Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kariyer icin Environment secimi: Open Source / Microsoft ?

xetraynex

Öne çıkan mesajlar

Selamlar,

Not: Bu konu bir "Linux mu Microsoft mu?" sorusu degildir, daha cok "environment" secimidir.

3. sinif yazilim muhendisligi ogrencisiyim. Linux Java C++ C# MySQL SQL Server Oracle PHP ASP.NET vs. hepsi ile calistim hepsi ile yaptigim yazilimlar var. Universiteye girmeden once de zaten uzun suredir ugrasiyordum. Kisaca deneyimim var, butun environmentlari taniyorum ama hic birinde uzman degilim.

Bir konuda "professional" sifatini almak icin kollari sivamak istiyorum. Bu konu da gunumuzde yazilim gelistirme environmentlerinden ya Java (ve J2EE) ya da C# (.NET) olacak. Envorinment olarak dusundugumuzde bu ikisi one cikiyor.

Her yerde denilen "hepsini bil" seklinde bir yanit yazilmazsa sevinirim. Kimse hepsini bilemez. Yoksa Java da biliyorum C# da biliyorum, en bilmedigim dili getirin (tcl filan var boyle degisik kodlanan) tum syntaxini, yapisini filan 1-2 gunde ogrenirim. Ama kac kisi Apache Commons'un Java componentlerinin hepsini biliyorum diyebilir ki? Benim bu konuyu acmamdaki amacim "envorinment"tir.

Turkiyede calismak icin dusunseydim hic dusunmeden Microsoft teknolojileri derdim. Turkiye'de de malum mezun olur olmaz Amerika'dan aricaklar degil. Ama hedefim Amerika.

Microsoft Environment/Technologies:

Kotu tarafi:

1) Bilen cok
Piyasada cok insan Microsoft teknolojilerini biliyor diyorlar, ve sanirim haklilar. Kullanmasi kolay. Visual Studio kullanmayi bildin mi herseyi yapiyorsun. Bu benim degerimi, ileride alacagim maasi ve istenilirligimi (ornegin amerikada bir sirketin beni calistirmak istemesi gibi) azaltabilir.

2) Cok kapali kod
Microsoft teknolojileri cok kapali. Arka planda ne calistigini nasil calistigini gormek benim hosuma gidiyor, bu daha da ogrenmemi sagliyor. Ayrica ne kadar iyi bilirsem o kadar iyi develop ederim.

3) Microsoft korkutuyor?
Microsoft popularitesini kaybedecek diye korkutuyor. Tablet ve telefon piyasasinda tutunamadi.

4) Pahali
Microsoft teknolojileri kullanmak pahali.

5) Platform bagimliligi
Cross-platform olmama

Iyi tarafi:

1) Bu konuyu acmamin nedeni
Bill Gates 21 yasinda, tam benim caglarimda benim dusundugum seyin aynisini dusunmus. Buyrun yazdigi bir mektup burada. Open Source icin diyor ki: Hardware must be paid for, but software is something to share. Who cares if the people who worked on it get paid? Is this fair?

Bu dusunceye %100 katiliyorum. Yani Sql Express gibi kisitli surumu bedava yaparsin, ama asil urunu parali yaparsin. Herkes herseye para veriyor, zevkine paralari dokuyor. Benim kafayi kirip yaptigim urune mi para vermicek? Laptopa 2000TL veriliyor, Windows'a 200TL cok mu?

2) Rahat
Microsoft teknolojileri rahat. Kafayi zorlamaya gerek yok. Tatli tatli calis.

3) Bill Gates'in mantigi
Bill Gates'in dusuncesi ile ilerleyecem. Bana gore de dogru olan mantik. O bu yolu sectiyse, benim de Microsoft yolundan gitmem dogru olur gibi.

4) Dogru mantik
Microsoft teknolojileri ve Microsoft tabanli urunler yapan firmalarin urunleri belki pahali ama, dogrusu da bu degil midir? Ben onlara para vermezsem bana kim versin? Adamlar calismis, calisana hakki helal edilmez mi?

5) Hizli
Sonucta tek platform ile ugrasiyorsunuz - Windows. Java cross platform oldugundan C#'tan daha yavas kaliyor, function call sayisi artiyor filan.

Linux/Open Source Environment/Technologies:

Kotu taraflari:

1) Open Source'ta uzmanlasip commercial takilmak?
Open source camiasinda uzmanlasip commercial yazilim yapmak ne kadar dogru? Yani ben open source yazilim yapmicam. Yaparsam anca kucuk, para getirmicek seyleri yaparim can sikintisindan. Para getirecek yazilimi open source yapmam.

Ben diyorum Bill Gates dogru soyluyor. Sonra "open source teknolojileri kullanip commercial yazilim gelistirirsem ne kadar basarili olabilirim ki?" diye sorguluyorum. Tilki olmaya calisip kumese tavuklarin arasina girmeye calismak gibi.

2) Daha ugrasli
Ugras dedigim aslinda bilgi eksikligi filan degil. Keske sorun bilgi olsa, ogrenmek iyi, guzel. Ama bazi yerlerde hamallik daha fazla oluyor. Microsoft size bir suru isinizi kolaylastiran tool sunuyor.

3) Linux'un pazar payi dusuk.
Ozellikle clientlarda. Serverlarda daha cok kullaniliyor ama server tek basina birsey degil ki. Client yoksa server ne ise yarar.

Merak edenler icin bu site cok faydali. Istatistik hizmetini kullanan herkesin istatistiklerinden, yuz binlerce web sitesinin sonuclari.

4) Yazilimin kodunu acma sorunu var
GNU lisansli bir teknoloji kullanilirsa tum yazilimin kodunu acmak gerekir ki commercial urunlerde feci bir durum. E zaten open source nasi gelisiyor? Ben yaptim actim. Sen benimkini al kullan, ama benimkini kullanacaksan sen de seninkini ac. Tabi sadece GNU lisanslarda boyle.

5) Muhattap yoklugu
Her sirketin basindaki bilgisayar bilgisi word-excelden ibaret mudur kendisine muhattap sirket ister. Linux'tan bu nedenle cogu sirket kaciyor. Parasini veririm ama calisiyor diyor, calismamasindansa. Birsey olursa Microsoft'a tek telefona bakar duzelttirmek. Sen bugun varsin yarin yoksun sirkette, ama o serverlar hep olacak.

Iyi Taraflari

1) Kullanmak bedava.
Istedigini lisans odemeden kullan.

2) Yazilimin kodlarini inceleyebilmek

3) Linux professionallarinin azligi
Az oldugundan daha degerli olmak guzel.
Hatta belki calistigimiz sirkete -patron bak simdi serverlara Linux kurariz yazilimi ona gore yapariz, clientlari Windows yapariz, butceyi azaltiriz- diyip daha degerli ve az bulunur bir eleman olmak ve kurtarilan lisanslara sevinen manager tarafindan daha cok maas ile odullendirilmeye daha layik gorulmek

4) Cross-Platform
Java'nin genis bir kullanima sahip olmasi, mobile filan.

5) Universitelerin tercihi
Akademik insanlar cogunlukla Linux tercih ediyor. Akademik egitim materyallerinin cogu Linux uzerine. Bu guzel birsey tabi ki.

Sizin konu hakkinda dusuncelerinizi de almak isterim arkadaslar. Farkli gordugunuz noktalar, eklemek istedikleriniz vs.
Sosyal ağlarda paylaş

aquila said:

patron hangisi derse o.

Sorun da orada. Ise girmeden adam sana soracak, neyde uzmansin.

Adam sen bunu daha once yaptin mi diyor. Ben MySQL biliyorum yillardir MySQL'le SQL sorgusu yazarim, SQL Server Oracle filan ayni zaten diyince patron, bizimki SQL Server ayni olur mu hic diyor. Ne bilsin o, veya insan kaynaklari SQL Serverin SQL query syntaxi ile MySQL arasinda belki ayda 1 kere 1 saat dokuman okumani gerektirecek fark oldugunu? Database mantigini bildikten sonra hangi SQL olursa olsun relational olduktan sonra nedir ki. Zaten standartlar ile belirlemisler query languagei.

Ondan bir alanda saglam isler yapmak lazim? Bak bu projeyi ben yaptim, teknolojisi bu demek lazim.

Sen iste patron, ben yaparim bende potansiyel var diyince olmuyor.

Isi aldiktan sonrasi hikaye zaten isterse takla at desin ama hedef amerika olunca isi almadan once bunlari dusunmem gerekiyor. Benim gibi hedefleri olan herkes icin boyle.
Sosyal ağlarda paylaş

xetraynex said:

5) Hizli
Sonucta tek platform ile ugrasiyorsunuz - Windows. Java cross platform oldugundan C#'tan daha yavas kaliyor, function call sayisi artiyor filan.

Cok net bilmiyorum ama su dedigin her zaman dogru degil gibi java c# konusunda haklisin galiba ama LAMP (linux-apache-mysql-php) microsoft denklerinden cogu zaman daha hizli diye biliyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

aquila said:

patron hangisi derse o.

bence de bu.

sana ise girerken sormaz kimse hangisinde uzmansin diye, cunku hicbiside uzman degilsin (bende degilim misal, olan bir elin parmaklari kadardir zaten univden mezun olunca).

hele cok buyuk kurumsal sirketler asla istemez su dil bu dil o platform diye, oracleye basvur adam sormaz niye java bilmion diye.

platform bunlar, birgun x ile calisirken yarin y ile calismak zorunda kalabilirsin.

sen istedigini sec, ogren bence.
Sosyal ağlarda paylaş

@Larva

konuyu dagitmak istemiyorum, o hizli veya hizli degil filan diye tartismaya gerek yok. hani amacim onlari test etmek degil.

ama yine de belirtiyim ki

php daha hizli degil. hicbirinde uzman degilim demistim ama php konusunda uzmanim diyebilecek tecrubem var :) ama php ile bir kariyer istemiyorum.

php interpreted, c# compiled. c# direk ezer.

php'yi binary code'a cevirebilirsin, apc filan. ben apc cok kullandim gayet iyi, hatta php 6'nin icinde gelecekmis galiba. o zaman asp.net ile yarisir.

asp.net object oriented. buradan kayip olabilir ama emin ol buradaki kayip buyuk projelerde sana mukkemmel sekilde kazanc saglayacaktir.

php de object oriented ama cogu object oriented mantigi implement edilmemis durumda.

apache desen nginx, lighttpd filan direk dagitiyor apacheyi. event-based web serverlar cok saglam. apache cok hantal.

php'nin hizli oldugu algisi genelde procedural kullanilmasindan geliyor. vbulletinin kodlarini cok incelemisligim var, hantalligin onde gideni. php ile dogru duzgun architectureu olan script yok. olmamasi da normal php buna rahatca izin vermiyor. invision power board yine guzel bir is cikartmisti ama.

izin vermemesinin en buyuk nedeni de object oriented mentalitesinin tam olarak implement edilmemesinden sonra data type olmamasi. hersey string olarak dusunuluyor veya kendi icinde php kendisi hallediyor. bu olay hem islemciye hem de memorye cok yuk bindiriyor.

dolayisi ile asp.net php'yi indiriyor. ama asp.net kullanip windows lisansina para verene kadar o parayla biraz daha server alirsin.

hatta wikipedia neden sql server kullanmiyor da mysql kullaniyor denmisti zamaninda, sql server kullansa daha az serverda calisabilecekti ama bu sefer de lisans parasindan dolayi kafa kafaya gelecekti.

kisaca asp.net iis sql server saglam :)
ama lisans parasi isin icine girince, hele sql serverin lisansi, proje commercial olmadikca asp.net kullanmak mantikli degil. para getirecekse kullanilir. .netin tum nimetlerinden faydalanmak icin de sql server gerekli, mysqlde bir cok seyi code behindda yazmak lazim gerekiyor ki onu da optimize etmek iyi bilgi, deneyim ve zaman istiyor.

ama bu konuyu burada tartismazsak iyi olur.
aciklamamin nedeni sadece konuyu acarken arti ve eksi yonleri gercekten cok dusunmus oldugumu gostermek. hani gelisi guzel yazmadim oraya.

Sosyal ağlarda paylaş

senko said:

aquila said:

patron hangisi derse o.

bence de bu.

sana ise girerken sormaz kimse hangisinde uzmansin diye, cunku hicbiside uzman degilsin (bende degilim misal, olan bir elin parmaklari kadardir zaten univden mezun olunca).

hele cok buyuk kurumsal sirketler asla istemez su dil bu dil o platform diye, oracleye basvur adam sormaz niye java bilmion diye.

platform bunlar, birgun x ile calisirken yarin y ile calismak zorunda kalabilirsin.

sen istedigini sec, ogren bence.

bana sordular selcuk. Microsoft Redmond'dan aranip bizzat bu su andaki yazdigim sikintilari yasadim. gece ruyamda gorup buraya yazmiyorum olum :)

bugun o platformda yarin diger platformda calisanlar coderlar, programcilar. sen adamlara ne kodla dersen onu kodlarlar.

sen ben muhendislik yapacam, bu projenin basinda projeyi adam edenlerden birisi olacam dersen kullandigin platform hakkinda cok saglam bilgin olmasi lazim.

chrome neden qt kullanmadi gtk kullandi biliyor musun? qt daha iyi halbuki. google'in chrome ekibi normal olarak gtk'ya daha yatkin oldugu icin. tabi nokia ile anilmak da istememisler biraz politik olarak ama asil olay, kendi resmi aciklamalari da gtk'ya daha hakim olduklari.

bak ogrenci mantigi ile ornek veriyim, simdi sen hoca ne derse, nerde isterse projeyi o teknolojide dilde yapar getiririm diyon. ornegin web development dersi icin php istiyor hoca. yarin jsp isterse onu da yaparsin eyvallah.

peki sen hoca oldugunda, sen hangi dilde isticen odevi projeyi? dersi hangi dilde verecen? buna karar vermek ne gerektirir? benim kasmaya calistigim bu. buna karar verebilecek bilgiye sahip olmak onemli.
Sosyal ağlarda paylaş

titanguard said:

Turkiye'de mobil yazılım developer cok az var.Istersen ona yönelebilirsin.Şahsen ben öyle yapıcam

benim hedef Amerika ya belirtmistim onu :) (belki Kanada da)
turkiyede ama .net bildin mi is cok. %90 .net'ci kurumsal firmalar.

php mysql dersen de %90 kucuk, tek ofisi olan 5-6 kisilik firmalara kalirsin. genel olarak tabi istisnalar var.

tabi mobil dusuncende haklisin, Objective-c ve Java/android bilirsen onun acik.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben de zaten duyduklarimi yazmistim, web teknolojileriyle pek bi alakam yok zaten. O zaman buyuk projelerin hepsinin php olmasi sadece server lisansindan dolayi oluyor yani, performans degil ana faktor.

Sahsen amerikada bizim okulun kariyer sayfasina dusen software devepeloper ilanlarinin buyuk cogunlugunda istenen nitelik direkman su dili su teknolojileri bilsin diye degil, herhangi bir web teknolojisinde tecrubesi olsun veya database konusunda bilgisi olsun veya object oriented bir dilde ya da script dillerinden birinde tecrubeli olsun gibi falan oluyor genelde. Olay net olarak kullandigin teknolojiye degil, onunla neler cikarabildigine bakiyor yani.
Sosyal ağlarda paylaş

aquila said:

iyi de platformlari bilmek ayri, birini secip bisey yapmak ayri.

birini secip birsey yapmadan, o platforma yillarini vermeden ben o platformu biliyorum diyince human resources'ta takiliyorsun daha.

direk soruyu yaziyorum "peki bu platformda yaptiklarin neler?"

biliyorum da bise yapmadim dersen umut bekleme yani o gorusmeden.
Sosyal ağlarda paylaş

Larva said:

Ben de zaten duyduklarimi yazmistim, web teknolojileriyle pek bi alakam yok zaten. O zaman buyuk projelerin hepsinin php olmasi sadece server lisansindan dolayi oluyor yani, performans degil ana faktor.

Sahsen amerikada bizim okulun kariyer sayfasina dusen software devepeloper ilanlarinin buyuk cogunlugunda istenen nitelik direkman su dili su teknolojileri bilsin diye degil, herhangi bir web teknolojisinde tecrubesi olsun veya database konusunda bilgisi olsun veya object oriented bir dilde ya da script dillerinden birinde tecrubeli olsun gibi falan oluyor genelde. Olay net olarak kullandigin teknolojiye degil, onunla neler cikarabildigine bakiyor yani.

buyuk firmalar genelde istediklerini specify ederler. dusuk pozisyonlar icin specify etmezler, iste staj gibi. zaten o bilgiyi kullanmicak olursun cunku, ayak isi yapacak olursun. specify etmesinin nedeni devam ettirilecek bir projelerinin olmasidir. yeni proje yaptiracak olan firmalar, iste okullar olsun kucuk firmalar olsun isteklerini belirtiler. mesela turkiyedeki "her firmanin bir websitesi olma zorunlulugu" kanunundan dolayi para kazanmak isteyen bir firma webci ariyoruz der. php olsun .net olsun ona farketmez, nasi olsa bir projeyle ugrasip durmicaklar.

bizim okulda da mesela toplam 100'un uzerinde site var tek bir universite sitesinde. her departmanin kendi sitesi var. ogrenci islerinden ogrenci dekanligina hepsinin var. e adamlar demiyor tabi php mysql bilen lazim, web bilen gelsin diyor 100 projede elbet yaptiririz birsey. hani okulda da web sorumlusu olarak calistim, oyle bir kariyer asla dusunemem. sacma sapan isteklerle ugrasiyorsun. ben ugrasmıyordum tabi ugrastim gosterip.

edit: bak google mesela ne diyor web intern icin
http://www.google.ie/intl/en/jobs/dublin/swe/web-developer-intern-eu-headquarters/index.html
herseyi istemiyor cunku seni 1 buyuk projede calistiracak. sen sql bilirsin digeri php bilir digeri iyi dizayn yapar html css ile, mukemmel. veya php bilmezse python kullanirsiniz. kurumsal firma her zaman bunu ister. secenegi koyar, ama en az bir kismini bilmeni ister. istemiyorsa o isten kac zaten, sacma sapan bir istir.
Sosyal ağlarda paylaş

bu arada arkadaslar bu konuyu yazin da birkac yerde baya arastirip okumustum. linuxquestions.org'ta bile "yazilimci olsaydim open source ekmegimi elimden alacagindan kufrederdim. ama destek ile ugrassaydim open source'a tapardim" gibi yanitlar aldim. orada bile "kaliteli ve kurumsal firmalar icin her zaman genis cozumleri ve muhattap olarak karsida bulunabilen Microsoft" yanitini aldim, ki aldigim yer en buyuk linux forumlarindan.

microsofttan daha once ayrilan bazi insanlarin yanitlarini okudum, microsoft yazilim gelistirmede cok superior bir platform ve orada calismayi ozluyorum gibi yanitlar aldim.

iste ilk postumdaki bill gates'in mektubunu da okuyunca bu soru isaretleri tekrar depresti ve sizlerin dusuncelerini ogrenmek istiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Peki neden amerika ya gitmek istiyorsun? Orda kendimi daha fazla gelistiririm, Turkiye'de daha yazilim konusunda bir cok sey oturmamis, liseden mezun olup 2 kursa giden yazilim muhendisiyim diye geciniyor diosan digeceim bisey yok. Ama ekonomik bakimdan daha fazla kazanirim die dusunuosan 2 kere dusun cunku orda hintliler senin isteceyecegin maasin yarisina senin 2 kati calisabiliyor. Bu konuda piyasanin cok dusuk oldugunu bir cok defa duydum.
Sosyal ağlarda paylaş

Bence yanlış soruyu soruyorsun. Ne öğrenirsen öğren, işin sonunda, işe girdiğinde senden istenen bilgi domain'ine sahip olma ihtimalin çok düşük. Hele ki kökleşmiş firmalarda bunu sağlaman imkansız. Çünkü firmanın kültürü, sen istediğin kadar daha iyisini bil, seni ezer. Bu nedenle işe girdiğinde o firmaya göre öğreneceksin. Daha önce de söylendiği gibi, patron ne derse o olur. Bu senin yapabileceğin bir tercih değil. Ne bilirsen bil, sonrasında işe girdiğinde sana yüklenecek bilgiyi azaltamazsın. Haliyle şimdi ne yaptığının çok da bir önemi yok. Sen derslerini kotar, iyi ortalama yap, gerisi gelir.

Mezun olmadan, olmaya çalışanları anlayamıyorum.

Edit: Yapabileceğin en fazla iş ilanlarında seçici olman. Sana sorulduğunda altını doldurabilmen. İlk mesajında da doldurursun gibi duruyor. Haliyle sorabileceğin soru "hangi tür iş ilanlarına başvurayım?" var bir tek. Her ne kadar spesifik ve seçici olsan da, 6 ay işsiz kaldıktan sonra inan ne Microsoft ne Linux'u takarsın kafana. O yüzden boşver.
Sosyal ağlarda paylaş

xetraynex said:

3) Microsoft korkutuyor?
Microsoft popularitesini kaybedecek diye korkutuyor. Tablet ve telefon piyasasinda tutunamadi.

bu arada bu cok da alakali birsey degil. mono cok buyuk bir hale gelmeye basladi. microsoft teknolojilerinde ilerleyip mono ile linux/mac hatta ios/android dunyasina bile acilmak mumkun artik.

bkz mono, monotouch, monodroid
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...