Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Amazondan bir şey aldım ama... (dhl ve gümrük)


Casablanca

Öne çıkan mesajlar

Amazondan 3-4 gün önce
http://www.amazon.com/Etymotic-Research-Portable-Earphones-Black/dp/B000XPG2QI/ref=sr_1_4?s=electronics&ie=UTF8&qid=1322150860&sr=1-4

şu ürünü 120$+30$ kargo ile toplamda 150$ a aldım.

Ve dün akşam saat 5 gibi İstanbul a ulaştı, hatta taşıma bilgileri de şurada.

http://www.dhl.com.tr/content/tr/tr/express/tracking.shtml?brand=DHL&AWB=4195574876%0D%0A

Neyse ürün 75€ sınırını 10€ ile geçmiş. anladığım kadarıyla kargo Amazondan DDP li olarak yollanmış. Yani tüm gümrük masraflarını ödemesi gerekli Amazonun. Ve araştırdığım kadarıyla, dhl nin de kendi ekleyeceği parayı vs. düşününce 300 liraya yakın masraf çıkarıcaklar. Amazonun bu kadar parayı 150$ lık ürün için ödeyeceğini hiç mi hiç sanmıyorum.

Neyse, önce beni dhl den aramışlar ulaşamayınca e-mail adresime ihbarnamenin pdf sini yollamışlar. En yakın zamanda aramanız gerekli vs. diye.

Neyse aradım, konuştuktan sonra beni başka bir yere aktardılar. Ve oradaki adam bana amazonun bunu ödemesi gerektiğini, ama benim de yollamam gereken bir kaç belge olduğunu söyledi. Onları saydıktan sonra e-mail ime de yeni bir pdf attı. Gereken belgeler şunlarmış
-1 adet dolaylı temsil yetki belgesi
-Nüfus cüzdanı önlü arkalı fotokopisi
-Eşya listesi
-Ödeme yapıldığını gösterir belge
-Satın alınan ürünleri ve fiyatlarını gösteren internet link'leri

Eğer gerekirse size gönderdikleri pdf leri de gösterebilirim. Şimdi benim sorunum şu; Amazon bu parayı öder mi? Sanırım o istedikleri belgelerden biri ile imza yetkisi olanı dhl yapıcam. Bana bir zararı olabilir mi bunu yaptıktan sonra? Eğer bir sorun olmadan ulaşabilecekse bana yarın ilk iş gerekli belgeleri fakslıcam. Yardım edebilecek olanlara şimdiden teşekkürler :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

istenen belgeleri hemen yollamak en iyisi çünkü gümrük çekimi de 48 saat civarı sürebiliyor.

bide:

DDP - GÜMRÜK RESMİ ÖDENMİŞ OLARAK TESLİM ( DELIVERED DUTY PAID )
(varış yeri ... olarak belirtilmek suretiyle)

"Gümrük Resmi Ödenmiş Olarak Teslim" terimi, malların ithalatçı ülkede belirlenen yerde hazır bulundurulmasıyla, satıcının teslim yükümlülüğünün de yerine getirilmiş olacağını anlatır. Burada satıcı, malların gümrük giriş işlemleri tamamlanmış olarak tesliminde, gümrük resmi dahil olmak üzere, vergiler ve diğer ödemelerle birlikte bütün risk ve masrafları üstlenir. EXW terimi satıcı açısından asgari yükümlülük ifade ederken, DDP terimi, tersine, azami yükümlülüğü içerir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sanmıyorum ki Amazon ödesin . Yazıyordur bir yerlerde , yerel gümrük rejimleri bizi bağlamaz diye.
Genelde öyle olur.

Adam ne yapsın , tüm dünya rejimlerini mi takip edicek ? Malı yola çıkardı , bizim devlet gümrük tarifilerini değiştirdi diyelim o zaman ne olacak ?

Bu arada 1 ürün ithalata girer pek tabi , normal şartlarda daha da zor hatta , diyelim ki takılan bir televizyon olsaydı , Sanayi Bakanlığından onayını falan alman gerekirdi , ama vatandaşı kastırmıyorlar o kadar, verigisi verip geçiyorsun .

Tabi şimdi , ardiye , ordino , beyanname ücreti , komisyon , vergiler derken DHL öpücek seni.

Edit : DHL deki adam demiş ki öderler , hiçbir bağlayıcılığı yok tabi , öde de dosya kapansın diye yapmıştır . Sonuçta malı devlete de bırakabilirsin , yanlış gelmiş almıyorum diyip
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Adamlar yazmış işte dediğim gibi

Amazon Shipping Policy

Customs, Duties, and Taxes
You are responsible for assuring that the product can be lawfully imported to the destination country. When ordering from Amazon.com, the recipient is the importer of record and must comply with all laws and regulations of the destination country. Orders that are shipped to countries outside of the United States may be subject to import taxes, customs duties and fees levied by the destination country. The recipient of an international shipment may be subject to such import taxes, customs duties and fees, which are levied once a shipment reaches your country. Additional charges for customs clearance must be borne by the recipient; we have no control over these charges and cannot predict what they may be. Customs policies vary widely from country to country; you should contact your local customs office for further information. When customs clearance procedures are required, it can cause delays beyond our original delivery estimates.

Purchases of Kindle may be subject to these import taxes, custom duties and fees. These fees can vary widely from country to country. Please contact your local customs office for further information.




Aldığın şey TR de yok mu ki ? İstiyorsan cidden bayılıp parasını alıcaksın mecburen . Varsa gümrükçü bir tanıdığın , masrafsız de geçirir yalnız söylim . Olmadı DHL e bayılcan 300-400 (tahmini)

DHL'e ben istemiyorum kardeşim , sizde kalsın , muafım di mi masraflardan diye de sorabilirsin . Varsa öyle bir şansın TR den satın al daha iyi.
Tabi telefonda olmaz falan diyebilirler , yine tanıdık bir müşavire veya avukata falan sor ne biliyim. Almasan bile fatura çıkarmasınlar , sonra tüketici mahkemesine gidip itiraz etmen gerekir.

Bize içki gelmişti şirket adına 3 şişe , geçirmediler mesela . Biz de bıraktık .
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben bu gümrük işine bir kere girmiştim de adamlar fena öpmüştü, daha da girmem. Hele ki ufak tefek şeyleri kargo ile istemek hiç dogru degilmiş. Düsünüorsun esasında kargo ile daha güvenli daha hızlı gelir diye, ama ne yazık ki işin aslı öyle olmuyor. Evet hızlı geliyor ancak daha çok gözetime tabii kargolar, postalara oranla.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

DDP nerede diyor onu göremedim , bir gösterme şansınız var mı ?

Tanımına göre evet haklısın ama , zaten custom policy de adam belirtmiş (önceki postta koydum ) . Demiş ki amazon , panpa ne bileyim senin ülken ne vergi alır , neye izin verir neye vermez ? Almanya'ya da yolluyorum ben Kamboçya'ya da :)

Bunu dedikten sonra DDP demişse çelişki yaşamış evet , ya da DDP yi ayrı bir şekilde tanımlamıştır sitesinde bir yerde. Sonuçta kendi tanımı varsa sitesinde o geçerli olur .

DHL ile görüşüp ürünü ithal etmeden geri iade edebilirsin ama değer mi bilmem . Kargo parası 200$ isterler bu sefer de :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ilk basta sunu soyliyim 75 euro - 100 dolar ustu gonderilerinizde dhl, fedex falan cok sikintili. aninda gumruge takiliyorlar. ve gumruge takildigi zaman bizim dusundugumuz gibi, %18, %20 neyse veririm alirim gibi bir durum olmuyor malesef. dhl bir ton masraf cikarip 100$'lik mala 400 liraya kadar masraf cikarabiliyor gumruk cekim islemleri icin.

yukarilarda biri tanidik gumrukcu demis. malesef tanidik gumrukcunuzde olsa, mallar DHL ambarinda oldugu icin o parayi vermeden alamazsiniz malinizi. boyle durumlarda en sagliklisi mali normal posta yoluyola getirtmek. birakin 150$'i, 250$'lik mali bile rahatca gecirirsiniz, kimse acip bakmaz bile bu neymis diye. dhl'de mesela benim istedigim bir alet, gercek bedelinin asagisinda gosterilmis diyerek tak diye gumruge takildi, cok sinsiler o konuda.

illa turkiyede olmayan, 100$'in ustunde bir mal getirtecekseniz, package forwarding tarzi calisan siteler uzerinden getirtin. onlar belirli bir degerin ustundeki mallara otomatik olarak gumruk islem bedelini de dahil edip, kapiniza kadar gondertiyorlar. mesela borderlinx'e 120$'lik mal yazdiginiz zaman kargo hesaplamasinda, 25$ gibi bir ucret otomatik oalrak gumruk bedeli olarak isliyor kargo ucretinize.

senin durumuna gelirsek, su anda yapacagin en iyi sey belgeleri yollayip dhl'i surekli aramak. dhl konuyla ilgili disariya arama yapamadigi icin, surekli arayip takip et. ancak genede beklentini dusuk tut. ben dhl'e 5 tane belge gonderip, gumruge takilan urunumun gercek bedelini ispatlamama ragmen gene de gumrukten cekmediler malimi.

edit: normal postaya ornek vermek gerekirse mesela, ben gumruk kontrolu bile yemeden amerikadan USPS ile Guitar hero band kit getirtmistim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Daha önce de yurt dışından alışveriş yaptım hatırı sayılır sayıda. İlk kez gümrüğe takılmıyor aldığım bir şey zaten. Ama ptt deki amcaya/abiye biraz acındırırsam kendimi, olmadı bir yemek falan ısmarlasam alabiliyordum rahatlıkla.

Ama dhl bambaşka bir sıkıntı. Eğer amazonun kargo seçeneklerinde usps olsaydı onu seçerdim direk zaten.

Bu arada ddp olduğunu nerden biliyorsun diyenler için, dhl in kendisi söyledi bana. Şu ana kadar bana her ulaştıklarında benim para ödememle alakalı bir konuşma olmadı. Hatta ilk aradıklarında sormuştum amazon un ödeyeceğini hiç sanmıyorum. Emin misiniz diye? Kargo o şekilde gönderilmiş, ödemekle yükümlüler dediler. Eğer ki parayı alamazlarsa da, dhl e laf atıcam." Bana öyle söylemiştiniz, müşteriyim beni madur duruma falan düşürüyorsunuz." vs diyip. Sonrasında da öğrenciyim abi param yok ayaklarına yatıcam.

Hala da olmazsa geri gönderticem, yok onun için de yüksek meblağlar isterlerse, geçmiş olsun artık :(

Gerekli belgeleri de bugün faksladım, pazartesiden sonra belli olacak bakalım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Benim zannımca;

Amazon'un yaptığı gönderinin niteliği DDP olsa bile alıcı ile göndericinin arasındaki ilişkinin niteliği, satış sözleşmesi (yani Amazon'un sitesinde yer alan ve satış esnasında kabul edilmiş olan diğer koşullar) tarafından belirlenecektir. Doylayısıyla gümrük masraflarını ödesen bile Amazon ile yaptığın satış sözleşmesine dayanarak bu masrafları Amazon'dan talep etmen mümkün olmayacaktır. Tek başına gönderinin niteliği de bir borç ilişkisi doğurmayacaktır.

Yine en iyisi ağlamak. Epey eskiden özel kişiden özel kişiye yapılan bir malı gümrük idaresinden bizzat teslim almam gerekmişti. Adamın ödemem gereken parayı telaffuz etmesinin ardından yüzümün aldığı aptal ve saf halin sonucunda (ki kesinlikle yapmacık değildi) acıdılar ve masrafsız teslim ettiler.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Aslında İstanbul a kadar gidip gelebilecek ekonomiye sahip olsam onu da yapabilirim de. Hem Eskişehir de okuyorum, hemde haftaya vizelerim başlayacak, mühendislik okuyanlar anlar derdimi; şimdiden çalışmaya başlamam gerek bir de yani. Bir yerde okuduğum kadarıyla tuttukları her gün için 50 tl para isteyebilirlermiş. Zaten uğraşacak vaktim yok, kesin bıraktım o zaman :D

Bir sorum daha var, diyelim ben gümrüklü ürünü kabul etmedim. Geri yollamalarını istedim ve geri yollamak için de para istediler. Dolayısıyla orada kaldı. O zaman ne oluyo o kulaklık? Bir gümrük çalışanına mı gidiyor?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...