Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Muhasebe, vergi, fatura, irsaliye vs konularından anlayan pati


SeaGle

Öne çıkan mesajlar

Ürünü yollarken kg cinsinden yada adet cinsinden olmak üzere sevk irsaliyesi yazarsın. 2 nüsha karşı tarafa geri kalanlar sana olmak üzere. Böylelikle herhangi bir denetimde nüshaları gösterebilirsin. Ayrıca malzeme taşınırken araç durdurulabilir ve bu sevk irsaliyesi istenir.

Sevk irsaliyesi kesildikten sonra da muhasebe fatura eder. Eğer irsaliye de düzeltme yapılırsa karşılıklı şekilde (yolladığın firma ile) düzeltme yapılır.

Vergi, br fiyat vs... fatura belli edilir. İrsaliye sadece giden ürünün sevk edildiğine dair bir kanıttır denilebilir. Net bir soru olmadığı için aklımda kalanları anlattım. En azından ağır sanayide böyle, diğer sektörlerde nasıl bilmiyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Şimdi biz basit usülde vergiye tabiyiz. Zamanında maliye görevlileri gelip inceledi etti, basit usül dedi gittiler işte.


Şimdi soru şu,

Bi kazan yapıyoruz birine, denizde tuzlu suda kullanılıyor bu kazan. İçindeki demir malzemeleri 10-12 sene paslanmaması için galvaniz kaplamaya göndermemiz gerekiyor. Taşıma işini kendi kamyonetimizle yapıyoruz ve bu taşıma işi üretim sürecinin içinde, yani biz malı daha üretiyoruz ve o üretim süreci içinde gerekli olan bi işlem için galvaniz fabrikasına kendimiz taşıyıp tekrar kendimiz dükkana getiriyoruz.


Şimdi sıkıntı şu ki, basit usülde bizim irsaliye diye bişeyimiz yok, bize verilen fatura koçanları var biz onları kesiyoruz ürettiğimizin karşılığında. Ya da irsaliye var biz bizim haberimiz de olmayabilir, hiç böyle taşımalı maşımalı işimiz yok çünkü bizim.


O yüzden bi fikir almam gerekiyor. Yolda maliye denetimine denk geldiğimizde vergi kaçakçısı damgası yemek istemiyoruz haliyle, o yüzden üretim süreci içerisinde bi işlem için taşıyıp geri getirdiğimiz bu malın yasal olarak bi izahını nasıl yapabiliriz biz? Fatura göstersek yeterli olur mu, ya da ne bileyim nedir yasal olarak prosedürü.


Bide boşu boşuna ceza yemeyelim bilmiyoruz etmiyoruz, neyse yasal prosedürü onu uygulayalım?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Abi araç bizim, kendi hususi aracımız. Kamyonet dediğim çift kabin kamyonet işte, taşımacılık işi yapan bişey de değil zaten.


Kendi aracımızla bi parçayı bi yere işleme götürüp sonra kendi aracımızla geri getiriyoruz. Müşteriye götürme süreci değil bu, hala üretim süreci içinde. Basit usül vergiye tabiyiz, bunu vergi denetimlerinde nasıl göstermemiz lazım memura. İrsaliye diye bişeyimiz yok çünkü, fatura koçanımız var fatura kesiyoruz biz. Taşımalı işlerimiz de yok o yüzden pek bilmiyoruz bu konuları, ilk defa geliyor başımıza. Ne yapmamız lazım ki yasa dışı bişey olmasın?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

K belgeniz varmi
http://www.yeniumitforklift.com/k_belgesi.php
ordan ceza yemeyin bide
-Sevk İrsaliyesi

Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.

Malın, bir mükellefin birden çok iş yerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından malın sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir, malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir.

Şu kadar ki, nihai tüketicilerin tüketim amacıyla perakende olarak satın aldıkları malları kendilerinin taşıması veya taşıttırması halinde bu mallara ait fatura veya perakende fişinin bulunması şartıyla sevk irsaliyesi aranmaz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bide ek olarak
basit usulde vergilendirilen mükelleflerin kazancın tespiti ve Vergi Usul Kanununun defter tutma hükümleri hariç, bildirme, vesikalar, muhafaza, ibraz, diğer hükümler ve ceza hükümleri ile bu kanun ve diğer kanunlarda yer alan ikinci sınıf tüccarlar hakkındaki hükümlere tabi oldukları belirtildiğinden Basit usule tabi mükelleflerinde sevk irsaliyesi düzenleyecekler. mükellefler bu tür belgeleri bağlı olduğu odalardan temin etmek zorundadırlar.
selamlar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Nakliye ile para kazanıp kazanmaman farketmiyor. K belgesi soruyorlar. Karayollarına yakalanırsan affetmezlerde, adamlar direk kesiyor.
Bizim yeni aldığımız bir araca K2 yaptırmayı unutmuşuz, araç içi boş olarak Çatalca'dan Topkapı'ya gelirken karayolları durdurmuş, 6000TL mi ne bir ceza kesiyorlardı kiiii, baya sağlam bir adamı araya sokarak çözdük. Sonra hemen eklettik aracı.
Aman dikkat.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...