Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kişisel server için küçük PC tavsiyesi

Mirage

Öne çıkan mesajlar

Selam,

Hazır evde 64MBit internetim varken evde kişisel yazılım geliştirme amaçlı bir server kurmak istiyorum. Linux üzerine veritabanı, web server, subversion server, continuous integration server vb şeyler kurmak amacım. Ufak, sessiz ve az elektrik harcayan bir kasa toplamak istiyorum. Barebone ya da Mac Mini tarzı hazır PC'ler de olabilir.

İşlemci, ram, hdd falan çok önemli değil. Edik: Donanımın HD video yayınlayacak ve transcoding yapabilecek ayarda olması lazım. Plex media server da kurcam. Ama asıl aradaığım özellikler: sessiz olsun, az elektrik harcasın ve çok çirkin olmasın (salonda duracak).

Kendim ufak bir kasa alıp pasif soğutuculu bir sistem toplasam olur mu sizce? Yoksa hazır sistemlere mi bakmalı? Her türlü tavsiyeye açığım efenim.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Bu tarz hazır sistemlere bir ara televizyon altı VPN'li multimedia center kurmak için bakmıştım; Mac Mini süper ama en aşağı i5 ile geliyorlar, gereksiz pahalı ve güçlüler. Asus'un EeeBox'ları var, onlar ideal aslında Linux sunucu için. Atom işlemci sanırım yeterli olur. Sadece modeminin Realtek 8192SE ya da Ralink RT3090 olmadığına emin ol. Onları kullanan Eee'ler Debian'da sorun çıkarabiliyor. Gerçi Debian aşırı stable takıldığı için olabilir bu, bilmiyorum; gerçi her server olsun diye Arch kurmayacağına göre her serverde durum benzerdir. Kontrol et bir yani.
Sosyal ağlarda paylaş

Atom işlemciyle birlikte satılan anakartlar varmış etrafta. Fiyatları da çok uygun. 25-30 euro'ya mini PCI-E HD Decoder'ları satılıyor. Atom ile çalıştırılabilir. Hmm. =)

http://www.amazon.de/Asrock-A330GC-Mainboard-Speicher-Mini-ITX/dp/B002CMUDTM/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1322857338&sr=8-3
http://www.amazon.de/Intel-BOXD510MO-Mainboard-Atom-Speicher/dp/B003374OWW/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1322857338&sr=8-2
Sosyal ağlarda paylaş

Bu arada şu anki PC'yi upgrade edince elime şu parçalar kalmıştı. Bunlarla da bir şeyler yapabilirim.

Intel Core 2 Quad Q6600
Gigabyte GA-P35-DS3R
XFX Radeon HD 5770
OCZ 4 GB DDR2 800Mhz
Seagate 250 GB IDE HDD

Ekran kartını satıp daha uygun fiyatlı, az elektrik harcayan bir şey alsam sadece kasa ve güç kaynağı almam gerekcek. ATX anakart ile kasa pek küçük olmaz ama boy çok da önemli değil. Tek sorun böyle bi sistemin işlemciden dolayı fazla enerji tüketcek olması. İşlemciyi underclock yapsam, atom kadar olmasa da enerji tasarruf edebilir miyim? Parçalar elimde olduğu için çok uygun fiyata toplayabilirim sistemi.

http://extreme.outervision.com/PSUEngine şurdan hesaplatınca atomlu yeni bir sistem için 75w güç kaynağı, bu yukardaki sistem için (daha ucuz bir HD radeon grafik kartıyla) 200w güç kaynağı lazım diyor. Tahminin elektrik açısından yılda anca 120kW falan fark olur. O da yılda 30 euro falan fark desek. Sanırım atom'a falan değmicek. Elimdekileri kullanim en iyisi ben. 8-)
Sosyal ağlarda paylaş

Mirage said:

Selam,

Hazır evde 64MBit internetim varken evde kişisel yazılım geliştirme amaçlı bir server kurmak istiyorum. Linux üzerine veritabanı, web server, subversion server, continuous integration server vb şeyler kurmak amacım. Ufak, sessiz ve az elektrik harcayan bir kasa toplamak istiyorum. Barebone ya da Mac Mini tarzı hazır PC'ler de olabilir.

İşlemci, ram, hdd falan çok önemli değil. Edik: Donanımın HD video yayınlayacak ve transcoding yapabilecek ayarda olması lazım. Plex media server da kurcam. Ama asıl aradaığım özellikler: sessiz olsun, az elektrik harcasın ve çok çirkin olmasın (salonda duracak).

Kendim ufak bir kasa alıp pasif soğutuculu bir sistem toplasam olur mu sizce? Yoksa hazır sistemlere mi bakmalı? Her türlü tavsiyeye açığım efenim.

HD Zino kullaniyorum. Hatta soyle diyeyim televizyonun altinda 3 tane var, bir tanesi media server, BOXEE, Sabnzbd, Sick Beard uclusu ile icerik sagliyor. Bir digeri windows 2008 R2 ile windows tabanli test sunucusu konumunda, otekide CENTOS ile linux tabanli testler icin faliyet gostermekte.

Aletler Energy Star, ses seviyesi cok dusuk, soyle diyeyim ses geliyor mu diye yanlarina gidip kulak kabartmadan anliyamiyorum. Media server icin , ek storage babinda external e-sata hard drive ekledim, tek ses yapan arkadas bu idi, fan RPM dusuk , made in germany, silent bir modelle fan upgrade ettim, olay kapandi.Aletler 24 saat acik bu arada.

Bende ki aletler Dual Core AMD Athlon Neo X2 6850 , Ramleri upgrade ettim 8GB, ekran kartlari ATI Mobility Radeon HD 4k serisinden degisen modeller- sadece media server icin bir faktor ve de tokezledigi olmadi kendi setup imda.

Yanniz, media server olarak kullandigim aletde butun content HD, Ipad e AirVideo ile LIVE CONVERTED STREAM yapmaya kalktigim zaman, cpu yetisemiyor, onceden convert ettirmis olmam gerekiyor. Ipad veya benzeri bir tablet ile uzaktan stream plani var ise ufukta sorun olabilir.

Dell artik uretiyormu emin degilim ama ebay de barebone parcalari satiliyor gozukuyor.

Genel olarak cok memnunum, Ipad incident'i disinda bir sikayetim de olmadi.
Sosyal ağlarda paylaş

Güzelmis. Tam istedigim tarzda bir sey. Full HD stream yapabiliyor mu bu peki?

Edit: Altta IPad'ten bahsetmissin de tam anlamadim. HDD'de MKV (x264) olarak bulunan full HD filmi plex media server ile medialink üzerinden LG televizyona stream yapmasi lazim. Yine bir live transcoding söz konusu yani.
Sosyal ağlarda paylaş

Mirage said:

Güzelmis. Tam istedigim tarzda bir sey. Full HD stream yapabiliyor mu bu peki?

Edit: Altta IPad'ten bahsetmissin de tam anlamadim. HDD'de MKV (x264) olarak bulunan full HD filmi plex media server ile medialink üzerinden LG televizyona stream yapmasi lazim. Yine bir live transcoding söz konusu yani.

Hocam simdi yaniltmiyayim tahmini cevap vererek, zira bu tip konularda isimi gordugu kadarini ogrenmek ile yetindim hep.

Fakat tahminim Boxee yazilimi hardware kullaniyor olsa gerek, zira Mobility Radeon HD 4xxx serisini kabul ettikleri bir kac ekran kartindan bir tanesi.

Yine Boxee icin konusayim, benim kurulumum direk HDMI uzerinden TV ciktisi ve Full HD butun medyam. Medyadan kastim diziler ve filmler, Boxee simdiye kadar bir kere bile tiklamadi DELL ZINO uzerinde bunlari sunarken.

Ipad olayi su sekilde, Ipas 2 bu arada cihaz, normalde Boxee'nin domainin de olan (makinesinde) olan filmleri, local WI-FI uzerinden IPAD e stream ederken, HD Content zaten downgrade oluyor kalite ve container babindan , bu olayi ON THE FLY yap dersem DELL ZINO ya, CPU yetisemiyor, tabi ki conversion yapan yazilim da onemli ama alanim degil dalmiyim hic, yetisemedigi icin IPAD den (Air Video App) izlemek istedigim dizileri onceden convert et komutunu vererek izliyorum, sorunsuz ve akici oluyor.

Dedigim gibi kendi setup imda cok memnunum. Bende senin gibi Energy Star cozum ararken bu aletlere daldim. Media server disinda yazilim deploy ve test konusunda zaten yeterli kaliyorlar, sorun yasayacagini dusunmuyorum. Dedigim gibi aletlerde Linux, Windows 2008, MsSQL, MySQL, Tomcat, IIS, Apache... test kriterleri babinda randimanli calisiyorlar.

Daha fazla yardimci olmak isterdim ama media konusunda tuketici konumundayim, bilgim sInIrli.
Sosyal ağlarda paylaş

İşin ilginç tarafı, benim bu işe ilk girişme amacım makinaya continuous integration server kurup build/test server'ı olarak kullanmak. Amaç benziyor yani, yazılım geliştirme için.

Media server olayı bonus oldu biraz. Aynı network'te DLNA destekli televizyonum da varken media server da olsun dedim. Yoksa şu anki desktop'umda da media server var. O makinede olması şart değil ama olmuşken o da olsun diyorum.

Büyük ihtimalle bir kasa ve güç kaynağı alıp eski parçalardan bir server yapcam kendime. İşlemciyi downclock edip energy saving ayarlarıyla enerji seviyesini biraz düşürebilirim herhalde. Zaten baya büyük salonum var ve bomboş. Yer sıkıntım yok yani. Şöyle yanar dönerli bi kasa alıp uzay istasyonu modunda bir server bile yapabilirim keyfim olursa. :p

Raidmax Eclipse

Ya da tam tersi sade ve şık bir kasa alıp süs modunda tutarım:

Shinobi Core

Sosyal ağlarda paylaş

Bu iş için en maktıklı çözüm mini itx

Mini itx ile nas + router vs yapmışlığım var.
Ürünlerinde merpazar dan alıyorum.
Firmada mini itx ile ilgili her bileşen mecut.
Anakatar kasa vs.

işlemci olarak geneli embedded işlemcili.
Ek olarak mobil i serisi kullanabileceğin anakartlarda mevcut.

http://www.merpazar.com/asp/group/229/Merlion-Mini-PC

http://www.merpazar.com/asp/group/1/Mini-ITX-Anakartlar
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...