Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İnsan neden iyilik yapar?

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
(tu)
Cuce said:

abi şimdi örümcek adam hırsız durduruyo, süpermen moteor yumrukluyo ama ikiside süper kahraman, demekki skalanın önemi yokmuş.

gif bulanda süperkahraman olabilir.
Mesaj tarihi:
çevrendeki insanların mutlu olması için olabilir. bunu neden isteyelim diye sorarsanız, çevren mutlu olmadan sen de mutlu olamıyorsun.

yazıcaktım suark benden önce yazmış. suark +1
Mesaj tarihi:
senin için hatalı olan seçim olacak olsa dahi etik olarak doğru olanı yapma çabası..

neden? bilmem, yetiştirilme, aynı olmama kaygısı gibi şeyler olabilir.
Mesaj tarihi:
İnsanlar iyilik falan yapmaz.

Nietzschenin dediği gibi, her hizmet kendinedir.

Mesela diyeceksin, ama x adam çok ünlü parasıda bol bi bok yapmasına gerek yok neden xyz yardım kuruluşuna yardım yapıyor. Ego tatminden tut, rekalm amaçlıya, oradan başarının zirvesinde olmaktan sıkıldığından zihnini yeni bir hareketle tatmin etme ihtiyacı duymaya kadar pek çok cevap verilebilir duruma göre.

Sonuç, insanlar iyilik yapmazlar, sadece kendilerini en azınsan piskolojik-zihinsel bir düzeyde tatmin etmek icin yaptıkları eylemler başka insanların işine yarayabilir.
Mesaj tarihi:
iyilik dediğin şeyin tanımı gereği karşılıksız kendien fayda beklemeden olması gerekir. kısacası her şeyi kendisi için yapan bir canlının iyilik yapması mümkün değildir.

hoş bu konu bilimden çok felsefeye daha yakın bence ama neyse.
Mesaj tarihi:
arkadaşlıklarımı bana katacağı maddı ve manevi şeylere göre kurarım. çıkarsız bir iş yapmak enayiliktir. anam babamdan bir de hayatımı paylaştığım insan dışında bu böyledir
Mesaj tarihi:
enayiliği bırak zaten insan algoritması gereği hep kendine çalışıyor. başka bi alternatifin yok. neyi seçersen seç bi faydası oluyo. çünkü seçimi yaparken illa bi kritere bakıyosun.
  • 4 ay sonra ...
Mesaj tarihi:
empati. hümanist tarafin agir basmasi.

zor durumda olan birine yardim etmemek ters geliyo bana mesela.
yardimlasmak güzel. karsilik beklemeden yapmak güzel.
sonunda yardimci olabildigini görüp birisinin sevinmesine vesile olmak da güzel bi his.

enayilik sinirini gecmedikten, sömürülmedikten sonra güzel iste.
  • Yeni Oluştur...