Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Venus Projesi - Kaynak tabanlı ekonomi -

Istigkeit

Öne çıkan mesajlar

Türkçeye 'Zamanın Ruhu' olarak çevrilen ve Toplum Bilimci Jacque Fresco tarafından 'Zeitgeist' isimli belgesellerle ilk somut adımları atılan bir projedir.
Temel amacı, en azından insanların yaşadıkları ve parçası olduğu sistem hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamakla başlar. Finans kaynaklı ekonominin kaçınılmaz sonucu olan 'emek-yoğun' sektörün her zaman otomasyon sistemini engelleyeceği düşünülünce ütopya halini alan projedir. Sanılanın aksine, teknik anlamda da bir projedir.
Venüs projesinin amacı, 'finans kaynaklı ekonomi' yerine 'kaynak tabanlı ekonomi' sistemi getirmektir (bkz. resource based economy).
Hareket, başlangıç noktalasından itibaren düşünülenin aksine somut adımlarla devam etmektedir.
Zeitgeist adında 2 belgeseli vardır ve bu belgeseller en temelden tüm düşünce hakkında bilgi verir. Bu belgeseller ile bazı insanlara hayat standartlarını yargılama güdüsü doğururken cehalet erdemine sığınan kişilerin de şemsiyesini delmeyi hedefler.

Uluslararası yürütülmekte olan bu harekete katılmak için Türkiye resmi sitesi:
http://www.zeitgeisthareketi.net

Yalnızca katılımcıların hareket adına yaptıklarının kısa bir özeti için:
http://zeitgeistresources.com/

Belgeseller resmi sitede mevcuttur. Yakında 3. belgesel de yayınlanacaktır.
Sosyal ağlarda paylaş

Belli ki ilgilisin bu hareketle ve hatırladığım kadarıyla zeitgeist Türkiye vardı.

Şurada bir entry yazdım okursan fikrimi anlarsın en azından :
http://forum.paticik.com/read.php?11,5164069,5168231,page=5#msg-5168231

Ve seçeneklerde de "Biliyorum ve ilgilenmiyorum" olsaymış GERGE'nin dediği gibi iyi olurmuş.
Sosyal ağlarda paylaş

zeitgeistin 1.sini izlemistim de venus projesinin ne oldugunu bilmiyodum.

dun merak ettim arastirdim sitelerinden falan. fikir olarak boyuna utopik degil, istersek olur gibisinden seyler yaziyo ama bence bu bayagi bi utopik su anda. herkesin bu fikri benimsemesi ve kabullenmesi (bi de butun dunyadan bahsediliyo) 1000 yil surer gibime geliyo.

onun disinda siteleri cok absurt. iste bilmemnerede research center kurduk vs diyo ama bir tane fotograf yok. boyuna grafikler, abuk sabuk jetgillerden firlamis bina goruntuleriyle hani haa guzel fikirmis diycek insani bile "bu ne lan, ev mi satmaya calisiyo bunlar?" dedirtiyo.

ya zaten olay gelismis bi komunizm gibi bisey, en buyuk problem de kaynaklarin dagitimi, faq bolumunde sanki bu cok basitmis gibi distribution center olcak istedigin sey evine kadar getirilicek diyo.

o sistemde distribution center=god
tabi butun insanlar sirinler gibi, baris, kardeslik, ne mutlu insanim diyene, diyerek el ele kol kola dolasmiyosa. buna da dedigim gibi bence 1000 sene falan var en az.

hatta 2000 diyeyim de 1000 sene sonra aa salaga bak neler yazmis demesinler.
Sosyal ağlarda paylaş

Akla ilk olarak gelince güzel bir fikir ancak büyük bir sorunsalı beraberinde getirecek. İnsanın hayvanlardan ayrıldığı en büyük noktayı, yani üretebilmesini, insanın üretim faliyetlerini yok edebilir venüs projesi. Bu da asalak bir toplum yaratır.

Hatta olayı arabesk-fanteziye bağlayayım; yıl 2405, venüs projesi hayata geçtikten sonra insanların asalaklaşmasıyla doğru orantılı olarak, emeğin sahibi robotların kontrolünü ele geçiren Shdyx 2034 adlı gelişmiş robot, insanlığın neslini tehdit ediyordu, kahramanımız osxy ise ..... diye gider, çok manyak fantezi yaparım :)

Şaka bir yana, gelişmiş bir komünizm vs. değil, bilimsel bir çalışma olarak kalıcak ne yazık ki venüs projesi. Tutarlılığı tam anlamıyla yok ve aslında pazarlamada da bir hata yapılmış. İnsanlara daha geliştirilen ve oldukça çağ dışı ( geri anlamında değil ama yaşanılan dönemle veyahut adı gibi zeitgeist'i ile alakalı olmayan ) bir projeyi desteklemeleri için davet etmek, yanlış bir zamanlama bence.

Tabi doğru yargılara şu anda varamayız, bekleyip göreceğiz :)
Sosyal ağlarda paylaş

fede said:

kaynak tabanlı olmayan ekonomi nasıl oluyor?

para tabanlı ekonomi var ya işte
para=kaynak oldu gerçi ama
gerçekte kağıt para olarak somut bile olmayan onlarca haneli paraların dünya ekonomisine yön vermesinden dolayı böyle bi terim kullanmışlardır
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...