roket adam Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2011 elektriğin anlık tüketimini baz alarak, o an çalışan/çalışmaya başlayan elektrikli aletleri "tanıyabilecek" bir yazılım algoritması yazmak mümkün müdür? bu aletler çalışırken bir pattern ortaya çıkartacak şekilde mi dalgalandırırlar grafiği? ek: tanıyabilecek, yani şu an ütü çalışmaya başladı, aynı anda buzdolabı çalışıyor gib. bunların pattern'leri önceden sisteme tanıtılmış/öğretilmiş olur muhtemelen, tabii böyle bir şey varsa. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xaty Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2011 yapılmışı var, bi sistem kurup takip edebiliosun herşeyi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2011 örnek verebilirsen çok sevinirim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Joker Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 hadikapları var, örneğin; ütü pamuklularda yada jeans modunda farklı enerji tüketecektir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Eğer denildiği gibi bir "pattern" varsa, onların da gidişatı şablonu çıkartılır elbet. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
throine Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 "roket adam" said: elektriğin anlık tüketimini baz alarak, o an çalışan/çalışmaya başlayan elektrikli aletleri "tanıyabilecek" bir yazılım algoritması yazmak mümkün müdür? bu aletler çalışırken bir pattern ortaya çıkartacak şekilde mi dalgalandırırlar grafiği? ek: tanıyabilecek, yani şu an ütü çalışmaya başladı, aynı anda buzdolabı çalışıyor gib. bunların pattern'leri önceden sisteme tanıtılmış/öğretilmiş olur muhtemelen, tabii böyle bir şey varsa. Her alıcının gücü çektiği yere sensör koyarsın bu sensörden gelen bilgiyi işlersin sen de olur biter. Mesela fırının bağlı olduğu yere A sensörü koyalım bu A sensörü lojik 1 olduğunda fırın çalışmaya başlamış demektir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Hayır, sensör ile değil. Sensörle her türlü yaparsın zaten. Tamamen uzaktan oluyor bu, elektrik çıkışının son noktasına taktığın, geçen elektriği ölçen bir cihazdan. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SeaGle Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Tahmin yapabilir belki ama net bişey, ne bileyim. Fırını 100 derecede çalıştırırken bi ütü ile aynı değeri yakalayabilir, 250 derecede çalışan bi fırın ise çamaşır makinesi ile eşleşebilir. Sallıyorum tabi ama, benzer olabilir değerler işte en nihayetinde. O anki değerlere bakıp ancak "ütü ve buzdolabı ya da fırın ile klima ya da ferhat ile şirin (mercimeği fırına vermişlerdir) çalışıyor" diyebilir bence. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Tam olarak değer şeklinde düşünme, yani değer olarak yapmıyor bunu. Cihaz mikrosaniye bazında elektrik tüketimi ölçebiliyor. Mikrosaniyede yaşanan dalgalanmalar, eğer benzersizse, cihaz o an çalışan aletleri ayırt edebilir. Şöyle ki, 0.0001sn: 323 Watt 0.0002sn: 322.43 Watt 0.0003sn: 322.33 Watt 0.0004sn: 322.41 Watt 0.0005sn: 323 Watt 0.0006sn: 322.43 Watt 0.0007sn: 322.33 Watt 0.0008sn: 322.41 Watt Şimdi burada 0.004 saniye aralıkla devam eden bir düzen var dikkat ettiysen ve cihaz bunu biliyorsa, ayırabilir gibi. Ama emin olamıyorum çünkü elektrikli cihazlarda böyle benzersiz bir düzen var mı bilmiyorum. Elektrik tüketimi karakteristik midir yani? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SeaGle Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Sanmıyorum. Aynı bile olsa şimdi bi buzdolabı boştayken ayrı, soğutma sistemi devredeyken ayrı dalgalanma da yaratır. Hatta soğutma kademesi değişince de değişir o dalgalanma aralığı, sabit olsa bile dalgalanma olayı. Alet içindeki kademelere göre bile değişebilir dalgalanma aralığı, dalgalanma olayı varsa tabi. Ütü örneği de verilmiş mesela. Yani diyelim ki sabit bi dalgalanma aralığı var aletlerin, ama o zaman da buzdolabı 3. kademede, ütü pamuklu kademesinde, fırın 200 derecede, klima 22 derecede falan gibi sabitleme gerekir bence. Ki belli bi aralıkta dalgalanma olayı da yoktur tahminim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SeaGle Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 ne çok dalga dedim ha. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Bu dalgalanma olayını ben attım zaten şu an ortaya, aklıma başka bir şey gelmedi o yüzden :) Of bi bilen çıksa ya çok merak ettim lan. Nasıl oluyor böyle bir şey? Herifler beni mi yiyor, yoksa cidden mümkün mü bu yazılım çözümü. Çok enteresan. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SeaGle Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Ya daha karmaşık bi tanıma sistemi olabilir. O an çekilen gücü, akımı, işte ne bileyim daha başka parametreleri, işte misal 5 dk da bir artıp azalıyorsa diyebilir ki buzdolabı çalışıyor, termostata göre ayarlıyor, ya da klima çalışıyor vs Bİçok parametreyi birleştirerek bi sonuç üretebilir ama bunu biz burda çözemeyiz kısıtlı elektrik bilgimizle bence. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
throine Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 "roket adam" said: Hayır, sensör ile değil. Sensörle her türlü yaparsın zaten. Tamamen uzaktan oluyor bu, elektrik çıkışının son noktasına taktığın, geçen elektriği ölçen bir cihazdan. Nasıl sensörsüz diyebiliyorsun ki? Kabloları elleyerek mi, dilini değdirerek mi anlayacaksın (ciddi bir soru ve cevabını da merak ediyorum) Yok tali tablodan ölçücem diyorsan o iş zor. Toplam tüketimi bilerek kim ne çekiyor ya da bu gücü hangi alet çekmiş bilemezsin. MIT'den Oppenheim gelse yapamaz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Evet, tamamen toplam tüketimi ölçerek yapılıyor bu. Tabii endüstriyel düşünmeyin, ev kullanımı için düşünelim şimdilik. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
throine Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 SeaGle said: Sanmıyorum. Aynı bile olsa şimdi bi buzdolabı boştayken ayrı, soğutma sistemi devredeyken ayrı dalgalanma da yaratır. Hatta soğutma kademesi değişince de değişir o dalgalanma aralığı, sabit olsa bile dalgalanma olayı. Alet içindeki kademelere göre bile değişebilir dalgalanma aralığı, dalgalanma olayı varsa tabi. Ütü örneği de verilmiş mesela. Yani diyelim ki sabit bi dalgalanma aralığı var aletlerin, ama o zaman da buzdolabı 3. kademede, ütü pamuklu kademesinde, fırın 200 derecede, klima 22 derecede falan gibi sabitleme gerekir bence. Ki belli bi aralıkta dalgalanma olayı da yoktur tahminim. Bu "dalgalanma" olayını ben de anlamadım abicim aletler çalışırken neyi dalgalandırıyor bir anlatın. Aletin dalgalanması ne demek olm. :) Değişen elektrik tüketimi değerini falan mı kast ediyorsunuz? sdf Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SeaGle Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Varsayım üzerinden gidiyoruz işte ehüeh Roketin aradığı şey de o zaten, "böyle karakteristik bi grafiği var mı elektrikli aletlerin, onları birbirinden ayırabilmemizi sağlayacak şekilde?" diyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Evet, çok çok çok kısa sürede değişen elektrik tüketiminin düzenli olup olmayacağını, dolayısıyla her cihazda karakteristik bir özellik olup olmadığı iddiasını attım ortaya ama tamamen popommdan uydurduğum bir şey bu. Yani asıl soru ilk mesajdaki soru. Bu varsayım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
throine Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Osiloskop var AC sinyalini işleyen bir alet olarak ve o dediğiniz tali tabloya bağladığınızda ekranda göreceğiniz tek şey sinüs dalgası olacak. Başka bir şey göremezsiniz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
throine Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Niye kasayım ki? Problem ne? O an hangi alet çalışıyor bu öğrenilecek. Çözüm ne? Her aletin gücü çektiği yere gerekli sensörler koyulacak ve buradan gelen bilgi işlenerek o an hangi aletin çalıştığı belirlenecek. Bırakın olm varsaymayı gidin karı kız gezin dolaşın. Vaktini başka şeylere harcayın. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Ya abicim sensör dediğin olayı sağa sola yerleştirdin mi onun bir dünya derdi var. Kablosuz çalışıyorlar, bunun o aletle iletişimi vesairesi, bir de üzerine çözümü daha da pahalılaştırması sözkonusu. Zaten çözümün olayı bu, biz bunu algoritmayla yapıyoruz diyor sensör falan ekstra para. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SeaGle Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 sensör diyeniniz de tatava Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Abi çoğunuz no-lifersınız, buradan başka arkadaşlarınız yok denecek kadar az. Her aktiviteyi buradan arkadaşlarınızla yapıyosunuz. Mühendislik kültürünüz yok. Çalışan cihazları tanıma kültürünüz yok. Kafanız tek bakış, ceyran çeşitliliğine hazır değilsiniz. Biliyorum diyeniz de tatava. Tüm ceyranı bilirim diyo, ara sokakta bir yüksek gerilim labaratuvarına uğramamıştır mesela. Duyulmuş trafoları biliyordur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
throine Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 "roket adam" said: Ya abicim sensör dediğin olayı sağa sola yerleştirdin mi onun bir dünya derdi var. Kablosuz çalışıyorlar, bunun o aletle iletişimi vesairesi, bir de üzerine çözümü daha da pahalılaştırması sözkonusu. Zaten çözümün olayı bu, biz bunu algoritmayla yapıyoruz diyor sensör falan ekstra para. Süpersin abi sensörsüz veri toplayıp bunu yazdığın algoritmayla işlemeyi düşünüyorsun ne diyeyim ki daha? Başarılar. Artık dilinle yoklarsın elektriği neymiş ne kadarmış neyse artık sonra DSP chipine de gerek yok atarsın hafızaya, beyin bedava, bedava ya, niye taşıyorsun ki? Dilinle algıladığını beyninle işlersin. Sonuçlarını da elle yazarsın. Oldu bitti valla. Evet haklısın bak bu haliyle benimkinden daha az maliyetli oldu. :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2011 Allah allaah, sensör derken sen şundan bahsediyorsun: her elektrik tüketen aletin arkasına bir sensör tak, hepsi elektrik tüketmini ana üniteye raporlasın, ana ünite de "aha bu bu kadar elektrik harcıyor bu bu kadar" diye görselleştirsin. Benim dediğim tamamen merkezi bir çözüm. Cihazlara müdahale etmiyorsun, arkasına bir şey takmıyorsun, yalnızca evin tüm elektriğnin toplandığı elektrik sayacı gibi bir aletin var, o alet elektrik tüketimini raporluyor ve nasıl oluyorsa bir şekilde cihazları o "toplam" tüketimden ayırabiliyorr. Sensörsüz derken, uç noktalarda senssör yok yani. Elindeki tek veri son çıkıştaki toplam elektrik tüketiminin raporu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar