Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kedi beslemek (tuto)


DrunkDevil

Öne çıkan mesajlar

Evet arkadaşlar, evimizde bir hayvan beslemek istiyoruz. Hayvan severiz. Ve kendimize çeşitli sebeplerden bir kedi almayı tercih ettik. Bu yazı da ufacık tefecik tüyo niteliğinde bir ihtimal bilmediğiniz bilgiler vermeye çalışacağım.

Nelere ihtiyacım var?
Kedi bakmak için çok fazla şeye ihtiyacınız yoktur. Hatta kedi bakmak için sadece şu altta gördüğümüz kum kabı yeterlidir. Gerisi keyfe keder harcamalar olacaktır.


Tabi bir de kedi lazım


Resmi pic thread'den arakladım. Sağol progamer!

Kum kabını pet shoplardan ya da veterinerlerden alırsanız oldukça güzel kazık yeme ihtimaliniz vardır. Plastik bir kap hatta leğen bile işinizi görür. Ama kum küreği almanız ulvi bir öneme sahiptir. Kum küreğinizi kedi bakıyorsanız sizin en iyi dostunuzdur. Kum küreğide şuna benzer birşeydir. Benzer işlevi görecek bir alet bulursanızda olur.



Bunların dışında mama kabı, kedi yatağı, kedi oyuncakları gibi şeyler genelde crazy cat grannie'lere özgü şeylerdir. Kediler yoğurt kabında yemek yemekten gocunmazlar, kafalarına göre bir yerlerde yatarlar genelde yer seçmezler bu yüzden kedi yatağıda gereksizdir. Oyuncak almak yerine de sigara paketi, tel vs. falanda oynaması için gayet yeterlidir.

Yavru kedi bakımı
Yavru kedi bakımı, ergin kedi bakımından biraz daha farklıdır. Öncelikle çok sık yapılan bir hataya değinmek istiyorum. Yavru kediye süt vermek yanlıştır. Çünkü bu marketlerden aldığımız sütler midelerine ağır gelir ve ishal olmalarına veyahut kusmalarına neden olur. Eğer illa süt verecekseniz 1 ölçü süte 1.5 ya da 2 ölçü süt eklemelisiniz. Böylece kedinizin ishal olmasını engellersiniz.

Yavru kedi ilk alındığında yapılması gerekenler
Ben şahsen sokak kedisi bakmaktan yanayım. Cİns kedileri hem pek sevmiyor hem de statü göstergesi olarak kullanıldıkları için rahatsızlık duyuyorum. Bugüne kadar hep sokak kedisi baktım. O yüzden size anlatacaklarım genellikle sokaktan alınan kedilerin bakımıyla ilgili. Eğer sokaktan yavru bir kedi aldıysanız ve dışkısında bir gariplik varsa -renk farklılığı, ağır koku vs. anlaşılmayacak gibi değildir zaten- bilinki kedinizde iç parazit vardır. Normaldir. Sokak kedilerinin çoğunda bulunur. Hatta yavru kediler anne sütünden bile iç parazit alabilirler. Veteriner konusuna ayrıca ayrıntılı değineceğim ama kedinizi ilk aldığınızda veterinere götürmenizde yarar var. En azından iç parazit ve kuduz aşılarını yaptırmanız önemlidir. Her neyse kedimizi aldık eve getirdik kum kabını bir köşeye koyduk. İçine kum doldurduk -tercihen silikonlu kumları kullanın kokuyu bir nebze azaltıyorlar- sonra neler olacak?

Yavru kedilerin çoğu kum kabına bir kere baktıktan sonra ne işe yarayacağını çözer. Tabi eğer 1 aylık ve daha küçük değilse. Fakat bazen yavru kedilerin annelerinden çok erken ayrılması sonucu içgüdülerinde karmaşa olur ve kum kabını nası kullanacaklarını bilemezler. Bu olduğu zaman yapmanız gereken kedi eve pislediyse dışkısını alıp kum kabına koymaktır. Kendi kokusunu izleyip öğrenmesi çok yüksek ihtimaldir. Fakat gene eve pislemeye devam ediyorsa kediyi alışana kadar kum kabıyla birlikte evin balkonunda tutmanız gerekebilir. ELinde sonunda içgüdüleri baskın çıkacaktır. Eve pisleyen kediyi cezalandırmak bir işe yaramaz. Hatta aksine sizden korkan kedi sizi her gördüğünde -özellikle ani hareketlerinizde- korkup pisleyebilir. Yavru kedilerin tuvalet eğitiminde sabırlı olmak gerekir. Zaten en kötü durumdaki kedi bile sizi çok uğraştırmadan olayı kapar.

Yavru kedilerde sıklıkla görülen bir diğer durumda annelerinden çok erken ayrılmalarından dolayı kendilerini temizle güdüsü edinememeleridir. Patilerini ve popolarını temizlemeyebilirler. Bu durumda yapmanız gereken şey basittir. Her poposunu veya patisini kirli gördüğünüzde kediyi yakalayıp kirli olan yerini biraz ıslatın. Ama burda amaç cezalandırmak değil tutup kediyi yıkamayın. Misal çeyrek çay bardağı civarı falan diyelim. Kedi otomatik olarak ıslanan bölgesini yalamaya başlayacaktır. Bir iki seferde olayı kapar zaten.
Yavru kediler birşeyleri tırmalamaya bayılırlar. Favorileri arasında koltuklar gelir. Piyasada bulunan tırmalama çubukları bu konuda biraz etkilidir ama çok erken yaşta edinilirse. Hatta o zamanda etkili olmayabilir. garantisi yoktur. Ben şahsen benimkini bilgisayarın altına koyup fazla kabloları sarıyorum. Tırmalama çubuğu şuna benzer.



Ama dediğim gibi kedi bakacaksanız koltukları baştan gözden çıkartın.

Yavru kediyi beslerken yavru kediler için özel kuru mamalardan kullanabilirsiniz. Bu mamaların tek farkı daha küçük taneli olmalarıdır. Veterinerlerde ve pet shoplarda satılan ozel mamalar oldukça pahalıdır ve bir yararı olduğunu sanmıyorum. Kedinizi mümkün olduğunca ev yemeklerine alıştırırsanız daha rahat edersiniz.

Eğer istek olursa kısırlaştırma, çiftleşme dönemleri. ergin kediler, veteriner vs. ile devam ederim!

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

50 papel verdim o tırmalama şeysine bi kere tırmaladı ondan sonra kendi favorisi olan dolu bavula geri döndü. oyuncak aldım renkli püsürlü, sarı paket lastiğini aldı onunla oynadı. çok tutumlu hayvanda ben anlamamışım kendisini.
erkek kedi kısırlaştırması yapmam gerekecek yakın zamanda nerde nasıl yaptırmak gerekir. burdaki veteriner 200 dedi, çoğu belediye yerleri beleş yapıyor. belediyedeki elemanda daha çokta tecrübe vardır da sallayabilir korkusu da var. napmak lazım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

valla tırmalama geyiğini ufakken mi aldın.ben kediyle beraber almıstım onu.direk ufaklıktan beri zorla goturuodum tırmalattırıodum

şimdi canı sıkılınca direk onu tırmalıyor.öyle halı perde koltuk tırmalamıyor

gerçi benim kedi tuvalet için kumda kullanmıyor.bi enteresan
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Raze said:

50 papel verdim o tırmalama şeysine bi kere tırmaladı ondan sonra kendi favorisi olan dolu bavula geri döndü. oyuncak aldım renkli püsürlü, sarı paket lastiğini aldı onunla oynadı. çok tutumlu hayvanda ben anlamamışım kendisini.
erkek kedi kısırlaştırması yapmam gerekecek yakın zamanda nerde nasıl yaptırmak gerekir. burdaki veteriner 200 dedi, çoğu belediye yerleri beleş yapıyor. belediyedeki elemanda daha çokta tecrübe vardır da sallayabilir korkusu da var. napmak lazım.


Şimdi madem sordun azıcık tecrübemle cevap vermeye çalışayım. Öncelikle özel veterinerde yaptırmak istersen 200 normal bir fiyat. Eğer anestezi ve bu ameliyat sonrası boyna takılan huni dahilse. Bazıları huni için ayrı fiyat isteyebiliyor çünkü çakal olanlar. Belediyeler konusnda ne yazık ki haklısın. Bende çok düşünmüştüm belediyede yaptırsam mı diye ama bir arkadaşımın kedisinin iğne yaparken bel kemiğini kırdıklarını öğrendim. Yani adamlar günde milyon tane hayvan gördüğü için devlet memuru mantalitesiyle otomatiğe bağlıyorlar sanırım. Ama gene de elbet onlarında iyi olanı vardır diye tahmin ediyorum. Ama bence paraya kıyıp veterinerde yaptırmak en mantıklısı. Hangi şehirdesin? Olmadı oradaki belediye veterinerlerini internetten azıcık soruşturmaya çalışalım para sorun ise
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Marveloth said:

DrunkDevil said:

Marveloth said:

Basarisiz fake.


Hep şahsi bir troll'um olsun istemiştim oldu. Bir dahakine troll besleme tutosu yazcam.


Balonlu halinle ne de cabuk ögrenmissin troll beslemeyi filan. Tutolar da havada ucusuyo. Kim ucurdu seni söyle bakim.


Haha eziksin bari belli etme be. Hala balon diyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...