Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İnternete İleri Demokrasi Geliyor


kozalak

Öne çıkan mesajlar

hepimize geçmiş olsun.

PCLabs said:

Ülkemizdeki karar mekanizmalarının özellikle sanal dünyada çok da özgürlükçü bir tutum izlediğini söylememiz bildiğimiz gibi hayli güç. Kapatmalar, kısıtlamalar, yasaklamalar kısacası envai çeşit sansür açık veya örtülü yollardan gırla gidiyor. Ve biz sadece belli başlı on küsur tanesini bilsek de aslında bu topraklarda erişime kapatılan binlerce site mevcut. Binlerce derken, onbine yakın üstelik!

Fakat işin en acısı şu ki, bunlar daha iyi günlerimiz. Çünkü çok daha karanlık bir gelecek bekliyor bizleri. Üstelik bu gelecek, epey kısa bir süre sonra gelecek. Halihazırda BTK tarafından taslak metni onaylanmış bir gelecek bu. Bu geleceğin ismi: İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar Taslağı.


yazının devamı

Taslağın mevcut haline baktığımızda diyebileceğimiz şey şu:

Madalyonun her zamanki gibi yine iki yüzü var. Bu yüzlerden birisi olabildiğince masum. Süslü ifadelerle, belagat sanatının en nadide örnekleriyle halka gösterilecek yüzü bu. Bu yüzde neler var neler. Ahlaki değerlerin yozlaşmaması için deriz, çocuklarımızın sapıklaşmaması için deriz, internetin faydalarını daha iyi farkına varabilmek için deriz. Kısaca deriz de deriz…

Ama bizim işimiz madalyonun diğer tarafıyla. Haliyle o yüze bakalım asıl. Ve tabii bunun için de taslakta yer alan ilgili metinlerden alıntılar yapalım:



Oluşturulacak şey bir ak liste/kara liste uygulaması. Zararlı içerik barındırdığı 'düşünülen' siteler kara listeye girecekken, bu listede yer alacak sitelerin alan adları, IP adresleri, portları yani kısaca tüm bilgileri ISS'lere bildirilecek. Diğer tarafta ise 'beyaz liste' olacak. Beyaz listeye girecek siteler zararsız olarak tabir edilen siteler. Bu listeler gelecek şikayetler ve kurum dahilinde yapılan çalışmalar doğrultusunda güncellenecek. Ve kara listeye alınan içerik direkt olarak kaynağından engelleneceği için bize asla ulaşamayacak. ISS'ler devlet tarafından belirlenen kara listeleri yerel veya uluslararası kurum/kuruluşların veri tabanlarını kullanarak genişletebilecek olsalar da, beyaz listeye karışma hakları olmayacak. Yani yetkili kurumun beyaz dediğine kimse siyah diyemeyecek! Ve yine önceden tanımlanan internet paketleri ve profiller üstünde de değişiklik yapma hakları olmayacak. (Madde 9-Bölüm 1/3)


Taslağın değindiği diğer bir nokta ise güvenli internet paketlerinin oluşturulması. Bu bağlamda standart, yurtiçi, aile ve çocuk olmak üzere toplamda dört ayrı paket hazırlanacak. Aboneler tercih ettikleri paket kapsamında neler varsa onlardan faydalanabilecekler ve dahi yine bunun uzantısı olarak hizmet aldıkları ISS'den bazı sitelerin yahut uygulamaların filtrelenmesini talep edebilecekler. (Madde 6-Bölüm 1/2)


Oluşturulacak bu filtre dosyaları üzerinde kurum tarafından oynamalar yapılabilecek. ISS'ler bu filtreyi abonelerine ücretsiz olarak sunacaklar. Ve bizler de ISS'lerin bize vereceği abonelik sözleşmesi dahilinde yer alan 'işbu sözleşme ile kendi rızam dahilinde kurumun belirlediği profillerin içeriğini kabul ediyorum' deyip imza atmak zorunda kalacağız. (Madde 7-Bölüm 3) Yani ya 'sansüre evet' diyerek internet dünyasına gireceğiz ya da internet'e hiç bağlanamayacağız!


ISS'ler düzenli bir biçimde Bireysel Abone Sayısı, Güvenli İnternet Paketini Kullanan Abone Sayısı ve Kendi Paket ve Profillerini Kullanan Abone Sayısı istatistiklerini ay ay kuruma rapor etmekle mükellef olacaklar. (Madde 9-Bölüm 6)


İşletmeciler, filtreleme işlemini etkisiz kılmak için uygulanan filtre aşma yöntemlerinin engellenmesi amacıyla yaptıkları çalışmaları ve bu çalışmaların sonuçlarını periyodik olarak Kuruma iletmekle yükümlü olacaklar. Filtre aşma yöntemlerinin engellenmesinde gerekirse Kurum tarafından da düzenleme yapılabilecek. (Madde 11- Bölüm 1/2)


Eğer dikkatli biçimde okuduysanız, taslakla ilgili sorulabilecek çok sayıda soru olduğunu da görmüşsünüzdür. Ama biz burada sadece üç soru sormakla yetineceğiz:

Bu filtreleme neye göre yapılacak? Malum "zararlı içerik" kavramı son derece sınırlı sayıda bazı belirgin ortak paydalar haricinde (örneğin çocuk p0rn0su gibi) alabildiğine göreli bir konu. Nereye çekerseniz oraya uzayan türden. Hal böyleyken buna kim, nasıl karar verecek? Mekanizma nasıl işleyecek?


Belirlenecek ak listeler neden sadece kurumun tekelinde olacak? Misal artık devrin iktidarı kim ise onların görüşlerine uygun olan fakat karşıt fikirlilere ters gelebilecek bazı görüşler barındıran siteler, içeriklerinde 'aşırılık barındırsalar dahi' yine de ne hakla ak liste olarak sunulabilecekler?
Ve son sorumuz da şu:

Kurumun ak dediğine neden kimse kara diyemeyecek?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ou zaten yapıyorlardı. daha öbenli bişi var burda.

servis sağlıyıcılarına, kısıtlandırılmış internet hizmeti sunma hakkı tanınıyor.
bu yıllardır net neutriality'yi savunan insanların savaş verdiği bişi.
yayıldığında internetin yüzünü tümüyle değiştirecek bir uygulama.



öbür taraftan türkiye vatandaşı olarak zaten yapılan büyün yasaklamalara boyun eğmek zorundayız neden sözleşmeye bu maddeeri elemişler anlamadım
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

biri de şöyle bi yorum yapmış:
said:
MADDE 7
.
.
.
(3) İşletmeciler, abonelik sözleşmelerinde “Güvenli İnternet Hizmeti Almak İstiyorum” seçeneğine ve bu seçeneğin altında bireysel abonenin kolayca seçim yapabileceği şekilde kullanıcı profillerine yer vermekle yükümlüdürler. İşletmeciler müşterilerine sundukları sözleşmede “Müşteri, bu sözleşme ile kendi rızası dahilinde Kurumun belirlediği profillerin içeriğini kabul etmektedir” ibaresine yer verirler.

(4) Güvenli internet hizmeti almayı tercih etmeyen kullanıcı, standart profil üzerinden hizmet alır. İşletmeciler bu hususta bireysel aboneleri talep olmaksızın bilgilendirmekle yükümlüdürler.

MADDE 4
.
.
.
.
k) Standart profil: Kullanıcının erişebileceği internet site ve uygulamalarına ait bir sınırlamanın olmadığı, mevcut mevzuat kapsamında internete erişimin sağlandığı profili,


bilemedim ama korkuyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

(3) İşletmeciler, abonelik sözleşmelerinde “Güvenli İnternet Hizmeti Almak İstiyorum” seçeneğine ve bu seçeneğin altında bireysel abonenin kolayca seçim yapabileceği şekilde kullanıcı profillerine yer vermekle yükümlüdürler.


(4) Güvenli internet hizmeti almayı tercih etmeyen kullanıcı, standart profil üzerinden hizmet alır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ayvayı yedik desenize.

şimdi insanlar savunmuş şöyle böyle diye de,
internet yasaları ilk çıktığında "sadece çocuk pornosuna karşı yapıyoruz bunu" demişlerdi ama sonrasında bizi bellemişlerdi.

bu da öyle olacak.
böyle bir sistem kuruyor olmaları bile çok tehlikeli.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

kime göre ahlaklı kime göre ahlaksız neye göre dönüyo bu karar mekanizması ne salak spastik işler arkadaş bunlar. ben çok adam tanıyorum bi şişe viskiyi açıpta bodrumda antalyada lezbiyen abla alıp sabaha kadar onları izleyen kışında evinde pc karşısında bunu gerçekleştirebileceği adu lt sitelerde takılan. adama görede bu bi zevk. kimine göre ahlaklı kimine göre ahlaksız.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu uygulamayı da Adil kullanım koşullarında yaptıkları gibi bir ucuzlatma ve hız yükseltimi taktiği kullanarak bu sözleşmeyi kabul ettirmeye zorlayacaklardır. Anca böyle olur bu. Siz de şimdiden 16mbps'e geçin santrale yakınsanız. Yoksa ilerde tahtaya yan basarsınız...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Jeeztro said:

Abicim heyecan yapmayın, sakin. Bunlar istemeyene verilen şeyler dğeil. Wowdaki parental control gibi, isteyen alıyor yapıyor. Böylece çocuğu, çalışanları vs kontrol altında tutuyorsunuz.


iyi de şuana kadar olan tüm yasaklamalara da "heyecan yapmayalım bunun için değil bu uygulama" diyerek gelmedik mi?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...