Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

3D 'Star Wars: Phantom Menace'

Hastadam

Öne çıkan mesajlar

Anason said:

4 un herseyi o kadar eski ama hala nasil bu kadar seviliyor anlamadim. mesela,

japon lise kendo turnavisindan bi musabaka izlesem cok daha heycanlidir.

bir eleman alırsın. bu elemanın annesi ve babası ölmüştür. bu eleman gençlik yıllarında ak sakallı bir dede ile karşılaşır. ak sakallı dede elemanımıza içinde çok büyük bir güç olduğunu, bir maceraya atılarak o gücü keşfetmesi gerektiğini ve bu macereya nasıl atılabileceğini anlatır. eleman tereddüt eder ve tereddüt ettiği anda başına kötü bir iş gelir/cezalandırılır. kaçınılmaz olarak maceraya atılır. balinanın midesine girip orada mahsurken kendini bulur. daha sonra devle savaşmak için onun karşısına çıkar. dev çok ama çok güçlüdür ancak bir zaafı vardır. bu zaaf herkes tarafından bilinmemektedir zaten dev de bu zaafını açık etmez. elemana bir şekilde bu zaaf bildirilir. eleman devle ilk karşılaşmasında onu yener ve büyük ödüle kavuşur. son.

al sana blockbusterlık fikir. git zengin ol şimdi. go go go!
Sosyal ağlarda paylaş

Anason said:

4 un herseyi o kadar eski ama hala nasil bu kadar seviliyor anlamadim.

japon lise kendo turnavisindan bi musabaka izlesem cok daha heycanlidir.

Ayfon said:

3'ü begenmeyenlere tekme tokat dalasim geliyo.

Chris_Metcalf said:

2>3>1>4>5>6

bırakın old school ayaklarını.

yeni üçlemenin 4 tane ana problemi var:

1- lucas yeni üçlemeyi orjinal üçlemeye prequel olsun diye çekti. bü yeni üçlemeden sonra olacaklar belli, ona uymak zorundalar. yaratıcılığı kısıtlıyor, hazırlayacakları senaryoyu da sürekli ona uydurmak durumunda kalıyorlar. 4-5-6'ya timeline olarak en yakını 3, biraz daha uzağı 2, en uzağı ise 1. yani doğal olarak 1'deki olayların 4-5-6'yla hiç bir alakası olmayacaktı, 2-3'de göreceğimiz olaylarla bağlantılı olacaktı.
ancak düşün, yakın bir zamanda special editionı çekilip sinemalara tekrar gösterime girmiş orjinal trilogy'i bu sayede tekrar izleyen insanlar, yeni çekilen filmleri de o gözle bakarak o beklentiyle izleyeceklerdi.
büyük beklentiler içerisine giren insanlar episode 1'in 4-5-6'dan çok kopuk olduğunu görünce büyük hayal kırıklığına uğradılar.

2- orjinal üçlemede ana karakterimiz luke skywalker'dı, filmlerin kahramanı oydu, iyi adamdı, kendimizle özdeşleştirebiliyor, "bastır luke, aslanım yapabilirsin" diyebiliyorduk. senaryo onun etrafında şekilleniyor, hikayeyi de onun gözünden görüyorduk. darth vader sadece bir kötü adamdı, luke'e uğraşması için konulan bir engeldi.
öte yandan yeni üçleme çekilirken "bu 6 film aslında darth vader'i anlatıyor, onun hikayesi" gibi eski köye yeni adet getiren bir mevzu ortaya çıktı. e tabii bunun yeni üçlemeye etkisi de oldu.
"onun hikayesi" denilen anakin etrafında yazılmak zorunda kalındı senaryo hazırlanırken.
öte yandan "hikayenin gözünden anlatıldığı" kişi ise obi-wan oldu. onun gözünden baktık olaylara. anakin'i buldu, ustası qui gon'u kaybetti, anakin'i yetiştirdi, onunla arkadaş oldu, onun ustası oldu, sonunda da her şeyi terkedip gitmek zorunda kaldı.
"senaryonun etrafında döndüğü" kişi ile "hikayeyi gözünden izlediğimiz" kişi farklı olunca, belirgin bir "ana karakter" yer almadı filmde.
orjinal üçlemede ana karakter luke iken filmdeki hadiseler bizi luke üzerinden etkiledi. ama yeni üçlemede belirgin bir ana karakter olmadığı için olayların üstümüzde pek bir etkisi olmadı, filmin içine giremedik.

3- orjinal filmler uzayda geçen fantastik kurgu filmlerdi. flash gordon uzayda geçen fantastik kovboy filmiyse, star wars da uzayda geçen fantastik şovalye filmiydi. o şekilde hazırlanmıştı. şovalye kılıcı sembolik olarak lightsaber halini almıştı, cesareti ve soylu davranışları simgeliyordu. ak sakallı dede vardı genç adama yol gösteren. evreni saran ve her canlının bir parçası olduğu force vardı, hep mistik ve gizemli bir unsur olarak ele alındı. luke skywalker cesareti simgeledi. 3 film boyunca karakterlerin umutlarını, üzüntülerini, hüsranlarını gördük. şovalye hikayesini tamamlamak için bir kötü adam bir de prenses vardı. palpatine'i gördük, acı çektirmek ve etkileyiciliği arttırmak için ellerinden yıldırım fırlatarak luke'a işkence etti. buz, alev gibi şeyler de kullanabilecek olsa da orda yıldırım kullanması bir tercih sebebiydi.
fakat orjinal üçleme ile yeni üçleme arasında "extended universe" diye bir şey çıktı. fanların kendi kafasına hazırladığı bir takım hikayelerden oluşuyordu. orjinal filmlerin oyunlara uyarlanmaya çalışırken çıkan unsurlar bu hikayelere de yansıdı. işte luke skywalker şu sahnede şu force özelliğini kullandı, bu sahnede 1d20 attı 15 geldi gibi şeyler.
yeni üçleme çekilirken george lucas orjinal filmlerden ziyade bu extended universe'e uymak zorunda hissetti kendisini.
sonuçta çıkan film, orjinal üçlemedeki mistik havanın yerini midikloryandan bahseden monoton bir tarza teslim etti.
her sithin force lightning çekmek zorundaymış gibi yansıtıldığı, herkesin elinde lightsaber deli dana gibi koştuğu sahnelerle doldu. lightsaber savaşları "belirli bir duyguyu yansıtmak"tan uzak, sırf aksiyon olsun diye eklenen sahneler oldu.
george lucas fan fiction film hazırlamış oldu.

4- terminator, star wars, alien gibi filmlerde kullanılan özel efektler, hikaye anlatımına katkıda buluncak biçimde hazırlanmıştı. korkuyu, üzüntüyü, neşeyi, mutluluğu seyirciye aktarırken kullanılan unsurlardı.
öte yandan yeni üçlemede hikaye anlatımı görsel efekt kullanımı için bahane oldu. uzun sıkıcı cgi sahneleri, aşırı yapay arkaplanlar, içi boş karakterle karşılaştık.
sırf görsel efektleri göstermek için sahneleri gereksiz yere uzattılar, gerçek set tasarımları yerini iki boyutlu resimlere bıraktı.
örneğin peter jackson'ın lord of the rings filmlerinin bu kadar etkleyici ve gerçekçi olmasının sebebi, gerçek objelerle cgi'ı ustaca birleştirebilmiş olması. kukla kullanması yerde kukla, arkaplan kullanması gereken yerde inşaat edilmiş set, karakterlere değişik özellikler katılması gereken durumlarda makyaj yapmaktan çekinmedi. cgi ise bunları süslemek için kullanıldı. terminator, alien ve star wars filmlerinin seyirciyi bu kadar etkilemesinin sebebi de buydu zaten.
ancak yeni star wars filmlerinde george lucas bunları yapmak yerine her sahneyi mavi ekran önünde çekmeyi tercih etti. bu da film sahnelerine oldukça büyük yapaylık katmış oldu.

yeni üçlemeden bahsedecek olursam:

episode 1: klasik "senenin hit aksiyon filmi" şeklinde hazırlanmıştı. orjinal star wars üçlemesi gibi film bekleyenler hayal kırıklığına uğradı, iki seri arasında bir alaka, bir bağlantı kurmakta zorlandılar, kendilerini çok kopuk hissettiler. film ilkokul çocuklarına yönelik hazırlanmıştı, hafif, çok parlak, çok yeniydi. "geçmişte şöyle şöyle yapmıştık" denilerek "önemli" bir karakter olarak gösterilen qui-gon jinn'in bu "önemli" anlarını göremedik, onun yerine filler vari bir senaryoyla karşılaştık. belki de en karizmatik sithlerden olabilecek darth maulla karşılaştık. bu iki karakterin de en büyük problemi "senaryo gereği ölmek zorunda olmaları" idi. oldu bittiye gelip öldüler ve bir filmde hikayeden çıktılar, bu senaryonun sallapati gözükmesine neden oldu. orjinal filmlerdeki "komedi unsuru" robotların yerini jar jar binks alması düşünüldü, ama tersine fanların nefret ettiği bir karakter haline geldi.

episode 2: bir star wars fanına "neden star wars?" diye sorarsan, darth vader, lightsaber, bikinili leia, force lightning, boba fett, r2d2/c3po, storm trooper'lardan ve ne kadar iconic olduğundan bahseder. ancak kamera açısının şu şekilde olması, karakterlerin kişiliklerinin yoğun olarak yansıtılması, sahnelerin gerçekçiliği, senaryonun bütünlüğü gibi unsurlardan bahsetmez, çünkü eğitimli bir sinemacı gözüyle bakılmadığı sürece bunları görmek zordur. aslında star wars filmlerini seyirciye bu kadar etki etmesindeki unsurlar da bunlardır, ama subtle unsurlardır. öte yandan george lucas, orjinal filmlerin mistik force yüzünden değil de force lightning yüzünden sevildiğini düşünüp bol bol matematiksel force savaşları ekledi, karakterlerin derinliği değil de bikinili leia yüzünden sevildiğini düşünüp padme için benzer sahneler koydu, hatta sırf boba fett fanları için de jango fett sahneleri ilave etti. o kadar bounty hunter çeşidi varken neden illa "boba fett"? çünkü fanları o şekilde tatmin edeceğini düşündü. gene sırf fanları tatmin etmek için jar jar binks sahnelerini azalttı. ancak fanların "iconic" bulduğu şeyleri eklemekle uğraşırken içi boş bir film halini aldı.

episode 3: eğer bir prequel trilogy yapıyor olsam, üçüncüsü darth vader'ın kendi ordusunu kurması ve death star inşası sırasında yaşanılan olayları anlatırdı herhalde. ama onun yerine twilight bozması bir veletin ağlak zırlak olarak ordan oraya koşup durmasını izledik. yıllarca birlikte yaşadığı, bir aile gibi, bir kardeş, bir arkadaş gibi yaşadığı kişilere liseli ergenler gibi itiraz edip duran veletin, "düşman" tarafın her dediğini hiç bir itiraz etmeden yerine getirdiğini gördük. twilight bozması ağlak bir gencin anlatıldığı bir film izlemiş olduk. 2 filmin üstüne kurulduğu "aşk" mevzusu tek bir sahneyle kesilip atıldı. senaryoda tutarsızlıklar vardı, republic'teki milletlerin ve jedi konseyinin düz yolda yürüyemeyecek kadar beceriksiz ve gerizekalı oluşunu görmüş olduk.

neyse eyyorlamam bu kadar, daha ayrıntılı episode incelemeleri istiyorsanız şu sitedeki episode 1-2-3 videolarını izleyin anacım:

http://redlettermedia.com/plinkett/star-wars/

Sosyal ağlarda paylaş

bence isin ozeti soyle;
Zamaninda insanlara ilki yasatmis bir yapim, o yuzden insanlar obsessif takiliyor bu konuda. Ama su anki gereksinimlerin gerisinde kaldi bence.
tekrar cekerse gene dahine sekilde guzel olabilir.
Ama 4-5-6 yi mitlestirmeye gerek yok.
ben mesela cizgi filmini izlemeyi cok daha tercih eder oldum.
Sosyal ağlarda paylaş

Anason said:

bence isin ozeti soyle;
Zamaninda insanlara ilki yasatmis bir yapim, o yuzden insanlar obsessif takiliyor bu konuda. Ama su anki gereksinimlerin gerisinde kaldi bence.

abi yazdıklarımın hiç birini okumadın di mi?

çünkü halen "sırf nostaljik diye obsesif takılıyorsunuz" boyutundasın.
Sosyal ağlarda paylaş

Valla ben bayıldım... 3D'sini neden sevmediniz omu da anlamadım. bence MUHTEŞEM olmuş. Ticaret federasyonu adamlarının kafalarındaki yumrular bile 3D idi. Bayyıldımmm... Hatta bir kere daha bile gidebilirim. Ama ben çok severim Star Wars'ı, bana bakmayın. Hep izlerim hep çok severim daha da olsa izlesem derim.

Retur of the Jediyi (kusura bakmasın kimse o İzmirde jediydi ceday falan değil) İzmir Çınar sinemasında izlemiştim, annem götürmüştü hatta. neredeyse 6 ay sadece bu filmi konuşmuştuk izleyen arkadaşlarla.

(bence 5>>2>5>4>1=3, izleme sırası da bence 456123 değil, 5123456 olmalı)
Sosyal ağlarda paylaş

Alla alla farklı sinemalarda farklı filmler mi gösteriyorlar? Sadece 1-2 sahnede yoktu 3D. Dungan kentine ilk girdikleri sahnede yoktu, tatooine'de bazı sahnelerde sanki zayıftı ama filmin tamamı star wars'du ve 3D idi. Ben çok sevdim.1- 1,5 yıl olmuş izlemeyeli de, özlemişim. bi de sinema perdesi, dev ekran... SÜPERdi.
Sosyal ağlarda paylaş

sostizm said:

Alla alla farklı sinemalarda farklı filmler mi gösteriyorlar? Sadece 1-2 sahnede yoktu 3D. Dungan kentine ilk girdikleri sahnede yoktu, tatooine'de bazı sahnelerde sanki zayıftı ama filmin tamamı star wars'du ve 3D idi. Ben çok sevdim.1- 1,5 yıl olmuş izlemeyeli de, özlemişim. bi de sinema perdesi, dev ekran... SÜPERdi.

3D film izleyen masum köylü.
Sosyal ağlarda paylaş

Bone, mesajindan sonra okudum yazdiklarini.
Katiliyorum hemen hemen hepsine ama yazdiklarin bence biraz kitap elestrisi gibi olmus. Benim icin sinema da gorsel, muzik, dialoglar ve oyunculuk onemlidir. O yuzden hala yenilerin eskilerden daha sinematik oldugunu dusunuyorum. Tabi 4-5-6 yi tekrar cekerse cok epic olur.

Bone said:

Anason said:

bence isin ozeti soyle;

abi yazdıklarımın hiç birini okumadın di mi?

çünkü halen "sırf nostaljik diye obsesif takılıyorsunuz" boyutundasın.
Sosyal ağlarda paylaş

olabilir tabii görsel, müzik, oyunculuk gibi açıdan yeni filmlere bakarsak daha iyi durabilir.
obi wan'ı ewan mcgregor çok iyi oynamış. ilk filmde 20-25 yaşlarında, ikinci filmde 30-35 yaşlarında, üçüncü filmlerinde 40-45 yaşlarında birisini oynuyor gibiydi. karakterin kişiliğine veriyordu onu.
palpatine de epey iyiydi, zaten o eski filmlerde de iyiydi.
yanlış söylemiş olmuyorsam harrison ford ve mark hamill'i meşhur eden star wars filmiydi. öte yandan liam neeson, ewan mcgregor, samuel l. jackson ve natalie portman episode 1'den önce de meşhurdu. özellikle seçilmiş olabilirler.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...