Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

benim kırmızı algıladığımı herkes

fede

Öne çıkan mesajlar

Abi ben de dusunurdum bunlari, ama optik dersi alana kadar.

Renkler sadece bizim isimlendirmelerimiz degil, kirmizi dedigin sey fiziksel olarak unique, dalga boyu zarti zurtu belli ve gorme duyusu saglikli herkes tarafindan kirmizi goruluyor.

Surasi biraz okunarak
http://en.wikipedia.org/wiki/Color
bu dusuncenin yanlis oldugunu anlasilabilir ynai. Ha tabi ki herkes, veya her tur, ayni algilamiyor renkleri, ama bu bahsedildigi gibi kirmiziyi sari gorme durumu degil yani. Insandan insana farklilik gorme hastaliklariyla olurken (aka renk korlugu vs), bazi turler de digerlerinden daha iyi goruyor, mesela kopeklerin gorme duyusu insnalara gore pek gelismemisken, renkleri insandan daha iyi secebilen bicok hayvan mevcut.

Yani su olabilir, renk spektrumunda 6 renk var mesela, sirasiyla kirmizi, turuncu, sari, yesil, mavi, mor. Bunun bu sekilde olmasinin tek sebebi bizim gozumuzun bunlari gormesi. Infrared, yani kirmizidan dusuk frekansli renkleri insanlari goremezken yilan ve sinek gibi hayvanlar gorebiliyor, ayni sekilde ultraviolet renkleri de ari gibi hayvanlar gorebiliyor. Eger bizim gorme duyumuz yilanlarinki gibi olsaydi, kirmizidan sonra devam edicektik mesela renk spektrumuna. Yine ayni sekilde, bundan emin degilim ama gorme duyusunun gelismisligine bagli olarak spektrumdaki rnek araliklari da genisleyip azalacakti. Mesela daha gelismis gorme duyumuz olsa kirmiziyla turuncu arasinda bir renk olacakti, veya daha kotu olsa turuncu hic olmaycakti direk sariya gececektik mesela.
Sosyal ağlarda paylaş

Isaac Asimov un konuyla ilgili bir kitabı bile vardır. Uzay mekiği gezegene gider. İçerisindeki insan hasar görür. Bir uzaylı araca biner. Araçta iki düğme vardır biri kırmızı biri mavi. Kırmızıya basarsa araç patlayacak ama maviye basarsa araç dünyaya geri dönecektir.

Bütün bir kitap boyunca uzaylı yaratığa kırmızı mavi anlatmaya çalışırlar. Sonucunu söylemiyim belki okuyan çıkar..
Sosyal ağlarda paylaş

Penthesilea said:

Abi ben de dusunurdum bunlari, ama optik dersi alana kadar.

Renkler sadece bizim isimlendirmelerimiz degil, kirmizi dedigin sey fiziksel olarak unique, dalga boyu zarti zurtu belli ve gorme duyusu saglikli herkes tarafindan kirmizi goruluyor.

http://icanhascheezburger.files.wordpress.com/2008/08/funny-pictures-cat-has-obvious-hat.jpg

Peki bazı insanların do notasını duyduğunda mesela gözünde kırmızı renk canlandığını biliyor muydun?
Sosyal ağlarda paylaş

Boci said:

Bütün bir kitap boyunca uzaylı yaratığa kırmızı mavi anlatmaya çalışırlar. Sonucunu söylemiyim belki okuyan çıkar..

işte bunu diyorum abi. şimdi senin için renk var uzaylı için yok. fakat acaba rebk bizden de bağımsız var mı gerçekten? ben olduğunu düşünüyorum zaten de kitabın konusu şahaneymiş gerçekten
Sosyal ağlarda paylaş

Snake said:

adamın ne gördüğünü yine monitör ve benzeri bişeyden görceksin pek bişi değişmicek o yüzden. yeşili kırmızı görüyosan öyle görmeye devam etceksin.

abi o zaman ikimizin de kafasına çubuk sokarız alet karşılaştırır ikimizden elde ettiği görüntüyü bit bazında, böylelikle görecelik ortadan kalkar.
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
Ardeth said:

Boci said:

işte bunu diyorum abi. şimdi senin için renk var uzaylı için yok. fakat acaba rebk bizden de bağımsız var mı gerçekten? ben olduğunu düşünüyorum zaten de kitabın konusu şahaneymiş gerçekten
bana captain obvious diyorsun da su soylediginin mesela baslikla hicbir alakasi yok.

dogustan kor bir adama renk anlatamazsin, renk kavrami sadece algilanan birseydir. bu algisi olmayan adama da anlatamazsin bu sebeple.
ayni sekilde hayati boyunca tat almamis adama tadi, duyamamis adama sesi vs. anlatamazsin.

ama burada bahsedilen o degil. hayir bi de aramizda en bilimadami sensin, insanin gozden baslayarak beynin incigina cincigina kadar tum gorme sistemi her seyiyle ezbere biliniyor artik. bu iddaa edilen "renklerin farkli renkler olarak gorulmesi" olayi, imkani falan olan bisey degil, oyle olsa her insanin goz ve sinir yapisinin farkli olmasi gerekirdi. haliyle.

isin felsefik boyutu bile sacma bence.
Sosyal ağlarda paylaş

ab işte, beyin nasıl algılıyo nasıl işliyo parametreleri ne gözlemliyemiyoruz.

sadece deney yapıp, sonucları karşılaştırabiliyoruz. tabi bazı konularda ortak referans noktası yoksa kitlenip kalıyoruz böle işte.

yoksa elbette her frekansı her göz aynı şekilde algılıyo, mevzu sonrası.
Sosyal ağlarda paylaş

huun said:

gittim sizin için araştırdım (yalan, merak ettiğimden araştırdım; ama sizin için yazıyorum buraya).

çok da ilginç bişe öğrendim. gözde farklı dalga boylarına daha duyarlı 3 farklı türde konik hücre var. yani 3'ü de her dalga boyuna tepki veriyor ama bazıları bazı dalga boylarına daha duyarlı. ilginç olan bu hücrelerin sayısının hem toplam sayısı hem de farklı türdeki konik hücrelerin sayısının dağılımı çok farklılık gösteriyor insandan insana. buna rağmen herkes kırmızıyı kırmızı, maviyi mavi algılıyor.

yani renk algılama olayı tamamen beyinde biten bir olay çünkü hepimizin gözleri aslında birbirinden çok farklı. hepimizin beynine renkler için farklı sinyaller gidiyor. işin burasını henüz açıklayamamışlar, sadece teoriler var.

hayır her frekansı her göz aynı şekildealgılamıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...