaslı değildir. Yakıt olarak kullandığınız glikojen depoları karbonhidrat yemenize sebep olur.



Şimdi hakkaten anlayamadım burda yazılanları tam olarak. Şimdi vücut her zaman için aynı anda harbonhidrat-protein-yağ hepsini yakıyor öyle dğeil mi değişen şey hangisinin ne oranda yakıldığı. Koşma denmesinin sebebi koşarken süre arttıkça yağ yakma hızının yükselmesi. 40 dakka gibi bir koşu süresinde maksimum yağ yakım hızına ulaşıması. bu koşu elbette çok uzun süreli olmamalı ve çok yüksek nabıza çıkmamalı kişi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

NolaxThensbane said:

Anladığım kadarıyla spor aletinin zımbırtısıyla bakıyorsun nabzına emin olmak için yüksek tempodayken hemen tansiyon aletin varsa oradan ölç bakalım ne çıkacak. 220-240a zaten ulaşamaman lazım ölürsün.


evet, bugün farklı alete bindim onda da 180 çıktı max mesela, bence benim hep bindiğim alette bi bokluk var çok gösteriyor.

soris çok sağol bu arada, biraz okudum yazdıklarını da yarın adam akıllı bir daha okuyacma.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Abi zaten o yüzden fitness salonlarına gidip sonuç elde edebilen yok. Kişi kendi dikkat edene okuyana bilgilenene kadar birşey öğrenemiyor dolayısıyla uygulayamıyor. Şimdi bugün yine giderim salona herkes koşu bandında herkes bisiklet çevirip duruyor herkes izole makinelerde 1 yıldır gidiyorum ben salona daha gelişen veya zayıflayan göremedim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...