Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Çanakkale Anma Törenleri Türklere Kapalı

cetintas

Öne çıkan mesajlar

Bir kere babamla konuşurken ona "sanırım bazı insanlar sadece farklı olmak için Atatrük'e saldırıyor, aman Atatürk çok kötü ama şöyle kötü diyolar" demiştim. Adam şaşırmıştı "Hala var mı lan onlar? Bizim gençliğimizde de vardı sonradan akılları başlarına geldi" demişti.

Geçecek hacı bu halleriniz merak etmeyin.
Sosyal ağlarda paylaş

@liberal: tartisacak bisey yok ortada, uzay keki sayesinde konu amacindan baya sapti kemalizme geldi

ilk mesajin kemalizmle uzaktan yakindan ilgisi olmadigini not dusmenin sebebi buydu ama yetmedi

ara gazini alan bi arkadas "ataturkun olumunden once kemalizm felan yoktu irkcisiniz siz" diye biseyler geveledi (bu safhada ben konunun kemalizmle alakasi nedir hala cozebilmis degilim tabii)

toparlamaya calisiyor simdi ama i-ih pek olmayacak gibi
Sosyal ağlarda paylaş

Abi bak hala kendini bir üstün sanma havaları, kısa cevap vereyim karizmatik olayım çabaları.

Adam yerine koyuyoruz dediklerini ciddiye alıyoruz bari anlat bize derdini , fikirlerini, olayı nasıl ele aldığını biz de okuyalım. Şu an ne yazık ki dediklerini destekleyecek bir bilgisi olmayan bir adam görünümündesin. Tabi bu umrunda olmayabilir ama biz seni ciddiye alarak bir saygı gösterdiysek senden de aynısını yapmanı beklemek doğal bir isteiğimiz.

Eğer arkada Wikipedia açıksa ekstra süre de isteyebilirsin ama çabuk iste.
Sosyal ağlarda paylaş

hayır adamlar bunlar Atatürk'ten önce de var mı zannediyor da sallıyor anlamıyorum. Su an sahip oldukları her hak, o zaman bu adam tarafından verilmiş.

"Savaşı süper kahraman olarak Atatürk tek başına kazandı" muhabbeti değil, getirilen felsefi,fikri siyasi sistem teşkil eden kavramlar(doktrin de derler) olarak verilen haklar

Detay

Cumhuriyetçilik

Cumhuriyet; egemenliğin halkta olduğu devlet yönetimi demektir. Cumhuriyet, demokrasinin bir uygulama şekli olup halkın kendi kendini yöneterek, yönetimde söz sahibi olduğu rejim demektir.

Cumhuriyet yönetimi 1923 yılından itibaren Anayasa'ya eklenmiştir ve Anayasa'nın birinci maddesidir. Anayasa'nın ikinci maddesinde de Cumhuriyetin nitelikleri belirtilmiştir. Buna göre Türkiye Cumhuriyeti:İnsan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, Demokratik, Laik, Sosyal bir hukuk devletidir.

Milliyetçilik

Atatürk’e göre millet; geçmişte bir arada yaşamış, bir arada yaşayan, gelecekte de bir arada yaşama inancında ve kararında olan, aynı vatana sahip, aralarında dil, kültür ve duygu birliği olan insanlar topluluğudur.

Halkçılık

Devlet, vatandaşın refah ve mutluluğunu amaçlar. Vatandaşlar arasında iş bölümü ve dayanışmayı öngörür. Ulusun devlet hizmetlerinden eşit bir şekilde yararlanmasını sağlar. Atatürk’ün halkçılık ilkesinden anlaşılan; toplumda hiçbir kimseye, zümreye ya da herhangi bir sınıfa ayrıcalık tanınmamasıdır. Bütün herkes kanun önünde eşittir. Halkçılık ilkesine göre; hiçbir kimse başkalarına karşı din, dil, ırk, mezhep veya ekonomik açıdan üstünlük sağlayamaz.

Laiklik

Laiklik, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması demektir. Diğer bir tanımlamayla da devlet düzeninin, eğitim kurumlarının ve hukuk kurallarının dine değil akla ve bilime dayandırılmasıdır. Ayrıca din işleri kişinin vicdanına bırakılarak din özgürlüğü sağlanmıştır.

Devletçilik

Devletçilik ilkesi, devletin gerekli gördüğü alanlarda devletin gelişmesi ve yücelmesi için yapılan çalışmalardır. Atatürk’ün devletçilik ilkesi; Türk toplumun ulaşmak istediği çağdaş ve modern bir düzen için gerekli olan ekonominin güçlendirilmesi ve ulusallaştırılmasıdır. Devletçilik ilkesine göre, devlet ekonomiyle ilgili olarak doğrudan doğruya müdahale yapabilir. Ekonomik teşebbüsler sadece devlet tarafından yapılmayacak, özel teşebbüslere izin verilecek fakat hiçbir özel teşebbüs devlet kontrolünden ve teftişinden çıkamayacak.

İnkılapçılık

İnkılapçılık, Türk ulusunun çağdaşlaşması yolunda yapılan Atatürk devrimlerinin benimsenmesi, geliştirilmesi ve her türlü tehlikelere karşı korunmasıdır.

Sosyal ağlarda paylaş

Paticik'te böyle konuların nereye vardığını daha önceden bildiğimden herhangi biriniz rage krizine girip Mars'a örnek toplamaya gitmeden önce şunları demek istiyorum.

Evet kabul ediyorum. Kemalizm, Atatürk hayattayken onun tarafından tüm hatlarıyla doktrinleştirilmiş bir öğretidir, adeta bir dünya görüşüdür ve evrenseldir. Yalnız bu doktrin nerede bilmiyoruz ve elimizde şu an için sadece 6 tane ok var.. Ayrıca dünyada bizden başka kendini Kemalist diye nitelendiren bir insan yok. Bunun da nedenini biz de bilmiyoruz. Oysaki...?
Sosyal ağlarda paylaş

Heh işte bak şunları 2 sayfa önce deseydin şimdi ne güzel konuşuyorduk, çay bile koymuştum belki.

Edit: Neden dünyada başka insanların olup olmamasına bu kadar takıldığını tam anlayamıyorum. Dünyada başka Stalinist de yok, bildiğim kadarıyla kendi siyasi görüşünü Cumhuriyetçi diye ifade eden de pek yok. Ama bunlara rağmen Estel'in de dediği gibi (ki kendisinin siyaset bilimi okuduğunu düşünürsek şu konuda mesaj yazan en donanımlı adam bu alanda) dünyada bu modeli uygulayan bazı sömürge devletler olmuş. Atatürk'ün amacı tüm dünyayı birleştirmek değil Türkiye'yi kurtarmaktı ve bu yüzden belki asla tüm dünyaca kabul edilecek bir şekilde de dizayn etmedi doktrini.
Sosyal ağlarda paylaş

Aket-Atum said:

Edit: Neden dünyada başka insanların olup olmamasına bu kadar takıldığını tam anlayamıyorum. Dünyada başka Stalinist de yok,

Bak mesela Stalinizm, aynı şekilde Leninizm diye bir şey de var ama unutma ki Lenin Marksist bir liderdi aynı şekilde Stalin'de ve kendilerini hep böyle tanımladılar. Bu saydıklarımız (stalinizm, leninizm) bir dünya görüşü, düşünce sistemi olmaktan uzak şeyler, olamayacak kadar da dar kavramlar. Bunlar olsa olsa dönem hareketleri olur. Söz konusu liderleri hayattayken popülerliği olur ve onlar öldükten sonra ya da iktidarı bittikten sonra birer anlamları kalmaz.

Ek: Bir şey gerçekten bir dünya görüşüyse, çok geniş şeylere cevap verebiliyorsa politikadan tut toplumsal yaşamdan ekonomiye kadar (marksizm, liberalizm gibi mesela)bu şey afrikadaki adamın da görüşü olur, fransızında, rusun da. Hatta senin de. Ama ne kemalizm ne stalinizm ne de leninizm şu saydığım şeylere cevap verebilir ya da bir insanın dünya görüşü olabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

evet bişeyler biliyorum bu hususlarda ama benim adım referans değil.

bandung konferansı hakkında biraz araştırma yapan, neyin neden toplandığını, toplantının sonuçlarını görüşme tutanaklarını falan okuyan görür zaten kemalizm'i bile içinde.

özellikle kemalist ekonomi modeli gelişmekte olan 3. dünya ülkelerine emsal teşkil etmek açısından önemli bir yer tutmuştur siyaset tarihinde.
Sosyal ağlarda paylaş

throine said:

abi anladık, orta yaştasın, muhafazakar milliyetçisin ve bir bilgisayarın ve internet bağlantın var. böyle topikler DH'de açılır orada hit alır, ciddiye alınır daha çok ama.
(td)
sipeyskeyk said:

Yine bir CETIN TAS komedisi :) Gelmesin tabi GAVURLAR dimi, anmasınlar şehitlerini, dostluk falan olmasın. Kemalistler olarak görevimiz bütün emperyalistler ve onların maşaları ile kanlı bıçaklı olmak.
(td)
Sparkcaster said:

günlük fikir üretmeyip kemalizme bok atma başlığımıza hoş geldiniz
tonla insan sayenizde aydınlandı
(tu)
Sosyal ağlarda paylaş

Cetin tas komedisi ve fistan gereksizliği.

pati her geçen gün daha iyi bir hal alıyor.

kemalizm millete işkenceye kılıf olmamış olsaydı yıllardır hiç kötü yanı yoktur derdim ben de. Sizin hatanız eleştirmek ile düşman olmak arasındaki farkı bilmemeniz. Kemalizm is shit demiyor kimse, ismet inönü den başlayarak kemalizm BASKI ARACI ve/veya kişisel çıkarlar için maske yapılmıştır. Halkın bir kısmı da kemalizmden soğumuştur. Bu Atatürk'ün hatası değil, mirasının içine edenlerin hatası. Ama tabi bunları söyleyince "şakirt" oluyor insan, siz bu kafayla devam edin.

edit: Ayrıca kemalizme en çok zarar veren kurum bizzat türk ordusudur. Kemalizmi koruyacağım bahanesiyle ülke yönetmeye kalkan ordu sağolsun, "öteki" diye adlandırabileceğimiz çoğu insan Atatürk devrimlerinden soğumuştur.
Sosyal ağlarda paylaş

burda dusmanin ne isi var, ne diye milli amrslarini okuyorlar filan diyebilmek ve sonra ben ataturkcuyum demek nedir ben size soliyim

ataturkun gidip mezarina isemek gibi bisidir, ataturku zerre anliyamamis tiplerden anca bole bisi cikar ki aydinli kdergisi denmis yadirgamadim cok

hitlerin sosyalistligi kadardir perincek ve tayfasinin ataturk sevgisi
Sosyal ağlarda paylaş

Benim için Kemalizm olsa olsa Kemal yanlıları gibi bir anlamı olur ancak. Yani bir siyasi liderin destekçileri gibi. Ama ne oldu?
Siyasi lider öldü, baktılar bu Kemalizm dalgası onun ölümüyle bitmeye başladı ve bir takım çıkarlarını korumak için bu sefer bunu alıp kendilerince ideoloji haline getirmeye çalıştılar, yasalarla da kendilerine zırh yaptılar bir nevi. Söz konusu insan ölmüş bu dünyadan gitmiş siz hala 21. yüzyılda desteklediğiniz şeyin bizzat Atatürk'ün görüşleri olacağını mı sanıyorsunuz? Gerçek şu ki Dead Man Can't Talk?

Dünyanın her yerinde böyledir bir siyasi lider ölür onun destekçileri de düşünceleri de zamanla yok olur. Ama sen bunu bir siyasi lider taraftarlığı olarak kabul etmeyip bunu adeta bir hayat görüşü, bir ideoloji yapmaya kalkarsan orada işler karışır işte. Sonra bize neden ırkçı, faşist diyorlar dersiniz. Çünkü Kemalizm bir ideoloji/dünya görüşü değildir, bir doktrini yoktur. Cevap veremediği konular çok olduğundan egemen güç bunu abuse edip kendi çıkarları doğrultusunda yorumladı hep.

Ciddi ciddi ömrünün neredeyse tamamını asker olarak geçirmiş birinden insanlara dünya görüşü olacak kadar bir öğreti çıkmasını mı bekliyordunuz? Gerçi aramızda Atatürk'ü übermensch olarak görüp bunu da iddia eddecek olanlar vardır.
Sosyal ağlarda paylaş

ataturk hayatinin tamamini asker olarak gecirmedi, vahdettin egri cagirdiktan sonraki istifadan sonra bir daha uniformasini giymedi, ordu komutanligi yapmadi, meclis baskanligi yapti

ne zama nbaskomutanlik kanunu cikarildi, meclis "bizi bu maceraya sen soktun temizle" dedi, o zaman son derece basit bir uniforma giydi, izmirin kurtulusundan sonra baskomutanlik kanunu bitince cikardi gene, birdahada omru boyunca uniforma giymedi

hep verdigim ornektir hemde, yasadigi cag ise aksine develt adamliginin bisiler ispat edebilmek icin askerlige soyundugu bir cag, 1, dunay savasi sonrasi avrupa ulkelerinin basian patir patir fasist diktatorler cogu zaman secimle gelirken, bu siviller kendilerine saaasali uniformalar diktirip asker modunda gezerken ataturk bir asker (ekliyim son derecede basarili bir asker) olarak uniformasini cikartti atti

ataturkun niyetini anlamaniz icin bundan fazlasian gerek yok zaten

eger ataturk kendini yeni halife ilan edip hanedanini kursaydi, hic bu laiklikti, bilimsel dusunce idi, demorkasi, vatandaslik haklari vs vs gibi konulara girmeseydi bugun kendisini yerli yersiz elestiren ayaktakiminin bir numarali kahramani olurdu
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...