Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Müzik prodüksiyon

AudioFX

Öne çıkan mesajlar

Öncelikle herkese merhaba, sitenize yeni üye oldum görüldüğü üzere :)

Son birkaç senedir müzik prodüksiyonuyla amatör olarak uğraşmaya çalışıyorum. Reason, Cubase ve Guitar pro(gerçi prodüksiyonla pek alakası yok gibi ama benim işime yarıyor) programlarıyla uğraşıyorum. Bir yandan da gitar çalıyorum enstürman olarak. Gerçekten amatör olarak uğraştığım için pek bir bilgim yok piyasayla ilgili. Bu işin okulunu okumuyorum ayrıca. Bambaşka alakasız bir bölümdeyim. Sorularıma geçersek;

- Türkiyede bu iş nasıl yürür
- Ne yaparak geçimimi sağlayabilirim
- Neleri çok iyi bilmeliyim ve nasıl öğrenmeliyim
- Bilgisayar ve donanım konusunda ne tür bilgilerim olmalı

Müzikle uğraşan arkadaşlar vardır illa ki. Fikirlerini benimle paylaşırlarsa çok sevinirim
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Türkiye'de nasıl yürür bilmiyorum ama hakim olman gereken iki program var: Pro Tools ve Logic. İkisi içinde donanım alman lazım. Bir Pro Tools donanımı bir de MacBook al, başla.

Cubase'i geç.

Bilgisayar ya da donanım hakkında; C bilgisi işine çok yarar eğer elektronik müzikle uğraşacaksan, yoksa gereksiz. Max/MSP, Pure Data gibi şeylerle kullanısın C.

En önemli teori bilmelisin. Armoni filan öğren. Sibelius kullan. Yaylı düzenlemelerine çalış.
Sosyal ağlarda paylaş

Bölümün bittikten sonra MIAM'da ses mühendisliği yüksek lisansı yapabilirsin. Ücretli yalnız.

- Grupları kaydedip, editleyip miksleyebilirsin, ilgili kişiler böyle çalışıyor, son zamanlarda grup varsa elemanlardan biri bu işlere meraklı oluyor, maliyet azaltmasına gidiyor

- Stüdyolarda asistan olarak çalışabilirsin haliyle.

Konu hakkında ingilizce kitaplar mevcut, kayıt ve mix kitapları başta işine yarayacaktır (Örn: Ufuk Önen, Ses kayıtları ve müzik teknolojileri

Çalıştığın programa hakimiyet de önemli.

Elektronik seslerle uğraşacaksan, illa programlama dili bilmene gerek yok, sentezleme teknikleri (synthesis) ve ilgili donanım ya da yazılımla (synthesizer) bunları uygulayabilirsin.

Düzenleme/armoni konusu müzisyenlik kısmına giriyor. Şahsen tavsiye ederim ama ses mühendisleri işin teknik kısmına bakıyor genelde. Ama nota okuyan mühendis olmak, teori bilmek vb şeyler avantaj sağlayacaktır.

En temizi ise Müzik teknolojileri ve ses mühendisliği bölümlerinde eğitim görmek, tabi önceden alacağın temel bilgiler orada hızlı şekilde konuları anlamanı sağlayacaktır.

Bilgisayar önerisinde ben de Macintosh kullandığım için öneririm. Ama en iyi yol bildiğin yoldur :)
Sosyal ağlarda paylaş

Hazır böyle topic varken bende sorayım.Biz off topic ama kayıt işiyle ilgili sonuçta.Ben gitarı direk olarak ses kartına bağlıyorum.Bilgisayardan da guitar rig diye bi programla sese efekt veriyorum.Ama Audacity gibi bi programla kayıt yapmak istediğim zaman sesin efektsiz halini kayıda alıyor.Bunu nasıl düzeltebilirim?Alternatif olarak da bu efektli sesi kaydedicek,kayıt üzerinde kopyala,yapıştır işlemleri yapabileceğim,kullanımı basit bir program var mı?
Sosyal ağlarda paylaş

GERGE said:

Cubase'i geç.

katılmıyorum. cubase'in özelliklerini iyi bilen, arayüze alışkın biri için pek bir farkı yok protools ile cubase'in. benim yaptığım işler için farketmedi ya da.

mac'e harcayacağın parayla midi klavye al, ses kartını upgrade et, gitar al falan.
Sosyal ağlarda paylaş

http://reaper.fm/

ev kaydında kullanılacak PC ile kullanılabilecek en basit ve, en sorunsuz çalışan DAW Reaper. Ayrıca hayvan kadar işleri yapan program sadece 20-30 mb bir şey ve bedava. Cubase den falan çok daha rahat geilyor bana ama maalesef benim mac de pc deki performansı göstermediği için ben cubase kullanıyorum.

Gitarın Guitar Rig ile kaydedilmesi durumu için de şöyle söyleyeyim. Kaydedilen sinyal senin gitarından ses kartına gelen sinyal zaten kuru olarak kaydedilmesi doğal. Ancak sen gitarı kaydettiğin kanal üzerinde guitar rig plug-inini açık tuttuğun sürece kuru olarak kaydedilmiş olan o ses amfi simülatöründen de geçecektir. Bu işler dediğim gibi en kolay Reaper'da yapılıyor. Ötesi yok yani. Pro Tools , Logic gibi programlar işi öğrenmeye başlayıp iyi bir donanımın da olduğu zamanlar kullanılacak programlar. Ki ben prodüksiyon kısmından çok müzisyenlik kısmı ile ilgilendiğim için benim için hızlı olan Reaper veya Cubase ile çalışıyorum. Yani bu programları öğrenmeye harcayacağım vakiti kendimi müziğimde geliştirmek için harcıyorum şimdilik.

İş olarak yapılacaksa bunun okulunu okumak gerekiyor. Ben stüdyoda da çalıştım ancak okulunu okumuş olarak gitseydim çok daha farklı olurdu benim için. Bir ara vakit bulup bir şekilde okuyacağım da.

Bu arada elektronik müzik için Ableton Live önerirler hep ama ben bu müzikle ilgilenmediğim için pek deneme şansım da olmadı ama bir bakmakta fayda var.

kolay gelsin
Sosyal ağlarda paylaş

moncici said:

GERGE said:

Cubase'i geç.

katılmıyorum. cubase'in özelliklerini iyi bilen, arayüze alışkın biri için pek bir farkı yok protools ile cubase'in. benim yaptığım işler için farketmedi ya da.

mac'e harcayacağın parayla midi klavye al, ses kartını upgrade et, gitar al falan.

Bu iş profesyonel olarak yapılacaksa mac ile yapılmalı çünkü windowsa göre çok daha stabil, sorunsuz ve çok daha hızlı çalışıyor.

Ancak bu topici açan arkadaş için bu işleri uzunca sürede PC de öğrenmesini ve bu işle ne derece uğraşacağını saptamasını öneririm.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Adam pro olmak istiyorum demiş. Pro bir stüdyoda iş arar da ne Pro Tools ne de Logic biliyorum, varsa yoksa Cubase derse adama iyi bir gülerler sonra da kapıyı gösterirler. Pro diyorum bakın. Amatör grupların gittiği yerler değil.

Ben kullanıyorum aynı demeyin, siz evinizde ya da amatör grubunuzla kayıt yapmak için kullanıyorsunuz. Endüstri standartları denen şeyler var. Onların standart olmalarının nedenleri de var.

Pro Tools o kadar pahalı da değil. M-Powered diye bir kavram var.

Reaper'a gelince, kullandım onu bir süre. Ev kayıdı için Tracktion 3'den iyisi yok bence. Bir dene abi, sen de göreceksin. Çok sevimli, tamamen içgüdüsel olarak kullanılabilen, güzel özellikleri olan bir şey.

$20 ve yanında gelenler: T3 core application, IK SampleTank SE, Amplitube Duo, TK DrumCore 2GB Edition, Garritan Personal Orchestra Lite Full Edition, LinPlug Alpha3 synth, LinPlug RMIV Drum Addiction version, LinPlug Cronox3 full version, full T3 SonicReality loops library, 4hr Mastering Tracktion training video.

Başlangıç için iyi bir set. Bunu öneririm hep yeniyim diyenle bu nedenle.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...