throine Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Şimdiii... Bir gemimiz var; gemide o büyük salonda şunlar olsun uçan kelebekler, sinekler yani kısaca uçucu hayvanlar.. Hayvanların salonda uçuşunu, hareketlerini gemi bir limanda demirliyken gözlemleyin. Yaptınız mı? Tamam, ikinci kısma geçelim. Şimdi bu gemi limandan demir alsın ve istediği bir hızda gitsin isterse dünyanın en hızlı gemisi olsun. Tek koşul var yeter ki sabit hızla gitsin yani hiç hızlanmasın ya da yavaşlamasın. Peki gemi hakeret ederken salonda uçuşan kelebekler ve sineklerin hali ne olur? Gemi hareket ederse bütün bu hayvanlar geminin kıçında mı toplanır? Ya da sırf bu hayvanlara bakarak geminin hareket edip etmediğini anlayabilir misiniz? İmkanım olursa ben de gidip bu olayı gözlemlicem. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kermit Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 gemiye kadar gitmene gerek yok bi otobüste dene bunu Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
throine Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Galileo zamanında otobüs yokmuş. :/ Ben o dönemi yad edicem hem. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
capul Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Kıçında toplanır... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
escape Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 ben de denicem hemen bir gemi ve bir kaç tane kelebek bulmalıyım bi de geminin baya hızlanması için açık bir deniz Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kharon Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 disardaki havada ucmuyorlar, icerdeki havada ucuyorlar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
throine Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 bir tane akbil yeter aga Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
moncici Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 bin bi motora. havaya leblebi at biraz arkaya düşüyorsa işlem tamam. ama düşmez tabi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 kharonun dediği gibi dısardaki değil icerdeki havada ucuyolar Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
throine Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Galileo'nun "İki Büyük Yer Sistemi, Ptolemaios ve Kopernik Sistemleri Üzerine Konuşmalar" adlı eserinen alıntı yaptım böyle daha basitleştirerek yazdım bunu. Ansiklopediden yazıyorum, Galileo şöyle bitirmiş yazıyı; Bu hayvanların geminin kıç tarafındaki bölmenin önünde biriktiklerini hiçbir zaman göremeyeceğiz; oysa çok hızla giden gemiyi izlemek zorunda olsalardı, bu gerçekleşecekti. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
throine Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 KHaRoN said: disardaki havada ucmuyorlar, icerdeki havada ucuyorlar. abii :/ Galileo mezarında ters döndü resmen. Neyse ki Cuce tekrar düzeltti. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SeaGle Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 İçerideki havada bi akış yok, havayı gemiyle birlikte hareket eden katı bi kütle gibi düşünebilirsin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
throine Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 GZ SeaGle adam tekrar ters döndü. abv :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
GEd Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 ivme sifir olunca haliyle.. gemi hizlanirken gozlerınızi kapatın, sabit hız başlayınca açın gözlerinizi.... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kharon Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 throine said: KHaRoN said: disardaki havada ucmuyorlar, icerdeki havada ucuyorlar. abii :/ Galileo mezarında ters döndü resmen. Neyse ki Cuce tekrar düzeltti. Cuce said: kharonun dediği gibi dısardaki değil icerdeki havada ucuyolar ne?? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dartanian Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Throine uçmuş :P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kharon Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Bu arada daha aciklayici yazmak gerekirse, eylemsizlik agirligi olan tum molekullere etki eder. Havanin da haliyle bi agirligi var. Dolayisiyla icindekilere de etki edecektir. yalniz sorudaki "gemi sabit hizli" kisim bunu goz onune almamizi bile gerektirmiyor. istedigi hizda gitsin, icindeki molekullerin eylemsizligi olmayacaktir, dolayisiyla kapali bi sistemde bocek hayvan balon ne isterse istedigi yere ucar bi yere toplasmadan. negatif veya pozitif acceleration varsa iste o zmn bu hareket gozlemlenebilir. kimse mezarinda donmedi yani, Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
yav Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 geminin pencereleri açık değilse bişi olmaz Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ShadowFury Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Gemi kapalı sistemse(dışarıyla etkileşimi yoksa) sadece ivme değişimleri etki eder. Yani sabit hızla gidiyosa böcekler de rahat rahat normal uçar, arkada toplanmaz. sanırım. Eğer geminin önü/üstü/yanı açıksa havayı ancak belirli bir miktar sürükleyebileceğinden böcekler sabit hızda da havadan etkilenir, arkaya sürüklenir(veya açık sistem olduğunu düşünürsek arkada kalır demek daha doğru). Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
throine Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 ShadowFury said: Gemi kapalı sistemse(dışarıyla etkileşimi yoksa) sadece ivme değişimleri etki eder. Yani sabit hızla gidiyosa böcekler de rahat rahat normal uçar, arkada toplanmaz.sanırım. Eğer geminin önü/üstü/yanı açıksa havayı ancak belirli bir miktar sürükleyebileceğinden böcekler sabit hızda da havadan etkilenir, arkaya sürüklenir(veya açık sistem olduğunu düşünürsek arkada kalır demek daha doğru). Kharon sana da quote yaptığımı farz et. sdf Olayın havayla falan ilgisi yok tamamen Görelilik Prensibine dayanıyor o yüzden diyorum işte hava reröre diye cevap verenler Galileo'yu mezarında ters çevirdi diye. :) Aynı kitapta resimle anlatmış, şimdi paintte çizdim ben de aynısını. Aynen şöyle denmiş. Eğer hareketsiz duran bir geminin yelken direğinden bir taş bırakılırsa, bu taş yelken direğinin dibine düşer. Ama, eğer gemi sabit hızla seyrediyorsa, direkten atılan taş direğin önüne mi, arkasına mı, yoksa dibine mi düşecektir? Bu sorunun doğru yanıtı "direğin dibine düşer" olmalıdır; gerçekten de özel görelilik ilkesi gereğince, duran gemide meydana gelen olaylar ile sabit hızla seyreden gemide meydana gelen olaylar arasında fark yoktur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
yav Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 yelken direği ile geminin içindeki salondaki sinekler kuşlar aynı ortamda değiller yalnız Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kharon Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 e evet? bunun bizim soyledigimizle alakasi yok ki? birakilan tas a ilk hareket (senin verdigin grafikten yola cikarak) +x yonundeki hareketi zaten geminin sabit hizindan gelen kuvvet. -y ise yer cekimi. tas zaten geminin hizinda ve asagi dogru ileri atilmis gibi hareket eder. sinekle , bocekle, kapali sistemle alakasi yok bunun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
GEd Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 o ivme açıklamasının nedeni f= ma sabit hizda kütleye etki eden kuvvet yoktur hedesi olmasin ? sadece yer cekimi etki ettiginde dibine duser falan birde bu klasik fizik , özel bilmemne falan anlayamadim ben Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
throine Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Bir de ilk gemi deneyinde gemi içinde aynı zamanda tavandan bir kovaya damlayan su da vardı. Ben kısaltmak için yazmamıştım. Buradaki yelken direğinden inen taş gibi yani. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kharon Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2011 birde simdi dusunuyorum, hadi ivme soz konusu olsun, bi seyler bi yerlere savuracak kadar buyuk ve hizli bir gemimiz olsun. icinde koca kapali bi salon, bilimum balon, sinek, kelebek v.b. gibi hafif ucan seyler olsun. geminin pozitif yonde ivmesininin kesilmedigini (yani devamli bir eylemsizlik oldugunu) dusunelim. icerdeki havanin miktarina da bagli olarak, eger hava icindeki ucan cisimlerden agirsa, pozitif ivme yapan geminin icinde eylemsizlik ile salonda geminin kic tarafina dogru bi hareket gosterir. ucusan seyler havadan hafifse geminin hareket ettigi yonde , yani bas tarafina dogru suruklenir. Kisaca icerde ne ucuyor, salon ne kadar buyuk, o bile onemli. bunu arabada da gozlemleyebilirsiniz eser miktarda, arabanin icinde bi ucan balon olsun yere bagli sekilde. oldukca hizli bi sekilde sola dogru viraj almaya baslarsaniz icerdeki hava donus yonunun aksine dogru hareket edecek, balondan da agir oldugu icin balonu arabanin dondugu virajin yonunde ittirecektir. hep degisik kafalar, Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar