Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ayna - Işık - Foton

Boci

Öne çıkan mesajlar

Masa var. Üzerinde lamba ışık saçıyo. Hemen ilerisinde yarı iletken bir ayna var. Aynanın çarprazında yansıyacağı yerde duvar var. Sonrasında da çiçek var.

Işığı açıyoruz bir foton fırlıyo aynaya çarpıyo ve....

Aynadan yansıyıp duvara mı gidicek yoksa yansımayıp çiçeğe mi gidicek? Bu kararı kim vericek? Diyelimki duvara yansıdı. E arkadan gelen fotonlarında hepsi duvara yansırsa bu nasıl yarı iletken ayna olacak?
Sosyal ağlarda paylaş

yarı iletken ayna nasıl oluyor bilmiyorum ama şöyle varsayıyorum.

"atom"lardan bazıları "cam atomu" bazıları "ayna atomu" ise,
gelen ışığın gelmekte olduğu açıya göre çarptığı ayna atomlarından o açıya göre geri sekecektir.
cam atomuna gelirse dümdüz yoluna devam edecektir.

yani kabataslak böyle de, fizik göreli 10 sene felan oldu, ardeth daya iyi açıklar (hah, işin zora girdiğinde hemen ardethe topu at)
Sosyal ağlarda paylaş

Bu tam olarak doğru değil ama işin sadece temeline inersek:

Işık kaynağından gelen foton'un bir atomdan scatter olup (tam olarak yansımak değil, sekmek gibi) da yön değiştirmesi ihtimali 1 üzerinden X olsun. Yarı geçirgen aynanın kalınlığı h, atomlar arasındaki ortalama boşluk d olsun.

Eğer Xh/d ihtimali 1'den yeteri kadar küçükse o zaman Xh/d ihtimali ile ışık sekecek ve aynadan geçmeyecek. (1-Xh/d) ihtimali ile geçecek. Xh/d arttıkça düz olarak artmayacak ve de 1'e doğru gidecek ama tam olarak fonksiyonu ne olur diyorsanız tam olarak bilmiyorum. Ama yine de poisson distrubution'a paramı basarım.

Tek bir foton için konuşuyorsan, önceden asla bilemezsin. Parçacık seviyesinde herşey istatistiksel olur.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...