Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Fazla çekirdek ne durumlarda aklıselimlik sunuyor?

GERGE

Öne çıkan mesajlar

• Genel Yönetici
Akıllı telefonlar çifte hatta yakında dörde çekirdekli işlemcilerle geliyor; ama ben kendi telefonumu bırak çekirdek çekirdek kullanmayı, 768 Mhz'ye downclock etmiş bir şekilde kullanıyorum conservative cpufreq modunda.

Bu haliyle tüm işlerimi takılmadan görüyor. 2 günden fazla pili gidiyor, sabah okula gidip akşam 6 gibi eve geldiğimde %30-40 kadar harcıyorum ortalama. Telefon ne diye sorarsanız Xperia arc.

Telefonda sıfır oyun oynuyorum; video izliyorum, müzik dinliyorum hep. Ofis işleri için kullanıyorum çok. Çift çekirdek oyun oynayınca mı işe yarıyor?

Sormaya çalıştığım; böyle güç canavarı işlemciler almaya değecek kadar ne getiriyor ya da benim karşılaşmadığım hangi durumlarda şart?
Sosyal ağlarda paylaş

kişisel görüşüm:

çift çekirdek dört çekirdek tamamen pazarlama stratejisi. alın bakın cici cici bunlar diye insanlara geçiriyorlar. ya ortalıkta doğru dürüst 4 çekirdeği kullanabilen program var mı? en son pek yoktu diye biliyorum ben. pc tarafında bile yokken mobil tarafta ne işe yarayacak ya da gerçekten işe yarayacakmı merak ediyorum. olsa olsa oyunlarda falan işe yarar. mobil telefonda render vs işleri yapacak değilsin ya?

işlemciye kasacaklarına pile kassalar ya. pc deki harddisk gibi telefonlarda da pil darboğazı oluştu artık. sürekli bi haber okuyorum x deki bilim adamları yeni bir bok keşfetmiş piller daha uzun gidecekmiş diye ama hiç birini göremedik gerçek hayatta. ne zamana piyasaya çıkarlar malum.

alsınlar o çekirdekleri koysunlar uygun yerlerine.
o kadar doluyum bu konuda.
Sosyal ağlarda paylaş

telefonlara çift çekirdek koymak pazarlama stratejisinden çok mecburiyetten de geliyor.
Tüketici elektroniğinin ve high-end cpu/gpu gibi şeylerin life cycleı çok düşük oluyor sonuçta bunlar her ne kadar bir embedded sistem de olsa bu aletler bir işi yıllarca yapmak için tasarlanmamış aletler.

Teknolojideki inovasyonlar da etkiliyor
Mesela ben bir IC tasarımcısı olayım mesela Qualcomm
Bugün 65nm teknolojisiyle ürettiğim Snapdragon 1'i çıkarıyorum fiyatını da $50 yaptım diyelim.

Bunu satarken aynı zamanda şirketimin devamlılığı için hayvani r&d yapıyorum lablar, waferlar durmadan çalışıyor 1 milyon transistör koyduğum alana şimdi 2 milyon tane koymak için çalışıyorum, 10 watt güç tüketiyorsa bunu 8 watt yapmaya çalışıyorum.

3-5 ay sonra amacıma ulaştığımda bu sefer 45nm teknolojisiyle daha az güç tüketen daha güçlü bir işlemci çıkarıyorum Snapdragon 2.

65nm ile üretiğimin de artık üretimden kaldırıyorum stokları eritiyorum şimdi aynı fiyata ($50) daha iyi bir işlemci sunuyorum, daha hızlı, daha az güç tüketen böylece senin r&d ve manufacturing maliyetlerini de düşürecek bir işlemci çıkmış oluyor ortaya. Şimdi sıkıysa sen bu işlemciyi telefonuna koyma?

Samgung, HTC, LG vs. nasıl bu işkemciyi satın alıp telefonlarına koymak zorundaysa artık doğal olarak siz de bu yepyeni bilmem kaç ghz, 3-5 çekirdekli işlemci bulunan telefonları satın almak zorunda kalıyorsunuz.
Sosyal ağlarda paylaş

cift cekirdek 1080p video cekmek harici hic bir ise yaramiyor. tek anlamli tarafi bu, gerisi hikaye.

1080p videoyu cift cekirdeksiz cekemiyormusuz budur yani.

geri kalan hic bir seyde performans farki goremeyiz tek cekirdekle. ha pardon pili iki kat hizli bitirirler. daha tek bir kare 1080p cekmedim orasida ayri ama kendimde iki telefon varsa mal gibi cift cekirdek olani alirim.. dogruya dogru. :(
Sosyal ağlarda paylaş

Ben soyleyeyim;

Nasil notebook'taki cift cekirdek ve paylasimsiz ekran karti bir noktadan sonra sadece is icin bile yetmiyorsa bana, ayni sekilde tabletler ve cep telefonu da is icin kullandigimda yetmeyecek.

Herkes icin gecerli degil ama ben bu tip bir urun aldigimda maksimum verim icin planlayarak aliyorum. En basitinden android cep telefonum notebook'u acamayacagim her yerde notebook yerine geciyor benim icin. Mecbur kalirsam kod icindeki bug'i bile telefondan duzeltiyorum.

Transformer Prime gelince mumkun olursa notebook'u emekli edip tumden ona gecicem mesela. Kod yazabilmem icin gerekli butun araclar var. Ama bir yerde alet catlayip kalirsa, haci yetisemiyorum senin dosyalara imajlara derse kaldirip atarim.

Uzun lafin kisasi nispeten ufak bir grup da olsa bazi insanlarin ihtiyaci var buna.
Sosyal ağlarda paylaş

Sene 1998, bi pc topladım.
harddisk ne kadar olsun denildi, 13gb yeter dedim. Nasıl doldurabilirim ki 13gbı?
bir sürü şarkı oyun vs, herşey olur içine. negzel, hiçbir zaman ihtiyacım olmaz dedim.

Ne gerek var canım, şimdi kullanmıyosam nasolsa ilerdede kullanmıcam dimi :p

demem o ki,
yarın bi uygulama gelir, çok işinize yarar ama çift çekirdek bile yetmez.
Sosyal ağlarda paylaş

Uygulamalari optimize etmek zorunda kalmiyorsun. Su launcher yavas mi calisir acaba gibi bir derdin yok, tum uygulamalarin hizli calisacagini biliyorsun. Gerci bunlari galaxy s'im de yapiyordu pek gecerli bir bahane olmadi :p Bende 800mhz ye underclock ettim pil omru icin, en ufak yavaslama hissi yok. Acikcasi neon komutsetli tek cekirdek hummingbird'i cift cekirdek tegra2 ye tercih ederim. Cift cekirdegin faydasini suana kadar sadece hi10p video oynatirken gordum. S2 de cozunurlukten dolayi hic ugrasmadim ama galaxy note almayi planliyorum belki chroot+mhl ile linux distrosu kullaninca ise yarayabilir, python ve java calismayi dusunuyorum orada bir yardimi olabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...