Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

4 bilinmeyenli ilk iş görüşmem

madjid

Öne çıkan mesajlar

merhaba arkadaşlar,
haziranda matematik bölümünden mezun oluyorum. bu yüzden yavaştan iş başvuruları yapmaya karar verdim bi iki hafta önce, birinci amacım "deneyim", ikincisiyse "para". nette gezinirken tesadüfen "spss bilen eleman aranıyor" diye bi ilana rastladım, yol+yemek+maaş yazıyordu bi de, matematik dememin amacı da bunu açıklamak içindi. aldığım istatistik derslerinde spss programını kullandık sürekli, sınavlar o programın üzerinden yapıldı falan filan, programı ve ne işe yaradığını bilmeyen bi patinin bilmesine de gerek yok bence. asıl mevzu bu ilana başvurduktan sonra gerçekleşti.

2 adet telefon vardı ilanda, birini aradım açmadı, diğerisiyse hemen açtı. sordu soruşturdu adam, ne kadar biliyorsun bu programı, projeler yaptınız mı falan şeklinde, yani benim spss bilgimi anlamak istiyordu. ben de anlattım detaylıca, adam olumlu yaklaştı, iyi falan dedi, 1 hafta sonra aynı gün tekrar ara dedi. 1 hafta sonra aradığımda bu sefer adam açmadı, diğer numara cevap verdi bu kez. bi bayandı, daha detaylı sordu soruları, her şeyi baştan aldık falan, tamadır yarın gel görüşelim dedi. mecidiyeköyde alisamiyenin karşsında x apartmanında 2. katta bi ofisimiz var, binanın önüne geldiğinde çaldır ben seni alırım dedi.

ertesi gün gittim, binanın önündeyken telefonunu çaldırmadan evvel, binadaki iş yerlerinin tabelalarına baktım ama alakasızdı hepsi ve onların katında tabela falan yoktu. neyse görüşme başadı, 1 hafta önce görüştüğüm adam ve kadınla, aynı soruları tekrar sordular ben de aynı cevapları tekrar verdim, memnun kaldılar, ben de memnun kaldım falan. ikisinin de adlarını biliyorum fakat soyadlarını bilmiyorum bu arada. neyse her şey güzel gitti, sürekli firma veya kişilerden projeler alıp spss programıyla o projeleri raporladıklarını söylediler, benim de proje başına ücretimi alacağımı ilave ettiler. bi tane de hoca varmış marmara üniversitesinden, onunla birlikte iş yapıyolarmış, adam türk hava yollarında spss anlatıcakmış, ben de onun asistanı olucakmışım ilk etapta, yani o hoca değil de ben anlatıcakmışım spss'i ve az önce bahsettiğim projeler bir de. anlatacağım derslerden de ücret alıcakmışım. benim için gayet iyi bi başlangıç olabilir diye düşündüm. ardından 1 hafta sonra hoca buraya gelicek seni bir de onunla görüştürcez dediler, o da onay verirse hemen başlarsın zaten dediler. bu arada maaş'a bağlanmamın 2-3 ay alacağını ve bu süre zarfında da yukarda bahsettiğim şekilde kazançlarımın olacağını söylediler. bitti görüşme ayrıldım ofisten.

metrobüsle dönerken aklıma düştü, ulan ne bi kartvizit var ne de bir şirket ismi, kim bunlar diye geçirdim içimden. tabi şirket ismini, hocanın adını ya da görüştüğüm o 2 kişinin soyadlarını sormayı akıl edemeyecek kadar sersem veya aptal biriyim. neyse ben binada tabelalara bakındığımı söylemiştim, bina adı ve numarası, üzerindeki tabelalar falan hepsi aklımdaydı. eve varınca internetten hemen araştırmaya koyuldum, o binada spss ile akalı olabilecek hiçbir firma yoktu, biri ehliyet kursu diğeri tercüman vs.. ardından kadının ve benim telefonum t.cell olduğu için, t.cell'e numaranın kime ait olduğunu sordum ve alakasız bi herif çıktı telefonun sahibi olarak. diğer numaranın sahibineyse rehbere kayıtlı olmadığı için ulaşamadım. kadını aramak istedim ama geç olmuştu, mesaj attım ama mesaj ulaşmadı, daha doğrusu hangi hatta mesaj atsam iletim raporu gelir ama iletildi raporu gelmedi, iletilmedi raporu da gelmedi, bi daha yolladım ama gene olmadı. görüşme geçen hafta gerçekleşti ve hoca da bu hafta geldiğinde beni arayacaklardı ama hala bi ses yok. şunu da eklemeliyim, ofis vasat bi ofisti görsel olarak.
işte aklımda bi dolu soru işareti var,
ortada gerçekten bi şirket var mı?
varsa bu adamlar gerçekten bu işi mi yapıyor?
yoksa da yine bu işi mi, başka bi iş mi yapıyorlar?
dolandırılıyorsam, nasıl bi dolandırıcılık olabilir bu?
vs

not: dolandırılmaya bile razıyım, ama dolandırıcıkları sadece paramı vermeyecek olmaları ise, en azından tecrübe olur :)

şimdi sizin görüşlerinizi almak istiyorum
Sosyal ağlarda paylaş

Sırf öyle dedin diye okudum.
Bence bi cinslik olabilir hoca'yla bile çalışıyo olsalar belki öyle hocanın çalışma yetkisi yoktur felan. Bunlar da şirket felan değildir muhtemelen.
Bi de maaş bağlamaları 2-3ay sürecekmiş baya bi kolpa geldi bana.
Sosyal ağlarda paylaş

vaperon said:

Ne diyeyim. En azından şirketin ismini sorsaydın. Ciddi heyecan yapmışsın... :D

Bir de (hiç ihtimal vermiyorum onu da sorduğuna ama :D) Marmara'daki hocanın ismi nedir? Hangi bölümdendir?

:) doğru tahmin ettin, sormadım adını, ama onlar ekonometri bölümünden bi hoca olduğunu söylediler.
Sosyal ağlarda paylaş

Polyushka said:

''not: dolandırılmaya bile razıyım, ama dolandırıcıkları sadece paramı vermeyecek olmaları ise, en azından tecrübe olur''

para mı verdin bi de ?

yok ya, çok haklı olarak yanlış anladın, o anlama da gelebiliyormuş sen yazınca farkettim :) para falan vermedim dediğim gibi, onlar "çalışmaya başladığımda kazancımı vermezlerse" anlamında söyledim onu.
Sosyal ağlarda paylaş

saolun arkadaşlar, ortak görüş benim de düşündüğüm gibi bi kıllık olduğu yönünde, ama ola ki yarın veya cuma günü ararlar da çağırırlarsa napıyım sizce, gidiyim mi korkusuzca? :) belki de fevkalade temiz, sadece işini yapmaya çalışan insanlardır bunlar ha? :) ciddiyim sorumlarımda bu arada.
Sosyal ağlarda paylaş

ne yap et bi işe gir. sakın yaratıcılığını kullanma, hata yaptığında köpek gibi cezalandırsınlar, pati ver komutu öğretir gibi disiplin baskı uygulasınlar, sonra efendini memnun ettiğin zaman maaşını alınca hehe zamanımı başkasının emeğini değerlendirmek için harcadım ama değdi de.

Bunu diyen adam şirket tabelasını niye umursuyo gel bana çalış allasen. Toplumun belli sınıfları var aslan, bu zihniyetle geleceğin yok senin.
Sosyal ağlarda paylaş

Sahasrara said:

ne yap et bi işe gir. sakın yaratıcılığını kullanma, hata yaptığında köpek gibi cezalandırsınlar, pati ver komutu öğretir gibi disiplin baskı uygulasınlar, sonra efendini memnun ettiğin zaman maaşını alınca hehe zamanımı başkasının emeğini değerlendirmek için harcadım ama değdi de.

Bunu diyen adam şirket tabelasını niye umursuyo gel bana çalış allasen. Toplumun belli sınıfları var aslan, bu zihniyetle geleceğin yok senin.

5kere okudum da ne demek istediğini anlamadım hala, biraz daha açık yazabilir misin, anlamak istiyorum da..
Sosyal ağlarda paylaş

o nası bi iş ya. ilan veriyolar arıyosun adamlar x şirketi buyrun diye de açmıyor. tabela yok demişsin, ufak danışmanlık firmalarından olabilir bi ihtimal.

şahsen bana çok sakat geldi.

haziranda mezun olacam diyosan bi an önce askere git derim. iş görüşmelerine gidince anlayacaksın önemini. ama hedefin küçük şeylerse askerlik problem olmaz girer çalışırsın bi yerde 1 sene sonra cıkar bi sene de başka yerde çalışırsın falan.

neyle ilgili çalışmak istediğine iyi karar ver. ona göre iş ara.
kariyer.net 1 numara sonra yenibiriş ve secretcv ye falan bakarsın. kariyer sitelerinden iş mi bulunur lan diye düşünenler olabilir, ben tüm işlerimi buralardan buldum.

nerden mezun olacaksın? ne üzerine çalışmayı düşünüyosun? söyle de biraz bilgi verelim. zamanında bizi yönlendiren olmadı sen de kalma ortada napacam lan diyerek.
Sosyal ağlarda paylaş

madjid said:

saolun arkadaşlar, ortak görüş benim de düşündüğüm gibi bi kıllık olduğu yönünde, ama ola ki yarın veya cuma günü ararlar da çağırırlarsa napıyım sizce, gidiyim mi korkusuzca? :) belki de fevkalade temiz, sadece işini yapmaya çalışan insanlardır bunlar ha? :) ciddiyim sorumlarımda bu arada.

Bir kıllık olmama olasılığı da var. Küçük şirketler veya başka illerde ofis(şube) açanlar bazen tabelası bile olmayan yerlerde çalışabiliyor.

Benim ilk çalıştığım yer böyle biryerdi. Ankarada 15 kişi civarında çalıştırdıkları bir ofisleri vardı. İstanbulda iş alana kadar düşük maliyette iş yapmak istedikleri için küçük bir firmayla aynı daireyi paylaşıyorlardı. İkisinin de ne tabelası vardı ne de orada o firmaların olduğunu gösteren herhangi başka bir işaret.

Kısacası kolpa olmama ihtimali de var. Yeni mezun biri olarak verdikleri paraya ilk etapta pek bakma. Zaten askerliği de henüz yapmadıysan yüksek alma şansın düşük. CV'ne yazacağın adam gibi 1 yıllık tecrübe edinip askerliği de bitirdikten sonra adam gibi biryerde daha kolay iş bulursun.
Sosyal ağlarda paylaş

Kardeşim, böyle ne idüğü belirsiz adamın ve kadının işine girilmez. Ne ki bu kadar gizem?
Sen beni dinle.
Ararlarsa yok arkadaş, çalışmıyorum sizinle de(bak bir işe girmeden seni işe almak isteyenlere hayır deme eğitimi yapmış olursun, sakın küçümseme, bizim yetişme tarzımızdan mıdır, genetikten midir, öyle hele yeni mezun adamın HAYIR demesi zordur, zaten o yüzden yeni mezun çocukların etinden, sütünden, kemiğinden yararlanmak adetidir bizim ahlaksız patronlarımızın). Arada bir-iki arkadaş organ falan demiş ya, vallahi olur mu, oılur. Akıllı ol. Daha adam gibi işlere başvur. Kastırma bu kadar,ilk önüne çıkan işe atlama. İlk işine girmeden önce becerbilirsen mümkün olduğu kadar çok iş görüşmesi yap. Heee, sana bunu diyen bendeniz Kadıköy Anadolu Lisesi ve İTÜ Kimya Mühendisliği mezunuyum, 31 Ocak'ta işten kovuldum, evde oturup tercüme işleri yapıyorum. İş aramıyorum, arasam da bulamayacağım çünkü. Ve bulsam da 38 yaşıma kadar yeter sömürdüler beni kardeşim, gittiği yere kadar böyle devam. Yani hayata atılmak üzere olan sana tavsiyem özellikle iş konusunda vereceğin kararı çok ince ele, sık doku. Çünkü bu düzenin dişlilerine nasıl olsa kendini kaptıracaksın, kaptırdıktan sonra da nasıl olsa o düzen seni oradan oraya vuracak. Bari ilk gireceğin işin sana mümkün olduğu kadar çok şey öğretsin, verebiliyorsa para da kazandırsın.
Gitme o Ali Sami Yen'in karşısına...
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...