Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Şike Soruşturması 3: İddianamenin Dönüşü

Rewendor

Öne çıkan mesajlar

adminlere ana avrat küfretmediğin sürece, hatta bazen küfrettiğinde bile banlenmiş bulmazsın kendini. oh wait, bundan haberin var senin.

bi daha okuyalım,

''Tahkim Kurulu kendisine yapılan başvuruları kesin ve nihai olarak karara bağlar ve bu kararlar aleyhine yargı yoluna başvurulamaz'' ibaresinin, ''... ve bu kararlar aleyhine yargı yoluna başvurulamaz'' bölümünü 2'ye karşı 13 üyenin oyuyla, oy çokluğuyla iptal etti.

yargıya başvuruluyor yani.

bu arada ankaraspor örneğin çürüyor çünkü yasa bundan sonra çıkmış.

o çektiğin satırı pastelememin sebebi bundan önce sadece usul yönünden bakıldığını göstermekti ama, neyse.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben zaten hiç bir koşul altında mahkemeye verilemez demedim, kolay kolay verilemiyor o işler o kadar kolay değil dedim.
Kendi içtüzüğüne uygun hareket ettiği sürece TFF öyle kolay kolay mahkemeye verilemez verilse de kolay kolay kaybetmez davayı.

Bu ülkede Ankaraspor'a yapılan hareketi ben dahil buradaki büyük çoğunluk gayet doğal karşılayıp yerinde bulduktan sonra, yok efendim şikenin teşebbüsü başka,sahaya yansımışı başka, yansımış gibi görünüp yansımayanı başka, yansıyıp da yansımamış ilizyonu yaratanı başka gibi kılıflara sokmanın hiç bir alemi yok.

Adamları şike yapabilmeleri ihtimali var diye düşürdüler ligden hiç bir hukuki gerekçeleri yokken.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben anlatamıyorum galiba, eskiden federasyon kafasına göre ceza verse de tahkim onayladıktan sonra mahkemeye veremeyip cas'a gidiyordun onun da kendi içinde aptal saptal sistemi yüzünden iç davanızdır diyip karışmadığı olaylar mevcuttu.
Mahkeme kararı zaten usul yönünden denetlemeye tabi tutulabilmesi açısından verilmiş, aksi durumda zaten Fifa'dan Uefa'dan zart diye atılırız kimse ne olduğunu bile anlayamaz.
Federasyon/Tahkim kendi iç tüzüğüne aykırı hareket ederse federasyonu mahkemeye verebilirsin, ama kendi tüzüğünün gereğini yerine getirdi diye mahkemeye veremezsin. Hakemi yanlış kırmızı kart gösterdi diye mahkemeye veremeyeceğin gibi, sadece hareketin kırmızı kart olduğuna kanaat göstererek oyuncuyu atabiliyor hakemler.

Örnek veriyorum Haydar isimli futbolcu maç başına 30.000 dolar prim alıyor, ve hakem bu futbolcuyu hatalı bir kırmızı kartla oyun dışı bırakıyor tahkim de 2 maçlık cezayı onaylıyor. Adamın zararı 60.000 dolar, kalkıp mahkemeye gidip kazanıyor hakemi tazminata mahkum ediyor vs vs vs... Şu hikaye ne kadar mantıklıysa, şu dakikadan sonra Fenerbahçenin "olası" bir küme düşürülme durumunda olayı sivil yargıya taşıyıp tazminat kazanması da o kadar mantıklı.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Mahkeme, Tahkim Kurulu tarafından verilen kararların kesin olduğu hükmünü içeren Ek 9. maddenin yedinci fıkrasının beşinci tümcesini Anayasa'nın hak arama özgürlüğüne ilişkin 36. maddesine ve 125. maddede ifadsini bulan idarenin her türlü eylem ve işlemlerinin yargı denetimine tabi olduğu ilkesine aykırı görerek iptaline karar vermiştir.

Gerekçeli kararın bu konuyla ilgili bölümü şöyledir.

“Anayasa’nın hak arama özgürlüğüne ilişkin 36. maddesiyle güvence altına alınan dava yoluyla hak arama özgürlüğü, bir temel hak niteliği taşımasının ötesinde, diğer temel hak ve özgürlüklerden gereken şekilde yararlanılmasını ve bunların korunmasını sağlayan en etkili güvencelerden birini oluşturmaktadır. Kişinin uğradığı bir haksızlığa veya zarara karşı kendisini savunabilmesinin ya da maruz kaldığı haksız bir uygulama veya işleme karşı haklılığını ileri sürüp kanıtlayabilmesinin, zararını giderebilmesinin en etkili ve güvenceli yolu, yargı mercileri önünde dava hakkını kullanabilmesidir. Kişilere yargı mercileri önünde dava hakkı tanınması adil yargılamanın ön koşulunu oluşturur. Öte yandan, Anayasa’nın 125. maddesinde belirtilen idarenin her türlü eylem ve işlemine karşı yargı yolunun açık olması ilkesine göre, idari işlemlere karşı yargı yolu, Anayasa’da belirtilen kimi ayrık durumlar dışında yasalarla sınırlandırılamaz.

İptali istenen tümceyle idari bir merci olan tahkim kurulu tarafından verilen kararlara karşı yargı yolu kapatılmış ve bu kurul tarafından verilen kararların kesin olduğu belirtilmiştir. Yasakoyucu, taraflara görevli ve yetkili mahkemeye başvurmadan önce aralarındaki uyuşmazlığı kısa sürede çözmek üzere idari bir kurula başvurma yükümlülüğünü getirebilir ise de, bu kurulun kararlarının kesin olması Anayasa’nın 36. maddesinde belirtilen hak arama özgürlüğüne ve 125. maddesinde belirtilen idarenin her türlü eylem ve işlemlerinin yargı denetimine tabi olduğu ilkesine aykırı görülmüştür.
bi kurumun, hem yasa koyması, hem yargılaması, sonra da hak aramaya engel olması, türkiye gibi hukuk yasalarının boktan olduğu bi ülkede bile resmen geçerli olmaz, ancak fiilen olur.
Sosyal ağlarda paylaş

TFF şike ile alınacak kararları disiplin kuruluna devretti

Türkiye Futbol Federasyonu´nun resmi internet sitesinden yapılan açıklamada TFF‚ hukuki konulara ilişkin verilecek kararların‚ idari karar organı olan TFF Yönetim Kurulu yerine TFF´ye bağlı hukuk kurullarına verildiği açıklandı.
TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar talimatlar gereği şike‚ puan silme gibi yargı konularında nihai kararın TFF Yönetim Kurulu´nda olduğunu söylemiş ve kısa zamanda son kararı verecek kurumun PFDK olacağını işaret etmişti.
İşte resmi siteden yapılan o değişikliğin açıklaması:
Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu‚ hukuki konulara ilişkin verilecek kararların‚ idari karar organı olan TFF Yönetim Kurulu yerine‚ 5894 sayılı Kanun´da belirtilen TFF Hukuk Kurulları tarafından verilmesini benimsedi. TFF Yönetim Kurulu UEFA‚ FIFA ve futbolda söz sahibi diğer ülke federasyonlarının düzenlemelerini de göz önünde bulundurarak talimatlarında çeşitli değişiklikler yaptı.
2008´den bu yana farklı zaman dilimlerinde yapılan değişikliklerin tamamlayıcısı olmak üzere gerçekleştirilen son talimat değişiklikleriyle; TFF Yönetim Kurulu´nun yetkisinde bulunan ceza niteliğindeki hükmen mağlubiyet kararı‚ ihraç‚ puan tenzili ve küme düşürme cezalarını gerektiren fiillere ilişkin karar yetkisi‚ evrensel hukuk normları ile FIFA ve UEFA düzenlemelerinin yanısıra TFF Kanun ve Statüsü hükümleri de göz önünde bulundurularak Disiplin Kurullarına devredildi.
Yapılan değişikliklerle‚ Futbol Müsabaka Talimatı´nın 20. maddesi çerçevesinde yarıda kalan müsabakalarla ilgili puan tenzili cezası verme yetkisi‚ Futbol Müsabaka Talimatı´nın 22. maddesinin (i) bendi çerçevesinde hükmen mağlubiyet cezası verme yetkisi‚ Futbol Müsabaka Talimatı´nın 24. maddesinin (e) bendi uyarınca ihraç cezası verme yetkisi ve Futbol Müsabaka Talimatı´nın 24. maddesinin (d) bendi uyarınca müsabaka sonucunu etkileme eylemleriyle ilgili küme düşürme kararı verme yetkisi Disiplin Kuruluna verildi.
Böylece‚ kulüpler açısından müsabaka sonucunu etkileme eylemiyle ilgili uygulanacak yaptırımlar hakkında karar verme yetkisi de Disiplin Kuruluna devredildi.
Yapılan değişikliğe göre; TFF Etik Kurulu kulüplerle ilgili inceleme yaparak‚ hazırlayacağı raporunu TFF Yönetim Kuruluna sunacak. Yönetim Kurulu da müsabaka sonucunu etkilediği şüphesi bulunan kulüpleri‚ gerekli disiplin yargılamasının yapılması için Disiplin Kuruluna sevk edecek. Disiplin Kurulu da yapacağı disiplin yargılaması neticesinde nihai kararını verecektir.
Sosyal ağlarda paylaş

TDK coşmuş yine =)

@TDKARLIBEL
Talip Doğan Karlıbel
SON DAKİKA : UEFA Mart Ayının başında Şike yapan takımlara gereken yaptırımları gerçekleştirecek. TFF nin karını beklemiyecek.

@TDKARLIBEL
Talip Doğan Karlıbel
Inseider bilgisi bu.

@TDKARLIBEL
Talip Doğan Karlıbel
Fenerbahçe ve 2 kulüp için düşme kararı kesin.

@TDKARLIBEL
Talip Doğan Karlıbel
İLHAN HELVACI bir aracı üzerinden " Susmamı söylemiş" yoksa sorun yaşarmışım.
Sosyal ağlarda paylaş

Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...