Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Varşova'yı bilenlere bir soru


Nigger_of_the_sand

Öne çıkan mesajlar

Selam tekrardan,

Soyle ufak bilgiler aldim. Isine yarar sanirim.

+ can i ask yo something ? one of my friend asked on a forum actually;
"I'll stay in Warsaw for a 4-5 month, probably in Praga. Can you tell me about something for Praga like safety of the zone, transportation or bad sides of the area?"

- praga used to be a not very good area but the times have changed

+ So can i say "it is fine" or "so so" for Praga

- now most of the places are cult ones, like clubs, pubs, etc.
it is really fine
like any other district in warsaw
i live on the opposite side of the river so i dont know that area very well, just the main streets
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 3 yıl sonra ...
Korax said:

yok yav ne vizesi, trden gitmiyoruz :)


Bu başlığı açtıktan sonra Varşova'yı baya bi öğrenme fırsatım oldu, şu an oradan yazmaktayım :)

Varşova'da çok bişey yok açıkçası. Ne tür şeyler ilginizi çeker bilmiyorum ama hemen hemen bütün atraksiyonlar old town yakınında.

Merkez diye bahsedilen yerin bir alışveriş merkezi, tren garı ve Palace of Culture diye tepesine çıkılmaktan başka bir işe yaramayan yüksek bir bina barındırması dışında bir olayı yok.


Leisure

Old Town merkeze yakın, şehirde eski mimariye dair birşeyler görebileceğiniz ender alanlardan biri. Old Town güzeldir, restoranlar falan var ama Lehler'in hizmet sektörü pek iyi değil, başka yerler görmüş biri beğenir mi bilmiyorum. Zapiecek fena değildir, pierogi denen Polonya mantısını yemek için uygun biyer. Bazyliszek fena değildir ama daima kalabalıktır, Podwale isimli Çek restoranı iyidir (Old Town surlarındaki köprüyü geçince solda) ama Plac Konstytucji semtindeki U Szwejka şubesi daha güzel bence. Bi de Rynek bilmemkaç diye bi mekan açılmış, orayı beğendik. Yer altında, telefon çekmiyo. Numarasını unuttum, restoranın adı Rynek (insert number here).

Old Town girişindeki meydana ulaşan Krakowskie Przedmiescie caddesi ve devamındaki Nowy Swiat caddesi üzerinde yürünebilir. Old Town'a yakın bi Irish Pub, devamında da eski görünümde binalar, kiliseler, Varşova Üniversitesi kampüsü ve Nowy Swiat caddesinde de dükkanlar, restoranlar, bistrolar ve barlar mevcut. Turistlerin çok olduğu (Çok derken Roma beklemeyin) aktif yerlerdir buralar. Nowy Swiatın 20li numaralarına vardığınızda sağ ve soldaki kapılardan pub ve shot barların olduğu avlulara gidebilirsiniz. Pawilony denen alanda 12-13 tane pub var ama benim kafam anca Erasmus'tayken kaldırıyodu orayı, şimdi çok gürültülü ve seviyesiz biyer gibi geliyo. Pub derken, Türkiye'deki publara benzemiyo hiçbiri. Hepsinin bar alanı küçük, insanlar masalarda oturuyo ve içkileri bittikçe sürekli bara gelip birşey alıp masalarına geri dönüyo. Türkiye'deki gibi olsun istiyosanız Irish Pub bulmanız lazım.

Gece kulübü istiyorsanız, sadece onlardan oluşan bi sokakta toplanmış değiller. Mazowiecka diye bi sokakta 3-5 tane var ama onlar genelde Old Town ve Nowy Swiat vicinitysinde dağınık dağınık olarak mevcutlar. 1-2 tane da metro ile yakın yerler var ama belli günlerde öğrenci, ötesinde de leş tiplerin gittiği yerler. Özellikle istiyorsanız ona göre ayrı bi tarif yazabilirim.

Merkez metro istasyonundan 1 durak sonra Politechnika diye pozitif bilimler üniversitesinin olduğu bir mahalle var. Orada bi meydanın etrafında hipster mekanları var. Çok birşey yok ama binalar eskimsi. Yolum düşmez, özellikle de gideceğim biyer değil.




Müzeler

Old Town'a girerken bi meydan var, orada Royal Castle (Zamek Krolewski) diye bi müze var. Savaşta yıkılmış ama sonra restore etmişler, savaş zamanında kaçırabildikleri eşyaları geri getirip müze yapmışlar. İç dekorasyonu, mobilyalar, Polonya tarihi hakkında fikir verebilecek tablolar falan var.

Kopernik, Chopin, Marie Curie gibi generic Leh ünlülerinin müzelerini gezmedim. Kopernik Müzesi için güzel yorumlar duydum ama. Ulaşımı kolay yerler, Old Town ya da merkezden ister yürür ister metro ile gidilebilir. Uzun süre restorasyonda olduğu için National Muzeum'a (Museum Narodowe) da gitmedim, hakkında iyi şeyler duydum. Şimdi gidilebiliyor olması lazım ama illa rehberle mi gezilmesi lazım onu bir öğrenir tekrar bilgilendiririm. Varşova Ayaklanması Müzesi (Muzeum Powstanie Warszawskiego)'ya gittim. Alman işgali sırasındaki Polonyalılar'a göre epik olan partizanvari bir ayaklanmayı anlatıyor, ilgileniyorsanız gidebilirsiniz. Merkeze uzak değil, tramway ile kolay ulaşılır.

Bi de Osmanlılar'ı 2. Viyana Kuşatması'nda yenen 3. Jan Sobieski'nin şehre uzak yazlık sarayı var. Orada da tablolar, mobilyalar, kıyafetler, kılıçlar falan var.




Çiçek böcek

Havalar güzelleştiği için parklara gidilebilir, Lazienki diye tarihi bir park var. Eskiden kralların yazlık sarayı oradaymış ama şehirdeki tüm binalar gibi yıkılmış. Park alanı güzel, yeşillik, sincapların kuşların olduğu biyer. Göletler falan var, 1-2 cafe ve restoran var. Sarayı restore ediyolardı en son, müzemsi ufak 1-2 var ama girmeye değer midir bilmiyorum, dibindeyken bile görüş kadrajıma sığan biyere girmek için 20zl veresim gelmedi. Buraya merkezden otobüsle gidebilirsiniz anca. Buradan daha büyük yeşillik alanlar da var, insanlar içmeye top oynamaya falan gidiyo.

Nehir kenarında içilebilir, havalar güzelleşince insanlar akın ediyo park nehir gibi alanlara. Nehrin batı yakasında beton basamaklar varken Praga yakasında kumluk alanlar var. Ama sivrisinekler çok fena ısırmıştı beni.






!!!Önemli uyarılar!!!


- Umuma açık alanlarda alkollü içki içmek yasak. Bazen insanlar takmıyo, insanlar park ve nehir kenarlarına akın ettiğinde zabıtalar tedbiri elden bırakabiliyo ama hiç beklemediğin bi anda çat diye gelip ceza da yazabiliyo. Outdoor bi alanda içki içecekseniz içkiyi tanıtmayan bir konteynırdan içmek en güvenli yolu.

- Kırmızı ışıkta gördünüz mü gecenin 3'ü, yolu boş, yaya yolu 2 adımlık da olsa bekleyin. Kaybettiğiniz saniyeler cebinizden çıkacak paradan önemli değil.

- Zabıtalar ve polisler öküz olabiliyor burada, hele kabahati işleyen turist ise kolay silkelenir diye cezayı alana kadar yakasını bırakmayabilir. Parkta otururken yanımızda duran bira kutusunu görüp ceza yazmaya kalkmıştı 2 zabıta (içiyorduk orası ayrı ama içerken ya da elimizde görmedi adam), paramız yok deyince kelepçelemekle tehdit etti, konsolosluğu aramak istediğimizde arayamazsınız dedi (ki yalan). "Al kelepçele o zaman yok para mara dedim" bıraktılar. Gözünüzü korkutmasın, 2 senede asayiş güçleri ile yaşadığım tek olaydır. Tedbirli ve gözü açık olun sadece.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Abi cok tesekkur ettim bilgiler icin, 3 gunluk gidiyoruz zaten cok fazla abartip gezemeyiz. 1 gun muze, sehir gezmesi, 1 gun gece hayati 1 gunde artik random kafaya ne eserse bakalim. Bilgiler icin tekrar tesekkurler :) Hatta vakit olursa sehirde oturup birer bira icelim pati polonya zirvesi yapalim dsg
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...