Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

1 Million Workers. 90 Million iPhones. 17 Suicides. Who's to Blame?

GERGE

Öne çıkan mesajlar

• 11 ay sonra ...
Bu olay üzerinden kapitalizm eleştirisi yapmayı anlamıyorum hatta GERGE'nin dediği gadget açlığımız öldürüyor kısmına hiç katılmıyorum.

Bu insanları öldüren şey bulundukları ülkenin sınırlarında işçi haklarının rezil durumda olması. Bugün kapitalist ülkelerde işçi hakları çok çok iyi durumda. Endüstrileşmenin ilk dönemlerindeki uygulamaları saymazsak şu an çok iyi durumda yani. Kapitalist ülkelerde işçi hakları zamanla giderek çağının en iyisi durumuna gelmişken güya emekçinin yanında olan sözde sosyalist rejimlerde ise tam tersi 100 yıl geçse de hala rezil durumda kalmış. Pek bir ilerleme yok.
Kendine sosyalist diyen ülkelerde işçi haklarını geçtim zaten genel anlamda insan haklarından ve demokrasiden söz edemiyorsunuz bile. Böyle bir ülkenin işçileri onlar.
Sosyal ağlarda paylaş

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/05/Suicide-deaths-per-100000-trend.jpg/800px-Suicide-deaths-per-100000-trend.jpg

üstteki grafik japonyada ülke genelinde 100.000 kişide 20 ölüm olduğunu gösteriyor. buda demek ki 1 milyon kişide 200 kişi ölüm normal değeri. o zaman aslında burdaki işçiler gayet memnun hayatlarından artistlik yapıolar..
Sosyal ağlarda paylaş

yalnız o 200 kişi fabrikandan aşağı atlayıp falan intahar edenler.

bide kapitalizmin işci haklarığını doğurduğunu düşünmekte ayrı komikmiş. amerikanın ingilterenin en vahşi kipitalist zamanlarında insanlık tarihinin en kanlı işci isyanı bastırma dönemleri yasandı. 1 mayıs mayıs devrimiyle değil, şikagoda işci katliamıyla cıkmıs bı bayram.

geciniz.
Sosyal ağlarda paylaş

Cuce said:

bide kapitalizmin işci haklarığını doğurduğunu düşünmekte ayrı komikmiş. amerikanın ingilterenin en vahşi kipitalist zamanlarında insanlık tarihinin en kanlı işci isyanı bastırma dönemleri yasandı. 1 mayıs mayıs devrimiyle değil, şikagoda işci katliamıyla cıkmıs bı bayram.

geciniz.

Bunu zaten ben de dedim endüstrileşmenin ilk zamanlarındaki uygulamaları saymazsak diye. İlk zamanlar vahşi idi. Buna ben de katılıyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Cuce said:

1960lara kadar vahşi idi.

dünyada cocuk işci kullanılmaya baslanmasının sayının artmasının sebebi sosyalist ekonomik modeller değil, kapitalist modeller.

Sosyalist rejim olarak 10 yaşındaki çocuğun günde 18 saat çalışmasına izin veriyorsun kendi yasaların ona hiç bir hak vermiyor ve bu Fransa, Almanya, Amerika, İngiltere gibi ülkelerin suçu oluyor yani?
Sosyal ağlarda paylaş

10 yasında işcileri ufak bunlar madende ufak eyrelre girerler büyük tünel kazmayız kömürleri yuakrı tasırken işte diye madenlere sokanlar bu anlayışı baslatanlar. 60lara 70lere kadar işcilere adam gibi haklar tanımayanlar, 80lerde bile maden işcilerini gün aşırı dövenler fransa ingiltere amerika.

kapizalizmin işcilere hak tanıdığı gibi bir durum yok, bütün derdi tanımamak. sosyal baskılar yüzünden, sovyetlerle takısmaları pr calısmaları iskandınav ülkelerinin yarattığı farklar yüzünden tanınan işci haklarını kapizalizme yüklemek güzelmiş.
Sosyal ağlarda paylaş

Liberal demokrasinin, örgütlenme hakkının, hukukun üstünlüğünün olduğu ülkelerin temeli kapitalizmdir. Bu ülkeler komünist bir ülke olsaydı bu üç şeyden hiç bahsedemezdin bile ki bir de işçi haklarından bahsedelim?

Kimse burada kapitalizm kusursuz demiyor ama konu işçi haklarına gelince kusura bakma ama şu an dünyada kapitalist ülkeler kadar işçilerin güçlü olduğu başka ülkeler yok.

Esenyurt'ta ölen 11 işçi olayını yine liseli komünist kafasıyla değerlendirenler yine suçu kapitalizme bağlamıştı. Oysa türkiye tam anlamıyla dünyadaki diğer ülkeler gibi (Almanya, Amerika, Fransa vs.) liberal demokrasinin, örgütlenme hakkının, hukukun üstünlüğünün olduğu tam anlamıyla kapitalist bir ülke olsaydı bu işçiler çok daha sağlıklı koşullarda yaşayıp, her türlü iş güvenliğinin alınmış olduğu, sağlık güvencelerinin olduğu, çalıştığı her dakikanın hakkını aldığı ve en ufak iş kazasında işverenin anasını ağlatacak durumda olurdu.

Kapitalizmin de eksileri var sen burada sanki kapitalizm kusursuz demişim gibi şeyler üzerinden örnekler vererek gidiyorsun. İşçi hakları bakımından değerlendiriyorum ben.
Sosyal ağlarda paylaş

lan burada babalar anlatıyorlar komünist dönemi..

vallahi o şartları bana sağlasa bir şirket -ya da sana- işinden ayrılmak istemezsin!

ok, adamların sistemi para kazanmaya, planned obsolescence'a falan fırsat tanımadığından teknolojik gelişmelere kapalıydı ve güzelce yıkıldı ama işçi için süperdir.
Sosyal ağlarda paylaş

NolaxThensbane said:

yürü be throine kim tutar seni! güzel abicim ilaç saatin gelmiş hadi alıver şunları sonra tekrar konusmana devam edersin.

Cidden o söylediğim kapitalist ülkeler gibi olsaydık sen de şu an bir makine mühendisi olarak sigortalı bir işte çalışıyor olurdun. Sigortasız ve 700 lirayla değil. :)

Ama doğru gidip ilacımı alayım ben. bye
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...